Cauți Cazare?

Obiceiuri românești de Crăciun

obiceiuri de craciun

Indiferent de motivele pe care le-ar putea avea cineva care iubește Crăciunul, fie ele religioase, fie că-i plac cadourile, fie că iubește mâncarea tradițională românească, fie că îi plac adunările de familie, cert este că toți iubim Crăciunul. Și, la urma urmei, de ce nu l-am iubi? Crăciunul vine ca o oază de fericire în cruntul frig al iernii când, sătul să tot aluneci pe gheață, sătul să te tot îmbraci gros și sătul să depui atât de mult efort pentru simpla acțiune de a merge prin zăpadă, Crăciunul are o magie aparte și face ca toate aceste activități, în mod normal iritante, să devină brusc amuzante. Cu siguranță ați remarcat și dumneavoastră că orice persoană care merge la mall este iritată de cozile lungi din magazine, cu excepția momentului când are pus în coș cadourile pentru cei dragi, și atunci cu toții zâmbesc și râd, ba chiar intră în vorbă cu străinii, urându-și unul altuia sărbători cât mai fericite.

Secretul sau sursa acestei magii nu a fost încă descoperită nici de copii, nici de oameni de știință, nici de mamele acelea care pare că au răspuns la toate întrebările. Cert este că această magie există, că sărbătorile Crăciunul sunt unul din cele mai frumoase moment din an și că oricât de mult am spune noi că ne-am săturat de frig, niciun Crăciun nu e mai frumos decât cele cu zăpadă. Când vine vorba de tradițiile acestei sărbători, România surprinde, încă o dată cu creativitatea poporului său și cu talentul de a născoci tot felul de credințe.

Care sunt cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun?

  1. Tradiția împodobirii bradului

Împodobitul bradului este, cu siguranță, pe lista obiceiurilor preferate de români în perioada Crăciunului. Simplul fapt de te aduna cu toată familia în jurul bradului și de a pune frumoasele ornamente în acest simbol al iernii reușește să aducă în sufletul oricărui român bucurie și împlinire. Deși împodobirea bradului este o activitate realizată în întreaga lume, românii se bucură de ea de parcă ar fi doar a noastră.

  1. Tradiția lui Moș Crăciun

Deși Moș Crăciun din zilele noastre este rezultatul reclamelor Coca Cola, ce au hotărât să îl îmbrace în culorile brandului lor, românii au avut tradiția lui Moș Crăciun încă din timpuri mai vechi decât această băutură. Moș Crăciunul românesc era îmbrăcat în verde sau albastru și purta numele de Moș Gerilă, având ca obicei același ca cel din ziua de astăzi: să aducă cadouri copiilor cuminți și o nuia copiilor obraznici. Însă știm cu toții că nuiaua e doar o amenințare și că rare sunt cazuri de copii atât de obraznici încât să nu îi ierte Moșul până la urmă.

  1. Obiceiul mersului cu colinda

Obiceiul mersului cu colinda este cel puțin la fel de iubit de cei mici ca obiceiul lui Moș Crăciun. Emoția alegerii colindului, emoția de a bate la ușile străine și de a cânta în fața necunoscuților, dar în special emoția de a primi dulciuri, colăcei sau bani, sunt atât de puternice în sufletul oricărui copil, încât numai cei mai timizi dintre timizi vor zice nu în repetarea tradiției în anul următor.

  1. Junii Mărișelului

Vă vine să credeți că UNESCO a considerat asemenea tradiție românească de Crăciun de o frumusețe inegalabilă și a făcut-o patrimoniu? Nouă da! Junii Mărișelului provine din localitatea Mărișel, din inima munților Apuseni. Această tradiție, păstrată cu sfințenie de locuitorii din zonă, presupune ca în fiecare an, în noaptea de Ajun, 10 tineri băieți necăsătoriți, după slujba de la biserică, să rămână în fața sa și să colinde și să danseze. După acest mic spectacol, tinerii băieți necăsătoriți invită la dans tinerele fete necăsătorite.

  1. Împodobirea bradului în ziua de Crăciun

Această tradiție datează de peste două secole și mai este încă practicată doar în Dumbrăvița județului Brașov. Tradiția spune că tinerii care au făcut armata și tinerii care urmează să se însoare trebuie să aducă bradul cel mare în centrul localității. Odată ornat și decorat, pomul rămâne în centru până după Bobotează.

Nouă ne place atât de mult ideea de Crăciun și ideea de a împodobi bradul, de a-l avea în casă cât mai mult timp, încât nu credem că am putea vreodată să lăsăm împodobitul pentru ziua de Crăciun, însă iubim faptul că această tradiție datează de atât de mult timp și încă mai este respectată, pentru că, la urma urmei, tradițiile noastre sunt esențiale în definirea noastră ca popor.

În urma acestui articol, vă urăm Sărbători Fericite, pline de tradiții, pline de vacanțe uimitoare și de experiențe numai bune de povestit și celorlalți!

Comentarii

Fii primul care comentează “Obiceiuri românești de Crăciun”

Proprietati favorite