Cauți Cazare?

Stațiunile balneare din România

Statiunile balneare din Romania

Conform „Ordonanței nr.109 din 31 august 2000 privind stațiunile balneare, climatice și balneoclimatice și asistența medicală balneară și de recuperare” publicată de Guvernul României pe site-ul oficial, „prin stațiune balneară se înțelege localitatea sau/și arealul care dispune de resurse de substanțe minerale, științific dovedite și tradițional recunoscute ca eficiente terapeutic, de instalații specifice pentru cură și care are o organizare ce permite acordarea asistenței medicale balneare în condiții corespunzătoare”.

Aceste stațiuni sunt benefice atât pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea psihică, deoarece ele pot fi de două feluri: medicale, ce au ca scop tratarea anumitor afecțiuni, sau de tip wellnes& spa, acestea având ca scop relaxarea. În ciuda mitului care înconjoară aceste locuri, anume că ele ar fi destinate doar persoanelor trecute de o anumită vârstă, țin să precizez faptul că și tinerii, adolescenții, sau chiar copii, pot avea nevoie de acest tip de tratament.

De ce este bine să apelăm la tipul acesta de servicii? Având în vedere dezvoltarea tot mai rapidă a tehnologiei, și mai ales a perioadei în care ne aflăm, oamenii au început să petreacă extrem de mult timp în fața ecranelor, fie din cauza locului de muncă, a școlii sau pur și simplu pentru a evada din realitatea tristă în care ne aflăm în momentul actual.

Cu acest fapt, vin o serie de avantaje ce e drept, dar și o serie de consecințe pe care le simțim pe pielea noastră, anume: suntem mai sedentari, obosim mult mai repede, suntem extrem de stresați atât de lucrurile care se întâmplă cu cei din jurul nostru, cât și de propriile responsabilități. Acest lucru provocându-ne un disconfort psihic, și mai ales fizic, deoarece tensiunea acumulată din cauza stresului se resimte la nivelul mușchilor corporali care devin mult mai încordați, astfel apărând o serie de dureri, junghiuri, cârcei ș.a.m.d.

Pe lângă factorul de relaxare prezentat în cele de mai sus, stațiunile balneare ne pot oferi și beneficii „medicale”. Apa termală din aceste locuri s-a dovedit a fi de mare ajutor atunci când este vorba de afecțiuni precum: hernia de disc cervicală sau lombară, afecțiuni ale sistemului nervos central sau periferic, pareze, paralizii, nevrite, boli ale sistemului circulator, gastrită hiperacidă, diabet zaharat, gută și altele.

Așadar, aceste stațiuni o a doua opțiune destul de bună când vine vorba de tratarea unor astfel de afecțiuni, mai ales că în această perioadă oamenii se țin cât mai departe de spitale, din motive evidente.

Acum că am prezentat beneficiile acestor stațiuni, să vede și care sunt acestea și unde se află:

Pe primul loc, fiind probabil cea mai cunoscută, se află stațiunea „Băile Felix”. Efectele miraculoase ale apei termale din Băile Felix sunt cunoscute încă de pe vremea Imperiului Roman. Tradiția pretinde că prin anul 1095 regele Ladislau, călătorind prin aceste ținuturi ar fi descoperit izvoarele termale cu efecte benefice pentru sănătate.

Băile Felix au un bioclimat unic, cu o umiditate perfect echilibrată, care induce corpului uman o stare de relaxare și revigorare. Echilibrul fiziologic dintre compoziţia chimică şi termalitate le face extrem de eficiente în tratarea diferitelor afecțiuni

Băile Herculane

Stațiunea Băile Herculane este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestată documentar de peste 1850 de ani.

Existenta neîntreruptă a stațiunii a fost favorizată de izvoare termale, dar și de așezarea acesteia într-o vale adăpostită de munți.

Metode de tratament diversificate, de la cura balneară clasică la diverse metode de fizio și electroterapie, masaje, acupunctură, oferă acestei statiuni un înalt grad de atractivitate.

Staţiunea are ape minerale termale bicarbonate, clorurosodice, uşor sulfurate, calde. Existăizvoare cu apă având o temperatură între 38 şi 53 grade Celsius, şi unele chiar între 46 şi 56 grade Celsius.

Izvoarele din Băile Herculane sunt resurse terapeutice de mare valoare și sunt indicate în principal pentru: afecțiuni reumatismale osteo-articulare (spondiloze, discopatii, poliartrită, sciatică) ; afecțiuni post-traumatice și neurologice (stări după operaţii pe articulaţii, stări după fracturi, pareze, paralizii); afecțiuni asociate (digestive, renale, cardio- vasculare, dermatologice, endocrine, ginecologice sau de nutriție).

O altă atractie o reprezintă traseele turistice în împrejurimile stațiunii, în Munții Cernei și Munții Mehedinți. Unele trasee sunt destul de ușoare și pot fi parcurse de oricine.

Băile Balvanyos

Balvanyos sau Băile Balvanyos este o stațiune balneoclimaterică situată în județul Covasna. Este caracterizată de prezența a numeroase izvoare de apă minerală, de emanații mofetice de bioxid de carbon – cu caracter post vulcanic, precum și de frumusețea peisajului.

Atât apa, cât și gazele mofetice au radioactivitate naturală mijlocie. Aerul este ozonat și bogat în aeroioni negativi.

Apele minerale sunt ape carbonatate cunoscute drept „borvize  utilizate fie în bazine – în cură externă, fie în cură internă.

În total, în Balvanyos sunt 57 de izvoare. Toate conțin și fier, iar unele conțin și microelemente ca bromul, iodul și fluorul. În unele izvoare sunt prezente urme de metan și propan, iar altele conțin acid sulfuric. Unele sunt ușor radioactive.

Mofetele sunt în număr de 3, grota Puturoasă și mofetele amenajate din centrul stațiunii și cea de la Băile Csiszár. Gazul mofetei din Pasul Turia provenit din andezite cu hornblendă și biotit este sub raportul radioactivității, pe primul loc – în România.

Aici se pot trata afecțiuni precum: hipertensiune arterială; boli vasculare periferice; sindrom Raynoud; scrocianoză; livedo reticularis; insuficiență mitrală sau aortică; insuficiența venoasă cronică asociată cu boală ocluzivă aterosclerotică a membrelor inferioare; afecțiuni ale aparatului locomotor reumatismale; afecțiuni digestive, anemii; conjunctivite.

Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoș, Peștera Sulfuroasă, cetatea Balvanyos, Peștere Ucigașă sunt doar câteva din atracțiile turistice ale zonei.

Acestea ar fi 3 dintre cele mai populare stațiuni balneare din România de beneficiile cărora vă puteți bucura.

Comentarii

Fii primul care comentează “Stațiunile balneare din România”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles