Cauți Cazare?

Condimentele și ierburile asiatice – ce fel de mirodenii au schimbat lumea?

condimentele si ierburile asiatice

De la începutul civilizației umane, condimentele au fost foarte apreciate și cultivate pentru conservarea alimentelor, aromatizarea, vindecarea dar și pentru a alunga „spiritele rele”. Comerțul cu mirodenii în lume a existat de mii de ani, unele au fost folosite ca monedă la un moment dat sau chiar au declanșat și războaie, au creat expediții, dar au fost și motivul principal ale colonizării multor culturi. Drept urmare, mirodeniile au avut și vor avea în continuare un rol definitoriu în viața omului, acestea făcând dintr-o masă obișnuită una cu adevărat excepțională. Condimentele și ierburile asiatice sunt unele dintre cele mai interesante și pline de aromă. Nu-i de mirare că asiaticii, în general, văd masa nu numai o necesitate cât și o plăcere în sine.

Cea mai timpurie utilizare pe scară largă a ierburilor și condimentelor din Asia poate fi urmărită în China antică și India, evoluată de-a lungul veacurilor, devenind o parte integrantă a multor bucătării. Iată 5 dintre cele mai deosebite condimene asiatice care:

  1. Piperul Sichuan

Piperul Sichuan este un condiment utilizat în mod obișnuit în bucătăria Sichuan din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei. În ciuda numelui său, piperul Sichuan nu este de fapt piper, ci o boabă uscată a unui tip de arbust de frasin care are o aromă unică de piper și lămâie. Se caracterizează prin proprietățile sale amorțitoare, tipice pentru numeroase feluri de mâncare din provincia Sichuan. Piperul Sichuan este, de asemenea, unul dintre cele cinci ingrediente din faimoasa pulbere chinezească de cinci condimente. Piperul este adesea măcinat sau prăjit și este utilizat în mod obișnuit pentru a face un ulei infuzat. Apare în numeroase feluri de mâncare, cum ar fi puiul kung pao, puiul bang bang și tăiței dan dan. Mirosul boabelor de piper este îmbătător, lămâios și parfumat, iar gustul, electric!

  1. Piperul Sansho

Piperul Sansho este un condiment japonez caracterizat prin boabele sale de piper aromate prețioase, de culoare verde și o aromă florală, acidulată, asemănătoare lămâii. Face parte din faimoasele șapte condimente japoneze și este strâns legat de piperul Sichuan. Arbustul său este cultivat în Japonia, dar și în China și Coreea de Nord. În mod tradițional, sansho este folosit drept condiment pentru preparate din pește și grătar sau presărat peste anghilă la grătar unagi. Se împerechează extrem de bine cu alte condimente precum susan și ghimbir.

  1. Garam Masala

Garam masala este un amestec intens aromat de condimente măcinate, precum scorțișoară, chimen, cardamom, cuișoare și boabe de piper. Numele său poate fi tradus literalmente ca “ingrediente fierbinți” și este uneori descris ca un amestec aromat menit să încălzească corpul. Acest amestec de condimente își are originea în nordul Indiei, unde iernile sunt de obicei mai reci decât în restul țării. Condimentele folosite în Garam Masala variază de la o regiune la alta, dar nu se crede că nicio combinație de condimente este mai autentică decât alta.

  1. Baharat

Tradus din arabă drept “condiment”, bahārāt este un amestec aromat de condimente originar din Orientul Mijlociu. Deși este greu de identificat condimentele exacte utilizate în amestec, cele mai frecvente ingrediente includ boabe de piper negru, ienibahar, scoarță de cassia, coriandru, cardamom, ardei iute sau boia, scorțișoară, cuișoare și chimen. Cantitatea de condimente adăugate influențează aroma finală, care este de obicei afumată, dulce și picantă. Bahārāt poate fi folosit drept condiment pentru pește și carne, este adăugat în mod obișnuit la supe și tocănițe, dar funcționează bine și în marinate.

  1. Galangal

Galangal este o rădăcină asemănătoare ghimbirului, care este utilizată pe scară largă în bucătăria thailandeză și indoneziană ca aromă sau condiment, caracterizată prin aroma sa înțepătoare. Există două varietăți de galangal: galangal mai mare, care are o culoare mai deschisă și cu o aromă mai subtilă, utilizat în cea mai mare parte în gătitul thailandez, și galangal mai mic, care este originar din China. Galangal este dur și lemnos la exterior, cu un miros puternic de citrice la interior. Oferă o notă citrică numeroaselor feluri de mâncare și este un ingredient important în pastele de curry thailandeze. Galangal poate veni sub mai multe forme: ca rădăcină proaspătă, rădăcină uscată sau măcinată într-o pulbere fină. De asemenea, are multe proprietăți medicinale – calmează stomacul, ușurează greața, reduce crampele și elimină toxinele din organism.

Evident, acestea sunt doar câteva dintre condimentele sau mixurile de condimente asiatice mai puțin cunoscute dar care fac furori în bucătărie. Alte condimente care sunt utilizate în mod obișnuit în bucătăria asiatică sunt busuiocul, cassia (scorțișoară), coriandru, chilli, cuișoare, chimen, usturoi, ghimbir, lemongrass, mentă, anason stelat și curcuma.

Combinația celor “5 arome” chinezești este una unică și merită încercată acasă. Acesta este poate cel mai cunoscut amestec chinezesc de condiment ce include anason stelat, piper Sichuan, cassia (scorțișoară), cuișoare și fenicul. Ce este reprezentativ aici este combo-ul de arome pătrunzătoare: acru, amar, dulce, înțepător și sărat. Amestecul se vinde gata pregătit în supermarketuri și magazine alimentare asiatice, dar va fi și mai bun dacă măcinați toate condimentele proaspăt dumneavoastră și aduceți bucătăria chinezească chiar la voi acasă.

Pe lângă toate acestea, să nu uităm de șofran. Este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume datorită producției și recoltei sale minuțioase. Produs din stigmele sau „firele” Crocus sativus, a existat o perioadă în care puteam cumpăra șofran doar din Iran. Când cumpărați șofran, căutați culori intense și arome puternice. Chiar și atunci când este ambalat, ar trebui să puteți mirosi parfumul. În prezent, există și în România plantații de șofran în Bihor.

Comentarii

Fii primul care comentează “Condimentele și ierburile asiatice – ce fel de mirodenii au schimbat lumea?”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles