amman iordania
Amman

Bilete de avion Iordania

iordania steag

Prezentare general─â

Iordania este o ╚Ťar─â cu o istorie bogat─â ╚Öi o cultur─â fascinant─â. Situat─â ├«n Orientul Mijlociu, aceast─â ╚Ťar─â mic─â dar plin─â de via╚Ť─â ofer─â o varietate de atrac╚Ťii turistice care pot satisface orice gust ╚Öi dorin╚Ť─â.

Unul dintre cele mai impresionante situri istorice din Iordania este Petra, ora╚Öul antic sculptat ├«n st├ónc─â. Petra este situat─â ├«n mijlocul de╚Öertului ╚Öi a fost capitala regatului nabateean ├«nainte de a fi cucerit─â de romani ├«n secolul al II-lea. Ast─âzi, Petra este un sit arheologic uimitor, renumit pentru arhitectura sa unic─â ╚Öi pentru roca sa roz vibrant─â. Cele mai cunoscute atrac╚Ťii din Petra includ The Treasury (Al-Khazneh), The Monastery (Ad-Deir) ╚Öi The Amphitheater (Al-Habis). C├ónd ajungi la Petra, nu uita s─â faci o plimbare prin Suq-ul (pia╚Ťa) Petra, unde vei g─âsi o varietate de suveniruri ╚Öi m├ónc─âruri locale.

O alt─â atrac╚Ťie turistic─â important─â din Iordania este Marea Moart─â, cel mai sc─âzut punct de pe P─âm├ónt. Cu o concentra╚Ťie ridicat─â de sare, aceast─â mare nu permite existen╚Ťa de via╚Ť─â marin─â ╚Öi, de aceea, are un efect terapeutic asupra pielii ╚Öi a sistemului respirator. Turi╚Ötii pot face un scufund─âri ├«n Marea Moart─â sau pot ├«ncerca tratamentele de spa bazate pe mineralele din apele sale.

Capitala Amman este o alt─â destina╚Ťie turistic─â popular─â. Aici vei g─âsi o varietate de locuri de interes cultural, inclusiv Muzeul Na╚Ťional al Iordaniei, Castelul Amman ╚Öi Bazarul din centrul ora╚Öului. Dac─â dore╚Öti s─â ├«ncerci buc─ât─âria local─â, nu rata o vizit─â la Rainbow Street, unde po╚Ťi savura preparate tradi╚Ťionale, cum ar fi hummus, falafel ╚Öi manaeesh.

Dac─â ├«╚Ťi plac sporturile ├«n aer liber, Iordania ofer─â o mul╚Ťime de oportunit─â╚Ťi de aventur─â. Po╚Ťi face o excursie la Wadi Rum, un de╚Öert uimitor cu st├ónci ro╚Öii ╚Öi mun╚Ťi ├«nal╚Ťi, unde po╚Ťi face turism la pas sau cu vehicule off-road. De asemenea, Iordania este cunoscut─â pentru c─âl─ârie ╚Öi turi╚Ötii pot face excursii pe cai prin de╚Öert sau prin Mun╚Ťii Moab.

├Än concluzie, Iordania este o destina╚Ťie turistic─â fascinant─â, plin─â de istorie, cultur─â ╚Öi aventur─â. Indiferent dac─â e╚Öti interesat de atrac╚Ťiile istorice, plaj─â ╚Öi relaxare sau aventur─â, Iordania are ceva pentru toat─â lumea. ├Än plus, poporul iordanian este cunoscut pentru ospitalitatea sa cald─â ╚Öi prietenoas─â, ceea ce face ca vizita ├«n aceast─â ╚Ťar─â s─â fie cu at├ót mai pl─âcut─â ╚Öi mai memorabil─â.

├Än afara destina╚Ťiilor turistice populare men╚Ťionate mai sus, Iordania are ╚Öi alte locuri fascinante de vizitat. De exemplu, orasul Aqaba este o destina╚Ťie popular─â de plaj─â, situat pe malul M─ârii Ro╚Öii. Aici po╚Ťi face scufund─âri ╚Öi snorkeling pentru a admira recifele de corali ╚Öi fauna marin─â. De asemenea, orasul Jerash este o alt─â atrac╚Ťie turistic─â important─â, cunoscut pentru ruinele sale romane bine conservate, inclusiv Arcul lui Triumf ╚Öi Teatrul Antic.

Dac─â c─âl─âtore╚Öti ├«n Iordania, este important s─â ╚Ötii c─â ╚Ťara are un climat arid ╚Öi uscat, cu temperaturi ridicate ├«n timpul verii. Este recomandat s─â por╚Ťi haine u╚Öoare ╚Öi s─â te hidratezi bine. De asemenea, este bine s─â verifici informa╚Ťiile privind siguran╚Ťa ├«nainte de a c─âl─âtori ├«n ╚Ťar─â.

├Än concluzie, Iordania este o destina╚Ťie turistic─â fascinant─â, cu o istorie bogat─â ╚Öi o cultur─â vibrant─â. Din Petra ╚Öi Marea Moart─â p├ón─â la Amman ╚Öi Wadi Rum, aceast─â ╚Ťar─â ofer─â o varietate de atrac╚Ťii turistice care pot satisface orice dorin╚Ť─â. Nu ezita s─â incluzi Iordania ├«n urm─âtorul t─âu itinerariu de c─âl─âtorie, pentru a experimenta farmecul ╚Öi frumuse╚Ťea acestei ╚Ť─âri minunate.

Scurt istoric al Iordaniei

Iordania, cunoscut─â ╚Öi sub denumirea oficial─â de Regatul Ha╚Öemit al Iordaniei, este o ╚Ťar─â cu o istorie bogat─â ╚Öi complex─â, a c─ârei r─âd─âcini se ├«ntind p├ón─â ├«n epoca preistoric─â. Teritoriul actual al Iordaniei a fost martorul unor evenimente semnificative ╚Öi a servit drept pod ├«ntre continente, civiliza╚Ťii ╚Öi imperii de-a lungul mileniilor.

├Än epoca preistoric─â, Iordania a fost locuit─â de comunit─â╚Ťi de v├ón─âtori-culeg─âtori. Cu trecerea timpului, aceste grupuri au ├«nceput s─â se a╚Öeze ╚Öi s─â practice agricultura, duc├ónd la na╚Öterea primelor a╚Öez─âri stabile. Descoperirile arheologice sugereaz─â c─â Amman, capitala actual─â a Iordaniei, a fost locuit─â ├«nc─â din neolitic.

Perioada antichit─â╚Ťii a adus o serie de civiliza╚Ťii ╚Öi imperii care au dominat regiunea. Ammoni╚Ťii, moabi╚Ťii ╚Öi edomi╚Ťii sunt trei dintre cele mai cunoscute popoare semitice care ╚Öi-au l─âsat amprenta pe teritoriul Iordaniei. ├Än aceast─â perioad─â, ora╚Öul Petra, ast─âzi o adev─ârat─â comoar─â arheologic─â ╚Öi turistic─â, a fost capitala regatului Nabatean ╚Öi a devenit faimos pentru arhitectura sa impun─âtoare, sculptat─â direct ├«n st├ónca ro╚Öie.

Iordania a cunoscut domina╚Ťia unor mari imperii precum cel persan, roman, bizantin ╚Öi otoman. Sub romani, regiunea a devenit parte a provinciei Arabia Petraea, iar ora╚Öele sale, ├«n special Jerash ╚Öi Amman, au ├«nflorit, beneficiind de structuri impresionante, teatre ╚Öi temple. Cre╚Ötinismul a ├«nceput s─â se r─âsp├óndeasc─â ├«n perioada bizantin─â, iar numeroase biserici ╚Öi m─ân─âstiri au fost construite ├«n regiune.

Cu avansarea islamic─â ├«n secolul al VII-lea, Iordania a intrat sub influen╚Ťa califatului Rashidun ╚Öi ulterior a califatelor Umayyad ╚Öi Abbasid. Sub domina╚Ťia musulman─â, Iordania a devenit un centru important de ├«nv─â╚Ť─âtur─â ╚Öi cultur─â islamic─â. Totodat─â, influen╚Ťa arab─â a modelat ├«n mod decisiv identitatea ╚Öi cultura local─â.

Dup─â pr─âbu╚Öirea califatelor, Iordania a fost guvernat─â de o serie de dinastii ╚Öi state musulmane, inclusiv crucia╚Ťii care au stabilit aici a╚Öez─âri temporare. Perioada otoman─â, ├«nceput─â ├«n secolul al XVI-lea, a adus o nou─â ordine, dar ╚Öi o relativa stagnare economic─â ╚Öi cultural─â.

La sf├ór╚Öitul Primului R─âzboi Mondial ╚Öi pr─âbu╚Öirea Imperiului Otoman, Iordania, cunoscut─â atunci sub numele de Transiordania, a devenit un mandat britanic. A dob├óndit independen╚Ťa ├«n 1946, iar regele Abdullah I a devenit primul monarh al noului regat. Iordania modern─â s-a confruntat cu numeroase provoc─âri, inclusiv conflicte cu vecinii, fluxuri masive de refugia╚Ťi ╚Öi probleme economice.

Prin toate aceste perioade, Iordania a r─âmas o ╚Ťar─â care a reu╚Öit s─â ├«╚Öi p─âstreze identitatea, s─â fie un punct de intersec╚Ťie pentru diferite culturi ╚Öi s─â serveasc─â drept martor al unei istorii bogate, care s-a ├«ntins pe parcursul a mii de ani. Ast─âzi, aceast─â istorie divers─â este vizibil─â ├«n numeroasele sale situri arheologice, tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri care fac din Iordania o destina╚Ťie fascinant─â pentru vizitatori.

Curiozit─â╚Ťi despre Iordania

Iordania, situat─â ├«n inima Orientului Mijlociu, a fost dintotdeauna un punct de leg─âtur─â ├«ntre Asia, Africa ╚Öi Europa, f─âc├ónd-o o ╚Ťar─â bogat─â ├«n istorie, cultur─â ╚Öi tradi╚Ťii. Pe l├óng─â peisajele sale de╚Öertice iconice ╚Öi siturile arheologice uimitoare, Iordania ascunde multe curiozit─â╚Ťi care o fac o destina╚Ťie fascinant─â pentru c─âl─âtori. Iat─â opt dintre cele mai interesante aspecte legate de aceast─â ╚Ťar─â:

 1. Petra, „Ora╚Öul Ro╚Öu”: Una dintre cele mai celebre atrac╚Ťii din Iordania, Petra este cunoscut─â drept „Ora╚Öul Ro╚Öu” datorit─â culorii sale distincte. Aceast─â fosta capital─â a regatului Nabatean a fost s─âpat─â direct ├«n st├óncile ro╚Öii ╚Öi este celebr─â pentru fa╚Ťadele sale impozante ╚Öi arhitectura sa unic─â.
 2. Marea Moart─â ╚Öi beneficiile sale: Marea Moart─â, situat─â la cea mai joas─â altitudine de pe P─âm├ónt, este de fapt un lac s─ârat. Apele sale sunt at├ót de s─ârate ├«nc├ót fac imposibil─â scufundarea, iar noroiul acesteia este adesea folosit ├«n produse de ├«ngrijire a pielii datorit─â propriet─â╚Ťilor sale terapeutice.
 3. Wadi Rum, „Valea Lunii”: Cunoscut ╚Öi sub denumirea de „Valea Lunii”, Wadi Rum este un de╚Öert impresionant, care a servit ca decor pentru multe produc╚Ťii cinematografice, inclusiv pentru filmul „Lawrence al Arabiei”. Peisajele sale grandioase, st├óncile masive ╚Öi nisipurile ro╚Öii creeaz─â un peisaj de neuitat.
 4. Iordania ╚Öi filmul: De-a lungul anilor, Iordania a fost decorul a numeroase filme de succes. Pe l├óng─â „Lawrence al Arabiei”, „Indiana Jones ╚Öi Ultima Cruciad─â” ╚Öi „Martianul” sunt doar c├óteva dintre filmele care au profitat de peisajele unice ale ╚Ť─ârii.
 5. Haina tradi╚Ťional─â – keffiyeh: Aceast─â e╚Öarf─â ├«n carouri, purtat─â de b─ârba╚Ťi, nu doar c─â ofer─â protec╚Ťie ├«mpotriva soarelui ╚Öi a nisipului, dar este ╚Öi un simbol na╚Ťional de m├óndrie ╚Öi identitate.
 6. Un ospitalitate legendar─â: Ospitalitatea este profund ├«nr─âd─âcinat─â ├«n cultura iordanian─â. Tradi╚Ťia Beduin─â de a primi orice str─âin ca pe un oaspete de onoare persist─â ╚Öi ├«n zilele noastre, f─âc├ónd din Iordania un loc extrem de prietenos pentru c─âl─âtori.
 7. Ruinele de la Jerash: Situat─â la doar 50 km nord de Amman, Jerash g─âzduie╚Öte unele dintre cele mai bine conservate ruine romane din lume. Teatrele, templele ╚Öi str─âzile pavate ofer─â o imagine detaliat─â a vie╚Ťii ├«ntr-un ora╚Ö antic.
 8. Iordania modern─â: De╚Öi este profund ├«nr─âd─âcinat─â ├«n istorie, Iordania este ╚Öi o ╚Ťar─â surprinz─âtor de modern─â. Capitala Amman, de exemplu, este un amestec vibrant de cl─âdiri vechi ╚Öi noi, cu cafenele moderne, galerii de art─â ╚Öi centre comerciale.

Pe scurt, Iordania este o ╚Ťar─â plin─â de surprize, care combin─â vechiul cu noul ├«n moduri nea╚Öteptate, f─âc├ónd din ea o destina╚Ťie ideal─â pentru cei dornici s─â descopere secretele Orientului Mijlociu.

Principalele orașe din Iordania

Iordania, a╚Öezat─â strategic ├«n inima Orientului Mijlociu, este o ╚Ťar─â cu un trecut bogat ╚Öi o cultur─â profund─â. Pe l├óng─â vestigiile sale arheologice ╚Öi peisajele de╚Öertice fascinante, Iordania g─âzduie╚Öte ╚Öi c├óteva ora╚Öe impresionante, fiecare av├ónd propriul s─âu caracter ╚Öi poveste. Iat─â o privire asupra a cinci dintre cele mai semnificative ora╚Öe ale ╚Ť─ârii:

 1. Amman: Capitala ╚Öi cel mai mare ora╚Ö al Iordaniei, Amman este un amestec fascinant de modern ╚Öi tradi╚Ťional. Amplasat─â pe ╚Öapte coline, Amman prezint─â un peisaj urban plin de contrast, cu moschei vechi, temple romane ╚Öi teatre amplasate l├óng─â cl─âdiri moderne, mall-uri ╚Öi cafenele cosmopolite. Citadela din Amman, situat─â ├«n partea de sus a unuia dintre aceste dealuri, ofer─â o panoram─â uluitoare asupra ora╚Öului ╚Öi g─âzduie╚Öte ruine din perioadele roman─â, bizantin─â ╚Öi islamic─â.
 2. Petra: Desemnat─â ca una dintre cele ╚Öapte minuni ale lumii moderne, Petra este mai mult dec├ót un sit arheologic; a fost odinioar─â un ora╚Ö ├«nfloritor ╚Öi capitala regatului Nabatean. Este cunoscut─â pentru monumentele sale s─âpate ├«n st├ónca ro╚Öie, precum ╚Öi pentru Al-Khazneh (Trezoreria) ╚Öi mormintele regale. Ora╚Öul prezint─â o combina╚Ťie uimitoare de arhitectur─â nabatean─â, roman─â ╚Öi bizantin─â, f─âc├ónd din Petra o destina╚Ťie obligatorie pentru orice vizitator ├«n Iordania.
 3. Aqaba: Singurul port al Iordaniei, Aqaba este o destina╚Ťie popular─â pentru cei interesa╚Ťi de scufund─âri ╚Öi snorkeling datorit─â recifelor sale de corali ╚Öi apei cristaline din Marea Ro╚Öie. Ora╚Öul este, de asemenea, un centru comercial important ╚Öi un punct de plecare pentru explorarea de╚Öertului Wadi Rum. Cu un climat cald pe tot parcursul anului, plajele sale atrag turi╚Öti din ├«ntreaga lume.
 4. Jerash: Aflat la o distan╚Ť─â scurt─â de Amman, Jerash este renumit pentru ruinele sale romane bine conservate. Ora╚Öul a fost unul dintre cele mai prospere din Decapolis, o lig─â de ora╚Öe romane din Orientul Mijlociu. Ast─âzi, vizitatorii pot explora temple, teatre, b─âi termale ╚Öi arcele triumfale ale Jerashului, oferind o imagine vie a vie╚Ťii ├«ntr-un ora╚Ö roman din antichitate.
 5. Madaba: Adesea numit „Ora╚Öul Mozaicurilor”, Madaba este celebru pentru mozaicurile sale bizantine ╚Öi umayyade, ├«n special pentru Mozaicul Hart─â din bazilica Sf. Gheorghe. Acest mozaic prezint─â o hart─â a Terrei Sfinte ╚Öi a Jerusalemului din secolul al VI-lea, fiind una dintre cele mai vechi reprezent─âri cunoscute ale ╚Ťinutului.

Fiecare dintre aceste ora╚Öe ofer─â o perspectiv─â unic─â asupra istoriei ╚Öi culturii Iordaniei. De la monumentele antice ale Petrei la plajele vibrante ale Aqabei ╚Öi de la mozaicurile Madabei la ruinele Jerashului, aceste ora╚Öe demonstreaz─â diversitatea ╚Öi bog─â╚Ťia patrimoniului iordanian.

Climatul din Iordania

Iordania, situat─â ├«n regiunea Orientului Mijlociu, este m─ârginit─â la nord de Siria, la est de Irak ╚Öi Arabia Saudit─â ╚Öi la vest de Israel ╚Öi Palestina, av├ónd de asemenea ie╚Öire la Marea Ro╚Öie prin ora╚Öul Aqaba. Aceast─â pozi╚Ťionare geografic─â influen╚Ťeaz─â profund climatul ╚Ť─ârii, determin├ónd-o s─â aib─â caracteristici specifice zonei mediteraneene, dar ╚Öi ale celei de╚Öertice.

 1. Caracterul general al climei: În general, Iordania are un climat mediteranean în regiunile sale vestice, cu ierni blânde și umede și veri calde și uscate. În zonele deșertice, climatul este arid, cu temperaturi extrem de variabile între zi și noapte.
 2. Vara: Perioada de var─â ├«n Iordania, care se ├«ntinde din mai p├ón─â ├«n septembrie, este marcat─â de temperaturi ridicate, ├«n special ├«n zonele de╚Öertice din est ╚Öi sud. ├Än Amman, capitala ╚Ť─ârii, temperaturile din timpul zilei se pot ridica p├ón─â la 32┬░C, ├«n timp ce ├«n zonele de╚Öertice, cum ar fi Wadi Rum, temperaturile pot atinge 40┬░C sau chiar mai mult. Pe litoralul M─ârii Ro╚Öii, ├«n Aqaba, temperaturile sunt mai bl├ónde, variind ├«ntre 20┬░C ╚Öi 35┬░C. Este important de men╚Ťionat c─â, de╚Öi temperaturile pot fi ridicate, umiditatea este ├«n general sc─âzut─â, ceea ce face c─âldura mai suportabil─â.
 3. Iarna: Iernile ├«n Iordania, care se desf─â╚Öoar─â de la noiembrie la martie, sunt ├«n general bl├ónde, dar pot fi ╚Öi umede, ├«n special ├«n regiunile vestice. Amman poate avea temperaturi medii de 8┬░C, iar precipita╚Ťiile pot fi frecvente. Este posibil s─â cad─â z─âpad─â, ├«ns─â aceasta nu se men╚Ťine mult timp. ├Än zonele de╚Öertice, temperaturile pot sc─âdea considerabil noaptea, ajung├ónd la 0┬░C sau chiar mai pu╚Ťin, ├«n timp ce ├«n timpul zilei se pot situa ├«n jurul valorii de 10┬░C-15┬░C. La Aqaba, temperaturile iarna variaz─â ├«ntre 10┬░C ╚Öi 20┬░C, f─âc├ónd din acest ora╚Ö o destina╚Ťie popular─â pentru turi╚Öti chiar ╚Öi ├«n sezonul rece.
 4. Precipita╚Ťii: Majoritatea precipita╚Ťiilor ├«n Iordania cad ├«n lunile de iarn─â. Zona cea mai umed─â a ╚Ť─ârii este regiunea de nord-vest, unde se pot ├«nregistra p├ón─â la 400mm de precipita╚Ťii anual. ├Än contrast, zonele de╚Öertice din est ╚Öi sud primesc mai pu╚Ťin de 50mm de ploaie pe an, f─âc├ónd din aceste regiuni unele dintre cele mai aride din lume.
 5. Diferen╚Ťele de altitudine: Este esen╚Ťial de subliniat c─â altitudinea joac─â un rol crucial ├«n determinarea temperaturilor din diferite regiuni ale ╚Ť─ârii. Amman, de exemplu, este situat la o altitudine de peste 800 de metri, ceea ce contribuie la temperaturi mai bl├ónde ├«n compara╚Ťie cu regiunile de╚Öertice situate la nivelul m─ârii sau chiar sub acest nivel, cum ar fi Marea Moart─â.
 6. Fenomene extreme: De╚Öi nu sunt frecvente, pot ap─ârea fenomene extreme precum furtunile de nisip ├«n zonele de╚Öertice. Aceste furtuni pot reduce vizibilitatea ╚Öi pot afecta calitatea aerului, fiind periculoase mai ales pentru persoanele cu afec╚Ťiuni respiratorii.

Clima ├«n Iordania variaz─â ├«n func╚Ťie de regiune ╚Öi de altitudine, fapt ce confer─â ╚Ť─ârii un peisaj diversificat, de la verdea╚Ťa dealurilor din nord la vastitatea de╚Öerturilor ro╚Öii din sud. Aceast─â diversitate climatic─â permite o gam─â variat─â de activit─â╚Ťi turistice pe tot parcursul anului ╚Öi face din Iordania o destina╚Ťie atr─âg─âtoare pentru cei pasiona╚Ťi de natur─â, cultur─â ╚Öi istorie.

Când este cel mai bine să vizitezi Iordania?

Planificarea unei vizite ├«ntr-o ╚Ťar─â str─âin─â implic─â luarea ├«n considerare a numero╚Öi factori. Iordania, cu toate c─â e relativ mic─â ca suprafa╚Ť─â, ├«╚Ťi ofer─â o multitudine de experien╚Ťe, de la situri arheologice antice, la peisaje de╚Öertice pitore╚Öti ╚Öi p├ón─â la r─âcoroasa Marea Ro╚Öie. ├Än contextul acesta, s─â determin─âm c├ónd este cel mai bine s─â vizitezi aceast─â ╚Ťar─â fascinant─â.

 1. Prim─âvara (Martie – Mai) Prim─âvara este, f─âr─â ├«ndoial─â, unul dintre cele mai potrivite momente pentru a vizita Iordania. Temperaturile sunt moderate, cerul este senin, iar flora ├«ncepe s─â ├«nfloreasc─â, ├«n special ├«n zonele de nord ╚Öi centrale ale ╚Ť─ârii. ├Än aceast─â perioad─â, de╚Öertul din Wadi Rum devine mai prietenos pentru vizitatori, evit├óndu-se c─âldura sufocant─â specific─â verii. De asemenea, Marea Moart─â ╚Öi ora╚Öul-port Aqaba beneficiaz─â de temperaturi pl─âcute, ideale pentru sc─âldat ╚Öi alte activit─â╚Ťi nautice.
 2. Vara (Iunie – August) Vara ├«n Iordania este fierbinte ╚Öi uscat─â, ├«n special ├«n zonele de╚Öertice. Cu toate acestea, este o perioad─â ├«n care turi╚Ötii pot avea parte de pre╚Ťuri mai avantajoase la cazare ╚Öi la alte servicii turistice, datorit─â sc─âderii num─ârului de vizitatori. Ora╚Öul Petra, de╚Öi r─âm├óne a fi un punct de atrac╚Ťie major, poate fi obositor de explorat ├«n mijlocul zilei din cauza temperaturilor ridicate. Totu╚Öi, vizitele ├«n orele dimine╚Ťii sau ale amiezii pot fi mai confortabile. Pentru cei care doresc o evadare de la c─âldur─â, regiunile montane din nordul ╚Ť─ârii pot oferi o oaz─â de r─âcoare.
 3. Toamna (Septembrie – Noiembrie) Toamna, similar─â cu prim─âvara, este o alt─â perioad─â excelent─â pentru a vizita Iordania. Temperaturile ├«ncep s─â scad─â, f─âc├ónd vizitele la principalele atrac╚Ťii ale ╚Ť─ârii mult mai agreabile. Flora re├«nvie dup─â ar╚Öi╚Ťa verii, oferind un peisaj ├«n nuan╚Ťe de verde ╚Öi maro. Este, de asemenea, o perioad─â bun─â pentru a participa la diverse festivaluri culturale ╚Öi evenimente tradi╚Ťionale ce au loc ├«n aceast─â perioad─â.
 4. Iarna (Decembrie – Februarie) Iordania are ierni relativ bl├ónde, cu excep╚Ťia zonelor montane unde temperaturile pot sc─âdea considerabil ╚Öi pot ap─ârea precipita╚Ťii sub form─â de ploaie sau chiar z─âpad─â. De╚Öi nu este cea mai popular─â perioad─â pentru a vizita ╚Ťara, iarna ofer─â o perspectiv─â diferit─â asupra peisajelor ╚Öi siturilor arheologice. ├Än plus, este o ocazie bun─â pentru cei care doresc s─â evite aglomera╚Ťia ╚Öi s─â beneficieze de oferte speciale la cazare ╚Öi transport.

Factori suplimentari de luat în considerare:

 1. Festivaluri ╚Öi evenimente: Iordania g─âzduie╚Öte numeroase evenimente culturale ╚Öi religioase pe parcursul anului. Vizitarea ├«n timpul unui astfel de eveniment poate oferi o ├«n╚Ťelegere mai profund─â a culturii ╚Öi tradi╚Ťiilor locale.
 2. Pre╚Ťuri: Ca ├«n multe destina╚Ťii turistice, pre╚Ťurile pot varia ├«n func╚Ťie de sezon. Vara ╚Öi iarna sunt, ├«n general, mai ieftine din punct de vedere al caz─ârii ╚Öi al altor servicii, ├«n timp ce prim─âvara ╚Öi toamna pot fi u╚Öor mai costisitoare.

├Än final, momentul ideal pentru a vizita Iordania depinde ├«n mare m─âsur─â de preferin╚Ťele ╚Öi priorit─â╚Ťile fiec─ârui turist. Fie c─â e╚Öti pasionat de arheologie, de natur─â sau pur ╚Öi simplu vrei s─â te relaxezi la Marea Ro╚Öie, Iordania are ceva de oferit pentru fiecare ├«n orice moment al anului

Cum este via╚Ťa local─â ├«n Iordania?

A p─âtrunde ├«n ad├óncurile unei ╚Ť─âri ├«nseamn─â mai mult dec├ót a vizita monumentele sale sau a se bucura de peisajele sale pitore╚Öti. ├Än╚Ťelegerea culturii ╚Öi obiceiurilor sale, precum ╚Öi interac╚Ťiunea cu locuitorii s─âi, ofer─â o perspectiv─â autentic─â asupra vie╚Ťii de zi cu zi. ├Än Iordania, via╚Ťa local─â este o combina╚Ťie fascinant─â de tradi╚Ťie ╚Öi modernitate, ├«nv─âluit─â ├«n ospitalitatea arab─â.

 1. Tradi╚Ťii ╚Öi Religie: Marea majoritate a iordanienilor sunt musulmani sunni╚Ťi, iar Islamul joac─â un rol central ├«n via╚Ťa lor cotidian─â. Auzi adesea chemarea la rug─âciune (Adhan) r─âsun├ónd din minaretele moscheilor, invoc├ónd credincio╚Öii s─â se apropie de Dumnezeu. Vineri, ziua de rug─âciune pentru musulmani, multe activit─â╚Ťi comerciale ╚Öi de afaceri se opresc, iar b─ârba╚Ťii merg la moschee pentru rug─âciunea de la amiaz─â.
 2. Ospitalitatea: Ospitalitatea este una dintre caracteristicile definitorii ale culturii iordaniene. A fi invitat ├«n casa cuiva este o onoare ╚Öi o oportunitate de a experimenta tradi╚Ťia culinar─â ╚Öi cultura local─â. Este obi╚Önuit s─â ╚Ťi se ofere ÔÇ×qahwaÔÇŁ (cafea arab─â) sau ceai dulce la sosire. Acest gest de ospitalitate este profund ├«nr─âd─âcinat ├«n cultura beduin─â a regiunii, unde primirea oaspe╚Ťilor este o datorie sf├ónt─â.
 3. Via╚Ťa Urban─â ╚Öi Rural─â: Amman, capitala ╚Ť─ârii, este un ora╚Ö vibrant, ├«n care cl─âdirile moderne se ├«mbin─â armonios cu siturile istorice. Pia╚Ťa Al-Balad, centrul vechi al ora╚Öului, este locul unde po╚Ťi vedea tradi╚Ťii vechi convie╚Ťuind cu modernitatea. ├Än timp ce pe str─âzile aglomerate vei vedea femei purt├ónd hijab (e╚Öarfa tradi╚Ťional─â), ├«n cafenelele moderne, tinerii se adun─â pentru a socializa ╚Öi a savura preparate vestice.
  ├Än zonele rurale, via╚Ťa este mai tradi╚Ťional─â ╚Öi ritmul este mai lent. Agricultura r─âm├óne o surs─â important─â de venit pentru multe familii, iar pie╚Ťele locale zburd─â de activitate ├«n zilele de t├órg.
 4. Gastronomia: Buc─ât─âria iordanian─â este un festin pentru sim╚Ťuri. Mezze, o varietate de aperitive servite ├«nainte de masa principal─â, include preparate precum hummus, falafel, tabbouleh ╚Öi multe altele. Mansaf, m├óncarea na╚Ťional─â, este un preparat tradi╚Ťional realizat din carne de miel fiart─â ├«n iaurt fermentat ╚Öi servit─â peste orez. Este mai mult dec├ót o m├óncare; este un simbol al ospitalit─â╚Ťii iordaniene.
 5. Art─â ╚Öi Muzic─â: Chiar dac─â tradi╚Ťionala muzic─â beduin─â ├«nc─â r─âsun─â ├«n multe locuri din Iordania, exist─â o cre╚Ötere a interesului pentru genuri muzicale contemporane. Amman g─âzduie╚Öte festivaluri muzicale ╚Öi evenimente culturale care promoveaz─â arti╚Öti locali ╚Öi interna╚Ťionali.
 6. Via╚Ťa de Familie: Familia este nucleul societ─â╚Ťii iordaniene. Respectul pentru p─ârin╚Ťi ╚Öi pentru v├órstnici este o virtute ├«nalt apreciat─â. Este obi╚Önuit ca mai multe genera╚Ťii s─â locuiasc─â sub acela╚Öi acoperi╚Ö. Zilele de s─ârb─âtoare ╚Öi evenimentele speciale, precum nun╚Ťile, sunt ocazii de reuniune pentru membrii extin╚Öi ai familiei.
 7. Vestimenta╚Ťie: ├Än Iordania, vestimenta╚Ťia reflect─â amestecul de tradi╚Ťie ╚Öi modernitate. ├Än timp ce multe femei aleg s─â poarte hijab, vestimenta╚Ťia lor poate varia de la rochii tradi╚Ťionale la ╚Ťinute moderne. B─ârba╚Ťii, ├«n special ├«n zonele rurale, poart─â adesea ÔÇ×thobeÔÇŁ, o tunic─â lung─â, alb─â.

Fie c─â e╚Öti ├«n ora╚Öele sale cosmopolite sau ├«n satele sale tradi╚Ťionale, Iordania ├«╚Ťi ofer─â o privire autentic─â asupra unei culturi bogate, ├«n care trecutul ╚Öi prezentul se ├«mbin─â armonios. Interac╚Ťiunea cu iordanienii, participarea la evenimentele lor ╚Öi savurarea bucatelor lor te vor face s─â sim╚Ťi esen╚Ťa adev─ârat─â a vie╚Ťii locale.

Arta și cultura în Iordania

Iordania, o ╚Ťar─â cu r─âd─âcini ad├ónc ├«nfip╚Ťe ├«n istorie, ofer─â un mozaic cultural bogat ╚Öi diversificat. De-a lungul secolelor, diferite civiliza╚Ťii au trecut prin aceast─â regiune, l─âs├ónd ├«n urm─â o mo╚Ötenire cultural─â inestimabil─â. De╚Öi arhitectura este o component─â notabil─â a mo╚Ötenirii culturale a Iordaniei, arta ╚Öi cultura sa se manifest─â ├«n multe alte forme, de la literatur─â ╚Öi muzic─â la artizanat ╚Öi tradi╚Ťii.

 1. Literatura: Literatura iordanian─â are r─âd─âcini str─âvechi, ├«nc─â din epoca pre-islamic─â. Pove╚Ötile beduinilor, transmise oral de-a lungul genera╚Ťiilor, sunt pline de poezie ╚Öi proz─â, reflect├ónd dragostea lor pentru de╚Öert ╚Öi via╚Ťa nomad─â. ├Än era modern─â, scriitori iordanieni precum Ghalib Halasa ╚Öi Samih al-Qasim au adus o contribu╚Ťie valoroas─â la literatura arab─â, explor├ónd teme contemporane legate de identitate, exil ╚Öi conflict.
 2. Muzica ╚Öi Dansul: Muzica iordanian─â reflect─â amestecul de culturi ╚Öi tradi╚Ťii ale regiunii. Ritmurile beduine se combin─â cu influen╚Ťe moderne, cre├ónd un sound distinct. Instrumente tradi╚Ťionale precum ÔÇ×oudÔÇŁ (o l─âut─â) ╚Öi ÔÇ×qanunÔÇŁ (o citer─â) sunt esen╚Ťiale ├«n muzica popular─â. De asemenea, dansul este o component─â central─â a culturii iordaniene. ÔÇ×DabkeÔÇŁ este un dans popular ├«n grup, executat ├«n special la nun╚Ťi ╚Öi alte ocazii festive, unde participan╚Ťii se ╚Ťin de m├óini ╚Öi danseaz─â ├«n linie.
 3. Artizanat: Iordania este renumit─â pentru me╚Öte╚Öugurile sale tradi╚Ťionale. Ol─âritul, ╚Ťesutul ╚Öi broderia sunt doar c├óteva dintre artizanatele care au fost p─âstrate de-a lungul secolelor. Ora╚Öul Madaba, de exemplu, este cunoscut pentru mozaicurile sale impresionante, ├«n timp ce ├«n Petra, me╚Öte╚Öugarii creeaz─â obiecte impresionante din piatr─â. ├Än plus, ceramicile pictate manual ╚Öi bijuteriile din argint lucrate manual sunt extrem de apreciate de vizitatori.
 4. Cinematografia: Cinematografia iordanian─â a cunoscut o rena╚Ötere ├«n ultimii ani. Cu sprijin guvernamental ╚Öi cu talentul unei noi genera╚Ťii de regizori, Iordania a produs filme aclamate la nivel interna╚Ťional. Festivaluri de film, cum ar fi Amman International Film Festival, au oferit o platform─â pentru cineasti locali ╚Öi interna╚Ťionali de a-╚Öi prezenta lucr─ârile.
 5. Teatrul ╚Öi Artele Scenice: Scenele de teatru din Iordania sunt vibrante ╚Öi diversificate. De la piese tradi╚Ťionale la produc╚Ťii moderne, teatrele din Amman ╚Öi din alte ora╚Öe iordaniene sunt locuri de ├«nt├ólnire pentru arti╚Öti ╚Öi iubitori de cultur─â. Festivalul anual de teatru din Jarash atrage trupe de teatru din ├«ntreaga lume arab─â, cre├ónd un spa╚Ťiu de schimb cultural.
 6. Tradi╚Ťii ╚Öi Festivaluri: Festivalurile ╚Öi s─ârb─âtorile sunt o parte integrant─â a vie╚Ťii culturale din Iordania. Fie c─â este vorba de s─ârb─âtorile religioase, cum ar fi Eid al-Fitr ╚Öi Eid al-Adha, sau de evenimente culturale precum Festivalul de Muzic─â din Jarash, acestea aduc laolalt─â oameni de toate v├órstele ├«ntr-o celebrare a tradi╚Ťiei ╚Öi a comunit─â╚Ťii.

├Än inima culturii iordaniene st─â spiritul de comunitate ╚Öi ospitalitate. Indiferent de forma de art─â sau de manifestare cultural─â, exist─â ├«ntotdeauna o invita╚Ťie pentru str─âini s─â se al─âture ╚Öi s─â experimenteze frumuse╚Ťea ╚Öi diversitatea culturii iordaniene. Acest mozaic cultural este ceea ce face Iordania at├ót de special─â ╚Öi de neuitat pentru cei care aleg s─â o exploreze.

Care este arhitectura local─â din Iordania?

Iordania, pozi╚Ťionat─â strategic la r─âscrucea dintre Asia, Africa ╚Öi Europa, a fost martora unei succesiuni de civiliza╚Ťii de-a lungul istoriei. Aceasta a influen╚Ťat ├«n mod profund arhitectura sa, care combin─â stilurile ╚Öi tehnicile multor popoare ╚Öi epoci.

 1. Perioada Nabateean─â, Petra: F─âr─â ├«ndoial─â, cea mai faimoas─â dovad─â a arhitecturii iordaniene este ora╚Öul antic Petra, construit de nabateeni ├«n secolul al 6-lea ├«.Hr. Ceea ce este cu adev─ârat remarcabil la Petra este tehnica folosit─â: majoritatea cl─âdirilor sunt cioplite direct ├«n st├ónc─â ro╚Öie. Al-Khazneh (Treasury) este cea mai cunoscut─â structur─â din Petra, av├ónd o fa╚Ťad─â detaliat─â cu coloane ╚Öi ornamente care atest─â influen╚Ťa greco-roman─â asupra nabateenilor.
 2. Perioada Roman─â ╚Öi Bizantin─â: Dup─â cucerirea nabateenilor, romani au adus cu ei stilul arhitectonic greco-roman, evident ├«n numeroase ruine din Iordania. Exemplul principal este ora╚Öul Jerash, unde vizitatorii pot vedea o pia╚Ť─â oval─â impresionant─â, temple dedicate zeilor Zeus ╚Öi Artemis, un hipodrom ╚Öi dou─â teatre antice. Bisericile bizantine din perioada urm─âtoare, cu mozaicurile lor bogate, sunt ╚Öi ele un testament al complexit─â╚Ťii ╚Öi detaliului atins ├«n aceast─â perioad─â.
 3. Perioada Islamic─â: Dup─â cucerirea islamic─â ├«n secolul al 7-lea, arhitectura din Iordania a fost profund influen╚Ťat─â de stilul islamic. Astfel, au ap─ârut construc╚Ťii impresionante precum Qasr Amra, un mic castel de╚Öertic din secolul al 8-lea, cunoscut pentru frescele sale colorate care prezint─â scene din via╚Ťa cotidian─â. Qasr Kharana ╚Öi Qasr al-Azraq sunt alte exemple de castele de╚Öertice, care au servit ca posturi de avanpost sau caravanserai.
 4. Arhitectura Beduin─â: Vie╚Ťuirea ├«n de╚Öert a necesitat adapt─âri specifice climatului. Triburile beduine au dezvoltat o arhitectur─â eficient─â, folosind corturi realizate din l├ón─â de oaie sau de capr─â, materiale care ofer─â protec╚Ťie ├«mpotriva soarelui arz─âtor ╚Öi p─âstreaz─â c─âldura pe timp de noapte. Aceste corturi sunt ├«mp─âr╚Ťite adesea ├«n dou─â sec╚Ťiuni, una pentru b─ârba╚Ťi, denumit─â ÔÇ×majlisÔÇŁ, ╚Öi una pentru femei ╚Öi copii.
 5. Arhitectura Modern─â: Amman, capitala Iordaniei, reflect─â o fuziune ├«ntre vechi ╚Öi nou. Vizitatorii pot observa construc╚Ťii moderne din sticl─â ╚Öi o╚Ťel ├«n vecin─âtatea siturilor antice, precum Amfiteatrul Roman sau Citadela. ├Än ora╚Öe precum Aqaba, arhitectura modern─â ├«ncorporeaz─â elemente tradi╚Ťionale, cre├ónd un echilibru armonios ├«ntre trecut ╚Öi prezent.
 6. Materiale ╚Öi Tehnici Tradi╚Ťionale: Piatra a jucat un rol esen╚Ťial ├«n arhitectura iordanian─â, av├ónd ├«n vedere abundenta sa disponibilitate. De-a lungul secolelor, me╚Öte╚Öugarii au dezvoltat tehnici sofisticate de cioplire ╚Öi sculptare a pietrei, oferind detaliere ╚Öi finisaje de ├«nalt─â calitate. De asemenea, c─âr─âmida de lut a fost folosit─â ├«n construc╚Ťiile din zonele mai pu╚Ťin montane, fiind un material r─âcoros ╚Öi eficient ├«n izolarea c─âldurii.
 7. Elemente Decorative: Detaliile ornamentale sunt o caracteristic─â proeminent─â ├«n arhitectura iordanian─â. De la intricatele modele geometrice ╚Öi caligrafia arab─â din moschei ╚Öi palate, p├ón─â la motivele florale sau cele inspirate din natur─â ├«n casele tradi╚Ťionale, aceste decora╚Ťiuni adaug─â un nivel suplimentar de frumuse╚Ťe ╚Öi semnifica╚Ťie construc╚Ťiilor.

Iordania este, astfel, un tezaur de stiluri ╚Öi perioade arhitectonice care reflect─â trecerea civiliza╚Ťiilor ╚Öi influen╚Ťele culturale ale acestor popoare asupra teritoriului s─âu. Aceast─â ╚Ťar─â nu ofer─â doar o lec╚Ťie de istorie, ci ╚Öi un exemplu impresionant de adaptare ╚Öi inova╚Ťie ├«n domeniul arhitecturii.

Top 5 atrac╚Ťii turistice din Iordania

Iordania, o ╚Ťar─â cu o istorie bogat─â ╚Öi peisaje fascinante, a devenit ├«n ultimii ani o destina╚Ťie turistic─â de top ├«n Orientul Mijlociu. Aici, vizitatorii pot explora situri antice, de╚Öerturi nesf├ór╚Öite ╚Öi oaspete naturale uluitoare. ├Än cele ce urmeaz─â, v─â prezent─âm top 5 atrac╚Ťii pe care orice turist nu trebuie s─â le rateze ├«n Iordania.

 1. Petra: Probabil cea mai faimoas─â atrac╚Ťie a Iordaniei, Petra este un ora╚Ö antic construit ├«n mare parte ├«n st├ónc─â. Dat├ónd din secolul al 6-lea ├«.Hr., a fost capitala regatului nabateean. Vizitatorii intr─â ├«n situl arheologic printr-un canion ├«ngust, denumit Siq, care dezv─âluie treptat fa╚Ťada impozant─â a Trezoreriei (Al-Khazneh). Cu arhitectura sa magnific─â ╚Öi st├óncile de culoare ro╚Öie care ├«l ├«nconjoar─â, Petra este cu adev─ârat o minune a lumii antice. Ora╚Öul are multe s─âli, temple, morminte ╚Öi altare, dintre care multe sunt sculptate direct ├«n st├ónc─â.
 2. Wadi Rum: Cunoscut ╚Öi sub numele de ÔÇ×Valea LuniiÔÇŁ, Wadi Rum este un de╚Öert impresionant caracterizat de dune de nisip ro╚Öu, canioane ├«nalte ╚Öi forma╚Ťiuni st├óncoase masive. Este un loc ideal pentru cei pasiona╚Ťi de aventur─â, oferind posibilitatea de a face drume╚Ťii, escalade sau plimb─âri cu c─âmila. Pe l├óng─â frumuse╚Ťea natural─â, Wadi Rum are ╚Öi inscrip╚Ťii antice ╚Öi petroglife pe st├ónci, martori ai trecerii nomazilor din antichitate. Beduinii, locuitorii tradi╚Ťionali ai regiunii, ofer─â o experien╚Ť─â autentic─â turistilor, g─âzduindu-i ├«n corturi tradi╚Ťionale ╚Öi povestindu-le despre istoria ╚Öi tradi╚Ťiile lor.
 3. Marea Moart─â: Situat─â la cea mai joas─â altitudine de pe P─âm├ónt, Marea Moart─â este renumit─â pentru concentra╚Ťia sa extrem de mare de sare, care permite oamenilor s─â pluteasc─â cu u╚Öurin╚Ť─â pe suprafa╚Ťa apei. De-a lungul anilor, n─âmolul s─âu mineral a fost apreciat pentru propriet─â╚Ťile sale terapeutice ╚Öi cosmetice. Multe sta╚Ťiuni ofer─â tratamente spa bazate pe aceste minerale. Pe l├óng─â beneficiile pentru s─ân─âtate, Marea Moart─â ofer─â ╚Öi peisaje spectaculoase, cu apele sale albastre contrast├ónd cu de╚Öertul ├«nconjur─âtor.
 4. Castelul Qasr Amra: Qasr Amra este unul dintre cele mai bine conservate castele de╚Öertice din Iordania ╚Öi a fost inclus ├«n Patrimoniul Mondial UNESCO. Construit ├«n secolul al 8-lea, castelul a servit ca re╚Öedin╚Ť─â ╚Öi spa de baie pentru califii omeyazi. Vizitatorii vor fi impresiona╚Ťi de frescele interioare care prezint─â scene din via╚Ťa cotidian─â, precum ╚Öi de reprezent─âri ale animalelor ╚Öi plantelor, oferind o perspectiv─â rar─â asupra artei ╚Öi culturii islamice timpurii.
 5. Jerash: Situat la nord de Amman, Jerash este unul dintre cele mai bine conservate ora╚Öe romane din lume. Acest sit arheologic include o pia╚Ť─â oval─â, temple impresionante dedicate lui Zeus ╚Öi Artemis, un hipodrom, teatre antice ╚Öi o strad─â principal─â cu coloane, denumit─â Cardo Maximus. Vizitatorii pot pasi prin aceste ruine ╚Öi pot sim╚Ťi istoria puls├ónd sub t─âlpile lor, imagin├óndu-╚Öi cum era via╚Ťa ├«ntr-un ora╚Ö prosper ├«n perioada roman─â.

Aceste atrac╚Ťii turistice ofer─â doar o privire asupra bog─â╚Ťiei culturale ╚Öi naturale a Iordaniei. Fie c─â sunte╚Ťi pasiona╚Ťi de istorie, aventur─â sau relaxare, Iordania are ceva de oferit pentru fiecare vizitator.

Top 5 activit─â╚Ťi de f─âcut ├«n Iordania

├Än Iordania, turi╚Ötii au oportunitatea de a descoperi o gam─â larg─â de activit─â╚Ťi, de la explorarea peisajelor dezolante ale de╚Öerturilor la scufund─âri ├«n recifele coraline. Pentru cei care sunt ├«n c─âutarea unei experien╚Ťe autentice, Iordania ofer─â nenum─ârate aventuri ╚Öi experien╚Ťe culturale. Iat─â top 5 activit─â╚Ťi pe care nu ar trebui s─â le ratezi:

 1. Plimb─âri cu c─âmila prin Wadi Rum: Wadi Rum, cunoscut ╚Öi ca „Valea Lunii”, este unul dintre cele mai impresionante de╚Öerturi din lume, av├ónd un peisaj st├óncos ╚Öi nisip ro╚Öiatic. Una dintre cele mai autentice modalit─â╚Ťi de a explora aceast─â zon─â este c─âl─âritul c─âmilelor. Beduinii, locuitorii nomazi ai de╚Öertului, ofer─â plimb─âri ghidate pe c─âmil─â, oferindu-le turi╚Ötilor ocazia de a experimenta modul lor tradi╚Ťional de via╚Ť─â. ├Än timpul acestei aventuri, po╚Ťi admira peisajul de╚Öertic, forma╚Ťiunile st├óncoase ╚Öi, dac─â alegi s─â petreci noaptea ├«n de╚Öert, vei fi martorul unui cer ├«nstelat de neuitat.
 2. Scufund─âri ╚Öi snorkeling ├«n Marea Ro╚Öie: La extremitatea sudic─â a Iordaniei, ├«n sta╚Ťiunea Aqaba, se afl─â unul dintre cele mai frumoase recife de corali din lume. Apele calde ╚Öi limpezi ale M─ârii Ro╚Öii sunt un paradis pentru scufund─âri ╚Öi snorkeling. Indiferent dac─â e╚Öti un scafandru experimentat sau un ├«ncep─âtor, aceste ape te vor fascina cu biodiversitatea lor. Pe l├óng─â coralii colora╚Ťi, vei putea vedea ╚Öi o mul╚Ťime de specii de pe╚Öti exotici, raze ╚Öi chiar ╚Öi c├óteva epave scufundate.
 3. Baie terapeutic─â ├«n Marea Moart─â: Datorit─â concentra╚Ťiei sale unice de s─âruri ╚Öi minerale, Marea Moart─â este un loc ideal pentru relaxare ╚Öi terapie. Vizitatorii pot pluti cu u╚Öurin╚Ť─â pe suprafa╚Ťa apei datorit─â salinit─â╚Ťii ridicate. N─âmolul negru de la malul m─ârii este renumit pentru propriet─â╚Ťile sale benefice pentru piele. Numeroase sta╚Ťiuni de pe coasta M─ârii Moarte ofer─â tratamente spa speciale bazate pe aceste minerale unice.
 4. Participare la un atelier culinar iordanian: Gastronomia iordanian─â este o combina╚Ťie delicioas─â de arome ╚Öi ingrediente tradi╚Ťionale. Pentru cei pasiona╚Ťi de buc─ât─ârie, participarea la un atelier culinar local este o oportunitate perfect─â de a ├«nv─â╚Ťa s─â preg─âteasc─â preparate tradi╚Ťionale precum mansaf, falafel sau tabbouleh. Sub ├«ndrumarea buc─âtarilor locali, vei descoperi secretele culinare ale acestei ╚Ť─âri ╚Öi te vei bucura de o experien╚Ťa gastronomic─â autentic─â.
 5. Drume╚Ťii ├«n Rezerva╚Ťia Natural─â Dana: Rezerva╚Ťia Natural─â Dana este cea mai mare zon─â protejat─â din Iordania ╚Öi acoper─â diverse ecosisteme, de la zone semi-de╚Öertice la p─âduri mediteraneene. Acest parc este un paradis pentru amatorii de drume╚Ťii, oferind trasee pentru toate nivelurile de dificultate. Peisajul este pres─ârat cu canioane, st├ónci ╚Öi vegeta╚Ťie variat─â. ├Än timpul drume╚Ťiilor, exist─â ╚Öanse mari s─â ├«nt├ólne╚Öti animale s─âlbatice, precum ibexii nubieni sau vulturii de de╚Öert. Pe l├óng─â frumuse╚Ťea natural─â, rezerva╚Ťia are ╚Öi numeroase situri arheologice, precum vechi a╚Öez─âri nabateene ╚Öi vestigii romane.

Aceste activit─â╚Ťi ofer─â o imagine complet─â asupra diversit─â╚Ťii ╚Öi frumuse╚Ťii Iordaniei, fie c─â e╚Öti pasionat de natur─â, cultur─â sau aventur─â. Indiferent de activitatea aleas─â, vei descoperi fascinanta ╚Ťar─â dintr-o perspectiv─â unic─â ╚Öi autentic─â.

Meșteșuguri locale în Iordania

Una dintre cele mai fascinante aspecte ale oric─ârei c─âl─âtorii ├«ntr-o ╚Ťar─â str─âin─â o reprezint─â descoperirea me╚Öte╚Öugurilor locale, a tradi╚Ťiilor ╚Öi tehnicilor mo╚Ötenite de-a lungul genera╚Ťiilor. Iordania, cu bogata sa istorie ╚Öi diversitate cultural─â, este un adev─ârat tezaur ├«n ceea ce prive╚Öte me╚Öte╚Öugurile autentice.

 1. Ol─âritul: Unul dintre cele mai vechi me╚Öte╚Öuguri practicate pe teritoriul actual al Iordaniei este ol─âritul. ├Än satele din jurul ora╚Öului Madaba, de exemplu, tradi╚Ťia ol─âritului se perpetueaz─â ╚Öi ast─âzi. Artizanii lucreaz─â argila cu m├óinile ╚Öi uneltele tradi╚Ťionale, cre├ónd vase, boluri, ulcioare ╚Öi diverse obiecte decorative. Fiecare pies─â, dup─â ce este modelat─â cu m─âiestrie, este l─âsat─â la uscat, apoi ars─â ├«n cuptoare speciale, pentru ca ├«n final s─â fie pictat─â cu motive tradi╚Ťionale.
 2. Broderia: Me╚Öte╚Öugul broderiei este deosebit de r─âsp├óndit ├«n r├óndul femeilor iordaniene. Tehnicile de broderie, modelele ╚Öi culorile folosite difer─â de la o regiune la alta, fiecare av├ónd specificul s─âu. Materialele utilizate sunt variate, de la l├ón─â la m─âtase, iar produsele finite variaz─â de la vestimenta╚Ťie tradi╚Ťional─â la p─âturi, perne ╚Öi alte obiecte de decor.
 3. ╚Üesutul pe r─âzboi: ├Än regiunile beduine, ╚Ťesutul pe r─âzboi reprezint─â o tradi╚Ťie de lung─â durat─â. Beduinii, popula╚Ťia nomad─â a de╚Öertului, ├«╚Öi confec╚Ťionau corturile, covoarele ╚Öi p─âturile din l├ón─â de oaie sau de capr─â. Ast─âzi, aceste ╚Ťes─âturi sunt foarte c─âutate de c─âtre turi╚Öti, nu doar pentru frumuse╚Ťea ╚Öi durabilitatea lor, ci ╚Öi pentru semnifica╚Ťia cultural─â pe care o poart─â.
 4. Realizarea bijuteriilor: Me╚Öte╚Öugul prelucr─ârii metalelor ╚Öi confec╚Ťion─ârii bijuteriilor este r─âsp├óndit ├«n special ├«n ora╚Öele mai mari, precum Amman sau Aqaba. Argintul este metalul predominant folosit, de╚Öi se ├«nt├ólnesc ╚Öi bijuterii din alam─â sau cupru. Multe dintre aceste bijuterii sunt ├«ncrustate cu pietre semipre╚Ťioase, iar designul lor reflect─â influen╚Ťe din diverse culturi ce au marcat istoria Iordaniei.
 5. Sculptura ├«n piatr─â: Dat fiind c─â una dintre cele mai mari atrac╚Ťii turistice ale Iordaniei este Petra, ora╚Öul sculptat ├«n st├ónc─â, nu este surprinz─âtor c─â sculptura ├«n piatr─â este un me╚Öte╚Öug respectat. ├Än zilele noastre, artizanii lucreaz─â ├«n special piatra calcaroas─â, dar ╚Öi alte tipuri de roci, pentru a crea statui, reliefuri ╚Öi diverse obiecte ornamentale.
 6. Produse din piele: Iordania este ╚Öi un important produc─âtor de piele, iar me╚Öte╚Öugul prelucr─ârii acesteia este vechi de secole. Pia╚Ťele tradi╚Ťionale ofer─â o gam─â variat─â de produse din piele, de la ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi vestimenta╚Ťie, la po╚Öete, gen╚Ťi ╚Öi articole de marochin─ârie.
 7. Fabricarea l─âmpilor din sticl─â: ├Än anumite ateliere din Iordania, sticla este ├«nc─â suflat─â manual pentru a crea l─âmpi ╚Öi obiecte decorative de o frumuse╚Ťe rar─â. Tehnica sufl─ârii sticlei este complex─â ╚Öi necesit─â m─âiestrie, dar rezultatele sunt cu adev─ârat impresionante, fiecare pies─â fiind unic─â.

Iordania, prin me╚Öte╚Öugurile sale, ne invit─â s─â descoperim o lume a tradi╚Ťiilor, a pove╚Ötilor ╚Öi a tehnologiei mo╚Ötenite, care ├«mbin─â trecutul cu prezentul ├«ntr-o armonie des─âv├ór╚Öit─â. Pentru pasiona╚Ťii de cultur─â ╚Öi artizanat, aceast─â ╚Ťar─â reprezint─â o destina╚Ťie de vis, unde fiecare obiect cump─ârat sau admirat ├«n pia╚Ťa local─â are ├«n spate o poveste de secole.

Norme sociale și etichetă în Iordania

Iordania este o ╚Ťar─â care ├«mbin─â vechiul cu noul, tradi╚Ťionalul cu modernul. Cu toate acestea, anumite norme ╚Öi reguli de etichet─â r─âm├ón profunde ╚Öi respectate de majoritatea locuitorilor. Pentru cei care viziteaz─â Iordania, este esen╚Ťial s─â cunoasc─â ╚Öi s─â respecte aceste conven╚Ťii pentru a interac╚Ťiona armonios cu localnicii.

 1. Salutul: Atunci c├ónd ├«nt├ólnesc pe cineva pentru prima dat─â, b─ârba╚Ťii ├«╚Öi str├óng m├óinile ├«ntre ei, ├«n timp ce femeile se s─ârut─â pe ambii obraji. Cu toate acestea, un b─ârbat ╚Öi o femeie nu ├«╚Öi vor str├ónge m├óinile ╚Öi nu se vor s─âruta pe obraz ├«n public, cu excep╚Ťia cazului ├«n care sunt rude apropiate sau prieteni foarte buni. Dac─â e╚Öti ├«n dubiu, a╚Öteapt─â ca persoana de sex opus s─â ├«╚Öi extind─â m├óna prima.
 2. Vestimenta╚Ťia: Iordania este o ╚Ťar─â majoritar musulman─â, astfel ├«nc├ót modestia ├«n vestimenta╚Ťie este esen╚Ťial─â, mai ales pentru femei. Este recomandat s─â acoperi╚Ťi bra╚Ťele ╚Öi picioarele c├ónd vizita╚Ťi locuri publice, inclusiv situri turistice. Femeile ar trebui s─â poarte bluze cu m├óneci lungi ╚Öi fuste sau pantaloni lungi. B─ârba╚Ťii ar trebui s─â evite pantalonii scur╚Ťi ├«n locurile publice.
 3. Eticheta ├«n locurile de cult: Atunci c├ónd vizita╚Ťi o moschee sau alte locuri de cult, asigura╚Ťi-v─â c─â v─â acoperi╚Ťi capul cu un fular sau o e╚Öarf─â dac─â sunte╚Ťi femeie. B─ârba╚Ťii nu ar trebui s─â poarte ╚Öepci sau p─âl─ârii ├«n moschee. De asemenea, este recomandat s─â v─â da╚Ťi jos ├«nc─âl╚Ť─âmintea la intrare.
 4. Eticheta la mas─â: Dac─â sunte╚Ťi invitat ├«n casa cuiva, este considerat politicos s─â aduce╚Ťi un mic cadou, cum ar fi dulciuri sau flori. ├Än timpul mesei, a╚Ötepta╚Ťi ca gazda s─â v─â invite s─â ├«ncepe╚Ťi s─â m├ónca╚Ťi. Este obi╚Önuit s─â se foloseasc─â m├óna dreapt─â pentru a m├ónca, iar m├óna st├óng─â este considerat─â impur─â. Dac─â sunte╚Ťi st├óngaci, este politicos s─â men╚Ťiona╚Ťi acest lucru.
 5. Fotografierea: ├Änainte de a fotografia pe cineva, este recomandat s─â cere╚Ťi permisiunea. Mul╚Ťi localnici pot fi reticen╚Ťi s─â fie fotografia╚Ťi, iar respectarea dorin╚Ťelor lor este esen╚Ťial─â pentru a men╚Ťine bunele rela╚Ťii.
 6. Conversa╚Ťiile: Evita╚Ťi subiectele sensibile precum religia, politica sau conflictele din regiune. Iordanienii sunt oameni ospitalieri ╚Öi prieteno╚Öi, dar este important s─â respecta╚Ťi sensibilit─â╚Ťile culturale ╚Öi religioase.
 7. Rela╚Ťiile dintre sexe: Manifest─ârile de afec╚Ťiune ├«n public, cum ar fi ╚Ťinutul de m├ón─â sau s─ârutatul, sunt dezaprobate, mai ales ├«ntre b─ârba╚Ťi ╚Öi femei care nu sunt c─âs─âtori╚Ťi sau rude. Cu toate acestea, este comun ca b─ârba╚Ťii s─â ├«╚Öi ╚Ťin─â m├óinile ├«ntre ei ca semn de prietenie.
 8. B─âuturile alcoolice: De╚Öi alcoolul este disponibil ├«n anumite locuri, cum ar fi hotelurile sau restaurantele destinate turi╚Ötilor, consumul de alcool ├«n public este dezaprobat. Dac─â be╚Ťi alcool, face╚Ťi-o cu modera╚Ťie ╚Öi respecta╚Ťi normele ╚Öi regulile locale.
 9. Cadourile: Dac─â primi╚Ťi un cadou, este considerat politicos s─â ├«l deschide╚Ťi ├«n fa╚Ťa persoanei care vi l-a oferit. De asemenea, dac─â oferi╚Ťi un cadou, acesta nu ar trebui s─â fie extravagant sau prea scump.

├Än ├«ncheiere, respectarea normelor sociale ╚Öi a etichetei ├«n Iordania nu este doar o chestiune de polite╚Ťe, ci ╚Öi o modalitate de a v─â asigura c─â ave╚Ťi o interac╚Ťiune pozitiv─â ╚Öi autentic─â cu localnicii. Prin ├«n╚Ťelegerea ╚Öi respectarea acestor conven╚Ťii, ve╚Ťi putea s─â v─â bucura╚Ťi de o experien╚Ť─â de c─âl─âtorie ├«mbog─â╚Ťitoare ╚Öi memorabil─â ├«n inima Orientului Mijlociu.

Petra, minunea ascuns─â a Iordaniei

Petra, adesea descris─â ca „Ora╚Öul Ro╚Öu” sau „Ora╚Öul de Piatr─â”, reprezint─â un simbol al istoriei ╚Öi culturii nabateene. Situat ├«n sudul Iordaniei, acest monument s─âpat ├«n st├ónc─â este un punct de atrac╚Ťie major pentru c─âl─âtorii ╚Öi pasiona╚Ťii de istorie din ├«ntreaga lume.

Fiind o a╚Öezare strategic─â ├«n vechime, Petra a jucat un rol crucial ├«n rutele comerciale dintre Orientul Mijlociu ╚Öi Asia. De-a lungul timpului, ora╚Öul a fost influen╚Ťat de diverse culturi, precum cea egiptean─â, roman─â ╚Öi grec─â, dar ╚Öi-a p─âstrat totodat─â unicitatea ╚Öi stilul propriu nabateean.

Unul dintre cele mai emblematice repere ale Petrei este Al Khazneh, cunoscut ╚Öi sub numele de „Tezaurul”. Acesta este o construc╚Ťie monumentala, sculptat─â direct ├«n fa╚Ťa unui masiv st├óncos. Se presupune c─â Al Khazneh a fost ini╚Ťial un mausoleu sau un templu, iar designul s─âu sofisticat combin─â elemente helenistice cu detalii orientale specifice.

O alt─â zon─â notabil─â ├«n Petra este Siq-ul, un coridor ├«ngust format natural, care serve╚Öte drept intrare principal─â ├«n ora╚Ö. Pe m─âsur─â ce vizitatorii parcurg acest coridor de aproape 1,2 kilometri, ei sunt ├«nconjura╚Ťi de st├ónci ├«nalte ╚Öi impun─âtoare, care ofer─â o privire asupra complexit─â╚Ťii ╚Öi frumuse╚Ťii arhitecturii antice.

De asemenea, ├«n Petra se afl─â numeroase temple, morminte, teatre ╚Öi cl─âdiri publice, fiecare cu propria sa istorie ╚Öi semnifica╚Ťie. De exemplu, Teatrul Nabateean, cu o capacitate de aproape 4.000 de locuri, reflect─â influen╚Ťa culturii romane ├«n arhitectura nabateean─â.

De╚Öi ora╚Öul a fost abandonat ╚Öi uitat pentru mult timp, redescoperirea sa ├«n 1812 de c─âtre exploratorul elve╚Ťian Johann Ludwig Burckhardt a readus Petra ├«n aten╚Ťia lumii. De atunci, a fost obiectul multor cercet─âri ╚Öi excav─âri arheologice, care continu─â ╚Öi ast─âzi.

Unul dintre lucrurile care face Petra cu adev─ârat special─â este modul ├«n care interac╚Ťioneaz─â cu mediul ├«nconjur─âtor. Ora╚Öul a fost construit ├«ntr-un mod care s─â se adapteze la condi╚Ťiile climatice specifice regiunii, cu sisteme de colectare a apei ╚Öi de r─âcire naturale.

Pentru cei care viziteaz─â Iordania, Petra r─âm├óne un punct obligatoriu pe lista lor. Ora╚Öul ofer─â nu numai o perspectiv─â asupra unei civiliza╚Ťii str─âvechi, dar ╚Öi o ╚Öans─â de a experimenta frumuse╚Ťea natural─â ╚Öi arhitectural─â a regiunii. Vizitatorii sunt sf─âtui╚Ťi s─â aloce cel pu╚Ťin dou─â zile pentru a explora ├«n profunzime aceast─â zon─â vast─â ╚Öi plin─â de secrete.

Ce m├ónc─âruri cu specific local po╚Ťi servi?

C├ónd vine vorba despre gastronomia iordanian─â, avem de-a face cu o bucat─ârie bogat─â ├«n arome, cu influen╚Ťe provenite din cultura beduin─â, dar ╚Öi din tradi╚Ťiile arabe ╚Öi mediteraneene. Iordania se m├óndre╚Öte cu preparate unice, care satisfac chiar ╚Öi cele mai preten╚Ťioase papile gustative. Dac─â pl─ânuie╚Öti s─â vizitezi aceast─â ╚Ťar─â fascinant─â, iat─â cinci m├ónc─âruri tradi╚Ťionale pe care nu ar trebui s─â le ratezi:

 1. Mansaf: Considerat drept felul na╚Ťional al Iordaniei, Mansaf este o m├óncare pe care orice vizitator trebuie s─â o ├«ncerce. Preparatul const─â din carne de miel (sau de pui), g─âtit─â ├«ntr-un sos bogat din iaurt fermentat numit „jameed” ╚Öi servit─â peste o pat de orez. Totul este ├«mbog─â╚Ťit cu condimente aromate precum cardamomul ╚Öi sofranul. Deasupra, se presar─â migdale pr─âjite ╚Öi pinii. Mansaf este mai mult dec├ót o m├óncare; el reprezint─â ospitalitatea ╚Öi generozitatea iordanian─â, fiind adesea servit ├«n ocazii speciale sau s─ârb─âtori.
 2. Falafel: De╚Öi falafelul este popular ├«n ├«ntreaga regiune a Orientului Mijlociu, varianta iordanian─â se distinge prin gustul ╚Öi textura sa. Aceste chiftele crocante, preparate din n─âut sau boabe de fava m─âcinate, amestecate cu o varietate de condimente precum chimen, coriandru ╚Öi usturoi, sunt pr─âjite p├ón─â c├ónd devin aurii. Falafelul este de obicei servit ├«n lipie, cu legume proaspete, tahini ╚Öi mur─âturi, reprezent├ónd o op╚Ťiune s─â╚Ťioas─â pentru micul dejun sau pr├ónz.
 3. Maqluba: Numele „Maqluba” se traduce prin „r─âsturnat─â”, iar acest fel de m├óncare tradi╚Ťional iordanian ├«╚Öi merit─â cu siguran╚Ť─â denumirea. Este o specialitate preparat─â din orez, legume (cum ar fi vinete sau conopid─â) ╚Öi carne (de obicei de pui sau miel). Dup─â ce toate ingredientele sunt g─âtite ├«mpreun─â, vasul este r─âsturnat cu grij─â, prezent├ónd un aspect de tort savuros. Suprafa╚Ťa crocant─â ╚Öi aurie a Maqlubei ascunde straturi de orez aromat, carne fraged─â ╚Öi legume moi.
 4. Hummus: De╚Öi hummusul este cunoscut la nivel interna╚Ťional, nimic nu se compar─â cu experien╚Ťa de a-l degusta direct ├«n Iordania. Pasta cremoas─â, preparat─â din n─âut m─âcinat, tahini (past─â de susan), suc de l─âm├óie ╚Öi usturoi, este adesea ├«mbog─â╚Ťit─â cu diverse topping-uri, cum ar fi carne de miel sau pinii pr─âji╚Ťi. Hummusul este servit de obicei cu p├óine proasp─ât─â, ╚Öi este ideal pentru a fi ├«mp─âr╚Ťit cu prietenii sau familia.
 5. Shorbat Adas: Shorbat Adas este o sup─â reconfortant─â, perfect─â pentru zilele mai reci. Este preparat─â din linte, ╚Öi are o textur─â cremoas─â ╚Öi o culoare galben─â sau ro╚Öiat─â, ├«n func╚Ťie de tipul de linte utilizat. Supa este condimentat─â cu turmeric, chimen ╚Öi alte condimente, ╚Öi este adesea servit─â cu buc─â╚Ťi mici de p├óine arab─â ╚Öi stropit─â cu suc de l─âm├óie pentru un plus de prospe╚Ťime.

Aceste preparate sunt doar v├órful aisbergului ├«n ceea ce prive╚Öte diversitatea ╚Öi bog─â╚Ťia gastronomiei iordaniene. Fiecare regiune, ora╚Ö sau chiar familie poate avea propria variant─â sau secrete ├«n prepararea acestor m├ónc─âruri, f─âc├ónd experien╚Ťa culinar─â ├«n Iordania una autentic─â ╚Öi memorabil─â.

Ce b─âuturi cu specific local po╚Ťi servi?

Iordania, cu influen╚Ťele sale culturale bogate ╚Öi tradi╚Ťionale, nu surprinde doar prin m├ónc─ârurile sale, ci ╚Öi prin varietatea de b─âuturi autentice, care reflect─â esen╚Ťa ╚Öi diversitatea regiunii. C├ónd vizitezi Iordania, o incursiune ├«n universul b─âuturilor tradi╚Ťionale devine o adev─ârat─â c─âl─âtorie senzorial─â. Iat─â cinci dintre cele mai apreciate b─âuturi pe care trebuie s─â le ├«ncerci:

 1. Cafeaua Arab─â (Qahwa): Cafeaua arab─â este mai mult dec├ót o simpl─â b─âutur─â; este un simbol al ospitalit─â╚Ťii ╚Öi al respectului. Deosebindu-se de cafeaua occidental─â, Qahwa este preparat─â din boabe de cafea m─âcinate foarte fin, pr─âjite u╚Öor ╚Öi amestecate cu cardamom. Nu este deloc amar─â ╚Öi are o arom─â distinct─â datorit─â cardamomului. De obicei, se serve╚Öte ├«n cantit─â╚Ťi mici, ├«n ce╚Öti f─âr─â toart─â, ╚Öi este ├«nso╚Ťit─â de dulciuri. Este considerat─â o b─âutur─â de bun venit ╚Öi este adesea oferit─â oaspe╚Ťilor la sosire.
 2. Limonada cu Menta (Limon nana): R─âcoritoare ╚Öi revigorant─â, limonada cu ment─â este alegerea perfect─â pentru zilele toride de var─â din Iordania. B─âutura este o combina╚Ťie proasp─ât─â de suc de l─âm├óie, ap─â, zah─âr ╚Öi frunze de ment─â, toate mixate p├ón─â c├ónd se ob╚Ťine o b─âutur─â omogen─â. ├Än unele variante, pute╚Ťi g─âsi ╚Öi pu╚Ťin─â sifon, pentru un plus de efervescen╚Ť─â. Acest amestec de dulce ╚Öi acidulat, ├«mbog─â╚Ťit cu aroma revigorant─â de ment─â, face din Limon nana o alegere predilect─â at├ót pentru localnici, c├ót ╚Öi pentru turi╚Öti.
 3. Arak: Arak reprezint─â b─âutura alcoolic─â tradi╚Ťional─â din Iordania ╚Öi din multe p─âr╚Ťi ale Orientului Mijlociu. Este un distilat transparent din struguri ╚Öi anason, care, atunci c├ónd se amestec─â cu ap─â, devine opalescent. Acesta se serve╚Öte adesea cu mezeluri sau m├ónc─âruri tradi╚Ťionale, fiind considerat b─âutura perfect─â pentru a acompania mesele lungi. Gustul s─âu este destul de puternic, cu o not─â distinct─â de anason, ceea ce ├«l face un deliciu pentru iubitorii de lichioruri cu arome intense.
 4. Shay bil Maramiya (Ceai cu salvie): Ceaiul este, de asemenea, o parte esen╚Ťial─â a culturii iordaniene, iar Shay bil Maramiya se distinge prin aroma sa profund─â ╚Öi beneficiile sale pentru s─ân─âtate. Preparat din frunze de salvie uscate, acest ceai este cunoscut pentru propriet─â╚Ťile sale calmante ╚Öi digestive. Adesea, este ├«ndulcit cu miere sau zah─âr ╚Öi se bea pentru a stimula sistemul imunitar sau pur ╚Öi simplu pentru a te relaxa ├«ntr-o dup─â-amiaz─â lini╚Ötit─â.
 5. Jallab: Jallab este o b─âutur─â dulce ╚Öi r─âcoritoare, popular─â ├«n special ├«n timpul lunii Ramadan. Este preparat─â din sirop de rodii, stafide ╚Öi date, amestecat cu ap─â ╚Öi ghea╚Ť─â. Pentru a-i da un plus de textur─â ╚Öi arom─â, adesea se adaug─â stafide ╚Öi pinii la suprafa╚Ť─â. Jallab este nu numai delicios, dar ╚Öi foarte r─âcoritor, fiind o b─âutur─â excelent─â pentru a v─â hidrata ╚Öi revigora dup─â o zi cald─â.

Aceste b─âuturi reflect─â spiritul ╚Öi esen╚Ťa vie╚Ťii iordaniene, oferind vizitatorilor o perspectiv─â asupra tradi╚Ťiilor ╚Öi obiceiurilor locale. Fie c─â alegi o b─âutur─â r─âcoritoare pentru a te destinde ├«ntr-o zi c─âlduroas─â, sau o cafea aromatic─â pentru a te bucura de ospitalitatea iordanian─â, cu siguran╚Ť─â vei descoperi gusturi ╚Öi arome care ├«╚Ťi vor r─âm├óne ├«n memorie mult timp dup─â ce ai plecat din aceast─â ╚Ťar─â minunat─â.

Ce trebuie s─â ╚Ötii despre Iordania ├«nainte s─â mergi acolo ╚Öi ce pericole po╚Ťi ├«nt├ómpina

Iordania este o destina╚Ťie care fascineaz─â prin mo╚Ötenirea sa cultural─â, peisajele sale spectaculoase ╚Öi ospitalitatea poporului s─âu. Cu toate acestea, ca ╚Öi ├«n cazul oric─ârei c─âl─âtorii ├«n str─âin─âtate, este esen╚Ťial s─â te informezi bine ├«nainte de a vizita ╚Ťara, pentru a te asigura c─â experien╚Ťa ta va fi c├ót mai pl─âcut─â ╚Öi sigur─â. Iat─â c├óteva aspecte importante pe care trebuie s─â le cuno╚Öti ├«nainte de a pleca ├«n Iordania:

Informa╚Ťii Generale

 • Limba: Araba este limba oficial─â, dar engleza este vorbit─â pe scar─â larg─â, mai ales ├«n zonele turistice ╚Öi ├«n ora╚Öele mari.
 • Moneda: Dinarul iordanian (JOD) este moneda oficial─â. Este recomandat s─â ai mereu la tine ╚Öi numerar, ├«n special dac─â vizitezi zone mai ├«ndep─ârtate de centrele urbane.
 • Religia: Majoritatea popula╚Ťiei este musulman─â sunit─â, cu o minoritate cre╚Ötin─â. Este important s─â respec╚Ťi obiceiurile ╚Öi practicile religioase, mai ales ├«n timpul lunii Ramadan, c├ónd musulmanii postesc de la r─âs─ârit la apus.
 • Vestimenta╚Ťie: ╚Üinuta modest─â este recomandat─â, mai ales pentru femei. Acest lucru ├«nseamn─â c─â bra╚Ťele ╚Öi picioarele ar trebui s─â fie acoperite ├«n majoritatea locurilor publice.

Aspecte Culturale

 • Ospitalitatea: Iordanienii sunt renumi╚Ťi pentru ospitalitatea lor. Este obi╚Önuit ca localnicii s─â invite turi╚Ötii la o cea╚Öc─â de ceai sau cafea. De╚Öi este o form─â de polite╚Ťe s─â accep╚Ťi, dac─â nu ai timp sau nu vrei, este suficient s─â refuzi politicos.
 • Bac╚Öi╚Ö: L─âsarea bac╚Öi╚Öului este o practic─â obi╚Önuit─â ├«n Iordania. ├Än restaurante, un bac╚Öi╚Ö de 10% este standard, iar pentru ghizi sau ╚Öoferi, suma poate varia.

Pericole Poten╚Ťiale

 • Securitate: Iordania este, ├«n general, o ╚Ťar─â sigur─â pentru turi╚Öti. Cu toate acestea, este ├«ntotdeauna recomandat s─â evi╚Ťi demonstra╚Ťiile publice ╚Öi s─â urm─âre╚Öti ╚Ötirile locale pentru a fi informat despre situa╚Ťia curent─â.
 • Infec╚Ťii ╚Öi boli: Chiar dac─â riscul de a contracta boli este sc─âzut, este recomandat s─â bei ap─â ├«mbuteliat─â ╚Öi s─â evi╚Ťi alimentele care nu sunt g─âtite bine sau legumele ╚Öi fructele nesp─âlate.
 • Agen╚Ťii de turism: Exist─â numero╚Öi agen╚Ťi de turism ├«n Iordania, dar nu to╚Ťi sunt de ├«ncredere. Este recomandat s─â te informezi din timp ╚Öi s─â alegi un agent cu recenzii bune.
 • C─âl─âtorii ├«n de╚Öert: Dac─â ai de g├ónd s─â explorezi de╚Öertul, este esen╚Ťial s─â fii bine preg─âtit. Temperaturile pot fi extreme, iar riscul de deshidratare este real. De asemenea, este recomandat s─â nu te aventurezi singur ╚Öi s─â ai mereu la tine o cantitate suficient─â de ap─â.
 • Traficul rutier: Conducerea ├«n Iordania poate fi o provocare, mai ales ├«n ora╚Öele aglomerate. Este recomandat s─â fii precaut, s─â respec╚Ťi regulile de circula╚Ťie ╚Öi s─â evi╚Ťi s─â conduci noaptea.

├Än ciuda acestor poten╚Ťiale pericole, Iordania r─âm├óne o destina╚Ťie fascinant─â ╚Öi o experien╚Ť─â memorabil─â pentru cei care aleg s─â o viziteze. Cu precau╚Ťie ╚Öi respect pentru cultura ╚Öi obiceiurile locale, c─âl─âtoria ta ├«n aceast─â ╚Ťar─â va fi cu siguran╚Ť─â una de neuitat.

5 moduri de a vă plănui călătoria în Iordania

Iordania este o destina╚Ťie exotic─â ╚Öi fascinant─â, dar pentru a profita la maxim de aceast─â experien╚Ť─â, este crucial s─â v─â pl─ânui╚Ťi c─âl─âtoria cu aten╚Ťie. Iat─â cinci moduri eficiente prin care pute╚Ťi face acest lucru.

 1. Stabilirea itinerarului: ├Änainte de a rezerva orice, este esen╚Ťial s─â v─â decide╚Ťi asupra locurilor pe care dori╚Ťi s─â le vizita╚Ťi. Iordania este o ╚Ťar─â cu o istorie bogat─â ╚Öi peisaje uimitoare, de la Petra, unul dintre cele ╚Öapte minuni ale lumii antice, la Marea Moart─â, renumit─â pentru propriet─â╚Ťile sale terapeutice. Alte atrac╚Ťii includ de╚Öertul Wadi Rum, ora╚Öul antic Jerash ╚Öi castelul Ajloun. Nota╚Ťi-v─â locurile de top pe care dori╚Ťi s─â le vizita╚Ťi ╚Öi estima╚Ťi c├ót timp a╚Ťi dori s─â petrece╚Ťi ├«n fiecare loca╚Ťie.
 2. Rezerv─âri ├«n avans: Datorit─â popularit─â╚Ťii sale cresc├ónde ca destina╚Ťie turistic─â, se poate ca multe dintre hotelurile ╚Öi tururile din Iordania s─â fie rezervate cu mult timp ├«n avans, mai ales ├«n sezonul de v├órf. Este recomandat s─â v─â face╚Ťi rezerv─ârile cu cel pu╚Ťin c├óteva luni ├«nainte de c─âl─âtorie, astfel ├«nc├ót s─â ave╚Ťi o gam─â larg─â de op╚Ťiuni la dispozi╚Ťie.
 3. Cum ajungi din Rom├ónia ├«n Iordania: Cel mai rapid ╚Öi mai convenabil mod de a ajunge din Rom├ónia ├«n Iordania este cu avionul. Exist─â zboruri directe din Bucure╚Öti c─âtre Amman, capitala Iordaniei, operate de c├óteva companii aeriene. Durata unui zbor direct este de aproximativ 3 ore ╚Öi 30 de minute. Alternativ, exist─â ╚Öi op╚Ťiuni cu escale, care pot fi mai ieftine, dar durata c─âl─âtoriei va fi mai lung─â. Odat─â ajuns la aeroportul Queen Alia din Amman, pute╚Ťi opta pentru un taxi sau o ├«nchiriere auto pentru a v─â deplasa ├«n ╚Ťar─â. Asigura╚Ťi-v─â c─â ave╚Ťi viza necesar─â pentru Iordania, care poate fi ob╚Ťinut─â la sosire pentru cet─â╚Ťenii rom├óni.
 4. Informa╚Ťii despre cultura local─â: Pentru a evita orice ne├«n╚Ťelegeri sau situa╚Ťii inconfortabile, este esen╚Ťial s─â v─â familiariza╚Ťi cu cultura ╚Öi obiceiurile locale ├«nainte de a ajunge ├«n Iordania. Iordanienii sunt cunoscu╚Ťi pentru ospitalitatea lor, dar exist─â ╚Öi unele norme de comportament pe care ar trebui s─â le respecta╚Ťi. De exemplu, vestimenta╚Ťia modest─â este esen╚Ťial─â, mai ales ├«n locurile sfinte. De asemenea, este bine s─â ╚Öti╚Ťi c├óteva fraze de baz─â ├«n arab─â, chiar dac─â majoritatea localnicilor vorbesc englez─â.
 5. Buget ╚Öi cheltuieli: ├Än func╚Ťie de stilul dvs. de c─âl─âtorie, bugetul pentru o excursie ├«n Iordania poate varia semnificativ. Este bine s─â face╚Ťi o list─â cu toate cheltuielile prev─âzute, de la transport ╚Öi cazare, la mese ╚Öi excursii. Acest lucru v─â va ajuta s─â v─â da╚Ťi seama c├ót de mult pute╚Ťi cheltui pe zi ╚Öi v─â va permite s─â v─â bucura╚Ťi de c─âl─âtoria dvs. f─âr─â stres financiar. De asemenea, este recomandat s─â ave╚Ťi la dispozi╚Ťie o sum─â de bani ├«n numerar, deoarece nu toate locurile accept─â carduri de credit.

Pl─ânuirea ├«n detaliu a c─âl─âtoriei ├«n Iordania v─â va asigura c─â ve╚Ťi avea parte de o experien╚Ť─â autentic─â ╚Öi de neuitat. Cu pu╚Ťin─â preg─âtire ╚Öi cercetare, ve╚Ťi fi gata s─â explora╚Ťi toate comorile pe care aceast─â ╚Ťar─â minunat─â le are de oferit.

De ce s─â alegi o vacan╚Ť─â ├«n Iordania?

Iordania, aceast─â bijuterie a Orientului Mijlociu, este o ╚Ťar─â ce fascineaz─â prin diversitatea sa cultural─â, istoric─â ╚Öi natural─â. ├Än ultimii ani, aceasta a devenit o destina╚Ťie tot mai popular─â printre turi╚Öti, ╚Öi nu f─âr─â motive ├«ntemeiate. Dar de ce s─â alegi Iordania ca destina╚Ťie pentru urm─âtoarea vacan╚Ť─â? Iat─â c├óteva motive care te vor convinge c─â Iordania merit─â s─â fie pe lista ta de c─âl─âtorii.

 1. Mo╚Ötenirea istoric─â inestimabil─â: Iordania este un muzeu ├«n aer liber. De la Petra, cunoscut─â drept „Ora╚Öul Ro╚Öu”, p├ón─â la Amman, capitala modern─â cu r─âd─âcini str─âvechi, ╚Ťara abund─â ├«n situri arheologice. Petra, ├«n special, este un loc pe care niciun vizitator nu ar trebui s─â-l rateze. Ora╚Öul sculptat ├«n piatr─â, dat├ónd din secolul al IV-lea ├«.Hr., este o adev─ârat─â minune a lumii antice.
 2. Peisaje naturale de vis: Iordania nu este doar despre istorie. Este ╚Öi despre natur─â, despre de╚Öerturile nesf├ór╚Öite ale Wadi Rum-ului, unde dunele de nisip ro╚Öu se ├«ntind c├ót vezi cu ochii ╚Öi unde po╚Ťi dormi sub un cer ├«nstelat. Este ╚Öi despre Marea Moart─â, unic─â ├«n lume, unde po╚Ťi plut├ş f─âr─â efort datorit─â concentra╚Ťiei mari de sare. Dar ╚Öi despre recifurile de corali din Golful Aqaba, unde po╚Ťi face scufund─âri ╚Öi snorkeling ├«n apele cristaline ale M─ârii Ro╚Öii.
 3. Cultura ╚Öi ospitalitatea: Iordanienii sunt cunoscu╚Ťi pentru ospitalitatea lor f─âr─â margini. Fie c─â te afli ├«ntr-un ora╚Ö mare sau ├«ntr-un sat izolat, localnicii te vor ├«nt├ómpina cu z├ómbete largi ╚Öi o inim─â deschis─â. Vei fi invitat frecvent s─â bei o cea╚Öc─â de ceai sau s─â ├«mpar╚Ťi o mas─â cu ei. Aceast─â amabilitate nu se limiteaz─â la interac╚Ťiunile cu turi╚Ötii. Este o tr─âs─âtur─â cultural─â profund ├«nr─âd─âcinat─â.
 4. Deliciile culinare: Gastronomia iordanian─â este o adev─ârat─â ├«nc├óntare pentru papilele gustative. De la mezzele apetisante, precum hummus ╚Öi tabbouleh, p├ón─â la felurile principale ca mansaf ÔÇô un fel de m├óncare tradi╚Ťional cu carne de miel ╚Öi orez servit cu un sos din iaurt ÔÇô m├óncarea iordanian─â este variat─â ╚Öi s─â╚Ťioas─â. Nu uita s─â ├«ncerci ╚Öi knafeh, un desert cu br├ónz─â, ├«nvelit ├«ntr-o crust─â crocant─â ╚Öi ├«ndulcit cu sirop.
 5. Siguran╚Ťa: ├Än ciuda faptului c─â se afl─â ├«ntr-o regiune tensionat─â, Iordania este o insul─â de stabilitate ╚Öi pace. Guvernul iordanian depune eforturi considerabile pentru a asigura siguran╚Ťa turi╚Ötilor ╚Öi a localnicilor. Este esen╚Ťial s─â urmezi recomand─ârile ╚Öi regulile locale, dar ├«n general, c─âl─âtoriile ├«n Iordania sunt considerate sigure.
 6. Experien╚Ťe unice: De la plimb─âri cu c─âmila prin de╚Öertul Wadi Rum, la tratamente cu n─âmol pe malurile M─ârii Moarte, Iordania ofer─â o serie de experien╚Ťe unice. Po╚Ťi participa la ateliere de g─âtit pentru a ├«nv─â╚Ťa secretele buc─ât─âriei iordaniene sau po╚Ťi petrece o noapte ├«ntr-un cort beduin, ascult├ónd pove╚Öti transmise din genera╚Ťie ├«n genera╚Ťie.
 7. Accesibilitate: Cu zboruri directe din mai multe ora╚Öe europene, inclusiv Bucure╚Öti, ajungerea ├«n Iordania nu a fost niciodat─â mai u╚Öoar─â. Transportul intern este bine dezvoltat, iar drumurile sunt ├«n general ├«ntr-o stare bun─â, ceea ce faciliteaz─â explorarea ╚Ť─ârii.

A╚Öadar, dac─â te g├ónde╚Öti la o destina╚Ťie diferit─â, care combin─â istoria cu peisajele uluitoare, cultura bogat─â cu experien╚Ťele autentice ╚Öi gastronomia delicioas─â cu ospitalitatea, Iordania ar trebui s─â fie ├«n topul listei tale.

Cau╚Ťi Cazare ├«n Iordania?

Activit─â╚Ťi ├«n Iordania