palatul schonbrunn viena austria
Palatul Schonbrunn Viena

Bilete de avion Austria

austria steag

Prezentare general─â

Austria este o tara cu o istorie bogata, cu peisaje idilice, cu muzica clasica si cu o cultura fascinanta. De la peisajele montane din Tirol si Salzburg, la muzeele si palatele din Viena, Austria ofera o varietate de atractii turistice pentru toate gusturile.

Incepand cu capitala, Viena, orasul are o arhitectura impresionanta, fiind cunoscut pentru strazile sale largi si pentru palatele si cladirile de stil baroc si rococo. Printre cele mai populare atractii din Viena se numara Palatul Sch├Ânbrunn, Palatul Hofburg, Opera din Viena si Catedrala Sf├óntul ╚śtefan. O vizita la Viena nu ar fi completa fara o plimbare in Prater, un parc de distractii de 200 de ani, unde puteti sa incercati celebrul roata panoramica Riesenrad si sa savurati specialitatile culinare austriece la restaurantele din apropiere.

Daca vreti sa experimentati viata de munte, puteti merge in Tirol, una dintre cele mai frumoase regiuni montane din Europa. Aici veti gasi statiuni populare de schi cum ar fi St. Anton, Kitzb├╝hel si Mayrhofen, dar si sate traditionale care va vor oferi o experienta autentica austriaca. In aceasta zona, veti gasi de asemenea si faimoasele drumuri serpuitoare de munte, care va ofera o priveliste spectaculoasa asupra varfurilor inzapezite.

Salzburg este un alt oras austriac popular pentru turisti, fiind cunoscut ca fiind orasul natal al celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Aici, puteti vizita casa natala a lui Mozart, dar si fortareata Hohensalzburg si Gradina Mirabell, cunoscuta pentru fantanile sale pitoresti.

Nu trebuie sa uitam nici de regiunea vestica a Austriei, cunoscuta sub numele de Vorarlberg, care ofera peisaje montane frumoase, precum si posibilitati excelente de schi. Statiunea de schi Arlberg este cea mai mare din regiune, iar localitatile Lech si Zurs sunt cunoscute pentru facilitatile lor de lux.

In concluzie, Austria este o tara cu o multitudine de atractii turistice, de la orase istorice si palate la peisaje montane si statiuni de schi. Fie ca va place sa explorati cultura si istoria sau sa va bucurati de frumusetea naturii, Austria este cu siguranta o destinatie de top pentru turistii din intreaga lume.

Scurt istoric al Austriei

Austria, cunoscut─â ╚Öi sub numele de Republica Austria, este o ╚Ťar─â cu o istorie bogat─â ╚Öi divers─â care se ├«ntinde pe mai multe milenii. Istoria Austriei poate fi ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n c├óteva perioade importante: preistorie, Roma antic─â, Evul Mediu, monarhia Habsburgic─â, Imperiul Austro-Ungar, cele dou─â r─âzboaie mondiale ╚Öi perioada postbelic─â.

În preistorie, regiunea cunoscută astăzi ca Austria a fost locuită de triburi celtice. În perioada romană, provincia Noricum a fost inclusă în imperiul roman, aici dezvoltându-se orașe precum Vindobona, astăzi Viena.

Evul Mediu a marcat intrarea Austriei ├«n sfera de influen╚Ť─â a Sf├óntului Imperiu Roman. ├Än 976, Leopold I de Babenberg a devenit margraf al Austriei. Familia Babenberg a domnit p├ón─â ├«n 1246, c├ónd a murit ultimul reprezentant al familiei. Dup─â o perioad─â de instabilitate, Rudolf I de Habsburg a fost ales ├«mp─ârat al Sf├óntului Imperiu Roman ├«n 1273, marc├ónd ├«nceputul dinastiei Habsburgice.

Habsburgii au transformat Austria într-unul dintre cele mai puternice state europene, dar au avut și ei parte de probleme, inclusiv reforma protestantă și războaiele cu otomanii. În 1526, după Bătălia de la Mohács, Habsburgii au preluat coroana Ungariei, marcând începutul Austriei ca putere majoră în Europa Centrală.

În secolul XIX, sub conducerea lui Franz Joseph, Austria a devenit partea principală a Imperiului Austro-Ungar, o uniune duală în care Austria și Ungaria erau state egale. Acest imperiu a durat până la sfârșitul Primului Război Mondial în 1918, când a fost dezmembrat.

Perioada interbelică a fost marcată de instabilitate, cu Austria devenind o republică. În 1938, în timpul Anschluss-ului, Austria a fost anexată de către Germania Nazistă. În al Doilea Război Mondial, Austria a suferit distrugeri masive.

Dup─â r─âzboi, Austria a fost ocupat─â de alia╚Ťi ╚Öi divizat─â ├«n patru zone, administrate de SUA, URSS, Marea Britanie ╚Öi Fran╚Ťa. ├Än 1955, prin semnarea Tratatului de Stat de la Viena, Austria a redevenit independent─â ╚Öi s-a declarat permanent neutr─â.

├Än perioadele postbelice, Austria a urmat o cale de neutralitate ╚Öi prosperitate. ├Än 1995, Austria a aderat la Uniunea European─â, iar ast─âzi este recunoscut─â ca o ╚Ťar─â dezvoltat─â, cu o economie puternic─â ╚Öi un nivel ├«nalt de trai.

Curiozit─â╚Ťi despre Austria

Austria este cunoscut─â pentru peisajele sale impresionante, cultura sa bogat─â ╚Öi istoria fascinant─â, ├«ns─â aceast─â ╚Ťar─â are mult mai multe de oferit. Iat─â c├óteva curiozit─â╚Ťi interesante despre Austria.

 1. Austria este ╚Ťara muzicii clasice. Este ╚Ťara de origine a unor compozitori de renume, precum Mozart, Schubert, Haydn, Mahler ╚Öi Strauss. ├Än fiecare an, Viena, capitala Austriei, g─âzduie╚Öte faimosul Bal al Operei.
 2. Austria este un lider mondial ├«n domeniul recicl─ârii. ╚Üara este cunoscut─â pentru programele sale de reciclare ╚Öi gestiune a de╚Öeurilor, fiind considerat─â una dintre cele mai ecologice ╚Ť─âri din lume.
 3. Austria are mai multe coline ╚Öi mun╚Ťi dec├ót orice alt─â ╚Ťar─â din Europa Central─â. Aproape 62% din suprafa╚Ťa total─â a Austriei este acoperit─â de Mun╚Ťii Alpi. Cel mai ├«nalt v├órf este Grossglockner, care se ridic─â la o altitudine de 3,798 metri.
 4. Austria are mai multe cafenele per capita dec├ót orice alt─â ╚Ťar─â. Cafeneaua vienez─â este un element central al culturii austriece ╚Öi este inclus─â ├«n lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. ├Än aceste cafenele, po╚Ťi petrece ore ├«n ╚Öir citind, scriind sau pur ╚Öi simplu bucur├óndu-te de o cafea ╚Öi o pr─âjitur─â.
 5. Austria a produs c├óteva personalit─â╚Ťi istorice de notorietate, inclusiv psihiatrul Sigmund Freud, fizicianul Erwin Schr├Âdinger ╚Öi artistul Gustav Klimt.
 6. Austria de╚Ťine cel mai vechi ziar ├«nc─â ├«n circula╚Ťie din lume. Wiener Zeitung a fost fondat ├«n 1703 ╚Öi este ├«nc─â publicat ast─âzi.
 7. Austria este faimoas─â pentru produc╚Ťia de vin, mai ales pentru cel alb. Vinurile austriece sunt apreciate la nivel mondial ╚Öi regiunile viticole, cum ar fi Wachau, sunt populare destina╚Ťii turistice.
 8. Austria este ╚Ťara de origine a ciocolatei Mozartkugel. Aceast─â specialitate dulce, care dateaz─â din 1890, este format─â din m─ârzipan, pralin─â ╚Öi ciocolat─â ├«ntunecat─â.
 9. Cu toate c─â Austria este o ╚Ťar─â mic─â, are o diversitate lingvistic─â impresionant─â. Germana este limba oficial─â, ├«ns─â se vorbesc ╚Öi alte limbi, inclusiv slovena, croata ╚Öi maghiara.
 10. Austria este ╚Ťara cu cea mai mare densitate de castele ╚Öi palate din lume. Printre cele mai notabile se num─âr─â Palatul Sch├Ânbrunn din Viena ╚Öi Castelul Hohensalzburg din Salzburg.

Acestea sunt doar c├óteva dintre curiozit─â╚Ťile despre Austria care o fac at├ót de unic─â ╚Öi de interesant─â. Cu siguran╚Ť─â, aceast─â ╚Ťar─â are multe de oferit at├ót localnicilor, c├ót ╚Öi turi╚Ötilor.

Principalele orașe din Austria

Austria, situat─â ├«n inima Europei, este o ╚Ťar─â cu o frumuse╚Ťe natural─â impresionant─â ╚Öi o istorie bogat─â. Este cunoscut─â pentru peisajele sale muntoase, pentru cultura vibrant─â ╚Öi pentru ora╚Öele sale pline de via╚Ť─â. Iat─â o privire asupra principalelor ora╚Öe din Austria:

 1. Viena: Capitala Austriei ╚Öi cel mai mare ora╚Ö al ╚Ť─ârii, Viena este un ora╚Ö cosmopolit cu un amestec fascinant de tradi╚Ťie ╚Öi modernitate. Aici po╚Ťi vizita o mul╚Ťime de cl─âdiri istorice, muzee ╚Öi palate, precum Palatul Sch├Ânbrunn ╚Öi Catedrala Sf├óntul ╚śtefan. De asemenea, Viena este cunoscut─â pentru muzica clasic─â, fiind ora╚Öul de origine al unor mari compozitori precum Mozart ╚Öi Beethoven.
 2. Salzburg: Cunoscut pentru muzic─â ╚Öi arhitectur─â, Salzburg este ora╚Öul natal al compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Salzburgul vechi, cu str─âzile sale ├«nguste ╚Öi cl─âdirile baroce, este un sit UNESCO. Castelul Hohensalzburg, una dintre cele mai bine p─âstrate fort─âre╚Ťe medievale din Europa, domin─â ora╚Öul.
 3. Innsbruck: Situat ├«n inima Alpilor Tirolezi, Innsbruck este cunoscut ca destina╚Ťie de iarn─â, fiind o alegere popular─â pentru schiori ╚Öi snowboarderi. Ora╚Öul are un centru istoric frumos cu arhitectur─â de tip renascentist ╚Öi baroc, precum ╚Öi Schloss Ambras, un castel din secolul al XVI-lea.
 4. Graz: Al doilea ora╚Ö ca m─ârime din Austria, Graz este un centru vibrant de cultur─â ╚Öi art─â. Ora╚Öul vechi este un sit UNESCO ╚Öi este plin de cl─âdiri medievale ╚Öi renascentiste. Printre atrac╚Ťiile principale se num─âr─â Uhrturm, ceasul turn din Parcul Schlossberg ╚Öi Palatul Eggenberg.
 5. Linz: Al treilea oraș ca mărime din Austria, Linz este un centru important de tehnologie și cultură. Orașul găzduiește Ars Electronica, un festival anual de artă, tehnologie și societate, precum și un centru de cultură digitală de renume mondial.
 6. Klagenfurt: Situat ├«n sudul Austriei, Klagenfurt este un ora╚Ö pitoresc cunoscut pentru arhitectura sa impresionant─â, peisajele naturale frumoase ╚Öi Lake W├Ârthersee, unul dintre cele mai mari ╚Öi mai calde lacuri din Austria.

Acestea sunt doar c├óteva dintre ora╚Öele minunate din Austria. Fiecare dintre aceste ora╚Öe ofer─â o combina╚Ťie unic─â de istorie, cultur─â ╚Öi frumuse╚Ťe natural─â, f─âc├ónd din Austria o destina╚Ťie ideal─â pentru c─âl─âtorii.

Principalele aeroporturi din Austria

Austria are mai multe aeroporturi importante care servesc tara si sunt conectate la alte orase si tari din intreaga lume. Iata cateva dintre cele mai importante aeroporturi din Austria:

 1. Aeroportul International Viena (VIE) – situat la aproximativ 18 km est de centrul Vienei, este cel mai mare aeroport din Austria si un important nod de transport pentru Europa Centrala si de Est. Acesta ofera zboruri regulate catre mai mult de 200 de destinatii din intreaga lume.
 2. Aeroportul International Salzburg (SZG) – situat la aproximativ 4 km vest de centrul Salzburgului, este un aeroport regional important care deserveste regiunea Salzburg si este cunoscut pentru legaturile sale cu orasele europene de iarna.
 3. Aeroportul International Innsbruck (INN) – situat la aproximativ 5 km la est de centrul Innsbruckului, este un aeroport regional care deserveste Tirolul si este cunoscut pentru legaturile sale cu statiunile de schi din zona.
 4. Aeroportul International Linz (LNZ) – situat la aproximativ 14 km sud de centrul Linzului, este un aeroport regional care deserveste regiunea Ober├Âsterreich si este cunoscut pentru legaturile sale cu orasele europene importante.
 5. Aeroportul International Graz (GRZ) – situat la aproximativ 10 km sud de centrul Grazului, este un aeroport regional care deserveste Stiria si este cunoscut pentru legaturile sale cu orasele europene importante.
 6. Aeroportul International Klagenfurt (KLU) – situat la aproximativ 3 km est de centrul Klagenfurtului, este un aeroport regional care deserveste regiunea Carintia si este cunoscut pentru legaturile sale cu orasele europene importante.
 7. Aeroportul International Memmingen (FMM) – situat la aproximativ 100 km vest de Innsbruck, este un aeroport regional din Germania care este utilizat de multe companii aeriene low-cost si care ofera o alternativa pentru aeroporturile mari din Austria.

In plus, Austria are si alte aeroporturi regionale importante, precum Aeroportul International Salzburg West (SZG), Aeroportul Regional Linz Danubio (LNZ) si Aeroportul Regional Klagenfurt (KLU), care deservesc mai multe regiuni din tara.

Când este cel mai bine să vizitezi Austria?

Austria este o ╚Ťar─â cu o varietate larg─â de activit─â╚Ťi ╚Öi atrac╚Ťii, iar momentul ideal pentru a o vizita poate varia ├«n func╚Ťie de interesele tale. Cu toate acestea, ├«n general, se poate spune c─â Austria ofer─â ceva special ├«n fiecare anotimp.

Iarna (decembrie – februarie) este sezonul perfect pentru iubitorii de sporturi de iarn─â. Austria este renumit─â pentru sta╚Ťiunile sale de schi din Alpi, cu sta╚Ťiuni populare precum Kitzb├╝hel, St. Anton am Arlberg sau Innsbruck. ├Än perioada Cr─âciunului, ora╚Öele austriece, mai ales Viena, sunt cunoscute pentru pie╚Ťele de Cr─âciun pitore╚Öti, unde po╚Ťi savura vin fiert ╚Öi biscui╚Ťi de ghimbir ├«n timp ce te bucuri de atmosfera festiv─â.

Prim─âvara (martie – mai) este un moment minunat pentru a explora ora╚Öele Austriei. Temperaturile sunt pl─âcute, florile ├«ncep s─â ├«nfloreasc─â, iar mul╚Ťimile de turi╚Öti nu sunt ├«nc─â prea mari. Aceasta este, de asemenea, o perioad─â bun─â pentru a vizita regiunile viticole ale Austriei, ├«n special Wachau ╚Öi Styria, unde viile ├«ncep s─â se ├«nverzeasc─â.

Vara (iunie – august) este perioada de v├órf a sezonului turistic, ├«n special ├«n ora╚Öele mai mari ╚Öi ├«n regiunile alpine. Vremea este ├«n general cald─â ╚Öi ├«nsorit─â, perfect─â pentru drume╚Ťii ├«n mun╚Ťi, pentru vizite la lacuri sau pentru explorarea capitalei, Viena. ├Än aceast─â perioad─â se desf─â╚Öoar─â numeroase festivaluri ╚Öi evenimente, precum festivalul de muzic─â Salzburg sau festivalul de oper─â Bregenz.

Toamna (septembrie – noiembrie) este adesea considerat─â cea mai frumoas─â perioad─â pentru a vizita Austria. Peisajele se schimb─â ├«n nuan╚Ťe de ro╚Öu, portocaliu ╚Öi auriu, iar recolta de struguri pentru vin transform─â peisajul viticol ├«ntr-un tablou viu de culori. Vremea este, de obicei, ├«nc─â pl─âcut─â, iar mul╚Ťimile de turi╚Öti sunt mai mici.

Deci, ├«n concluzie, perioada ideal─â pentru a vizita Austria depinde ├«n mare parte de activit─â╚Ťile pe care dore╚Öti s─â le desf─â╚Öori. Fiecare sezon ofer─â o experien╚Ť─â diferit─â ╚Öi unic─â, astfel ├«nc├ót orice moment al anului poate fi „cel mai bun” moment pentru a vizita Austria.

Cum este via╚Ťa local─â ├«n Austria?

Via╚Ťa local─â ├«n Austria este un amestec armonios de tradi╚Ťie ╚Öi modernitate. Austriecii pre╚Ťuiesc patrimoniul lor cultural ╚Öi istoric, dar ├«mbr─â╚Ťi╚Öeaz─â, de asemenea, inova╚Ťiile ╚Öi schimb─ârile contemporane.

O tr─âs─âtur─â fundamental─â a vie╚Ťii austriece este importan╚Ťa acordat─â calit─â╚Ťii vie╚Ťii. Austriecii sunt m├óndri de sistemul lor de educa╚Ťie ╚Öi de s─ân─âtate, iar ora╚Öele lor, precum Viena ╚Öi Salzburg, sunt adesea clasificate printre cele mai tr─âite ora╚Öe din lume. De asemenea, austriecii apreciaz─â timpul liber ╚Öi se bucur─â de activit─â╚Ťi ├«n aer liber, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul ╚Öi schiatul.

Societatea austriac─â este structurat─â ╚Öi ordonat─â. Respectul pentru lege ╚Öi ordine este un element esen╚Ťial al vie╚Ťii cotidiene. Punctualitatea este apreciat─â, iar curtoazia ╚Öi manierele bune sunt esen╚Ťiale ├«n rela╚Ťiile sociale ╚Öi de afaceri.

Via╚Ťa cultural─â joac─â, de asemenea, un rol important ├«n via╚Ťa cotidian─â a Austriei. Fie c─â este vorba de muzic─â clasic─â, de teatru, de art─â sau de literatur─â, austriecii sunt m├óndri de mo╚Ötenirea lor cultural─â. Festivalurile ╚Öi evenimentele culturale, precum Wiener Festwochen, festivalul de muzic─â din Salzburg sau carnavalul din Tirol, sunt ocazii importante de socializare ╚Öi de s─ârb─âtorire.

Tradi╚Ťiile ╚Öi obiceiurile locale sunt, de asemenea, foarte prezente ├«n via╚Ťa cotidian─â. Fie c─â este vorba de balurile de iarn─â din Viena, de festivalul de prim─âvar─â Steiermark sau de tradi╚Ťionala muzic─â folk din regiunea Alpilor, tradi╚Ťiile sunt respectate ╚Öi celebrate.

Gastronomia joac─â, de asemenea, un rol important ├«n via╚Ťa local─â. Austriecii sunt m├óndri de specialit─â╚Ťile lor, cum ar fi schnitzelul vienez, strudelul de mere sau sacher tort. Cafenelele sunt, de asemenea, o parte esen╚Ťial─â a culturii austriece, locuri unde oamenii se ├«nt├ólnesc pentru a se bucura de o cafea ╚Öi de o pr─âjitur─â, ╚Öi pentru a discuta ultimele ╚Ötiri sau a purta discu╚Ťii intelectuale.

├Än concluzie, via╚Ťa local─â ├«n Austria reflect─â o societate care pre╚Ťuie╚Öte tradi╚Ťiile, cultura ╚Öi calitatea vie╚Ťii, dar care este, de asemenea, deschis─â schimb─ârii ╚Öi inova╚Ťiei.

Arta și cultura în Austria

Austria, cu r─âd─âcinile sale ad├ónci ├«n istorie ╚Öi un mare respect pentru tradi╚Ťii ╚Öi cultura, este o ╚Ťar─â care a contribuit semnificativ la domeniul artei ╚Öi al culturii. De la muzica clasic─â la arta vizual─â ╚Öi de la arhitectur─â la literatur─â, Austria a fost mereu la avangarda mi╚Öc─ârilor artistice ╚Öi culturale.

Muzica este, f─âr─â ├«ndoial─â, una dintre cele mai marcante contribu╚Ťii ale Austriei la cultura mondial─â. Austria este patria unor compozitori legendari precum Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert ╚Öi membrii familiei Strauss. Capitala Austriei, Viena, este adesea descris─â ca „Capitala Muzicii”, fiind un loc important pentru dezvoltarea muzicii clasice. ├Än fiecare an, Viena g─âzduie╚Öte o serie de evenimente muzicale importante, printre care balul Operei din Viena ╚Öi festivalul de muzic─â clasic─â Wiener Festwochen.

├Än domeniul artelor vizuale, Austria a produs o serie de pictori ╚Öi sculptori renumi╚Ťi, printre care Gustav Klimt, Egon Schiele ╚Öi Oskar Kokoschka. Mi╚Öcarea artistic─â secessionist─â, care a avut un rol major ├«n formarea artei moderne, a avut originea ├«n Austria. Klimt, unul dintre liderii acestei mi╚Öc─âri, este bine cunoscut pentru operele sale ornamentale, precum „Portretul Adelei Bloch-Bauer” ╚Öi „S─ârutul”.

Austria este, de asemenea, cunoscut─â pentru arhitectura sa impresionant─â. De la palatele ╚Öi cl─âdirile baroce, cum ar fi Palatul Sch├Ânbrunn ╚Öi Belvedere din Viena, la cl─âdirile moderne ╚Öi inovative, cum ar fi cele proiectate de arhitectul modernist Friedensreich Hundertwasser, arhitectura austriac─â este o ├«mbinare fascinant─â de vechi ╚Öi nou.

Literatura austriac─â este, de asemenea, bogat─â ╚Öi divers─â. Scriitori precum Stefan Zweig, Thomas Bernhard ╚Öi Elfriede Jelinek (laureat─â a Premiului Nobel pentru Literatur─â) sunt doar c├óteva exemple ale talentului literar al Austriei. Austria este, de asemenea, ╚Ťara natal─â a unor g├ónditori semnificativi, precum psihiatrul Sigmund Freud, filosoful Ludwig Wittgenstein ╚Öi economistul Friedrich Hayek.

Austria are o tradi╚Ťie bogat─â ├«n teatru ╚Öi film. Burgtheater din Viena este unul dintre cele mai vechi teatre din Europa ╚Öi este considerat unul dintre cele mai importante teatre de limba german─â. ├Än domeniul cinematografiei, regizorul Michael Haneke este unul dintre cei mai aclama╚Ťi regizori contemporani.

Arta ╚Öi cultura ├«n Austria reflect─â o ╚Ťar─â care ├«mbr─â╚Ťi╚Öeaz─â trecutul s─âu, dar care este, de asemenea, deschis─â inova╚Ťiei ╚Öi experiment─ârii. Fie c─â este vorba de muzic─â, art─â, arhitectur─â sau literatur─â, Austria continu─â s─â aib─â un impact profund asupra scenei culturale globale.

Care este arhitectura local─â din Austria?

Arhitectura din Austria este impresionant─â ╚Öi variat─â, cu o istorie bogat─â ╚Öi influen╚Ťe diverse, care au dat na╚Ötere la stiluri arhitecturale specifice. Iat─â c├óteva exemple de stiluri arhitecturale prezente ├«n Austria:

 1. Stilul baroc:┬ástilul baroc este cel mai r─âsp├óndit stil arhitectural din Austria, dezvoltat ├«n secolul al XVII-lea. Stilul baroc se caracterizeaz─â prin utilizarea ornamentelor elaborate, a formelor curbe ╚Öi a detaliilor decorative, precum ╚Öi prin utilizarea luminii ╚Öi a contrastelor de culoare. Exemple de arhitectur─â baroc─â ├«n Austria includ Palatul Sch├Ânbrunn ╚Öi Catedrala Sf├óntul ╚śtefan din Viena.
 2. Stilul Art Nouveau: stilul Art Nouveau, cunoscut și sub denumirea de Jugendstil, a fost popular în Europa la începutul secolului al XX-lea. Stilul se caracterizează prin utilizarea formelor organice, a detaliilor florale și a culorilor vii. În Austria, stilul Art Nouveau poate fi văzut în clădirile istorice din Viena, precum Palatul Stoclet.
 3. Stilul modernist:┬ástilul modernist a devenit popular ├«n Austria dup─â Primul R─âzboi Mondial ╚Öi a fost influen╚Ťat de mi╚Öcarea Bauhaus. Stilul modernist se caracterizeaz─â prin utilizarea liniilor clare, a formelor geometrice ╚Öi a culorilor pure. Un exemplu notabil de arhitectur─â modernist─â din Austria este cl─âdirea Vienna Savings Bank din Viena.
 4. Stilul gotic:┬ástilul gotic a fost popular ├«n Europa ├«n secolul al XIII-lea ╚Öi se caracterizeaz─â prin utilizarea arcadelor ├«nalte, a vitraliilor ╚Öi a detaliilor elaborate. Exemple de arhitectur─â gotic─â din Austria includ Catedrala Sf├óntul Martin din Linz ╚Öi Catedrala Sf├óntul ╚śtefan din Viena.

Acestea sunt doar c├óteva exemple de stiluri arhitecturale prezente ├«n Austria, care ilustreaz─â bog─â╚Ťia ╚Öi diversitatea patrimoniului arhitectural al ╚Ť─ârii. Multe dintre cl─âdirile istorice din Austria sunt conservate ╚Öi reprezint─â o important─â atrac╚Ťie turistic─â, dar exist─â ╚Öi multe exemple de arhitectur─â modern─â ╚Öi contemporan─â ├«n ora╚Öele austriece.

Top 5 atrac╚Ťii turistice din Austria

Austria este o ╚Ťar─â care abund─â ├«n frumuse╚Ťe natural─â, istorie profund─â ╚Öi o cultur─â artistic─â bogat─â. ├Äncep├ónd de la ora╚Öe pitore╚Öti ╚Öi castele opulente, p├ón─â la mun╚Ťi ├«nal╚Ťi ╚Öi peisaje idilice, Austria ofer─â o gam─â variat─â de atrac╚Ťii pentru orice turist. Iat─â top 5 atrac╚Ťii turistice pe care nu trebuie s─â le ratezi atunci c├ónd vizitezi Austria.

 1. Viena: Capitala Austriei este un amestec fermec─âtor de istorie, cultur─â ╚Öi elegan╚Ť─â. Palatul Sch├Ânbrunn, cu gr─âdinile sale extinse ╚Öi zoo-ul istoric, este un loc ce nu trebuie ratat. Alte atrac╚Ťii semnificative includ impun─âtoarea Catedral─â Sf. ╚śtefan, grandiosul Palat Hofburg ╚Öi faimoasa Oper─â de Stat din Viena. Savureaz─â un moment de relaxare ├«ntr-o cafenea vienez─â tradi╚Ťional─â ╚Öi nu rata oportunitatea de a gusta un autentic tort Sacher.
 2. Salzburg: Reputat pentru frumuse╚Ťea sa baroc─â ╚Öi ca locul de na╚Ötere al lui Mozart, Salzburg este o perl─â a culturii ╚Öi istoriei. Fort─ârea╚Ťa Hohensalzburg domin─â ora╚Öul ╚Öi ofer─â vederi panoramice superbe, iar Casa Natale a lui Mozart ╚Öi Mirabellgarten sunt alte puncte de atrac╚Ťie importante. ├Än plus, Salzburg este cunoscut pentru Festivalul de Muzic─â de var─â care atrage iubitorii de art─â din ├«ntreaga lume.
 3. Innsbruck: Acest oraș alpin este un paradis pentru iubitorii de natură și de sporturi de iarnă. De la arhitectura sa medievală, exemplificată de Zona Vechiului Oraș (Altstadt), la panoramele montane spectaculoase oferite de Nordkette, Innsbruck are ceva de oferit pentru toată lumea. Nu uita să vizitezi Palatul Imperial (Hofburg) și Biserica Curtea (Hofkirche) pentru a te îmbiba de istoria locului.
 4. Palatul Belvedere, Viena: Acest complex palatial baroc g─âzduie╚Öte o colec╚Ťie impresionant─â de art─â, inclusiv opere celebre ale lui Gustav Klimt. Gr─âdinile sale frumoase ╚Öi f├ónt├ónile ornamentale adaug─â la frumuse╚Ťea ╚Öi atractivitatea general─â a acestui loc.
 5. Lacul Wolfgang: Situat ├«n regiunea Salzkammergut, Lacul Wolfgang este o destina╚Ťie popular─â pentru relaxare, drume╚Ťii ╚Öi sporturi nautice. Cu satele sale pitore╚Öti, cum ar fi St. Wolfgang ╚Öi St. Gilgen, ╚Öi cu peisajul s─âu alpin uimitor, acest loc este un exemplu perfect de frumuse╚Ťe natural─â austriac─â.

Acestea sunt doar c├óteva dintre minun─â╚Ťiile pe care Austria le ofer─â vizitatorilor s─âi. Fiecare regiune ╚Öi fiecare ora╚Ö are propria sa personalitate ╚Öi frumuse╚Ťe unice, a╚Ötept├ónd s─â fie descoperite.

Top 5 activit─â╚Ťi de f─âcut ├«n Austria

Austria este o destina╚Ťie care ofer─â o gam─â larg─â de activit─â╚Ťi pentru toate gusturile ╚Öi interesele. Iat─â un top 5 al activit─â╚Ťilor pe care nu ar trebui s─â le ratezi atunci c├ónd vizitezi Austria:

 1. Explorarea Vienei: Viena, capitala Austriei, este un ora╚Ö vibrant cu multe de v─âzut ╚Öi de f─âcut. Po╚Ťi petrece o zi plimb├óndu-te prin centrul istoric al ora╚Öului, admir├ónd arhitectura impresionant─â, vizit├ónd muzee precum Muzeul de Istorie a Artei sau Muzeul Albertina, sau pur ╚Öi simplu relax├óndu-te ├«ntr-una dintre celebrele cafenele vieneze. Nu uita s─â vizitezi Palatul Sch├Ânbrunn ╚Öi s─â te plimbi prin gr─âdinile sale extinse.
 2. Schi ╚Öi sporturi de iarn─â: Austria este renumit─â pentru sta╚Ťiunile sale de schi. ├Än regiunile Tirol ╚Öi Vorarlberg, vei g─âsi unele dintre cele mai bune p├órtii de schi din lume. Dac─â vizitezi Austria ├«n timpul iernii, o zi petrecut─â pe p├órtiile de schi este o activitate obligatorie. ├Än afar─â de schi, po╚Ťi ├«ncerca ╚Öi alte sporturi de iarn─â, cum ar fi snowboardingul sau drume╚Ťiile pe z─âpad─â.
 3. Turul vin─âriilor: Austria produce unele dintre cele mai bune vinuri albe din lume. Regiunile Wachau, Styria ╚Öi Burgenland sunt renumite pentru vinurile lor. O zi petrecut─â vizit├ónd vin─ârii, degust├ónd vinuri ╚Öi bucur├óndu-te de peisajele viticole este o experien╚Ť─â memorabil─â.
 4. Drume╚Ťiile ├«n mun╚Ťi: Alpii austrieci ofer─â oportunit─â╚Ťi excelente pentru drume╚Ťii, indiferent de nivelul de experien╚Ť─â. Po╚Ťi alege dintre trasee u╚Öoare, perfecte pentru familii, sau poteci mai provocatoare, pentru cei care doresc un pic de aventur─â. Peisajele montane spectaculoase, aerul proasp─ât ╚Öi lini╚Ötea naturii sunt doar c├óteva dintre motivele pentru care s─â te aventurezi pe aceste c─âr─âri.
 5. Vizita la Salzburg: Salzburg, ora╚Öul natal al lui Mozart, este un alt punct de atrac╚Ťie major ├«n Austria. ├Än afar─â de a vizita locurile legate de via╚Ťa lui Mozart, po╚Ťi vizita ╚Öi impresionanta Fort─ârea╚Ť─â Hohensalzburg, gr─âdinile Mirabell ╚Öi s─â te bucuri de un concert live ├«n cadrul renumitului Festival de Muzic─â de la Salzburg.

Acestea sunt doar c├óteva dintre activit─â╚Ťile pe care le po╚Ťi face ├«n Austria. Fie c─â e╚Öti un iubitor al istoriei, un entuziast al naturii sau un gurmand, Austria are ceva de oferit pentru fiecare vizitator.

Economia din Austria

Economia Austriei este una dintre cele mai dezvoltate si prospere din Europa, cu un PIB de aproximativ 450 miliarde de euro in 2021. Tara se bazeaza pe o economie mixta, cu o puternica prezenta a sectorului privat si a sectorului public.

Principalele ramuri ale economiei austriece sunt industria, turismul si serviciile financiare. Industria reprezinta aproximativ 28% din PIB-ul tarii si include sectoare precum producerea de masini si echipamente, prelucrarea metalelor si constructiile.

Turismul este un alt sector important al economiei austriece, reprezentand aproximativ 9% din PIB-ul tarii si oferind peste 600.000 de locuri de munca. Austria este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Europa, cu o varietate de atractii turistice, inclusiv orase istorice, castele, muzee si peisaje montane spectaculoase.

Serviciile financiare sunt de asemenea un sector important al economiei austriece, reprezentand aproximativ 8% din PIB-ul tarii. Austria are o lunga traditie in serviciile financiare, fiind cunoscuta pentru bancile sale solide si pentru managementul de active.

Austria are o forta de munca bine educata si calificata, cu o rata a somajului de aproximativ 5,5% in 2021, una dintre cele mai scazute din Europa. Salariile din Austria sunt relativ ridicate, iar tara este cunoscuta pentru standardele sale ridicate de trai.

In plus, Austria este una dintre tarile cele mai sustenabile din lume, cu un accent puternic pus pe energiile regenerabile si protectia mediului. Aceasta sustenabilitate a devenit din ce in ce mai importanta pentru economia tarii, cu multe companii si institutii care se concentreaza pe inovatie si dezvoltarea durabila.

Industria din Austria

Industria din Austria este una dintre cele mai dezvoltate si mai competitive din Europa, reprezentand aproximativ 28% din PIB-ul tarii si oferind aproximativ 1,2 milioane de locuri de munca. Principalele sectoare industriale din Austria includ industria prelucratoare, constructiile si industria tehnologiei informatiei si a comunicatiilor.

Industria prelucratoare din Austria este una dintre cele mai competitive din Europa, cu o mare varietate de produse de inalta calitate, inclusiv masini si echipamente, produse chimice, produse farmaceutice, materiale de constructii si produse alimentare. Austria este cunoscuta pentru tehnologiile sale avansate si pentru inovatiile sale in domeniul tehnologiilor ecologice, energiei regenerabile si a automobilelor electrice.

Constructiile sunt un alt sector important al industriei austriece, reprezentand aproximativ 7% din PIB-ul tarii. Austria are o lunga traditie in constructii si este cunoscuta pentru calitatea si durabilitatea cladirilor sale. In plus, Austria este lider in dezvoltarea de tehnologii ecologice si de constructii verzi.

Industria tehnologiei informatiei si a comunicatiilor (ITC) este un alt sector important al economiei austriece, cu o crestere semnificativa in ultimii ani. Austria este cunoscuta pentru inovatiile sale in domeniul ITC, inclusiv software-ul si serviciile de telecomunicatii. Companiile austriece active in acest sector includ Infineon, voestalpine si Zumtobel.

In plus, Austria are si o industrie puternica de inginerie mecanica, care produce o gama larga de masini si echipamente industriale, precum si echipamente pentru ingineria medicala. Alte sectoare industriale importante includ sectorul energiei si al mediului inconjurator, precum si sectorul textil si al imbracamintei.

In general, industria din Austria este caracterizata de o mare competitivitate si inovatie, de o forta de munca bine educata si calificata si de un accent puternic pus pe sustenabilitate si protectia mediului.

Turismul din Austria

Turismul din Austria este o industrie important─â ╚Öi una dintre cele mai importante surse de venituri pentru economia ╚Ť─ârii. Austria este o destina╚Ťie popular─â pentru turi╚Ötii din ├«ntreaga lume, datorit─â frumuse╚Ťii sale naturale, patrimoniului cultural ╚Öi istoric bogat ╚Öi a diversit─â╚Ťii activit─â╚Ťilor de agrement.

Cele mai populare destina╚Ťii turistice din Austria includ Viena, Salzburg, Innsbruck, Graz ╚Öi Hallstatt, care ofer─â o varietate de atrac╚Ťii turistice, cum ar fi muzee, castele, pie╚Ťe istorice, palate baroce ╚Öi monumente istorice.

Austria este, de asemenea, cunoscut─â pentru sta╚Ťiunile sale de schi, care atrag mul╚Ťi turi╚Öti ├«n sezonul de iarn─â. Printre cele mai populare sta╚Ťiuni de schi din Austria se num─âr─â S├Âlden, St. Anton am Arlberg, Ischgl ╚Öi Kitzb├╝hel, care ofer─â peste 22.000 de kilometri de p├órtii pentru schi ╚Öi snowboarding.

├Än plus, Austria are o varietate de parcuri na╚Ťionale ╚Öi rezerva╚Ťii naturale, cum ar fi Parcul Na╚Ťional Hohe Tauern, care este cel mai mare parc na╚Ťional din ╚Ťar─â ╚Öi g─âzduie╚Öte o gam─â larg─â de plante ╚Öi animale s─âlbatice.

Turismul gastronomic este, de asemenea, important în Austria, cu preparate locale precum Wiener Schnitzel, Tafelspitz (tocană de vită) și Sachertorte (prăjitură de ciocolată) fiind foarte apreciate de turiști. În plus, Austria este cunoscută pentru vinurile sale de calitate, în special cele produse în regiunea Burgenland.

├Än general, Austria este o destina╚Ťie turistic─â atractiv─â pentru to╚Ťi cei care caut─â s─â experimenteze frumuse╚Ťea natural─â, cultura ╚Öi tradi╚Ťiile ╚Ť─ârii. Cu o varietate de activit─â╚Ťi de agrement, inclusiv schi, plimb─âri prin natur─â, ciclism ╚Öi vizitarea obiectivelor culturale ╚Öi istorice, Austria este o destina╚Ťie turistic─â complet─â, care poate fi explorat─â pe tot parcursul anului.

Evenimente istorice marcante din Austria

De-a lungul istoriei, Austria a fost la r─âscruce de drumuri pentru numeroase evenimente importante, marc├ónd-o pe harta cultural─â ╚Öi istoric─â a lumii. ├Äncep├ónd cu fondarea Austriei, evolu╚Ťia sa prin dinastiile Habsburgice, p├ón─â la rolul s─âu ├«n Primul ╚Öi al Doilea R─âzboi Mondial, evenimentele din Austria au avut un impact profund asupra cursului istoriei europene ╚Öi globale. Iat─â c├óteva dintre cele mai semnificative:

 1. Fondarea Austriei (976 d.Chr.): Începuturile Austriei se întorc în timp până în Evul Mediu, când Leopold al II-lea, Conte de Babenberg, a devenit Margraf al Austriei în 976. Acest moment a marcat începutul autonomiei Austriei ca regiune distinctă în cadrul Sfântului Imperiu Roman.
 2. Dinastia Habsburgică (1278-1918): Dinastia Habsburgică a dominat istoria Austriei pentru peste 600 de ani. Sub conducerea lor, Austria a devenit centrul unui imperiu vast care a cuprins o mare parte a Europei, inclusiv Spania, Ungaria, Boemia și multe alte teritorii.
 3. Asediul Vienei (1683): Acest eveniment crucial a marcat sfârșitul avansului otoman în Europa Centrală. Victoria Habsburgilor în acest asediu a marcat un punct de cotitură în Războiul dintre otomani și Sfântul Imperiu Roman.
 4. Congresul de la Viena (1814-1815): În urma înfrângerii lui Napoleon, liderii europeni s-au adunat la Viena pentru a reconfigura harta Europei. Acest congres a redefinit echilibrul puterii în Europa pentru o mare parte a secolului al XIX-lea.
 5. Anexarea Austriei de către Germania (Anschluss, 1938): Într-unul dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei sale, Austria a fost anexată de Germania nazistă în 1938, eveniment cunoscut sub numele de Anschluss. Acesta a marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial pentru Austria.
 6. Tratatul de la Viena (1955): La sf├ór╚Öitul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, Austria a fost ocupat─â de for╚Ťele Aliate. ├Än 1955, prin Tratatul de la Viena, Austria a redevenit o ╚Ťar─â suveran─â ╚Öi neutr─â.

Aceste evenimente marcante din istoria Austriei au jucat un rol crucial ├«n formarea identit─â╚Ťii sale na╚Ťionale ╚Öi ├«n influen╚Ťarea cursului istoriei europene. Prin ├«n╚Ťelegerea acestor momente, putem aprecia cu adev─ârat patrimoniul cultural ╚Öi istoric al Austriei.

Ce evenimente culturale se organizează în Austria?

Austria, cu o bogat─â tradi╚Ťie cultural─â ╚Öi artistic─â, g─âzduie╚Öte o varietate de evenimente culturale semnificative de-a lungul anului. Acestea variaz─â de la festivaluri muzicale, spectacole de teatru, la expozi╚Ťii de art─â ╚Öi evenimente tradi╚Ťionale. Iat─â cinci dintre cele mai notabile evenimente culturale pe care le po╚Ťi experimenta ├«n Austria:

 1. Festivalul de la Salzburg: Organizat ├«n fiecare var─â, Festivalul de la Salzburg este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de muzic─â ╚Öi dramaturgie din lume. Cu spectacole ce cuprind opere, concerte ╚Öi piese de teatru, festivalul atrage arti╚Öti ╚Öi iubitori de cultur─â din ├«ntreaga lume. Festivalul a fost ini╚Ťiat ├«n 1920 ╚Öi a fost legat de nume mari precum Herbert von Karajan, Wolfgang Amadeus Mozart ╚Öi Hugo von Hofmannsthal.
 2. Viena Operei Bal (Wiener Opernball): Acesta este unul dintre cele mai str─âlucitoare evenimente sociale ale anului ├«n Austria. G─âzduit de Opera de Stat din Viena, balul reune╚Öte personalit─â╚Ťi de seam─â, arti╚Öti ╚Öi iubitori de muzic─â ├«ntr-o atmosfer─â de fast ╚Öi elegan╚Ť─â. ├Ämbr─âc─âminte de gal─â, dansul valsului ╚Öi muzica clasic─â fac parte din aceast─â experien╚Ť─â inegalabil─â.
 3. Festivalul de Film de la Viena (Viennale): Este unul dintre cele mai vechi ╚Öi respectate festivaluri de film din Europa. Evenimentul atrage regizori, actori ╚Öi cinefili din ├«ntreaga lume, oferind un amestec de filme interna╚Ťionale, documentare, filme de scurt metraj ╚Öi produc╚Ťii de avangard─â. Viennale este cunoscut pentru atmosfera sa prietenoas─â ╚Öi deschis─â ╚Öi pentru angajamentul s─âu ├«n a celebra diversitatea ╚Öi inova╚Ťia ├«n cinematografie.
 4. Festivalul Bregenz: Un eveniment unic care combin─â muzica, arta ╚Öi natura ├«ntr-un cadru spectaculos. Situat pe malul Lacului Constan╚Ťa, Festivalul Bregenz este cunoscut pentru opera sa pe scena plutitoare. Programul festivalului include opere, concerte, piese de teatru ╚Öi spectacole de dans, atr─âg├ónd at├ót publicul local, c├ót ╚Öi turistii.
 5. Festivalul de Muzic─â Antic─â din Innsbruck: Este un eveniment cultural major pentru iubitorii de muzic─â antic─â ╚Öi baroc─â. Organizat ├«n frumosul ora╚Ö alpin Innsbruck, festivalul prezint─â performan╚Ťe de ├«nalt─â calitate de muzic─â antic─â, cu un accent special pe operele renascentiste ╚Öi baroce.

Acestea sunt doar c├óteva dintre numeroasele evenimente culturale pe care Austria le ofer─â. Fie c─â e╚Öti un entuziast al muzicii clasice, un iubitor de film sau pur ╚Öi simplu dornic s─â te bucuri de frumuse╚Ťea ╚Öi elegan╚Ťa balurilor tradi╚Ťionale, Austria are ceva de oferit pentru toate gusturile ╚Öi interesele culturale.

Ce m├ónc─âruri cu specific local po╚Ťi servi?

Austria este renumit─â pentru buc─ât─âria sa tradi╚Ťional─â, care combin─â influen╚Ťele din diferite regiuni ale Europei Centrale. Cu o varietate de feluri de m├óncare delicioase ╚Öi reconfortante, gastronomia austriac─â este o parte esen╚Ťial─â a experien╚Ťei de vizitare a ╚Ť─ârii. Iat─â un top 5 al m├ónc─ârurilor cu specific local pe care le po╚Ťi servi ├«n Austria:

 1. Wiener Schnitzel: Probabil cel mai cunoscut fel de m├óncare austriac, Wiener Schnitzel este un ╚Öni╚Ťel de vit─â sau porc t─âiat fin, acoperit cu pesmet ╚Öi pr─âjit. Este adesea servit cu o felie de l─âm├óie ╚Öi cartofi pr─âji╚Ťi sau salat─â de cartofi. Este un fel de m├óncare emblematic pentru Viena ╚Öi este o delicates─â obligatorie atunci c├ónd vizitezi Austria.
 2. Gulasch: ├Ämprumutat din cultura culinar─â maghiar─â, gulasch-ul austriac este un tocan de vit─â condimentat cu boia de ardei, ceap─â ╚Öi alte arome. Este adesea servit cu kn├Âdel (g─âlu╚Öte de p├óine) sau cu cartofi. Este o m├óncare s─â╚Ťioas─â ╚Öi reconfortant─â, perfect─â pentru zilele reci.
 3. Sacher Torte: Acest tort de ciocolat─â este un alt produs de patiserie iconic al Austriei. Tortul Sacher este un tort dens de ciocolat─â cu un strat sub╚Ťire de marmelad─â de caise ├«ntre dou─â straturi de blat, acoperit cu un strat de glazur─â de ciocolat─â. Este adesea savurat cu o cea╚Öc─â de cafea la una dintre celebrele cafenele vieneze.
 4. Tafelspitz: Considerat drept felul na╚Ťional de m├óncare al Austriei, Tafelspitz este un fel de m├óncare simplu, dar delicios. Este o friptur─â de vit─â fiart─â ├«n bulion cu legume ╚Öi mirodenii, servit─â adesea cu sos de hrean ╚Öi cartofi.
 5. Kaiserschmarrn: Acest desert tradi╚Ťional, preferat al ├«mp─âratului Franz Josef, este un fel de cl─âtit─â pufoas─â, t─âiat─â ├«n buc─â╚Ťi mici ╚Öi pr─âjit─â. Kaiserschmarrn este adesea servit cu compot de prune sau mere ╚Öi pres─ârat cu zah─âr pudr─â. Este un desert delicios ╚Öi satis─âc─âtor care ├«ncheie perfect orice mas─â.

Acestea sunt doar c├óteva dintre minunatele feluri de m├óncare pe care buc─ât─âria austriac─â le ofer─â. Fie c─â e╚Öti un gurmand pasionat sau pur ╚Öi simplu un turist curios, aceste feluri de m├óncare vor aduce cu siguran╚Ť─â o not─â delicioas─â experien╚Ťei tale austriece.

Ce b─âuturi cu specific local po╚Ťi servi?

C├ónd vine vorba de b─âuturi, Austria are o mul╚Ťime de oferte locale autentice care adaug─â farmec gastronomiei sale. De la vinuri aclamate interna╚Ťional p├ón─â la beri artizanale ╚Öi b─âuturi calde, exist─â o gam─â larg─â de op╚Ťiuni pentru toate gusturile. Iat─â un top 5 al b─âuturilor cu specific local pe care le po╚Ťi servi ├«n Austria:

 1. Vin: Austria este renumit─â pentru producerea unor vinuri de ├«nalt─â calitate, ├«n special vinuri albe. Regiunile viticole principale sunt Wachau, Kamptal, Kremstal ╚Öi Burgenland, fiecare cu caracteristicile sale unice. Gras─â Veltliner ╚Öi Riesling sunt soiurile de struguri dominante pentru vinurile albe, ├«n timp ce Blaufr├Ąnkisch ╚Öi Zweigelt sunt utilizate pentru vinurile ro╚Öii.
 2. Bere: Austria are o tradi╚Ťie ├«ndelungat─â ├«n fabricarea berii, cu o varietate de stiluri de la lageruri la pilsuri ╚Öi beri de gr├óu. ├Än Austria, exist─â numeroase ber─ârii mici ╚Öi mijlocii care produc beri artizanale. Marile m─ârci austriece precum Stiegl ╚Öi G├Âsser sunt, de asemenea, populare.
 3. Schnapps: Schnapps este un tip de băutură alcoolică destilată care se găsește în toată Austria. Poate fi făcut dintr-o varietate de fructe, cel mai frecvent din mere, pere, prune sau vișine. Este adesea servit la sfârșitul mesei ca digestiv.
 4. Cafea: Cultura cafenelelor este profund ├«nr─âd─âcinat─â ├«n Austria, mai ales ├«n Viena. Austriecii sunt mari consumatori de cafea ╚Öi po╚Ťi g─âsi o varietate de stiluri de cafea ├«n orice cafenea, de la espresso la „melange” (similare cu cappuccino), ╚Öi „einsp├Ąnner” (espresso cu fri╚Öc─â). De asemenea, este tradi╚Ťional s─â te bucuri de cafeaua ta cu o pr─âjitur─â sau un tort.
 5. Punsch ╚Öi Gl├╝hwein: Aceste b─âuturi calde, ├«n special populare ├«n timpul sezonului de iarn─â ╚Öi la pie╚Ťele de Cr─âciun, sunt o parte esen╚Ťial─â a culturii de b─âut a Austriei. Gl├╝hwein este vin fiert cu mirodenii, ├«n timp ce Punsch poate fi f─âcut cu vin, suc de fructe ╚Öi alcool tare, de asemenea ├«nc─âlzit ╚Öi condimentat.

Aceste b─âuturi cu specific local vor ad─âuga cu siguran╚Ť─â o dimensiune suplimentar─â la explorarea culinar─â a Austriei. Fie c─â te relaxezi cu un pahar de vin alb austriac, te bucuri de o can─â de bere artizanal─â sau ├«ncerci un schnapps puternic dup─â cin─â, ai ocazia s─â te bucuri de gusturile autentice ale Austriei. Cafeaua poate fi savurat─â al─âturi de o pr─âjitur─â ├«ntr-o cafenea tradi╚Ťional─â vienez─â, oferindu-╚Ťi o clip─â de relaxare dup─â o zi de vizitat. ╚śi nu uita s─â ├«ncerci Gl├╝hwein sau Punsch dac─â vizitezi ├«n perioada Cr─âciunului. Indiferent de b─âutura pe care o alegi, te vei bucura cu siguran╚Ť─â de o experien╚Ť─â cultural─â autentic─â ├«n inima Europei.

Personalit─â╚Ťi marcante din Austria

Austria a fost casa multor personalit─â╚Ťi marcante de-a lungul istoriei, oameni care ╚Öi-au l─âsat amprenta ├«n domenii diverse precum muzica, ╚Ötiin╚Ťa, politica ╚Öi arta. Iat─â c├óteva dintre aceste personalit─â╚Ťi proeminente pe care le po╚Ťi descoperi ├«n Austria:

 1. Wolfgang Amadeus Mozart: Este probabil cel mai cunoscut austriac din istorie. Mozart a fost un compozitor prolific al erei clasice și a contribuit semnificativ la dezvoltarea muzicii simfonice, a concertelor, a sonatelor și a operelor. Operele sale sunt renumite în întreaga lume și sunt adesea interpretate în festivaluri și săli de concert.
 2. Sigmund Freud: Cunoscut ca fondatorul psihanalizei, Sigmund Freud a fost un psihiatru ╚Öi neurolog influent. Lucr─ârile sale ├«n domeniul psihologiei ╚Öi filozofiei au avut un impact profund asupra societ─â╚Ťii ╚Öi continu─â s─â fie un subiect de studiu ├«n ├«ntreaga lume.
 3. Gustav Klimt: Acest faimos pictor simbolist este cunoscut pentru lucr─âri precum „S─ârutul” ╚Öi „Portretul Adelei Bloch-Bauer I”. Klimt a fost o figur─â central─â ├«n mi╚Öcarea secesionist─â vienez─â ╚Öi a l─âsat o mo╚Ötenire artistic─â de neegalat ├«n Austria.
 4. Marie Antoinette: N─âscut─â ca Maria Antonia Josepha Johanna, Arhiduces─â a Austriei, Marie Antoinette a devenit Regina Fran╚Ťei prin c─âs─âtoria cu Regele Ludovic al XVI-lea. Via╚Ťa ╚Öi moartea ei tragic─â la ghilotin─â ├«n timpul Revolu╚Ťiei Franceze au f─âcut-o o figur─â istoric─â emblematic─â.
 5. Arnold Schwarzenegger: N─âscut ╚Öi crescut ├«n Thal, Styria, Schwarzenegger este cunoscut la nivel mondial ca actor de film, culturist ╚Öi politician. A devenit faimos ├«n rolul s─âu din „Terminator” ╚Öi a servit ca guvernator al statului California.
 6. Fritz Lang: Este unul dintre cei mai influen╚Ťi regizori ╚Öi scenari╚Öti din era filmului mut. N─âscut ├«n Viena, Lang este cel mai bine cunoscut pentru filmele sale „Metropolis” ╚Öi „M – Un ora╚Ö caut─â un criminal”.
 7. Elfriede Jelinek: Laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2004, Jelinek este o proeminentă scriitoare și feministă austriacă, cunoscută pentru operele sale provocatoare care abordează probleme sociale și politice.

Ace╚Ötia sunt doar c├ó╚Ťiva dintre cei mai renumi╚Ťi austrieci care ╚Öi-au l─âsat amprenta ├«n lume. Prin descoperirea operelor ╚Öi mo╚Ötenirii lor, vei putea s─â ├«n╚Ťelegi mai bine cultura ╚Öi istoria Austriei.

De ce s─â alegi o vacan╚Ť─â in Austria?

Alegerea unei destina╚Ťii de vacan╚Ť─â poate fi o sarcin─â dificil─â, av├ónd ├«n vedere varietatea impresionant─â de op╚Ťiuni disponibile ├«n lume. Cu toate acestea, dac─â e╚Öti ├«n c─âutarea unui loc care combin─â istorie, cultur─â, peisaje naturale impresionante ╚Öi o buc─ât─ârie delicioas─â, Austria ar putea fi locul ideal pentru tine. Iat─â c├óteva motive pentru care s─â alegi o vacan╚Ť─â ├«n Austria:

 1. Peisajul: Austria este binecunoscut─â pentru peisajele sale naturale de o frumuse╚Ťe cov├ór╚Öitoare. Mun╚Ťii Alpi, cu v├órfurile lor acoperite de z─âpad─â, v─âile ├«nverzite, p─âdurile dense ╚Öi lacurile cristaline ofer─â un cadru perfect pentru iubitorii de natur─â ╚Öi sporturi ├«n aer liber. Indiferent dac─â preferi s─â faci drume╚Ťii, s─â schiezi sau pur ╚Öi simplu s─â te bucuri de priveli╚Öte, peisajul Austriei nu va dezam─âgi.
 2. Istoria ╚Öi cultura: Austria este o ╚Ťar─â cu o istorie bogat─â ╚Öi o cultur─â vibrant─â. De la palatele somptuoase ╚Öi muzeele din Viena p├ón─â la castelele medievale ╚Öi bisericile baroce din Salzburg, exist─â nenum─ârate locuri unde po╚Ťi explora istoria ╚Öi cultura austriac─â. ╚Üara este de asemenea cunoscut─â ca fiind patria unora dintre cei mai mari compozitori din istorie, precum Mozart ╚Öi Strauss, iar influen╚Ťa lor este sim╚Ťit─â ├«n ├«ntreaga ╚Ťar─â.
 3. Gastronomia: Buc─ât─âria austriac─â este un alt motiv pentru care s─â alegi o vacan╚Ť─â ├«n aceast─â ╚Ťar─â. De la faimosul Wiener Schnitzel ╚Öi delicioasele gula╚Öuri p├ón─â la deserturile de patiserie precum strudelul de mere sau tortul Sacher, vei descoperi o varietate de preparate gustoase care s─â-╚Ťi satisfac─â papilele gustative.
 4. Evenimentele: Austria g─âzduie╚Öte o serie de evenimente culturale ╚Öi festivaluri pe tot parcursul anului. Festivalul de Salzburg, concertele de Anul Nou din Viena ╚Öi pie╚Ťele de Cr─âciun sunt doar c├óteva dintre atrac╚Ťiile care atrag vizitatori din ├«ntreaga lume.
 5. Ospitalitatea: Austriecii sunt cunoscu╚Ťi pentru ospitalitatea lor. ├Än orice ora╚Ö sau sat ├«n care vei ajunge, vei fi ├«nt├ómpinat cu amabilitate ╚Öi bun─âvoin╚Ť─â. Aceast─â c─âldur─â ╚Öi prietenie a localnicilor ├«╚Ťi vor face sejurul ╚Öi mai pl─âcut.
 6. Accesibilitatea: Austria este situat─â ├«n inima Europei ╚Öi este u╚Öor accesibil─â din majoritatea ╚Ť─ârilor europene, fie cu trenul, cu ma╚Öina sau cu avionul. ├Än plus, infrastructura de transport intern este excelent─â, permi╚Ť├óndu-╚Ťi s─â explorezi ╚Ťara cu u╚Öurin╚Ť─â.

Austria ofer─â o combina╚Ťie irezistibil─â de peisaje naturale spectaculoase, o istorie fascinant─â, o cultur─â bogat─â, m├ónc─âruri delicioase ╚Öi oameni prieteno╚Öi. Indiferent de ce te atrage mai mult ├«ntr-o destina╚Ťie de vacan╚Ť─â, Austria are cu siguran╚Ť─â ceva de oferit pentru toat─â lumea.

Cau╚Ťi Cazare ├«n Austria?

Activit─â╚Ťi ├«n Austria