zidul chinezesc

Bilete de avion China

china steag

Prezentare general─â

China, o ╚Ťar─â ├«n Asia de Est, este cunoscut─â pentru frumuse╚Ťea sa natural─â, istoria bogat─â ╚Öi cultura unic─â. Este cel mai populat ╚Ťar─â din lume ╚Öi are o istorie de mai mult de 5.000 de ani.

Prima oprire pentru turi╚Öti trebuie s─â fie capitala Beijing. Aici, turi╚Ötii pot vizita Templul Cerului, Palatul Forbidden City ╚Öi Marele Zid Chinezesc. Templul Cerului, construit ├«n secolul al XV-lea, este un simbol al puterii imperiale ╚Öi este un exemplu remarcabil de arhitectur─â chinezeasc─â clasic─â. Palatul Forbidden City, construit ├«n secolul al XV-lea, a fost re╚Öedin╚Ťa imperial─â a 24 de ├«mp─âra╚Ťi chinezi ╚Öi este acum un muzeu care ofer─â o privire asupra vie╚Ťii la curtea imperial─â. Marele Zid Chinezesc, care se ├«ntinde peste mii de kilometri, este un alt punct turistic popular.

├Än Shanghai, turi╚Ötii pot experimenta via╚Ťa modern─â a Chinei ╚Öi pot admira arhitectura futurist─â a ora╚Öului, cum ar fi Turnul Oriental Pearl TV ╚Öi Cl─âdirea Bund. De asemenea, acest ora╚Ö ofer─â oportunit─â╚Ťi excelente de cump─âr─âturi, gust─âri ╚Öi petrecere a timpului liber.

Guilin, situat─â ├«n sud-vestul Chinei, este cunoscut─â pentru peisajele sale spectaculoase de mun╚Ťi ╚Öi lacuri. Acest ora╚Ö ofer─â turi╚Ötilor posibilitatea de a explora p─âdurile de bambus, canalele ├«nguste ╚Öi satele tradi╚Ťionale chineze╚Öti.

├Än ora╚Öul Xi’an, turi╚Ötii pot vizita Armata de Teracot─â, una dintre descoperirile arheologice cele mai importante ale secolului XX. Armata de Teracot─â, care dateaz─â din secolul al III-lea ├«.Hr., con╚Ťine peste 8.000 de statui de solda╚Ťi ╚Öi cai, ╚Öi este considerat─â un simbol al puterii imperiale din China antica. De asemenea, turi╚Ötii pot vizita Pagoda Goala Bell, care dateaz─â din secolul al XIV-lea ╚Öi este un exemplu remarcabil de arhitectur─â budist─â.

├Än sud-vestul Chinei, turi╚Ötii pot explora mun╚Ťii Sichuan ╚Öi pot gusta bucatele locale, cum ar fi pe╚Ötele ├«n vin ro╚Öu ╚Öi tofu ├«n sos picant. Acest regiune ofer─â, de asemenea, posibilitatea de a explora p─âdurile de bambus, satele tradi╚Ťionale ╚Öi parcurile na╚Ťionale.

Nu ├«n ultimul r├ónd, turi╚Ötii nu ar trebui s─â rateze oportunitatea de a vizita Hong Kong, un ora╚Ö cosmopolit care combin─â cultura chinez─â cu influen╚Ťe occidentale. Aici, turi╚Ötii pot explora bazarul de noapte ╚Öi pot admira priveli╚Ötile de pe Victoria Peak.

├Än concluzie, China este o destina╚Ťie turistic─â uimitoare, care ofer─â o varietate de experien╚Ťe unice, de la istorie ╚Öi cultur─â la natur─â ╚Öi via╚Ť─â modern─â. Indiferent dac─â sunte╚Ťi interesa╚Ťi de art─â, arhitectur─â, gastronomie sau aventur─â, China v─â va oferi o vacan╚Ť─â memorabil─â.

Scurt istoric al Chinei

China este una dintre cele mai vechi civiliza╚Ťii din lume, cu o istorie complex─â care se ├«ntinde pe mii de ani. Istoria Chinei poate fi urm─ârit─â ├«napoi p├ón─â ├«n timpul preistoric, c├ónd triburi str─âvechi tr─âiau pe aceste terenuri, ├«ns─â prima dinastie cunoscut─â este Dinastia Shang (circa 1600 – 1046 ├«.Hr.).

Dinastia Shang este cunoscut─â pentru dezvoltarea primului sistem de scris chinezesc, precum ╚Öi pentru rafinarea tehnologiilor de bronz. Au fost ├«nlocui╚Ťi de Dinastia Zhou, care a durat aproape opt secole (1046 – 256 ├«.Hr.). Zhou a fost o perioad─â de mare inova╚Ťie cultural─â ╚Öi filozofic─â, v─âz├ónd na╚Öterea celor mai importan╚Ťi filozofi chinezi, inclusiv Confucius ╚Öi Laozi, creatorul taoismului.

Anul 221 ├«.Hr. a marcat ├«nceputul primului imperiu unificat chinez, sub conducerea ├Ämp─âratului Qin Shi Huang. El a ├«nceput construc╚Ťia Marelui Zid Chinezesc ╚Öi a unificat diferitele st─âri ├«ntr-un singur imperiu, stabilind baza administrativ─â ╚Öi juridic─â a multor dinastii urm─âtoare.

Han (206 ├«.Hr. – 220 d.Hr.) a fost urm─âtoarea dinastie mare, perioad─â ├«n care a fost ├«nfiin╚Ťat─â Ruta M─ât─âsii ╚Öi au fost dezvoltate tehnologii cum ar fi h├órtia ╚Öi seismograful. Dinastia Tang (618 – 907) a fost una dintre cele mai prospere ╚Öi influente perioade ├«n istoria Chinei, cu progrese ├«n art─â, literatur─â ╚Öi tehnologie.

Dinastia Ming (1368 – 1644) a reprezentat o perioad─â de stabilitate ╚Öi prosperitate, ├«n timpul c─âreia Marele Zid Chinezesc a fost reconstruit ╚Öi modernizat. Aceast─â dinastie a fost ├«nlocuit─â de Qing (1644 – 1912), ultima dinastie imperial─â a Chinei.

Secolul al XX-lea a marcat o perioad─â de schimb─âri radicale pentru China. ├Än 1912, revolu╚Ťia republican─â a dus la c─âderea dinastiei Qing ╚Öi la formarea Republicii Chinei. Apoi, ├«n 1949, dup─â un r─âzboi civil ├«ndelungat, Partidul Comunist, condus de Mao Zedong, a preluat controlul ╚Öi a proclamat formarea Republicii Populare Chineze.

├Än timpul conducerii lui Mao, s-au produs schimb─âri masive ├«n societate, inclusiv Revolu╚Ťia Cultural─â ╚Öi Marea Salt ├Änainte. De atunci, China a continuat s─â se dezvolte ╚Öi s─â se modernizeze, devenind una dintre cele mai mari economii din lume ├«n secolul XXI.

Istoria Chinei este atât de bogată și variată încât este imposibil să acoperim toate detaliile într-un singur articol. Aceasta este doar o scurtă trecere în revistă a unei istorii care continuă să modeleze nu numai China, ci întreaga lume.

Curiozit─â╚Ťi despre China

China este o ╚Ťar─â fascinant─â, plin─â de curiozit─â╚Ťi care sunt la fel de variate ╚Öi de bogate ca istoria ╚Öi cultura sa. Iat─â c├óteva dintre cele mai interesante ╚Öi neobi╚Önuite lucruri despre aceast─â ╚Ťar─â unic─â:

 1. China are cea mai mare popula╚Ťie din lume: Cu peste 1.4 miliarde de oameni, China reprezint─â aproape o cincime din popula╚Ťia lumii.
 2. Inventii: Multe inova╚Ťii care sunt comune ├«n via╚Ťa de zi cu zi provin din China, inclusiv h├órtia, tiparul, busola ╚Öi praful de pu╚Öc─â. Aceste „patru mari inven╚Ťii” au jucat un rol esen╚Ťial ├«n evolu╚Ťia global─â a tehnologiei.
 3. Marele Zid Chinezesc: Este singurul monument f─âcut de om care poate fi v─âzut de pe lun─â. Cu toate acestea, aceasta este o afirma╚Ťie contestat─â de mul╚Ťi. Indiferent de vizibilitatea sa spa╚Ťial─â, Marele Zid r─âm├óne un simbol puternic al trecutului glorios al Chinei.
 4. Ora oficial─â: De╚Öi teritoriul s─âu se ├«ntinde peste cinci fusuri orare, China folose╚Öte un singur fus orar pentru ├«ntreaga ╚Ťar─â: ora Beijingului.
 5. Anul Nou Chinezesc: Este cea mai mare migra╚Ťie anual─â a oamenilor pe P─âm├ónt. Milioane de chinezi c─âl─âtoresc spre casele lor pentru a s─ârb─âtori cu familiile. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de Festivalul Prim─âverii ╚Öi poate dura p├ón─â la 15 zile.
 6. Hrana: China este renumit─â pentru diversitatea sa culinar─â. Un fapt interesant este c─â, ├«n China, se consum─â mai multe gogo╚Öi de orez dec├ót orice alt─â ╚Ťar─â. De asemenea, tofu a fost inventat ├«n China ╚Öi este un aliment de baz─â ├«n buc─ât─âria chinezeasc─â.
 7. Cel mai lung canal artificial din lume: Canalul Mare, care se ├«ntinde pe o distan╚Ť─â de 1.776 kilometri, a fost construit ├«n secolul al VII-lea ╚Öi este cel mai lung canal artificial din lume.
 8. Panda gigant: China este casa faimosului panda gigant, o specie pe cale de dispari╚Ťie care se g─âse╚Öte numai ├«n c├óteva zone montane din China. Guvernul chinez a f─âcut eforturi mari pentru a proteja ╚Öi a cre╚Öte num─ârul acestor animale adorabile.
 9. Un ora╚Ö subteran: Sub Beijing exist─â un ora╚Ö subteran, construit ├«n timpul R─âzboiului Rece ca ad─âpost ├«n caz de atac nuclear. Acesta poate g─âzdui p├ón─â la 1 milion de oameni ╚Öi include tot ce este necesar pentru via╚Ť─â, inclusiv ╚Öcoli, spitale ╚Öi teatre.
 10. Cel mai ├«nalt v├órf: Mont Everest, cel mai ├«nalt munte din lume, se afl─â pe grani╚Ťa dintre China ╚Öi Nepal.

Acestea sunt doar c├óteva dintre multele curiozit─â╚Ťi care fac din China o ╚Ťar─â fascinant─â ╚Öi unic─â. Cu o istorie bogat─â, o cultur─â vibrant─â ╚Öi un peisaj geografic variat, China continu─â s─â surprind─â ╚Öi s─â ├«nc├ónte pe cei care o viziteaz─â sau doresc s─â ├«nve╚Ťe mai multe despre ea.

Principalele orașe din China

China este o ╚Ťar─â de dimensiuni enorme cu o multitudine de ora╚Öe fascinante, fiecare cu propriul s─âu caracter distinctiv ╚Öi cu o contribu╚Ťie unic─â la cultura ╚Öi istoria ╚Ť─ârii. Iat─â un scurt rezumat al c├ótorva dintre principalele ora╚Öe ale Chinei:

 1. Beijing: Capitala Chinei, Beijing, este un amestec de tradi╚Ťie ╚Öi modernitate. Aici vei g─âsi obiective turistice importante precum Ora╚Öul Interzis, un palat imperial masiv din secolul al XV-lea, ╚Öi Templul Cerului, un complex de temple renumit pentru arhitectura sa impresionant─â. De asemenea, este un punct de pornire comun pentru excursii la Marele Zid Chinezesc.
 2. Shanghai: Cel mai mare ora╚Ö al Chinei, Shanghai este un centru economic ╚Öi financiar vibrant. ├Än aceast─â metropol─â modern─â, zg├órie-norii futuri╚Öti de pe malul r├óului Huangpu se combin─â cu concesiunile coloniale istorice din cartierul Bund. Shanghai este, de asemenea, cunoscut pentru Maglev, trenul care folose╚Öte magne╚Ťi pentru a levita deasupra ╚Öinelor, fiind unul dintre cele mai rapide trenuri din lume.
 3. Guangzhou: Ora╚Öul Guangzhou, cunoscut ╚Öi sub numele de Canton, este cel mai mare ora╚Ö din sudul Chinei ╚Öi un hub important pentru comer╚Ť ╚Öi industrie. Este renumit pentru cl─âdirile sale impresionante, precum Canton Tower, ╚Öi pentru buc─ât─âria cantonez─â, care este considerat─â una dintre cele mai rafinate din ╚Ťar─â.
 4. Xi’an: Cunoscut ├«n principal pentru armata de teracot─â, un sit arheologic unde s-au descoperit mii de statui de solda╚Ťi din argil─â, Xi’an este un ora╚Ö cu o istorie bogat─â. A fost capitala mai multor dinastii imperiale ╚Öi este cap─âtul estic al Rutei M─ât─âsii.
 5. Chengdu: Cunoscut pentru centrele sale de reproducere a pandelor, Chengdu este un oraș deosebit de verde și relaxat, comparativ cu alte metropole din China. Este, de asemenea, renumit pentru bucătăria sa picantă și pentru ceaiurile sale.
 6. Hangzhou: Hangzhou este cunoscut ├«n special pentru frumuse╚Ťea sa natural─â, cu Lacul de Vest ca atrac╚Ťie principal─â. Este, de asemenea, un centru important pentru tehnologie ╚Öi comer╚Ť electronic, g─âzduind sediul gigantului Alibaba.
 7. Shenzhen: ├Än urm─â cu c├óteva decenii, Shenzhen era un mic sat de pescari. Ast─âzi, este un ora╚Ö metropolit care se m├óndre╚Öte cu o economie ├«n plin─â expansiune ╚Öi este cunoscut ca „Silicon Valley” al Chinei, g─âzduind multe companii de tehnologie, inclusiv Huawei.

Aceste ora╚Öe ofer─â doar o mic─â fereastr─â ├«n diversitatea Chinei. De la ora╚Öele istorice la cele moderne ╚Öi de la metropolele pline de via╚Ť─â la ora╚Öele mai relaxate, China are ceva de oferit pentru fiecare c─âl─âtor.

Climatul din China

Climatul din China este extrem de divers datorită dimensiunilor sale geografice enorme și a topografiei variate. Țara se întinde de-a lungul multor zone climatice, variind de la subtropicale și temperate până la clime reci.

├Än sud, regiuni precum Guangdong ╚Öi Hainan au un climat subtropical, cu veri umede ╚Öi calde ╚Öi ierni bl├ónde. Aceste regiuni experimenteaz─â o cantitate semnificativ─â de precipita╚Ťii, care tind s─â fie concentrate ├«n lunile de var─â. Temperaturile aici pot dep─â╚Öi frecvent 30 de grade Celsius ├«n timpul verii.

├Än contrast, regiunea nordic─â, reprezentat─â de ora╚Öe precum Beijing, experimenteaz─â un climat mult mai temperat, cu patru anotimpuri distincte. Vara poate fi cald─â ╚Öi umed─â, ├«n timp ce iernile pot fi extrem de reci, cu temperaturi care coboar─â sub zero grade Celsius ╚Öi cu ninsori periodice. Prim─âvara ╚Öi toamna prezint─â un climat pl─âcut, cu temperaturi moderate ╚Öi o cantitate redus─â de precipita╚Ťii.

Zonele de coast─â ale Chinei, inclusiv Shanghai, de asemenea, au un climat temperat, dar cu ierni mai bl├ónde ╚Öi veri mai r─âcoroase ├«n compara╚Ťie cu interiorul ╚Ť─ârii. Acestor zone le pot fi afectate de taifune ├«n lunile de var─â ╚Öi de toamn─â.

Regiunile din vestul Chinei, cum ar fi Tibetul ╚Öi Xinjiang, sunt caracterizate de un climat mai uscat ╚Öi mai rece, ├«n mare parte datorit─â altitudinii ridicate. ├Än aceste zone, varia╚Ťiile de temperatur─â ├«ntre zi ╚Öi noapte pot fi semnificative.

Zonele muntoase ale Chinei, inclusiv Himalaya, se confrunt─â cu condi╚Ťii climatice aspre, cu v├ónturi puternice ╚Öi temperaturi extrem de sc─âzute. Vremea poate fi imprevizibil─â ╚Öi poate schimba rapid.

În sud-vestul Chinei, în provinciile Yunnan și Sichuan, clima devine mai complexă datorită peisajului muntos. În zonele de joasă altitudine, clima este în general subtropicală, dar pe măsură ce altitudinea crește, temperatura scade și devine mai uscată.

Clima Chinei este, de asemenea, influen╚Ťat─â de musonuri. Musonul de iarn─â aduce v├ónturi reci din nord, ├«n timp ce musonul de var─â aduce v├ónturi umede din sud. Aceste musonuri pot duce la condi╚Ťii meteo extreme, inclusiv furtuni puternice ╚Öi inunda╚Ťii.

China de Nord-Est, care include provinciile Heilongjiang, Jilin ╚Öi Liaoning, se confrunt─â cu un climat de tip continental umed, caracterizat prin ierni lungi ╚Öi friguroase ╚Öi veri scurte ╚Öi calde. Precipita╚Ťiile sunt concentrate ├«n timpul verii, iar z─âpada poate fi abundent─â ├«n timpul iernii.

China de Est, care cuprinde provinciile Jiangsu, Anhui și Shandong, are un climat temperat cu anotimpuri bine definite. Primăvara și toamna sunt moderate, iarna este relativ rece cu zăpadă ocazională, iar vara este caldă și umedă, cu o perioadă prelungită de caniculă și furtuni puternice.

Regiunea Autonom─â Tibet din China are un climat de ├«n─âl╚Ťime, cu temperaturi sc─âzute pe tot parcursul anului. ├Än ciuda altitudinii sale, regiunea are o atmosfer─â relativ uscat─â ╚Öi primeste doar o cantitate mic─â de precipita╚Ťii. Varia╚Ťia de temperatur─â ├«ntre zi ╚Öi noapte poate fi foarte mare.

├Än vestul extrem al Chinei, regiunea Xinjiang are un climat de╚Öertic, cu ierni foarte reci ╚Öi veri foarte calde. Precipita╚Ťiile sunt rare ╚Öi se concentreaz─â ├«n lunile de var─â. Varia╚Ťia de temperatur─â ├«ntre zi ╚Öi noapte este, de asemenea, foarte mare.

Regiunea Autonom─â Guangxi Zhuang din sudul Chinei are un climat subtropical umed, cu temperaturi ridicate ╚Öi precipita╚Ťii abundente pe tot parcursul anului. Aici, chiar ╚Öi iarna, temperaturile r─âm├ón destul de ridicate, iar vara poate fi foarte cald─â ╚Öi umed─â.

Pentru c─âl─âtori, cunoa╚Öterea diversit─â╚Ťii climatice a Chinei este esen╚Ťial─â pentru planificarea unui tur. Vremea poate varia semnificativ de la o regiune la alta, ╚Öi chiar ╚Öi ├«n cadrul aceleia╚Öi regiuni, datorit─â topografiei variate a ╚Ť─ârii. Prin urmare, este recomandabil ca turi╚Ötii s─â se informeze ├«n avans despre condi╚Ťiile meteorologice ├«n zona pe care inten╚Ťioneaz─â s─â o viziteze, pentru a se asigura c─â sunt preg─âti╚Ťi pentru condi╚Ťiile meteorologice pe care le vor ├«nt├ólni.

Când este cel mai bine să vizitezi China?

Decizia privind momentul cel mai bun pentru a vizita China depinde ├«n mare m─âsur─â de regiunile pe care dori╚Ťi s─â le vizita╚Ťi, precum ╚Öi de preferin╚Ťele personale ├«n ceea ce prive╚Öte vremea ╚Öi aglomera╚Ťia. China este o ╚Ťar─â cu o diversitate geografic─â mare, astfel c─â clima poate varia semnificativ de la o regiune la alta.

Perioada cea mai popular─â pentru a vizita China este prim─âvara (aprilie – iunie) ╚Öi toamna (septembrie – octombrie). ├Än aceste anotimpuri, temperaturile sunt ├«n general moderate, iar precipita╚Ťiile sunt relativ sc─âzute ├«n majoritatea regiunilor ╚Ť─ârii. ├Än plus, peisajul este adesea cel mai impresionant ├«n aceste anotimpuri, cu flori ├«nflorite ├«n prim─âvar─â ╚Öi frunze colorate ├«n toamn─â. Dac─â inten╚Ťiona╚Ťi s─â vizita╚Ťi Marea Zid─â a Chinei sau ora╚Öe majore ca Beijing ╚Öi Shanghai, acestea sunt perioadele ideale.

Vara (iulie – august) poate fi o perioad─â bun─â pentru a vizita regiunile de nord ale Chinei, deoarece temperaturile sunt mai bl├ónde dec├ót ├«n restul ╚Ť─ârii. Cu toate acestea, ├«n restul Chinei, vara este de obicei foarte cald─â ╚Öi umed─â, iar multe regiuni se confrunt─â cu musonul de var─â, care poate aduce ploi abundente. De asemenea, este important s─â se ╚Ťin─â cont c─â vara este perioada de v├órf a turismului intern, ceea ce ├«nseamn─â c─â atrac╚Ťiile populare pot fi foarte aglomerate.

Iarna (noiembrie – martie) este, ├«n general, o perioad─â mai pu╚Ťin popular─â pentru a vizita China datorit─â vremii reci. Cu toate acestea, dac─â dori╚Ťi s─â evita╚Ťi mul╚Ťimile ╚Öi s─â beneficia╚Ťi de pre╚Ťuri mai mici pentru c─âl─âtorii, acesta poate fi un moment bun pentru a vizita. De exemplu, Beijingul poate fi frumos ├«n timpul iernii, mai ales dac─â Marea Zid─â este acoperit─â de z─âpad─â. ├Än plus, Harbin g─âzduie╚Öte faimosul Festival de Ghea╚Ť─â ╚Öi Z─âpad─â ├«n ianuarie ╚Öi februarie.

Dac─â inten╚Ťiona╚Ťi s─â vizita╚Ťi sudul subtropical al Chinei, cum ar fi Yunnan sau Hainan, aceste regiuni pot fi vizitate pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, dac─â inten╚Ťiona╚Ťi s─â vizita╚Ťi platoul Tibet, este recomandabil s─â o face╚Ťi ├«n timpul verii, c├ónd temperaturile sunt mai bl├ónde ╚Öi drumurile sunt mai u╚Öor de parcurs.

Un alt factor de luat ├«n considerare atunci c├ónd planific─âm o c─âl─âtorie ├«n China sunt s─ârb─âtorile. De exemplu, Anul Nou Chinezesc (de obicei la sf├ór╚Öitul lui ianuarie sau ├«nceputul lui februarie) este cea mai mare s─ârb─âtoare a ╚Ť─ârii ╚Öi poate fi o experien╚Ť─â cultural─â fascinant─â, dar ╚Öi o perioad─â foarte aglomerat─â, cu mul╚Ťi chinezi c─âl─âtorind pentru a-╚Öi vizita familiile. ├Än aceast─â perioad─â, pre╚Ťurile biletelor de avion ╚Öi ale caz─ârilor pot cre╚Öte semnificativ.

De asemenea, o alt─â s─ârb─âtoare important─â este S─âpt─âm├óna de Aur, care are loc la ├«nceputul lui octombrie. ├Än timpul acestei s─âpt─âm├óni, mul╚Ťi chinezi ├«╚Öi iau vacan╚Ť─â ╚Öi c─âl─âtoresc, ceea ce face ca atrac╚Ťiile turistice s─â fie aglomerate ╚Öi pre╚Ťurile s─â fie mai mari.

Dac─â e╚Öti un iubitor al naturii, o vizit─â ├«n China ar trebui planificat─â ├«n func╚Ťie de ceea ce dore╚Öti s─â vezi. De exemplu, dac─â vrei s─â vezi florile de cire╚Ö ├«nflorite, ar trebui s─â vizitezi ├«n aprilie. Dac─â e╚Öti interesat de peisajele de toamn─â, septembrie ╚Öi octombrie sunt lunile cele mai bune.

├Än final, cele mai bune momente pentru a vizita China sunt de obicei prim─âvara ╚Öi toamna, dar exist─â excep╚Ťii ├«n func╚Ťie de regiunea specific─â pe care dore╚Öti s─â o vizitezi, ╚Öi de ceea ce vrei s─â vezi sau s─â faci. A╚Öadar, este esen╚Ťial s─â ├«╚Ťi personalizezi planul de c─âl─âtorie ├«n func╚Ťie de ace╚Öti factori.

Cum este via╚Ťa local─â ├«n China?

China, cu popula╚Ťia sa de peste un miliard de locuitori, ofer─â o varietate de experien╚Ťe ├«n ceea ce prive╚Öte via╚Ťa local─â, care variaz─â considerabil ├«n func╚Ťie de regiune, urban vs rural ╚Öi est vs vest.

├Än marile metropole ale Chinei, precum Beijing, Shanghai sau Guangzhou, via╚Ťa este caracterizat─â de o agita╚Ťie constant─â. Aceste ora╚Öe sunt adev─ârate noduri de activitate, unde locuitorii se gr─âbesc spre munc─â ├«n cl─âdiri de birouri ├«nalte, se deplaseaz─â cu transportul ├«n comun aglomerat ╚Öi se bucur─â de o varietate de op╚Ťiuni de divertisment ├«n timpul liber.

Cultura chinez─â este profund influen╚Ťat─â de confucianism, o filosofie care accentueaz─â respectul pentru autoritate, familie ╚Öi v├órst─â. Astfel, multe familii chineze sunt str├óns unite, cu mai multe genera╚Ťii care locuiesc ├«mpreun─â sub acela╚Öi acoperi╚Ö. ├Än aceste familii, se a╚Öteapt─â ca copiii s─â asculte de p─ârin╚Ťi ╚Öi s─â-i respecte pe cei mai ├«n v├órst─â.

Buc─ât─âria local─â este un alt aspect esen╚Ťial al vie╚Ťii ├«n China. ├Än fiecare regiune exist─â stiluri culinare distincte, fie c─â este vorba de buc─ât─âria picant─â Sichuan, buc─ât─âria dulce Jiangsu sau buc─ât─âria cantonez─â cu aromele ei echilibrate. Pia╚Ťa de alimente este o experien╚Ť─â senzorial─â ├«n sine, cu standuri care v├ónd tot, de la fructe ╚Öi legume proaspete la specialit─â╚Ťi locale, precum jiaozi (dumplings) sau shaokao (barbeque de strad─â).

Via╚Ťa rural─â ├«n China este foarte diferit─â de cea din marile ora╚Öe. Agricultura joac─â un rol major ├«n via╚Ťa localnicilor din zonele rurale, cu multe familii care se ocup─â de cultivarea orezului, a ceaiului sau a altor culturi. ├Än aceste zone, comunit─â╚Ťile sunt str├óns unite, cu multe tradi╚Ťii ╚Öi festivaluri care se desf─â╚Öoar─â pe parcursul anului.

Educa╚Ťia este foarte valorizat─â ├«n societatea chinez─â. Mul╚Ťi p─ârin╚Ťi ├«╚Öi ├«ncurajeaz─â copiii s─â studieze din greu pentru a avea o ╚Öans─â la un viitor mai bun. Sistemul de examinare competitiv, cunoscut sub numele de gaokao, joac─â un rol crucial ├«n determinarea oportunit─â╚Ťilor de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior pentru studen╚Ťi.

Practicarea exerci╚Ťiilor fizice ╚Öi a artelor mar╚Ťiale este, de asemenea, o parte important─â a vie╚Ťii cotidiene pentru mul╚Ťi chinezi. Parcurile sunt adesea pline de oameni care practic─â tai chi sau qigong ├«n diminea╚Ťa devreme. ├Än plus, multe comunit─â╚Ťi organizeaz─â jocuri de mahjong, un joc de strategie popular.

Via╚Ťa ├«n China este un amestec fascinant de tradi╚Ťie ╚Öi modernitate, unde costumurile istorice se ├«ntrep─âtrund cu tehnologia de ultim─â or─â. Cu toate acestea, ├«n ciuda diferen╚Ťelor regionale, se poate observa un spirit de comunitate ╚Öi o valoare profund─â pentru familie ╚Öi educa╚Ťie, care traverseaz─â ├«ntreg spectrul vie╚Ťii locale din China.

Arta și cultura în China

Arta ╚Öi cultura Chinei sunt la fel de diverse ╚Öi complexe precum istoria sa de mii de ani. Fiind una dintre cele mai vechi civiliza╚Ťii din lume, China are o bog─â╚Ťie de tradi╚Ťii culturale ╚Öi artistice care au evoluat ╚Öi s-au adaptat ├«n timp.

Una dintre cele mai cunoscute forme de art─â chinez─â este caligrafia. Mai mult dec├ót o simpl─â scriere, caligrafia chinez─â este o form─â de exprimare artistic─â care necesit─â m─âiestrie ╚Öi r─âbdare. Stilurile variaz─â de la linii clare ╚Öi precise p├ón─â la linii libere ╚Öi fluide. Aceast─â form─â de art─â este at├ót de apreciat─â ├«nc├ót operele de caligrafie sunt adesea expuse ├«n muzee sau colec╚Ťii private.

Pictura chinez─â este o alt─â form─â de art─â foarte respectat─â. ├Än contrast cu pictura occidental─â, unde se pune accent pe realism, pictura chinez─â se concentreaz─â pe captarea esen╚Ťei sau spiritului subiectului. ├Än pictura tradi╚Ťional─â chinez─â, se folosesc adesea tu╚Ö ╚Öi pensule pe h├órtie de orez sau pe m─âtase, ilustr├ónd peisaje, flori, p─âs─âri ╚Öi alte teme naturale.

Pe l├óng─â acestea, por╚Ťelanul chinezesc a fost mult timp admirat ╚Öi c─âutat pentru frumuse╚Ťea ╚Öi rafinamentul s─âu. ├Änc─â din Dinastia Tang, por╚Ťelanul chinezesc a fost exportat ├«n ├«ntreaga lume. Produc╚Ťia de por╚Ťelan a atins apogeul ├«n timpul Dinastiei Ming, c├ónd ceramica albastr─â ╚Öi alb─â a devenit emblema stilului artistic chinez.

├Än ceea ce prive╚Öte arhitectura, China este cunoscut─â pentru cl─âdirile sale istorice ╚Öi monumentele impresionante. De la Marele Zid Chinezesc, construit ini╚Ťial pentru a proteja imperiul de invaziile str─âine, la Cetatea Interzis─â, un complex palatial imens care a servit ca re╚Öedin╚Ť─â imperial─â timp de aproape 500 de ani, arhitectura chinez─â reflect─â puterea ╚Öi prestigiul dinastiilor care au condus ╚Ťara.

Cultura Chinei este la fel de divers─â ╚Öi bogat─â precum arta sa. Cu o multitudine de minorit─â╚Ťi etnice, fiecare cu propriile sale tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri, China este o ╚Ťar─â de o diversitate cultural─â uimitoare. De la festivalurile colorate, la muzica tradi╚Ťional─â ╚Öi dansul, la buc─ât─âria regional─â, fiecare aspect al culturii chineze reflect─â un amestec unic de tradi╚Ťie ╚Öi inova╚Ťie.

Pe l├óng─â aceasta, filosofia chinez─â, inclusiv confucianismul, taoismul ╚Öi budismul, a avut un impact profund asupra modului ├«n care chinezii v─âd lumea ╚Öi au interac╚Ťionat cu ea. Aceste filosofii au influen╚Ťat nu doar politica ╚Öi societatea, ci ╚Öi arta, literatura ╚Öi ╚Ötiin╚Ťa.

Teatrul tradi╚Ťional chinezesc este o alt─â component─â important─â a culturii chineze╚Öti. Opera Beijing este unul dintre cele mai cunoscute stiluri de teatru, combin├ónd muzic─â, dans, teatru ╚Öi acroba╚Ťii ├«ntr-un spectacol unic ╚Öi captivant. Personajele ╚Öi pove╚Ötile sunt adesea bazate pe istoria ╚Öi mitologia chinez─â, ╚Öi fiecare rol are un costum ╚Öi un machiaj distinctiv care ├«l disting.

Muzica chinez─â tradi╚Ťional─â este ├«nc─â o component─â semnificativ─â a culturii ╚Öi artei chineze╚Öti. Instrumente precum guzheng (o citer─â cu 21 de coarde), erhu (un instrument cu coarde cu dou─â coarde), ╚Öi dizi (un flaut travers) sunt folosite pentru a crea muzic─â melancolic─â, meditativ─â care este profund ├«nr─âd─âcinat─â ├«n tradi╚Ťiile culturale chineze.

Literatura chinez─â este de asemenea vast─â ╚Öi profund─â, cuprinz├ónd o gam─â larg─â de genuri ╚Öi stiluri. Din operele clasice precum „Romance of the Three Kingdoms” ╚Öi „Journey to the West”, la poezia Tang ╚Öi Song, ╚Öi p├ón─â la scrierile moderne, literatura chinez─â este un domeniu vast care reflect─â schimb─ârile ╚Öi continuitatea culturii chineze de-a lungul secolelor.

Astfel, at├ót arta c├ót ╚Öi cultura Chinei sunt str├óns legate de trecutul s─âu istoric, de societatea sa complex─â ╚Öi de bog─â╚Ťia sa cultural─â. Fiecare element, fie c─â este vorba de o oper─â de caligrafie, de un fragment de por╚Ťelan, de un spectacol de oper─â Beijing sau de o poveste clasic─â, contribuie la mozaicul unic care formeaz─â cultura ╚Öi arta chinez─â.

Care este arhitectura local─â din China?

Arhitectura Chinei este la fel de vast─â ╚Öi variat─â ca ╚Ťara ├«ns─â╚Öi, ├«ncorpor├ónd o gam─â larg─â de stiluri ╚Öi tehnici care s-au dezvoltat ╚Öi s-au rafinat de-a lungul a mii de ani.

Arhitectura tradi╚Ťional─â chinez─â este renumit─â pentru simetria ╚Öi propor╚Ťia sa, cu o aten╚Ťie deosebit─â la detaliu ╚Öi la respectarea armoniei cu natura. Unul dintre principiile fundamentale ale arhitecturii tradi╚Ťionale chineze╚Öti este conceptul de feng shui, care se concentreaz─â pe realizarea unui echilibru ├«ntre elementele naturale ╚Öi construite.

Un exemplu emblematic al arhitecturii tradi╚Ťionale chineze╚Öti este Cetatea Interzis─â din Beijing. Acest complex palatial uria╚Ö, construit ├«n timpul dinastiei Ming, este un exemplu str─âlucitor de arhitectur─â imperial─â, cu cl─âdiri masive cu acoperi╚Öuri ├«nalte, cur╚Ťi mari ╚Öi decora╚Ťiuni elaborate. Layoutul complexului urmeaz─â principiile tradi╚Ťionale de simetrie axial─â ╚Öi ierarhie, cu cel mai important cl─âdiri situate de-a lungul axei centrale.

Arhitectura chinez─â rural─â, pe de alt─â parte, este mai simpl─â ╚Öi mai practic─â, dar nu mai pu╚Ťin impresionant─â. Casele de ferm─â, de exemplu, sunt adesea construite din lemn ╚Öi bambus ╚Öi au acoperi╚Öuri ├«nclinate largi pentru a se proteja de ploaie. ├Än sudul Chinei, Tulou, sau cl─âdirile de familie fortificate, sunt remarcabile pentru forma lor circular─â sau p─âtrat─â ╚Öi pentru rezisten╚Ťa lor remarcabil─â.

Pagodele budiste sunt un alt aspect definitoriu al arhitecturii chineze. Aceste turnuri cu mai multe etaje sunt un simbol iconic al culturii chineze și servesc adesea ca temple sau ca locuri de închinare.

├Än secolul XXI, arhitectura chinez─â a ├«nceput s─â ├«ncorporeze tot mai multe elemente moderne ╚Öi postmoderne. Ora╚Öe ca Shanghai ╚Öi Beijing sunt acum pline de zg├órie-nori futuristi ╚Öi cl─âdiri de sticl─â ╚Öi o╚Ťel. Cu toate acestea, chiar ╚Öi ├«n aceste structuri moderne, se poate vedea adesea influen╚Ťa tradi╚Ťiilor arhitecturale chineze╚Öti.

Un exemplu excelent de arhitectur─â modern─â chinez─â este Stadionul Na╚Ťional din Beijing, cunoscut ╚Öi sub numele de „Bird’s Nest”. Acesta a fost construit pentru Jocurile Olimpice din 2008 ╚Öi combin─â tehnici de construc╚Ťie avansate cu un design care evoc─â modelele naturale.

├Än concluzie, arhitectura chinez─â este un amestec fascinant de vechi ╚Öi nou, tradi╚Ťie ╚Öi inova╚Ťie. Fiecare cl─âdire, fie c─â este un palat imperial, o cas─â de ferm─â simpl─â sau un zg├órie-nori ultramodern, spune o poveste despre cultura, istoria ╚Öi aspira╚Ťiile poporului chinez.

Top 5 atrac╚Ťii turistice din China

China este un ╚Ťinut vast ╚Öi divers, cu o multitudine de atrac╚Ťii turistice deosebite. Cu toate acestea, exist─â c├óteva repere care sunt absolut esen╚Ťiale pentru orice vizitator. Iat─â un top 5 al atrac╚Ťiilor turistice din China.

 1. Marele Zid al Chinei: Cu o istorie de peste 2000 de ani ╚Öi o lungime de peste 20.000 de kilometri, Marele Zid al Chinei este, f─âr─â ├«ndoial─â, unul dintre cele mai impresionante repere ale lumii. Acest monument vast, care serpuieste prin mun╚Ťi, v─âi ╚Öi de╚Öerturi, a fost construit ini╚Ťial pentru a proteja grani╚Ťele Imperiului Chinez. Ast─âzi, ofer─â o c─âl─âtorie fascinant─â ├«n istoria ╚Öi cultura Chinei, cu vederi panoramice uluitoare la fiecare pas.
 2. Cetatea Interzis─â: Situat─â ├«n inima Beijingului, Cetatea Interzis─â este un alt punct de reper iconic al Chinei. Acest complex palatial enorm a fost centrul puterii imperiale timp de aproape 500 de ani, de la dinastia Ming p├ón─â la sf├ór╚Öitul dinastiei Qing. Cu peste 900 de cl─âdiri ╚Öi o colec╚Ťie vast─â de artefacte ╚Öi opere de art─â, Cetatea Interzis─â ofer─â o privire ad├ónc─â ├«n istoria ╚Öi cultura imperial─â a Chinei.
 3. R├óul Li: Navig├ónd pe r├óul Li, ve╚Ťi avea parte de unul dintre cele mai pitore╚Öti peisaje din China. Peisajul carstic de-a lungul r├óului Li, cu mun╚Ťi ├«nal╚Ťi ╚Öi abrupti, c├ómpuri de orez verzi ╚Öi sate vechi, este cu adev─ârat de neuitat. Un tur cu barca pe acest r├óul ofer─â o experien╚Ť─â relaxant─â ╚Öi o oportunitate unic─â de a admira frumuse╚Ťea natural─â a Chinei.
 4. Gr─âdinile Clasice din Suzhou: Denumite adesea „Vene╚Ťia Orientului”, ora╚Öul Suzhou este faimos pentru re╚Ťeaua sa de canale ╚Öi pentru gr─âdinile sale frumoase. Aceste gr─âdini, care dateaz─â din dinastia Ming ╚Öi Qing, sunt exemple remarcabile de art─â peisagistic─â chinez─â, combin├ónd arhitectura, horticultura, poezia ╚Öi pictura ├«ntr-un ansamblu armonios. Gr─âdinile precum Gr─âdina Uitat─â de Administrator sau Gr─âdina Maestrului Plaselor sunt veritabile opere de art─â.
 5. Teracota Warriors: Descoperite ├«nt├ómpl─âtor ├«n 1974, armata de r─âzboinici ╚Öi cai din teracot─â a ├«mp─âratului Qin Shi Huang este una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului XX. Aceste statui de dimensiuni naturale, fiecare cu caracteristici unice, au fost ├«nmorm├óntate al─âturi de ├«mp─ârat pentru a-l proteja ├«n via╚Ťa de apoi. Acest sit impresionant ofer─â o fereastr─â fascinant─â ├«n lumea Chinei antice.

Acestea sunt doar c├óteva dintre cele mai remarcabile atrac╚Ťii din China, dar aceast─â ╚Ťar─â ofer─â mult mai mult de explorat ╚Öi de descoperit. De la pitoreasca regiune a Mun╚Ťilor Huangshan, p├ón─â la modernul Shanghai, China este o ╚Ťar─â care combin─â istoria, cultura, natura ╚Öi modernitatea ├«ntr-un mod absolut unic.

Top 5 activit─â╚Ťi de f─âcut ├«n China

China, cu diversitatea sa geografic─â, cultural─â ╚Öi istoric─â, ofer─â o gam─â incredibil─â de activit─â╚Ťi pentru a satisface orice tip de turist. De la explorarea ora╚Öelor cosmopolite p├ón─â la contemplarea naturii sale uluitoare, iat─â un top 5 al activit─â╚Ťilor de f─âcut ├«n China.

 1. Excursie pe Marele Zid: Nu se poate vorbi despre activit─â╚Ťile din China f─âr─â a men╚Ťiona o plimbare pe Marele Zid. Aceast─â fortifica╚Ťie impresionant─â, care serpuieste prin mun╚Ťi ╚Öi de╚Öerturi, ofer─â o experien╚Ť─â de drume╚Ťie unic─â. Parcurg├ónd diverse sec╚Ťiuni ale zidului, ve╚Ťi avea ocazia s─â admira╚Ťi peisaje uluitoare ╚Öi s─â v─â cufunda╚Ťi ├«n istoria fascinant─â a Chinei.
 2. Plimbare cu barca pe r├óul Li: O plimbare cu barca pe r├óul Li este o modalitate excelent─â de a explora frumuse╚Ťea natural─â a Chinei. Acest r├óu, cu peisajul s─âu carstic unic, ofer─â vederi uimitoare. Un tur de zi cu o barc─â de bambus v─â permite s─â admira╚Ťi mun╚Ťii ├«nal╚Ťi, terasele de orez ╚Öi satele tradi╚Ťionale.
 3. Degustare de buc─ât─ârie chinez─â: Buc─ât─âria chinez─â este recunoscut─â ├«n ├«ntreaga lume pentru varietatea ╚Öi complexitatea sa. O vizit─â ├«n China este o oportunitate excelent─â de a explora aceast─â buc─ât─ârie la surs─â. De la dumplings ├«n Beijing, la buc─ât─âria picant─â Sichuan ├«n Chengdu, sau la buc─ât─âria sofisticat─â Cantonese ├«n Guangzhou, exist─â multe oportunit─â╚Ťi de a te delecta cu m├óncarea chinez─â.
 4. Participarea la o ceremonie a ceaiului: Ceaiul este o parte integral─â a culturii chineze ╚Öi participarea la o ceremonie a ceaiului este o experien╚Ť─â de neuitat. Aceste ceremonii, care pot fi g─âsite ├«n ora╚Öe precum Hangzhou sau Chengdu, nu sunt doar despre degustarea ceaiului, ci ╚Öi despre contemplarea ╚Öi aprecierea momentului. Este o oportunitate unic─â de a ├«nv─â╚Ťa despre arta ceaiului ╚Öi de a v─â relaxa.
 5. Explorarea grădinilor din Suzhou: Orașul Suzhou este faimos pentru grădinile sale incredibil de frumoase. O plimbare prin aceste grădini, cu lacurile lor serpuitoare, podurile de piatră, pavilioanele de bambus și florile de lotus înflorite, este ca o călătorie într-un tablou chinezesc. Este o ocazie excelentă de a experimenta estetica și filosofia artei peisagistice chineze.

China este o ╚Ťar─â care ├«mbin─â tradi╚Ťiile antice cu vitalitatea modern─â, ╚Öi fie c─â sunte╚Ťi ├«n c─âutarea unei aventuri, a relax─ârii sau a culturii, aceast─â ╚Ťar─â are de oferit o mul╚Ťime de experien╚Ťe de neuitat.

Economia din China

China este cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, cu o prezen╚Ť─â global─â semnificativ─â ╚Öi un impact profund asupra economiei mondiale. ├Än ultimele decenii, China a realizat un progres economic remarcabil, transform├óndu-se dintr-o ╚Ťar─â predominant agrar─â ├«ntr-o putere economic─â global─â, caracterizat─â printr-un sector industrial robust ╚Öi un sector de servicii ├«n cre╚Ötere.

Industrializarea rapid─â a Chinei a ├«nceput ├«n anii ’80, c├ónd reformele economice ini╚Ťiate de liderul Deng Xiaoping au deschis ╚Ťara c─âtre investi╚Ťiile str─âine ╚Öi au stimulat dezvoltarea sectorului privat. Aceasta a condus la o cre╚Ötere economic─â rapid─â, cu rate anuale de cre╚Ötere a PIB-ului de peste 10% ├«n anumite perioade.

China este acum lider mondial ├«n produc╚Ťia de o gam─â larg─â de bunuri, de la electronice ╚Öi ma╚Öini, p├ón─â la ├«mbr─âc─âminte ╚Öi juc─ârii. Este, de asemenea, cel mai mare exportator al lumii ╚Öi al doilea cel mai mare importator, ceea ce reflect─â importan╚Ťa sa ├«n comer╚Ťul global.

De asemenea, China a devenit un important centru global pentru inova╚Ťie ├«n domenii precum tehnologia informa╚Ťiei, inteligen╚Ťa artificial─â ╚Öi energia regenerabil─â. ├Än plus, guvernul chinez a f─âcut din dezvoltarea sectorului de servicii, ├«n special ├«n domenii precum finan╚Ťele ╚Öi tehnologia, o prioritate strategic─â.

Cu toate acestea, economia Chinei se confrunt─â ╚Öi cu numeroase provoc─âri. ├Ämb─âtr├ónirea rapid─â a popula╚Ťiei ╚Öi disparit─â╚Ťile economice regionale r─âm├ón probleme semnificative. De asemenea, poluarea sever─â ╚Öi alte probleme de mediu sunt rezultatul industrializ─ârii rapide. ├Än plus, nivelul ridicat al datoriilor corporative ╚Öi ale guvernului local a creat temeri legate de stabilitatea financiar─â.

Pe plan interna╚Ťional, practicile comerciale ale Chinei, ├«n special ├«n ceea ce prive╚Öte protec╚Ťia propriet─â╚Ťii intelectuale ╚Öi transferul de tehnologie, au fost subiectul criticilor ╚Öi al tensiunilor comerciale, ├«n special cu Statele Unite.

├Än ciuda acestor provoc─âri, economia Chinei r─âm├óne o for╚Ť─â major─â pe scena global─â. Cu o clas─â de mijloc ├«n cre╚Ötere, infrastructura avansat─â ╚Öi ambi╚Ťiile sale ├«n domeniul tehnologiei ╚Öi inova╚Ťiei, China va continua s─â joace un rol important ├«n economia mondial─â ├«n deceniile urm─âtoare. Av├ónd ├«n vedere importan╚Ťa sa economic─â, ├«n╚Ťelegerea economiei Chinei este esen╚Ťial─â pentru oricine este interesat de afacerile globale ╚Öi economia mondial─â.

Industria chinez─â este unul dintre pilonii centrali ai economiei na╚Ťionale ╚Öi un motor important pentru cre╚Öterea economic─â a ╚Ť─ârii. Cu o pondere semnificativ─â ├«n Produsul Intern Brut (PIB) ╚Öi oferind locuri de munc─â pentru milioane de oameni, sectorul industrial al Chinei a fost, de asemenea, crucial pentru integrarea acestei ╚Ť─âri ├«n economia global─â.

A urcat pe trepte rapide pe scara industrial─â, China s-a transformat de la o economie agrar─â la una industrial─â ├«n doar c├óteva decenii. Aceasta a fost posibil─â prin implementarea reformelor economice ├«ncep├ónd cu anii ’80, care au ├«ncurajat investi╚Ťiile str─âine ╚Öi dezvoltarea infrastructurii.

Ast─âzi, China este cel mai mare produc─âtor mondial de o serie de bunuri industriale, inclusiv o╚Ťel, aluminiu, ciment ╚Öi diverse produse electronice ╚Öi textile. ├Än plus, China a devenit centrul mondial al produc╚Ťiei de bunuri de consum, cu multe companii multina╚Ťionale externaliz├ónd produc╚Ťia c─âtre fabrici chineze╚Öti pentru a beneficia de costurile reduse ale muncii ╚Öi de infrastructura industrial─â dezvoltat─â.

Cu toate acestea, peisajul industrial al Chinei a ├«nceput s─â se schimbe ├«n ultimii ani, pe m─âsur─â ce ╚Ťara se ├«ndreapt─â c─âtre produc╚Ťia de ├«nalt─â tehnologie ╚Öi produse cu valoare ad─âugat─â mai mare. Sectorul de tehnologie al informa╚Ťiei, de exemplu, a cunoscut o cre╚Ötere semnificativ─â, cu companii chineze precum Huawei, Xiaomi ╚Öi Alibaba devenind juc─âtori globali ├«n industria tehnologic─â.

├Än paralel, guvernul chinez ├«ncearc─â s─â promoveze dezvoltarea industriilor emergente, precum cele ale vehiculelor electrice, energiei regenerabile ╚Öi inteligen╚Ťei artificiale. Aceasta este o parte a unei strategii mai largi de a transforma economia Chinei dintr-o economie „de fabric─â a lumii” ├«ntr-o economie inovatoare ╚Öi orientat─â spre tehnologie.

Cu toate acestea, exist─â provoc─âri semnificative. Poluarea industrial─â este o problem─â major─â, cu multe ora╚Öe confrunt├óndu-se cu probleme de calitate a aerului. ├Än plus, pe m─âsur─â ce salariile cresc, China se confrunt─â cu concuren╚Ťa din partea altor economii emergente cu costuri mai mici ale for╚Ťei de munc─â. ├Än acela╚Öi timp, exist─â tensiuni comerciale cu alte economii majore, cum ar fi Statele Unite, care critic─â practicile comerciale ale Chinei.

Pe m─âsur─â ce intr─â ├«ntr-o nou─â etap─â a dezvolt─ârii sale industriale, China va trebui s─â echilibreze nevoia de cre╚Ötere economic─â cu necesitatea de a aborda problemele de mediu ╚Öi de a men╚Ťine competitivitatea ├«n fa╚Ťa schimb─ârilor globale. Cu toate acestea, cu resursele sale vaste, m├óna de lucru calificat─â ╚Öi angajamentul guvernului pentru inova╚Ťie, industria chinez─â este probabil s─â r─âm├ón─â un actor global major ├«n anii urm─âtori.

Top 5 regiuni turistice remarcabile din China

China, cu o diversitate geografic─â ╚Öi cultural─â fascinant─â, este un teritoriu vast care cuprinde numeroase regiuni turistice deosebite. Iat─â un top cinci al regiunilor impresionante din China pe care trebuie s─â le vizita╚Ťi.

 1. Beijing: Capitala Chinei, Beijing, este o destina╚Ťie turistic─â major─â datorit─â istoriei sale ├«ndelungate ╚Öi a numeroaselor sale atrac╚Ťii. Ora╚Öul g─âzduie╚Öte multe situri istorice ╚Öi culturale, inclusiv Cetatea Interzis─â, Templul Cerului ╚Öi Pia╚Ťa Tiananmen. La nord de ora╚Ö, vizitatorii pot explora o sec╚Ťiune impresionant─â a Marelui Zid Chinezesc.
 2. Shanghai: Shanghai, centrul economic al Chinei, este o combina╚Ťie vibrant─â de vechi ╚Öi nou. De la gr─âdinile tradi╚Ťionale chineze╚Öti ╚Öi Templul Iadei Buddha, p├ón─â la zgarie-norii futuri╚Öti ai districtului Pudong, Shanghai ofer─â o varietate de experien╚Ťe. Nu uita╚Ťi s─â vizita╚Ťi Bundul, unde pute╚Ťi admira o arhitectur─â colonial─â impresionant─â.
 3. Regiunea Autonom─â Tibet: ├Än inima Himalayei, Tibetul este o regiune cu o frumuse╚Ťe natural─â uluitoare ╚Öi o cultur─â unic─â. Pelerinii ╚Öi turistii sunt atra╚Öi de capitala Lhasa, unde se afl─â Palatul Potala ╚Öi Templul Jokhang, dou─â situri cu o importan╚Ť─â spiritual─â major─â. Lacurile sacre ╚Öi mun╚Ťii ├«nal╚Ťi fac din Tibet o destina╚Ťie perfect─â pentru iubitorii de natur─â.
 4. Provincia Yunnan: Cunoscut─â pentru biodiversitatea sa excep╚Ťional─â, Yunnan este o regiune de vis pentru iubitorii de natur─â. Ora╚Öul vechi din Lijiang, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, ╚Öi Shangri-La, inspira╚Ťia pentru romanul „Orizont pierdut”, sunt dou─â dintre atrac╚Ťiile majore. Yunnan este, de asemenea, casa multor minorit─â╚Ťi etnice, fiecare av├ónd propria cultur─â distinct─â.
 5. Provincia Guangdong: Adesea asociat─â cu ora╚Öul Guangzhou, aceast─â regiune este poarta Chinei c─âtre lume, datorit─â istoriei sale ca un centru major de comer╚Ť. Guangzhou, cunoscut ╚Öi sub numele de Canton, are o istorie bogat─â ╚Öi o cultur─â vibrant─â. ├Än plus, regiunea este cunoscut─â pentru buc─ât─âria cantonez─â, una dintre cele mai apreciate ├«n lume.

Aceste regiuni reprezint─â doar o mic─â parte din ceea ce China are de oferit. De la peisajele naturale impresionante ╚Öi siturile istorice bogate, p├ón─â la metropolele cosmopolite ╚Öi comunit─â╚Ťile etnice diverse, China are o gam─â larg─â de experien╚Ťe de oferit. Fiecare regiune aduce propria contribu╚Ťie unic─â la mozaicul cultural ╚Öi istoric al ╚Ť─ârii, f─âc├ónd din China o destina╚Ťie captivant─â pentru orice c─âl─âtor.

Datorit─â dimensiunii sale geografice ╚Öi a diversit─â╚Ťii biologice, China este casa unui num─âr impresionant de parcuri na╚Ťionale, fiecare av├ónd ceva unic de oferit. ├Än cele ce urmeaz─â, vom explora cinci dintre cele mai remarcabile parcuri na╚Ťionale din China.

 1. Parcul Na╚Ťional Jiuzhaigou: Situat ├«n provincia Sichuan, Jiuzhaigou este celebru pentru peisajele sale de basm, cu lacuri albastre ╚Öi verzi, cascade spectaculoase ╚Öi mun╚Ťi acoperi╚Ťi de z─âpad─â. Peisajul se schimb─â ├«n mod dramatic ├«n func╚Ťie de sezon, devenind o explozie de culori ├«n toamn─â. Parcul este, de asemenea, casa unui num─âr de specii rare ╚Öi ├«n pericol, inclusiv panda gigant ╚Öi maimu╚Ťa cu nas turtit din Sichuan.
 2. Parcul Na╚Ťional Huangshan: Cunoscut ╚Öi sub numele de Mun╚Ťii Galbeni, acest parc din provincia Anhui este renumit pentru pinii s─âi ciuda╚Ťi, st├óncile de granit masive ╚Öi m─ârile de nori. Huangshan a fost o surs─â de inspira╚Ťie pentru arti╚Öti ╚Öi poe╚Ťi de-a lungul secolelor ╚Öi este un loc popular pentru drume╚Ťii ╚Öi alpinism.
 3. Parcul Na╚Ťional Zhangjiajie: Acest parc din provincia Hunan este cunoscut pentru st├óncile sale ├«nalte ╚Öi ├«nguste, care au fost inspira╚Ťia pentru peisajul filmului „Avatar”. Cu p─âduri ├«ntinse, canioane ad├ónci ╚Öi multe specii de animale ╚Öi plante, Zhangjiajie este o destina╚Ťie uimitoare pentru natur─â ╚Öi aventur─â.
 4. Parcul Na╚Ťional Pudacuo: Acesta este primul parc na╚Ťional din China care a adoptat standardele interna╚Ťionale de management al parcurilor. Situat ├«n provincia Yunnan, Pudacuo are o biodiversitate excep╚Ťional─â, cu peste 20% din speciile de plante din China ╚Öi o abunden╚Ť─â de faun─â, inclusiv tigrul leopar ╚Öi panda ro╚Öu.
 5. Parcul Na╚Ťional Tianzi Mountain: De asemenea situat ├«n provincia Hunan, acest parc este cunoscut pentru forma╚Ťiunile sale st├óncoase incredibile ╚Öi peisajele dramatice. A fost numit dup─â un lider local care se numea „Tianzi”, ceea ce ├«nseamn─â „fiu al cerului”.

Aceste parcuri na╚Ťionale sunt doar un mic e╚Öantion al bog─â╚Ťiei naturale a Chinei. Fie c─â sunte╚Ťi un iubitor de natur─â, un fotograf ├«n c─âutare de peisaje uimitoare sau un aventurier ├«n c─âutare de drume╚Ťii ╚Öi explor─âri, ve╚Ťi g─âsi ceva care s─â v─â atrag─â ├«n parcurile na╚Ťionale ale Chinei.

Marele Zid Chinezesc este, f─âr─â ├«ndoial─â, una dintre cele mai emblematice structuri ale lumii. ├Äntinz├óndu-se pe mii de kilometri prin dealuri ╚Öi mun╚Ťi, acest monument istoric ╚Öi architectural impresioneaz─â prin m─âre╚Ťia ╚Öi tenacitatea sa.

Construc╚Ťia Marelui Zid a ├«nceput ├«n secolul al VII-lea ├«.Hr. sub Dinastia Qin, cu scopul de a proteja teritoriile chineze de invaziile triburilor nomade din nord. De-a lungul a mii de ani, zidul a fost extins, consolidat ╚Öi reconstruit de mai multe dinastii succesive, inclusiv Han, Sui, Tang ╚Öi Ming, fiecare ad─âug├ónd propria lor contribu╚Ťie la designul ╚Öi structura zidului.

Marele Zid Chinezesc este o capodoper─â ingineristic─â. ├Än─âl╚Ťimea sa variaz─â ├«ntre 6 ╚Öi 7 metri, iar l─â╚Ťimea variaz─â ├«ntre 4 ╚Öi 5 metri. De-a lungul ├«ntregii sale lungimi, zidul este punctat de turnuri de veghe ╚Öi balustrade, proiectate pentru ap─ârare ╚Öi comunicare. ├Än unele zone, drumurile ╚Öi c─âile sunt construite de-a lungul zidului, permi╚Ť├óndu-le solda╚Ťilor s─â se deplaseze rapid.

Marele Zid nu este doar o structur─â militar─â. ├Än ciuda scopului s─âu ini╚Ťial de ap─ârare, zidul a devenit ╚Öi un simbol cultural important pentru China. El ├«ntruchipeaz─â perseveren╚Ťa ╚Öi ingeniozitatea poporului chinez ╚Öi este un memento constant al istoriei vaste ╚Öi complexe a ╚Ť─ârii. Ast─âzi, este o atrac╚Ťie turistic─â major─â, atr─âg├ónd milioane de vizitatori din ├«ntreaga lume.

O vizit─â la Marele Zid Chinezesc este o experien╚Ť─â memorabil─â. Priveli╚Ötile uimitoare de pe v├órfuri, peisajele dramatice ╚Öi sentimentul de a p─â╚Öi prin istorie sunt doar c├óteva dintre elementele care fac din acest loc o destina╚Ťie obligatorie pentru orice c─âl─âtor ├«n China. Fie c─â alege╚Ťi s─â explora╚Ťi o sec╚Ťiune popular─â, cum ar fi Badaling sau Mutianyu, sau s─â alege╚Ťi o zon─â mai pu╚Ťin aglomerat─â, cum ar fi Jinshanling sau Huanghuacheng, ve╚Ťi fi captiva╚Ťi de frumuse╚Ťea ╚Öi m─âre╚Ťia zidului.

├Än ciuda v├órstei sale, Marele Zid Chinezesc r─âm├óne unul dintre cele mai impresionante realiz─âri umane. De╚Öi p─âr╚Ťi din zid au fost erodate de vreme ╚Öi neglijen╚Ť─â, eforturile de conservare continu─â s─â protejeze acest monument pentru genera╚Ťiile viitoare. Marele Zid Chinezesc nu este doar un zid – este o leg─âtur─â cu trecutul, un simbol al identit─â╚Ťii na╚Ťionale ╚Öi un testament al puterii ╚Öi spiritului uman.

Ce m├ónc─âruri cu specific local po╚Ťi servi?

China este renumit─â pentru varietatea sa culinar─â, oferind o palet─â larg─â de m├ónc─âruri cu specific local care reflect─â diversitatea cultural─â ╚Öi geografic─â a ╚Ť─ârii. Fiecare regiune are propriile sale specialit─â╚Ťi, ├«mbin├ónd tehnici, ingrediente ╚Öi gusturi diferite pentru a crea un meniu variat ╚Öi delicios.

├Än Beijing, capitala Chinei, o specialitate faimoas─â este ra╚Ťa Peking. Acesta este un fel de m├óncare rafinat, ├«n care ra╚Ťa este fript─â p├ón─â c├ónd pielea devine crocant─â ╚Öi de un brun-auriu, servindu-se adesea cu cl─âtite, castrave╚Ťi, ceap─â verde ╚Öi un sos dulce de soia fermentat─â.

├Än regiunea Sichuan, m├óncarea este cunoscut─â pentru aroma ei puternic─â ╚Öi picant─â. Unul dintre cele mai faimoase feluri de m├óncare este mapo tofu, un preparat iute cu tofu moale, carne tocat─â (de obicei de porc sau de vit─â) ╚Öi un num─âr mare de condimente, inclusiv boabe de piper Sichuan, care au un efect de amor╚Ťeal─â distinctiv.

Dim sum, originar din Canton (Guangdong), este o altă mâncare cu specific local care a câștigat popularitate în întreaga lume. Aceste gustări delicate, de obicei servite cu ceai, pot varia de la rulouri de orez de dimensiuni mici la jiaozi (dumplings) umplute cu carne sau legume.

├Än regiunea Jiangsu, supele ╚Öi fripturile sunt celebre. O specialitate faimoas─â este ra╚Ťa Suhang, care este umplut─â cu t─âr├ó╚Ťe de gr├óu, g─âtit─â lent ╚Öi apoi pr─âjit─â pentru a-i conferi o piele crocant─â ╚Öi o carne fraged─â ╚Öi suculent─â.

Regiunea Xinjiang, locuit─â ├«n principal de uiguri, un popor de origine turcic─â, are o buc─ât─ârie distinct─â, care reflect─â influen╚Ťele Asiei Centrale. Pilaf de orez cu miel, morcovi, ceap─â ╚Öi stafide este o m├óncare popular─â, la fel ca ╚Öi kebaburile de miel.

├Än final, ├«n provincia Yunnan, se g─âsesc unele dintre cele mai unice m├ónc─âruri din China, multe dintre ele utiliz├ónd ingrediente locale, cum ar fi ciuperci s─âlbatice, ╚Öunc─â Yunnan ╚Öi br├ónza de capr─â. Un exemplu este „t─âi╚Ťeii cu peste peste pod„, un fel de m├óncare de fidea cu o zeam─â condimentat─â ╚Öi o varietate de legume ╚Öi ierburi.

Acestea sunt doar c├óteva dintre m├ónc─ârurile cu specific local pe care le pute╚Ťi servi ├«n China. Cu at├ót de multe regiuni ╚Öi culturi diferite, exist─â ├«ntotdeauna ceva nou ╚Öi delicios de descoperit ├«n buc─ât─âria chinez─â.

Ce b─âuturi cu specific local po╚Ťi servi?

B─âuturile cu specific local din China reflect─â bog─â╚Ťia ╚Öi diversitatea culturii sale. ├Äncep├ónd de la ceaiuri aromate, p├ón─â la vinuri de orez sofisticate ╚Öi lichioruri puternice, gama de b─âuturi disponibile este la fel de variat─â ca m├óncarea sa.

F─âr─â ├«ndoial─â, ceaiul este b─âutura na╚Ťional─â a Chinei, cu o istorie ce se ├«ntinde pe mii de ani. Fiecare regiune a Chinei produce diferite soiuri de ceai, fiecare cu propriul s─âu gust ╚Öi arom─â. De exemplu, ceaiul verde Longjing este faimos ├«n Hangzhou, ├«n timp ce ceaiul Oolong, cum ar fi Tieguanyin, este produs ├«n provincia Fujian. ├Än Yunnan, se g─âse╚Öte Pu-erh, un ceai fermentat ╚Öi maturat care poate fi p─âstrat ani de zile. Ceremonia ceaiului, sau gongfu cha, este o parte integrant─â a culturii chineze ╚Öi o experien╚Ť─â care nu trebuie ratat─â.

Vinul de orez, sau baijiu, este o alt─â b─âutur─â esen╚Ťial─â ├«n China. Acest lichior puternic, care poate avea un con╚Ťinut de alcool de p├ón─â la 60%, este f─âcut prin fermentarea orezului, gr├óului sau a altor cereale. Cu toate c─â baijiu poate fi pu╚Ťin aspru pentru necunosc─âtori, este o parte central─â a ospitalit─â╚Ťii ╚Öi a protocolului de mas─â ├«n China.

China produce ╚Öi o varietate de vinuri de orez mai bl├ónde, cunoscute sub numele de huangjiu. Acestea sunt mai dulci ╚Öi mai pu╚Ťin alcoolice dec├ót baijiu, ╚Öi sunt adesea servite calde. Shaoxing, un tip de huangjiu produs ├«n provincia Zhejiang, este faimos at├ót ca b─âutur─â, c├ót ╚Öi ca ingredient de g─âtit.

Berea este, de asemenea, popular─â ├«n China, cu m─ârci precum Tsingtao ╚Öi Harbin care sunt cunoscute la nivel interna╚Ťional. De asemenea, exist─â o industrie emergent─â de bere artizanal─â, cu ber─ârii mici care apar ├«n marile ora╚Öe ╚Öi care produc totul, de la IPA-uri la stout-uri cu ciocolat─â.

├Än ceea ce prive╚Öte b─âuturile non-alcoolice, sucul de rodie, de grapefruit ╚Öi de kumquat sunt adesea disponibile ╚Öi sunt o alegere r─âcoritoare ├«n zilele calde. ├Än plus, soia este o b─âutur─â tradi╚Ťional─â ╚Öi s─ân─âtoas─â, iar laptele de cocos servit direct din nuc─â este o delicates─â ├«n sudul tropical al Chinei.

China ofer─â, prin urmare, o gam─â larg─â de b─âuturi cu specific local pentru a satisface toate gusturile. Fie c─â sunte╚Ťi un cunosc─âtor de ceai sau un fan al lichiorului puternic, exist─â ├«ntotdeauna ceva nou ╚Öi interesant de ├«ncercat.

Ce trebuie s─â ╚Ötii despre China ├«nainte s─â mergi acolo ╚Öi ce pericole po╚Ťi ├«nt├ómpina

C─âl─âtoritul ├«n China poate fi o experien╚Ť─â plin─â de satisfac╚Ťii, dar ca ├«n orice ╚Ťar─â, exist─â c├óteva lucruri pe care trebuie s─â le ╚Ötii ├«nainte de a pleca, iar anumite precau╚Ťii pot face c─âl─âtoria mai sigur─â ╚Öi mai pl─âcut─â.

Primul lucru pe care ar trebui s─â-l ╚Ötii despre China este c─â este o ╚Ťar─â cu o cultur─â bogat─â ╚Öi profund─â. Respectarea normelor sociale ╚Öi a obiceiurilor locale este important─â. De exemplu, ├«n timpul mesei, este considerat nerespectuos s─â refuzi oferta gazdei de a ad─âuga mai mult─â m├óncare ├«n farfurie. ├Än plus, discu╚Ťiile despre politica ╚Öi istoria Chinei pot fi sensibile, deci este bine s─â le abordezi cu tact.

├Än al doilea r├ónd, ar trebui s─â ╚Ötii c─â bariera lingvistic─â poate fi o provocare. De╚Öi engleza este ├«nv─â╚Ťat─â ├«n ╚Öcoli, nu to╚Ťi chinezii o vorbesc fluent. A╚Öadar, ar putea fi util s─â ├«nve╚Ťi c├óteva expresii de baz─â ├«n chinez─â ╚Öi s─â ai la ├«ndem├ón─â un dic╚Ťionar sau o aplica╚Ťie de traducere.

├Än al treilea r├ónd, China este o ╚Ťar─â foarte mare, cu o gam─â variat─â de clim─â ╚Öi geografie. Ar trebui s─â te informezi ├«n prealabil despre condi╚Ťiile meteorologice specifice regiunii ├«n care c─âl─âtore╚Öti ╚Öi s─â te preg─âte╚Öti corespunz─âtor.

În ceea ce privește pericolele, una dintre cele mai mari provocări pentru călători poate fi poluarea aerului, în special în marile orașe. Aceasta poate agrava problemele respiratorii și poate cauza disconfort, așa că este bine să verifici calitatea aerului înainte de călătorie și să iei măsuri adecvate, cum ar fi purtarea unei măști.

În plus, traficul poate fi destul de aglomerat și haotic, deci traversarea străzii sau conducerea pot fi stresante și periculoase. În general, este mai sigur să te deplasezi cu transportul în comun sau cu taxiul decât să conduci singur.

Criminalitatea nu este o problem─â major─â pentru majoritatea c─âl─âtorilor ├«n China, dar ca ├«n orice loc, exist─â riscul de furt. Este ├«ntotdeauna o idee bun─â s─â ╚Ťii obiectele de valoare ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi s─â fii atent la ├«nconjurimile tale.

În cele din urmă, China are legi stricte privind drogurile, inclusiv pedepse severe pentru traficul și consumul de droguri. Evită orice implicare cu drogurile în timp ce ești în China.

├Än pofida acestor provoc─âri ╚Öi pericole, c─âl─âtoria ├«n China poate fi o experien╚Ť─â extraordinar─â, cu peisaje uimitoare, o cultur─â fascinant─â ╚Öi oameni prieteno╚Öi. Fiind bine preg─âtit ╚Öi informat, vei putea s─â te bucuri la maximum de c─âl─âtoria ta ├«n aceast─â ╚Ťar─â remarcabil─â.

De ce s─â alegi o vacan╚Ť─â in China?

Alegerea unei vacan╚Ťe ├«n China nu este doar o alegere de destina╚Ťie turistic─â, ci ╚Öi o alegere de a experimenta una dintre cele mai vechi ╚Öi mai complexe civiliza╚Ťii din lume. China este o ╚Ťar─â care se m├óndre╚Öte cu o istorie de peste 5000 de ani, iar oamenii, cultura, peisajele ╚Öi ora╚Öele sale creeaz─â o experien╚Ť─â unic─â ╚Öi memorabil─â pentru vizitatori.

├Än primul r├ónd, China este cunoscut─â pentru peisajele sale uluitoare ╚Öi diverse. De la impresionantele mun╚Ťi ╚Öi platouri din Tibet, la vastele c├ómpii ale Mongoliei Interioare, de la frumoasele peisaje de la Guilin ╚Öi Yangshuo, la spectaculoasele forma╚Ťiuni karstice din Zhangjiajie, China este cu adev─ârat un paradis pentru iubitorii de natur─â.

Cultura chinez─â este la fel de divers─â ╚Öi fascinant─â ca peisajele sale. Putem lua drept exemplu m─âiestria ╚Öi frumuse╚Ťea artei sale, fie c─â este vorba de pictur─â, poezie, muzic─â sau dans. China este, de asemenea, ╚Ťara ceaiului ╚Öi a ceremoniilor ceaiului, un ritual rafinat care ofer─â un moment de calm ╚Öi contemplare ├«n mijlocul agita╚Ťiei vie╚Ťii cotidiene.

Cea mai apreciat─â atrac╚Ťie a Chinei este, desigur, Marele Zid Chinezesc, una dintre cele mai impresionante realiz─âri arhitecturale ale omenirii. ├Äns─â China are mult mai multe de oferit ├«n termeni de situri istorice ╚Öi culturale, inclusiv Armata de Teracot─â din Xi’an, Citadela Interzis─â din Beijing, Gr─âdina Clasic─â a Suzhou ╚Öi multe altele.

În plus, China este renumită pentru bucătăria sa variată și delicioasă. Fiecare regiune are propriul său stil de gătit, iar explorarea acestor gusturi poate fi o aventură în sine. De la famoasele dumplings din nord, la picantul Sichuan sau dulcele Cantonese, diversitatea gastronomiei chinezești este pur și simplu uimitoare.

Ora╚Öele Chinei sunt, de asemenea, un motiv major pentru a alege o vacan╚Ť─â ├«n aceast─â ╚Ťar─â. Fie c─â este vorba de metropole cosmopolite precum Shanghai ╚Öi Beijing, fie de ora╚Öe vechi precum Lijiang ╚Öi Pingyao, fiecare ora╚Ö ofer─â o perspectiv─â diferit─â asupra vie╚Ťii ├«n China.

├Än final, trebuie men╚Ťionat c─â oamenii din China sunt ├«n general foarte prieteno╚Öi ╚Öi ospitalieri. Fie c─â este vorba de o conversa╚Ťie cu un localnic ├«ntr-o ceain─ârie sau de a primi ajutor de la un str─âin pe strad─â, interac╚Ťiunile cu localnicii pot ad─âuga o dimensiune suplimentar─â experien╚Ťei tale de c─âl─âtorie.

├Än concluzie, China este o destina╚Ťie turistic─â care ofer─â o varietate de experien╚Ťe unice pentru toate gusturile. Cu peisajele sale impresionante, cultura sa bogat─â, buc─ât─âria sa delicioas─â ╚Öi oamenii s─âi prieteno╚Öi, China merit─â cu siguran╚Ť─â s─â fie considerat─â pentru urm─âtoarea ta vacan╚Ť─â.

Cau╚Ťi Cazare ├«n China?

Activit─â╚Ťi ├«n China