limassol cipru
Limassol

Bilete de avion Cipru

cipru steag

Prezentare general─â

Cipru, a treia insul─â ca m─ârime din Marea Mediteran─â, este o destina╚Ťie turistic─â fascinant─â care ofer─â o combina╚Ťie unic─â de istorie bogat─â, peisaje naturale spectaculoase ╚Öi plaje superbe. Situat─â la intersec╚Ťia dintre Europa, Asia ╚Öi Africa, Cipru a fost influen╚Ťat─â de numeroase civiliza╚Ťii de-a lungul mileniilor, l─âs├ónd ├«n urm─â un patrimoniu cultural divers ╚Öi bogat.

Una dintre principalele atrac╚Ťii ale Ciprului este clima sa minunat─â. Cu peste 300 de zile ├«nsorite pe an, insula este un loc ideal pentru vacan╚Ťe ├«n orice sezon. Verile sunt calde ╚Öi uscate, iar iernile sunt bl├ónde ╚Öi pl─âcute, ceea ce face din Cipru o destina╚Ťie perfect─â pentru cei care doresc s─â scape de frigul iernii.

Plajele din Cipru sunt printre cele mai frumoase din Mediteran─â, oferind nisip fin ╚Öi ape limpezi. Nissi Beach, situat─â ├«n sta╚Ťiunea Ayia Napa, este renumit─â pentru apele sale turcoaz ╚Öi atmosfera sa pl─âcut─â. Fig Tree Bay, ├«n Protaras, este o alt─â plaj─â popular─â, cunoscut─â pentru peisajele sale pitore╚Öti ╚Öi facilit─â╚Ťile excelente pentru sporturi nautice. Pe l├óng─â acestea, plaja Lara din Peninsula Akamas este un loc protejat, unde ╚Ťestoasele marine vin s─â ├«╚Öi depun─â ou─âle.

Cipru are ╚Öi o istorie impresionant─â, cu numeroase situri arheologice ╚Öi monumente care merit─â vizitate. Ora╚Öul Paphos, inclus ├«n Patrimoniul Mondial UNESCO, g─âzduie╚Öte faimoasele mozaicuri din Casa lui Dionysos, care dateaz─â din perioada roman─â. Ora╚Öul antic Kourion, situat pe un deal cu vedere spre mare, este un alt loc fascinant, unde ruinele unui teatru greco-roman ╚Öi ale unei b─âi publice ofer─â o privire asupra vie╚Ťii din antichitate.

Capitala Ciprului, Nicosia, este singura capital─â divizat─â din lume, cu o linie de demarca╚Ťie care separ─â partea greac─â de cea turc─â. Ora╚Öul vechi, ├«nconjurat de ziduri vene╚Ťiene, este plin de str─âzi ├«nguste ╚Öi cl─âdiri istorice, inclusiv Palatul Arhiepiscopal ╚Öi Catedrala Sf├óntul Ioan. Vizitatorii pot traversa linia de demarca╚Ťie pentru a explora ambele p─âr╚Ťi ale ora╚Öului, fiecare cu propriul s─âu caracter ╚Öi farmec distinct.

Pe l├óng─â istorie ╚Öi plaje, Cipru ofer─â ╚Öi peisaje naturale variate, de la mun╚Ťii Troodos, cu v├órfuri ├«nalte ╚Öi p─âduri dense, p├ón─â la c├ómpiile fertile ╚Öi v─âile verzi. Mun╚Ťii Troodos sunt ideali pentru drume╚Ťii ╚Öi ciclism, iar ├«n timpul iernii, ofer─â oportunit─â╚Ťi pentru schi. Satele tradi╚Ťionale din aceast─â regiune, cum ar fi Omodos ╚Öi Kakopetria, sunt cunoscute pentru arhitectura lor autentic─â ╚Öi vinurile de calitate.

Cipru este, de asemenea, renumit pentru buc─ât─âria sa delicioas─â, care reflect─â influen╚Ťele grece╚Öti, turce╚Öti ╚Öi orientale. M├ónc─âruri tradi╚Ťionale precum meze, halloumi, kleftiko ╚Öi moussaka sunt doar c├óteva dintre specialit─â╚Ťile locale pe care vizitatorii le pot savura ├«n tavernele ╚Öi restaurantele insulei. Vinurile cipriote, ├«n special cele din regiunile Limassol ╚Öi Paphos, sunt foarte apreciate ╚Öi merit─â degustate.

Via╚Ťa de noapte ├«n Cipru este diversificat─â, de la baruri ╚Öi cluburi animate ├«n sta╚Ťiuni precum Ayia Napa, p├ón─â la cafenele lini╚Ötite ╚Öi localuri tradi╚Ťionale ├«n satele de pe insul─â. Festivalurile ╚Öi evenimentele culturale sunt frecvente pe tot parcursul anului, oferind oaspe╚Ťilor ocazia de a se bucura de muzic─â, dans ╚Öi tradi╚Ťii locale.

Cipru ofer─â o varietate de experien╚Ťe care ├«mbin─â relaxarea pe plaj─â cu explorarea istoric─â, gastronomia delicioas─â ╚Öi activit─â╚Ťile ├«n aer liber. Fie c─â e╚Öti interesat de cultur─â, natur─â sau pur ╚Öi simplu de relaxare, aceast─â insul─â mediteranean─â are ceva special de oferit pentru fiecare vizitator.

Scurt istoric al Ciprului

Istoria Ciprului dateaz─â de peste 10.000 de ani, iar insula a fost locuit─â de mai multe civiliza╚Ťii de-a lungul timpului. ├Än timpul perioadei antice, Cipru a fost cunoscut─â sub numele de Kition ╚Öi a fost colonizat─â de fenicieni, greci ╚Öi asirieni.

În anul 333 î.Hr., Cipru a fost cucerită de Alexandru cel Mare și a făcut parte din Imperiul Macedonean timp de secole. În secolul al II-lea î.Hr., insula a devenit o provincie romană și a rămas sub controlul Imperiului Roman timp de peste 600 de ani.

├Än secolul al VII-lea, Cipru a fost cucerit─â de arabi, care au guvernat insula timp de peste 300 de ani. ├Än secolul al XII-lea, Cipru a fost cucerit─â de crucia╚Ťi ╚Öi a devenit un regat independent sub conducerea dinastiei Lusignan.

├Än 1571, Cipru a fost cucerit─â de turci ╚Öi a devenit o parte a Imperiului Otoman. Sub conducerea turcilor, ciprio╚Ťii au suferit de discriminare ╚Öi persecu╚Ťie, iar mul╚Ťi au emigrat ├«n alte p─âr╚Ťi ale lumii.

În 1878, Cipru a fost închiriată de Marea Britanie de la turci și a devenit o colonie britanică. În timpul celui de-al doilea război mondial, Cipru a fost folosită ca bază militară importantă de către britanici.

├Än 1960, Cipru a ob╚Ťinut independen╚Ťa de la Marea Britanie, iar arhipelagul a fost ├«mp─âr╚Ťit ├«ntre comunitatea greac─â ╚Öi cea turc─â. ├Än 1974, Turcia a invadat partea de nord a insulei, iar aceast─â zon─â a devenit independent─â sub numele de Republica Turc─â a Ciprului de Nord, care nu este recunoscut─â de majoritatea ╚Ť─ârilor.

├Än prezent, Cipru este o republic─â unitar─â, care este membr─â a Uniunii Europene ╚Öi este ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n dou─â zone politice, una greac─â ╚Öi una turc─â.

Curiozit─â╚Ťi despre Cipru

Cipru, o insul─â situat─â ├«n inima M─ârii Mediterane, este cunoscut─â pentru plajele sale paradisiace, cultura bogat─â ╚Öi istoria sa fascinant─â. Acest articol v─â prezint─â c├óteva curiozit─â╚Ťi interesante despre Cipru pe care s-ar putea s─â nu le fi ╚Ötiut.

 1. Cele dou─â zone: Cipru este o insul─â ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n dou─â zone politice distincte. Partea de sud a insulei este Republica Cipru, membr─â a Uniunii Europene. Partea de nord este recunoscut─â ca Republica Turc─â a Ciprului de Nord, dar numai de c─âtre Turcia. O zon─â tampon de-a lungul liniei de ├«mp─âr╚Ťire a insulei, cunoscut─â sub numele de „Linia Verde”, este administrat─â de for╚Ťele de men╚Ťinere a p─âcii ale ONU.
 2. Limbile oficiale: Cipru are dou─â limbi oficiale: greac─â ╚Öi turc─â. Greaca cipriot─â ╚Öi turca cipriot─â au dezvoltat accente ╚Öi expresii unice care le diferen╚Ťiaz─â de variantele vorbite ├«n Grecia ╚Öi Turcia.
 3. Pădurea de la Stavrovouni: Cipru găzduiește una dintre cele mai vechi mănăstiri din lume, Mănăstirea Stavrovouni, care se află pe vârful unui deal în pădurea Stavrovouni. Potrivit legendelor, mănăstirea a fost fondată în secolul al IV-lea de Sfânta Elena, mama împăratului roman Constantin cel Mare. Sfânta Elena ar fi adus cu ea o parte din Sfânta Cruce, care este păstrată în mănăstire.
 4. Pove╚Öti despre Afrodita: Cipru este considerat a fi locul de na╚Ötere al zei╚Ťei grece╚Öti a dragostei ╚Öi frumuse╚Ťii, Afrodita. Potrivit mitologiei, Afrodita s-a n─âscut din spuma m─ârii ├«n apropiere de Paphos, un ora╚Ö situat ├«n vestul insulei. Petra tou Romiou, o st├ónc─â uria╚Ö─â care se ├«nal╚Ť─â din mare ├«n apropiere de Paphos, este considerat─â a fi locul exact al na╚Öterii zei╚Ťei.
 5. Numele insulei: Numele Cipru provine din cuv├óntul grecesc „cuprum”, care ├«nseamn─â cupru. Acesta reflect─â importan╚Ťa pe care a avut-o exploatarea cuprului ├«n economia insulei ├«n timpurile str─âvechi. Cuprul a fost extras ╚Öi comercializat de pe insul─â ├«nc─â din Epoca Bronzului.
 6. Cele mai vechi vinuri din lume: Cipru este recunoscut─â pentru produc╚Ťia de vin, iar Commandaria, un vin dulce produs ├«n regiunea Troodos, este considerat a fi cel mai vechi vin denumit din lume. Istoria Commandariei dateaz─â din perioada cruciat─â, dar se crede c─â vinul ├«n sine a fost produs pe insul─â ├«nc─â din secolul al VIII-lea ├«.Hr. Regele Richard Inim─â de Leu al Angliei ar fi numit acest vin „vinul regilor ╚Öi regele vinurilor”.
 7. Cetatea Kolossi: Aceast─â cetate medieval─â situat─â la aproximativ 14 km vest de ora╚Öul Limassol a fost construit─â ├«n secolul al XIII-lea ╚Öi a servit ca sediu al Cavalerilor Ioani╚Ťi, o ordine militar─â cre╚Ötin─â. Cetatea Kolossi a avut un rol important ├«n produc╚Ťia de zah─âr ╚Öi ├«n comer╚Ťul cu vinul Commandaria.
 8. Salamandrele cipriote: Insula Cipru are o specie endemic─â de salamandr─â, numit─â Salamandra Cipriot─â (Salamandra infraimmaculata). Acest amfibian rar este g─âsit doar ├«n p─âdurile umede din mun╚Ťii Troodos ╚Öi este protejat de lege.
 9. M├óncare tradi╚Ťional─â: Cipru este renumit─â pentru buc─ât─âria sa delicioas─â ╚Öi variat─â, care combin─â influen╚Ťe grece╚Öti, turce╚Öti ╚Öi orientale. Meze, un sortiment de aperitive reci ╚Öi calde, este un aspect esen╚Ťial al mesei tradi╚Ťionale cipriote. Halloumi, o br├ónz─â cipriot─â, este un alt produs alimentar iconic al insulei ╚Öi este folosit ├«n numeroase preparate culinare.
 10. Cipru ╚Öi Eurovision: Cipru de╚Ťine recordul pentru cele mai multe particip─âri la Concursul Muzical Eurovision f─âr─â a c├ó╚Ötiga niciodat─â. ╚Üara a participat pentru prima dat─â la concurs ├«n 1981 ╚Öi a ob╚Ťinut cel mai bun rezultat ├«n 2018, c├ónd reprezentanta Ciprului, Eleni Foureira, s-a clasat pe locul al doilea cu melodia „Fuego”.

Aceste curiozit─â╚Ťi despre Cipru eviden╚Ťiaz─â diversitatea ╚Öi bog─â╚Ťia cultural─â ╚Öi istoric─â a insulei. De la legende antice p├ón─â la gastronomie ╚Öi de la istoria vinului p├ón─â la o biodiversitate unic─â, Cipru ofer─â o gam─â larg─â de surprize ╚Öi atrac╚Ťii pentru orice c─âl─âtor curios.

Principalele orașe din Cipru

Cipru, o insul─â spectaculoas─â situat─â ├«n Marea Mediteran─â, este cunoscut─â pentru peisajele sale uimitoare, plajele sale idilice ╚Öi bogata cultur─â ╚Öi istorie. Insula este ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n dou─â zone principale: Republica Cipru ├«n sud ╚Öi Republica Turc─â a Ciprului de Nord ├«n nord. ├Än continuare, vom explora principalele ora╚Öe din Cipru, care ofer─â vizitatorilor o gam─â larg─â de experien╚Ťe ╚Öi atrac╚Ťii.

 1. Nicosia (Lefko╚Öa ├«n turc─â): Nicosia este capitala ╚Öi cel mai mare ora╚Ö al Ciprului. Este singura capital─â din lume ├«mp─âr╚Ťit─â de o zon─â tampon militar─â administrat─â de ONU, cunoscut─â sub numele de „Linia Verde”. Nicosia este un ora╚Ö cu o istorie bogat─â, cu r─âm─â╚Öi╚Ťe arheologice care dateaz─â din Epoca Bronzului. Ora╚Öul ofer─â o combina╚Ťie de vechi ╚Öi nou, cu zidurile sale vene╚Ťiene, cl─âdiri otomane ╚Öi moderne. Muzeul Cipriot ╚Öi Palatul Arhiepiscopal sunt doar c├óteva dintre atrac╚Ťiile culturale de aici.
 2. Limassol (Lemesos): Limassol este al doilea ora╚Ö ca m─ârime al Ciprului ╚Öi un important centru turistic, comercial ╚Öi portuar. Ora╚Öul se afl─â pe coasta de sud a insulei ╚Öi este cunoscut pentru plajele sale, restaurantele ╚Öi via╚Ťa de noapte animat─â. Cetatea medieval─â din Limassol, unde s-au c─âs─âtorit Regele Richard Inim─â de Leu ╚Öi Berengaria de Navarra ├«n 1191, este o atrac╚Ťie istoric─â major─â.
 3. Larnaca: Situat pe coasta de sud-est a Ciprului, Larnaca este un ora╚Ö lini╚Ötit ╚Öi plin de farmec, care atrage turi╚Öti datorit─â plajelor sale frumoase ╚Öi a numeroaselor sale obiective turistice. Larnaca este, de asemenea, locul unde se afl─â principalul aeroport interna╚Ťional al insulei. Aici se afl─â Biserica Sf├óntul Lazar, unde se spune c─â sunt p─âstrate r─âm─â╚Öi╚Ťele Sf├óntului Lazar, prietenul lui Iisus care a ├«nviat.
 4. Paphos: Paphos, situat ├«n partea de sud-vest a insulei, este un ora╚Ö ├«nscris ├«n patrimoniul mondial UNESCO datorit─â numeroaselor sale situri arheologice, inclusiv mormintele regilor ╚Öi ruinele unor vile cu mozaicuri spectaculoase. Paphos este, de asemenea, legat de mitologia greac─â, fiind considerat locul de na╚Ötere al zei╚Ťei Afrodita. Petra tou Romiou, o st├ónc─â mare din mare, este asociat─â cu na╚Öterea zei╚Ťei.
 5. Ayia Napa: Ayia Napa este un ora╚Ö turistic popular situat pe coasta de sud-est a insulei, renumit pentru plajele sale spectaculoase ╚Öi via╚Ťa de noapte vibrant─â. Ora╚Öul a cunoscut o cre╚Ötere rapid─â ├«n ultimele decenii ╚Öi a devenit o destina╚Ťie preferat─â pentru turi╚Ötii tineri ╚Öi iubitorii de distrac╚Ťie. Ora╚Öul are o serie de plaje cu Blue Flag, precum Nissi Beach ╚Öi Makronissos, care atrag mul╚Ťimi de turi╚Öti ├«n fiecare an.
 6. Kyrenia (Girne ├«n turc─â): Situat pe coasta de nord a Ciprului, ├«n Republica Turc─â a Ciprului de Nord, Kyrenia este un ora╚Ö pitoresc cu un port fermec─âtor ╚Öi o fort─ârea╚Ť─â impun─âtoare. Castelul Kyrenia, construit de bizantini ├«n secolul al VII-lea, g─âzduie╚Öte un muzeu ╚Öi o biseric─â, oferind o priveli╚Öte panoramic─â asupra ora╚Öului ╚Öi a m─ârii. Kyrenia este, de asemenea, un punct de plecare ideal pentru a explora alte atrac╚Ťii din nordul Ciprului, precum Castelul St. Hilarion ╚Öi Castelul Buffavento.
 7. Famagusta (Gazima─čusa ├«n turc─â): Famagusta, un ora╚Ö-port din estul Republicii Turce a Ciprului de Nord, are o istorie bogat─â ╚Öi a fost un important centru comercial ├«n Evul Mediu. Ora╚Öul vechi este ├«nconjurat de zidurile impresionante ale cet─â╚Ťii ╚Öi g─âzduie╚Öte numeroase biserici gotice, precum Catedrala Sf. Nicolae, acum transformat─â ├«n moscheea Lala Mustafa Pa╚Öa. Ora╚Öul este, de asemenea, ├«n apropiere de Varosha, o suburbie fantom─â p─âr─âsit─â ├«n urma conflictului cipriot.

Aceste ora╚Öe reprezint─â doar c├óteva dintre comorile pe care Cipru le are de oferit. Fiecare dintre ele ofer─â o combina╚Ťie unic─â de istorie, cultur─â, peisaje naturale ╚Öi divertisment, garant├ónd o experien╚Ť─â de neuitat pentru orice c─âl─âtor. Cu at├ót de multe de v─âzut ╚Öi de f─âcut, nu e de mirare c─â Cipru este o destina╚Ťie at├ót de popular─â pentru turi╚Öti din ├«ntreaga lume.

Principalele aeroporturi din Cipru

Cipru, o insul─â situat─â ├«n Marea Mediteran─â, este o destina╚Ťie turistic─â popular─â datorit─â peisajelor sale impresionante, culturii bogate ╚Öi istoriei fascinante. Pentru a ajunge ├«n Cipru, c─âl─âtorii pot alege ├«ntre c├óteva aeroporturi principale care deservesc diferite p─âr╚Ťi ale insulei. ├Än cele ce urmeaz─â, vom prezenta principalele aeroporturi din Cipru, facilit├ónd alegerea potrivit─â ├«n func╚Ťie de destina╚Ťia dorit─â.

 1. Aeroportul Interna╚Ťional Larnaca (LCA): Acesta este cel mai mare ╚Öi cel mai aglomerat aeroport din Cipru, situat ├«n apropiere de ora╚Öul Larnaca, pe coasta de sud-est a insulei. Aeroportul Interna╚Ťional Larnaca serve╚Öte drept hub principal pentru transportul aerian ├«n Cipru ╚Öi ofer─â zboruri c─âtre numeroase destina╚Ťii europene ╚Öi interna╚Ťionale. Acest aeroport este alegerea ideal─â pentru cei care doresc s─â viziteze ora╚Öele Larnaca, Limassol ╚Öi Ayia Napa sau regiunea Troodos.
 2. Aeroportul Interna╚Ťional Paphos (PFO): Situat ├«n apropiere de ora╚Öul Paphos, ├«n sud-vestul insulei, Aeroportul Interna╚Ťional Paphos este al doilea aeroport ca m─ârime din Cipru. Acest aeroport serve╚Öte, ├«n principal, destina╚Ťii turistice din Europa ╚Öi este popular ├«n r├óndul turi╚Ötilor care viziteaz─â zona Paphos, cu atrac╚Ťiile sale istorice ╚Öi arheologice, precum ╚Öi sta╚Ťiunile de pe coasta de vest a insulei.
 3. Aeroportul Interna╚Ťional Ercan (ECN): Acest aeroport este situat ├«n partea de nord a insulei, ├«n apropiere de capitala Nicosia, ╚Öi serve╚Öte Republica Turc─â a Ciprului de Nord. Aeroportul Interna╚Ťional Ercan ofer─â zboruri ├«n principal c─âtre Turcia ╚Öi este folosit de turi╚Öti care doresc s─â exploreze partea de nord a Ciprului, inclusiv ora╚Öele Kyrenia, Famagusta ╚Öi regiunea Karpaz.

Fiecare dintre aceste aeroporturi ofer─â facilit─â╚Ťi moderne, inclusiv magazine, restaurante, servicii de ├«nchiriere auto ╚Öi mijloace de transport c─âtre principalele ora╚Öe ╚Öi sta╚Ťiuni turistice. Alegerea aeroportului potrivit depinde de destina╚Ťia final─â ╚Öi de atrac╚Ťiile pe care dori╚Ťi s─â le explora╚Ťi ├«n timpul ╚Öederii ├«n Cipru.

Când este cel mai bine să vizitezi Cipru?

Cipru, cunoscut─â drept „insula zeilor” datorit─â leg─âturilor sale cu mitologia greac─â, este o destina╚Ťie turistic─â popular─â care atrage vizitatori datorit─â peisajelor sale pitore╚Öti, plajelor superbe ╚Öi culturii fascinante. Dac─â te ├«ntrebi c├ónd este cel mai bun moment pentru a vizita Cipru, ia ├«n considerare factori precum vremea, aglomera╚Ťia ╚Öi evenimentele locale pentru a te asigura c─â ai parte de cea mai bun─â experien╚Ť─â posibil─â.

 1. Vremea: Cipru are un climat mediteranean, cu veri calde ╚Öi uscate ╚Öi ierni bl├ónde ╚Öi umede. Temperaturile medii variaz─â de la aproximativ 17┬░C ├«n ianuarie p├ón─â la 30┬░C ├«n august. Dac─â e╚Öti ├«n c─âutarea unor zile ├«nsorite ╚Öi a unor temperaturi ideale pentru plaj─â ╚Öi ├«not, cel mai bun moment pentru a vizita Cipru este ├«n perioada mai-octombrie, c├ónd temperaturile se men╚Ťin ├«ntre 25┬░C ╚Öi 35┬░C. Cu toate acestea, re╚Ťine c─â ├«n lunile de varf, iulie ╚Öi august, c─âldura poate fi destul de intens─â, ajung├ónd uneori la peste 40┬░C.
 2. Aglomera╚Ťie: Vara este, de asemenea, sezonul turistic de v├órf ├«n Cipru, ├«n special ├«n lunile iulie ╚Öi august, c├ónd ╚Öcolile sunt ├«n vacan╚Ť─â ╚Öi mul╚Ťi turi╚Öti ajung pe insul─â. ├Än timpul acestor luni, plajele, hotelurile ╚Öi atrac╚Ťiile turistice pot fi destul de aglomerate. Dac─â preferi o vacan╚Ť─â mai lini╚Ötit─â ╚Öi mai pu╚Ťin aglomerat─â, ├«╚Ťi recomand─âm s─â vizitezi Cipru ├«n lunile intermediare, cum ar fi aprilie-mai ╚Öi septembrie-octombrie, c├ónd vremea este ├«nc─â pl─âcut─â, dar mul╚Ťimile sunt mai reduse.
 3. Activit─â╚Ťi ╚Öi evenimente: ├Än func╚Ťie de interesele ╚Öi preferin╚Ťele tale, diferitele evenimente ╚Öi activit─â╚Ťi care au loc ├«n Cipru pe tot parcursul anului ar putea influen╚Ťa momentul ├«n care dore╚Öti s─â vizitezi insula. Dac─â e╚Öti pasionat de cultur─â ╚Öi tradi╚Ťii, poate dore╚Öti s─â planifici c─âl─âtoria ├«n jurul unora dintre festivalurile ╚Öi s─ârb─âtorile importante ale Ciprului, cum ar fi Carnavalul din Limassol ├«n februarie sau Festivalul Vinului din Limassol ├«n septembrie. Dac─â e╚Öti interesat de activit─â╚Ťi ├«n aer liber, precum drume╚Ťii sau ciclism, lunile de prim─âvar─â ╚Öi toamn─â, c├ónd temperaturile sunt mai bl├ónde, sunt ideale pentru a explora parcurile na╚Ťionale ╚Öi traseele montane ale Ciprului.
 4. Pre╚Ťuri: ├Än timpul sezonului turistic de v├órf, ├«n special ├«n lunile iulie ╚Öi august, pre╚Ťurile la cazare ╚Öi alte servicii turistice pot fi mai ridicate datorit─â cererii mari. Dac─â ai un buget limitat sau pur ╚Öi simplu dore╚Öti s─â beneficiezi de cele mai bune oferte, ia ├«n considerare s─â vizitezi Cipru ├«n perioada de extrasezon, cum ar fi ├«n lunile noiembrie-martie. Cu toate acestea, ╚Ťine cont c─â unele facilit─â╚Ťi, cum ar fi piscinele hotelurilor sau restaurantele ├«n aer liber, ar putea fi ├«nchise ├«n extrasezon.
 5. Flora ╚Öi fauna: Cipru este cunoscut─â pentru flora sa divers─â, cu peste 1.800 de specii de plante, dintre care 128 sunt endemice insulei. Dac─â e╚Öti un iubitor de natur─â ╚Öi dore╚Öti s─â admiri florile s─âlbatice ├«n plin─â ├«nflorire, lunile de prim─âvar─â, ├«n special martie ╚Öi aprilie, sunt cele mai potrivite pentru vizit─â. De asemenea, Cipru este o destina╚Ťie popular─â pentru observarea p─âs─ârilor, cu aproximativ 400 de specii de p─âs─âri care tranziteaz─â sau cuib─âresc pe insul─â. Sezonul de migra╚Ťie al p─âs─ârilor are loc ├«n principal ├«n prim─âvar─â ╚Öi toamn─â, oferindu-╚Ťi ocazia s─â admiri o varietate de specii interesante.

├Än concluzie, cel mai bun moment pentru a vizita Cipru depinde ├«n mare m─âsur─â de preferin╚Ťele ╚Öi interesele tale personale. Dac─â vrei s─â te bucuri de soare, plaj─â ╚Öi via╚Ť─â de noapte, vara este perioada perfect─â pentru tine. Dac─â e╚Öti interesat de activit─â╚Ťi ├«n aer liber, cultur─â ╚Öi tradi╚Ťii sau dac─â preferi o vacan╚Ť─â mai lini╚Ötit─â ╚Öi mai pu╚Ťin aglomerat─â, atunci perioadele intermediare, precum prim─âvara ╚Öi toamna, ar putea fi mai potrivite. Indiferent de momentul ales, Cipru are multe de oferit ╚Öi este o destina╚Ťie care ├«╚Ťi va oferi o experien╚Ť─â de neuitat.

Cum este via╚Ťa local─â ├«n Cipru?

Via╚Ťa local─â din Cipru este caracterizat─â de o cultur─â relaxat─â ╚Öi primitoare, cu oameni prieteno╚Öi ╚Öi ospitalieri. Insula este cunoscut─â pentru stilul s─âu de via╚Ť─â mediteranean, cu mult soare, m├óncare delicioas─â ╚Öi o atitudine relaxat─â fa╚Ť─â de via╚Ť─â.

Oamenii din Cipru sunt m├óndri de tradi╚Ťiile ╚Öi cultura lor ╚Öi sunt deschi╚Öi s─â ├«mp─ârt─â╚Öeasc─â experien╚Ťele lor cu str─âinii. Familia este foarte important─â ├«n cultura cipriot─â ╚Öi se ├«nt├ómpl─â adesea ca familiile s─â se ├«nt├ólneasc─â pentru a petrece timp ├«mpreun─â ╚Öi pentru a lua masa.

M├óncarea este o alt─â parte important─â a vie╚Ťii locale din Cipru. Cipru are o buc─ât─ârie tradi╚Ťional─â bogat─â, cu o varietate de preparate delicioase, inclusiv salate, br├ónzeturi locale, meze (aperitive), carne de miel ╚Öi fructe de mare proaspete. Mul╚Ťi locuitori obi╚Önuiesc s─â mearg─â la taverne pentru a m├ónca ╚Öi pentru a socializa cu prietenii ╚Öi familia.

├Än general, via╚Ťa local─â ├«n Cipru este una relaxat─â ╚Öi plin─â de bucurie de via╚Ť─â. Oamenii din Cipru sunt prieteno╚Öi ╚Öi deschi╚Öi, iar turistii sunt ├«ntotdeauna bineveni╚Ťi s─â experimenteze cultura ╚Öi stilul de via╚Ť─â local. Dincolo de locurile turistice populare, exist─â multe sate pitore╚Öti ╚Öi ora╚Öe mai mici, unde turi╚Ötii pot experimenta via╚Ťa local─â autentic─â ╚Öi tradi╚Ťional─â a Ciprului.

Arta și cultura în Cipru

Cipru, o insul─â situat─â ├«n Marea Mediteran─â, se m├óndre╚Öte cu o istorie ╚Öi o cultur─â bogat─â care dateaz─â de mii de ani. Cu influen╚Ťe grece╚Öti, romane, bizantine ╚Öi otomane, arta ╚Öi cultura cipriot─â reflect─â o mo╚Ötenire complex─â ╚Öi divers─â, care poate fi admirat─â ├«n numeroase muzee, situri arheologice ╚Öi festivaluri. Acest ghid ├«╚Ťi prezint─â c├óteva aspecte cheie ale artei ╚Öi culturii din Cipru.

 1. Arheologie: Cipru este cunoscut─â pentru siturile sale arheologice de excep╚Ťie, care ofer─â o fereastr─â spre istoria sa bogat─â. Unul dintre cele mai faimoase situri este sanctuarul grecesc al zei╚Ťei Afrodita, situat ├«n apropiere de Palaipaphos. Aici se afl─â Templul lui Afrodita, unde, potrivit mitologiei, zei╚Ťa s-a n─âscut din spuma m─ârii. Alte situri arheologice notabile includ Salamina, cu ruinele sale romane, ╚Öi Kourion, care g─âzduie╚Öte un teatru grecesc antic, precum ╚Öi mozaicuri romane remarcabile.
 2. Arhitectur─â: Datorit─â pozi╚Ťiei sale strategice ├«n Marea Mediteran─â, Cipru a fost ocupat─â de-a lungul secolelor de diverse civiliza╚Ťii, care au l─âsat ├«n urm─â o varietate de stiluri arhitectonice. Biserici bizantine, precum cea de la Stavrovouni, demonstreaz─â rafinamentul artei religioase timpurii, ├«n timp ce fortifica╚Ťiile vene╚Ťiene, cum ar fi zidurile Nicosiei, ilustreaz─â puterea ╚Öi influen╚Ťa acestui mare imperiu maritim. Ora╚Öele Famagusta ╚Öi Kyrenia g─âzduiesc exemple de arhitectur─â gotic─â, ├«n timp ce ora╚Öul Lefkara este faimos pentru casele sale tradi╚Ťionale cu acoperi╚Öuri de ╚Ťigl─â.
 3. Pictur─â ╚Öi sculptur─â: Arti╚Ötii ciprio╚Ťi, de-a lungul secolelor, au fost inspira╚Ťi de tradi╚Ťiile ╚Öi evenimentele istorice ale insulei. ├Än perioada bizantin─â, pictura de icoane a ├«nflorit, cu exemple deosebite p─âstrate ├«n biserici precum Panagia Forviotissa (Asinou). ├Än perioada vene╚Ťian─â ╚Öi otoman─â, au ap─ârut diverse forme de art─â popular─â, cum ar fi sculpturile ├«n lemn ╚Öi ceramic─â tradi╚Ťional─â. ├Än prezent, arta contemporan─â cipriot─â exploreaz─â diverse teme ╚Öi tehnici, iar arti╚Öti precum Stass Paraskos ╚Öi Glyn Hughes au adus recunoa╚Ötere interna╚Ťional─â artei cipriote.
 4. Muzic─â ╚Öi dans: Muzica ╚Öi dansul ocup─â un loc central ├«n cultura cipriot─â ╚Öi sunt str├óns legate de tradi╚Ťiile ╚Öi evenimentele populare ale insulei. Muzica tradi╚Ťional─â cipriot─â ├«mbin─â influen╚Ťe grece╚Öti, turce╚Öti ╚Öi orientale ╚Öi este adesea acompaniat─â de instrumente precum l─âuta, bouzouki ╚Öi tamburina. Dansurile populare cipriote, cum ar fi syrtos, kalamatianos ╚Öi zeibekiko, au r─âd─âcini ad├ónci ├«n istorie ╚Öi sunt o parte important─â a s─ârb─âtorilor ╚Öi evenimentelor familiale.
  Festivalurile de muzic─â ╚Öi dans sunt frecvente ├«n Cipru, oferind o platform─â pentru arti╚Ötii locali ╚Öi interna╚Ťionali. Festivalul Interna╚Ťional de Muzic─â de la Kypria, care are loc ├«n fiecare an ├«n septembrie ╚Öi octombrie, prezint─â o gam─â larg─â de spectacole, de la muzic─â clasic─â ╚Öi de oper─â p├ón─â la jazz ╚Öi muzic─â popular─â. De asemenea, Festivalul de Dans Contemporan din Cipru ╚Öi Festivalul de Folclor aduc ├«n prim-plan tradi╚Ťiile ╚Öi inova╚Ťiile ├«n arta dansului.
 5. Artizanat ╚Öi me╚Öte╚Öuguri: Me╚Öte╚Öugurile tradi╚Ťionale au o istorie ├«ndelungat─â ├«n Cipru ╚Öi continu─â s─â fie practicate ╚Öi ast─âzi. Ora╚Öul Lefkara este renumit pentru broderiile sale fine, numite „lefkaritika”, care sunt realizate manual ╚Öi adesea folosite pentru a decora haine, lenjerii de pat ╚Öi alte textile. ├Än satele Fikardou ╚Öi Kato Drys, po╚Ťi admira ╚Öi cum se ╚Ťes covoarele tradi╚Ťionale, ├«n timp ce ├«n satele Kornos ╚Öi Lemba se pot g─âsi ol─ârituri frumoase realizate de me╚Öteri pricepu╚Ťi.

├Än concluzie, arta ╚Öi cultura cipriot─â reflect─â o mo╚Ötenire bogat─â ╚Öi divers─â, care se ├«ntinde pe mii de ani. Vizit├ónd siturile arheologice, explor├ónd arhitectura, particip├ónd la festivaluri ╚Öi descoperind me╚Öte╚Öugurile tradi╚Ťionale, po╚Ťi p─âtrunde ├«n inima culturii cipriote ╚Öi te po╚Ťi bucura de un tur autentic ╚Öi captivant al acestei insule fascinante.

Care este arhitectura local─â din Cipru?

Arhitectura local─â din Cipru este influen╚Ťat─â de o varietate de stiluri ╚Öi perioade istorice, de la epoca antichit─â╚Ťii p├ón─â la prezent. Iat─â c├óteva dintre cele mai importante stiluri arhitecturale din Cipru:

 1. Arhitectura bizantin─â – Arhitectura bizantin─â este prezent─â ├«n majoritatea bisericilor ╚Öi m─ân─âstirilor din Cipru. Aceast─â arhitectur─â este caracterizat─â de domuri mari, arce semicirculare ╚Öi fresce ╚Öi mozaicuri elaborate.
 2. Arhitectura gotic─â – Arhitectura gotic─â este prezent─â ├«n c├óteva biserici ╚Öi catedrale din Cipru, ├«n special cele construite de vene╚Ťieni ├«n secolul al XV-lea. Aceste cl─âdiri au de obicei ferestre ├«n arcad─â ├«nalte, arcade gotice ╚Öi sculpturi detaliate.
 3. Arhitectura otoman─â – Cipru a fost sub st─âp├ónire otoman─â timp de mai multe secole, iar aceast─â perioad─â a influen╚Ťat arhitectura insulei. Cl─âdirile otomane din Cipru au de obicei cur╚Ťi interioare ╚Öi gr─âdini ╚Öi sunt decorate cu mozaicuri ╚Öi faian╚Ť─â colorat─â.
 4. Arhitectura neoclasic─â – Arhitectura neoclasic─â a fost popular─â ├«n Cipru ├«n secolul al XIX-lea ╚Öi la ├«nceputul secolului al XX-lea. Aceast─â arhitectur─â este caracterizat─â de coloane ├«nalte, ferestre cu gratii ╚Öi balcoane cu balustrade decorate.
 5. Arhitectura modern─â – ├Än ultimii ani, Cipru a trecut printr-o perioad─â de dezvoltare rapid─â ╚Öi a ├«nceput s─â prezinte o arhitectur─â modern─â ╚Öi contemporan─â. Multe cl─âdiri noi sunt proiectate ├«n stiluri moderne, cu linii curate ╚Öi materiale noi.

├Än general, arhitectura din Cipru reflect─â istoria ├«ndelungat─â ╚Öi diversitatea cultural─â a insulei. Turi╚Ötii care viziteaz─â Cipru pot admira o varietate de stiluri arhitecturale ╚Öi pot explora cl─âdiri vechi ╚Öi noi, care reflect─â cultura ╚Öi tradi╚Ťiile locale.

Top 5 atrac╚Ťii turistice din Cipru

Cipru, o insul─â situat─â ├«n Marea Mediteran─â, are o istorie bogat─â ╚Öi o diversitate natural─â impresionant─â, care atrage vizitatori din ├«ntreaga lume. De la situri arheologice ╚Öi plaje idilice p├ón─â la mun╚Ťi ├«nal╚Ťi ╚Öi ora╚Öe pline de via╚Ť─â, Cipru ofer─â o multitudine de atrac╚Ťii turistice. Iat─â top 5 atrac╚Ťii turistice pe care nu ar trebui s─â le ratezi atunci c├ónd vizitezi Cipru:

 1. Paphos (Pafos): Paphos este un ora╚Ö situat ├«n sud-vestul Ciprului ╚Öi este un loc ├«nscris ├«n patrimoniul mondial UNESCO. Ora╚Öul este cunoscut pentru ruinele sale arheologice, care dateaz─â din perioada elenistic─â ╚Öi roman─â. Printre principalele atrac╚Ťii se num─âr─â Parcul Arheologic Paphos, unde vei g─âsi mozaicurile impresionante ale Caselor lui Dionysos, Aion ╚Öi Theseus, precum ╚Öi Templul lui Afrodita ╚Öi amfiteatrul antic din Kourion. Paphos este, de asemenea, un punct de plecare ideal pentru a explora Parcul Na╚Ťional Akamas, o zon─â protejat─â cu plaje s─âlbatice, pe╚Öteri ╚Öi trasee de drume╚Ťie.
 2. Nicosia (Lefkosia): Nicosia este capitala Ciprului ╚Öi un ora╚Ö plin de istorie ╚Öi cultur─â. Vizit├ónd ora╚Öul, vei descoperi o mul╚Ťime de muzee, cum ar fi Muzeul Leventis ╚Öi Muzeul de Art─â Cipriot─â, care ad─âpostesc artefacte ╚Öi opere de art─â de-a lungul secolelor. De asemenea, nu rata o plimbare prin centrul vechi al Nicosiei, unde vei g─âsi case tradi╚Ťionale cu acoperi╚Öuri de ╚Ťigl─â, biserici ortodoxe ╚Öi zidurile fortificate vene╚Ťiene. Ora╚Öul este, de asemenea, unic, deoarece este ├«mp─âr╚Ťit ├«ntre partea greac─â ╚Öi cea turc─â, iar ├«n zona tampon aflat─â sub controlul ONU po╚Ťi observa cl─âdiri ╚Öi str─âzi p─âr─âsite.
 3. Limassol (Lemesos): Limassol este al doilea cel mai mare ora╚Ö din Cipru ╚Öi un important centru turistic. Aici vei g─âsi o combina╚Ťie vibrant─â de plaje, restaurante, baruri ╚Öi magazine. Ora╚Öul g─âzduie╚Öte, de asemenea, numeroase evenimente culturale, cum ar fi Carnavalul din Limassol ╚Öi Festivalul Vinului. Printre atrac╚Ťiile turistice se num─âr─â Castelul Medieval Limassol, unde se presupune c─â regele Richard Inim─â de Leu s-a c─âs─âtorit cu Berengaria de Navarra, ╚Öi situl arheologic Amathus, care dateaz─â din perioada antic─â.
 4. Ayia Napa: Ayia Napa este o sta╚Ťiune popular─â de pe coasta sud-estic─â a Ciprului, cunoscut─â pentru plajele sale superbe, apele cristaline ╚Öi via╚Ťa de noapte animat─â. Plaja Nissi este una dintre cele mai cunoscute plaje din zon─â, oferind nisip fin ╚Öi facilit─â╚Ťi moderne, ├«n timp ce plaja Makronissos atrage vizitatorii cu peisajul s─âu s─âlbatic ╚Öi posibilit─â╚Ťile de scufund─âri. Ayia Napa este, de asemenea, un loc ideal pentru a explora Parcul Na╚Ťional Forestier Cape Greco, o zon─â protejat─â cu trasee de drume╚Ťie, puncte panoramice ╚Öi pe╚Öteri marine.
 5. M─ân─âstirea Kykkos: Situat─â ├«n Mun╚Ťii Troodos, M─ân─âstirea Kykkos este una dintre cele mai faimoase ╚Öi mai bogate m─ân─âstiri din Cipru. Fondat─â ├«n secolul al XI-lea, m─ân─âstirea ad─âposte╚Öte o icoan─â sf├ónt─â a Maicii Domnului, despre care se spune c─â a fost pictat─â de Sf├óntul Luca. M─ân─âstirea este, de asemenea, cunoscut─â pentru mozaicurile sale impresionante ╚Öi frescele din biserica principal─â, care ilustreaz─â scene din Vechiul ╚Öi Noul Testament. Vizit├ónd M─ân─âstirea Kykkos, vei avea ocazia s─â te conectezi cu istoria ╚Öi tradi╚Ťiile religioase ale Ciprului, precum ╚Öi s─â te bucuri de frumuse╚Ťea natural─â a Mun╚Ťilor Troodos.

Acestea sunt doar c├óteva dintre atrac╚Ťiile turistice pe care Cipru le are de oferit. Insula combin─â istoria, cultura, peisajele naturale ╚Öi ospitalitatea ├«ntr-un mod unic ╚Öi irezistibil. Indiferent dac─â e╚Öti interesat de arheologie, plaj─â, drume╚Ťii sau pur ╚Öi simplu de a te relaxa ├«ntr-un cadru pitoresc, Cipru are ceva de oferit pentru fiecare vizitator. A╚Öadar, ia-╚Ťi timp s─â explorezi insula ╚Öi s─â descoperi comorile ascunse pe care acest loc minunat le ofer─â.

Top 5 activit─â╚Ťi de f─âcut ├«n Cipru

Cipru, cu peisajele sale variate, clima mediteranean─â ╚Öi bog─â╚Ťia de cultur─â ╚Öi istorie, ofer─â o multitudine de activit─â╚Ťi pentru a satisface interesele ╚Öi preferin╚Ťele oric─ârui c─âl─âtor. Iat─â top 5 activit─â╚Ťi pe care trebuie s─â le ├«ncerci ├«n timpul c─âl─âtoriei tale ├«n Cipru:

 1. Scufund─âri ╚Öi snorkeling: Cipru este recunoscut─â pentru apele sale cristaline ╚Öi bog─â╚Ťia de via╚Ť─â marin─â, ceea ce o face o destina╚Ťie ideal─â pentru scufund─âri ╚Öi snorkeling. Pe coasta sud-estic─â a insulei, Cape Greco ╚Öi Protaras ofer─â locuri excelente pentru scufund─âri, inclusiv reciful Zenobia, unul dintre cele mai cunoscute epave de nave din Marea Mediteran─â. ├Än Ayia Napa, Green Bay ╚Öi Sirena Bay sunt locuri populare pentru snorkeling, unde po╚Ťi explora lumea subacvatic─â ├«ntr-un mod relaxant ╚Öi prietenos pentru ├«ncep─âtori.
 2. Drume╚Ťii ╚Öi ciclism: Mun╚Ťii Troodos ╚Öi Parcul Na╚Ťional Akamas ofer─â o multitudine de trasee de drume╚Ťie ╚Öi ciclism, potrivite pentru toate nivelurile de dificultate. ├Än Mun╚Ťii Troodos, poti explora p─âduri de pini, cascade ╚Öi sate tradi╚Ťionale cipriote, precum ╚Öi a vizita m─ân─âstiri bizantine, cum ar fi M─ân─âstirea Kykkos. ├Än Parcul Na╚Ťional Akamas, po╚Ťi admira peisaje s─âlbatice, plaje izolate ╚Öi forma╚Ťiuni st├óncoase spectaculoase, precum cele de la Avakas Gorge.
 3. Degust─âri de vin: Cipru are o istorie ├«ndelungat─â ├«n produc╚Ťia de vin ╚Öi este cunoscut─â pentru soiurile sale autohtone, precum Xynisteri ╚Öi Maratheftiko. O excursie ├«n regiunea viticol─â din Cipru, cum ar fi cea ├«n satele din jurul Limassol, te va duce la crame locale unde vei putea degusta vinuri delicioase ╚Öi ├«nv─â╚Ťa despre procesul de vinifica╚Ťie. Un alt punct de atrac╚Ťie este Comandaria, cel mai vechi vin denumit din lume, produs ├«n satul Kolossi, ├«n apropiere de Limassol.
 4. Experien╚Ťe culturale: Cipru are o cultur─â bogat─â ╚Öi divers─â, iar participarea la evenimente ╚Öi festivaluri locale este o modalitate excelent─â de a te conecta cu tradi╚Ťiile ╚Öi obiceiurile locuitorilor. Festivalul Anthestiria din Paphos, s─ârb─âtoarea florilor care are loc ├«n prim─âvar─â, este o ocazie de a vedea parade cu flori ╚Öi de a participa la evenimente culturale. ├Än septembrie, Festivalul Vinului din Limassol celebreaz─â recolta de struguri ╚Öi ofer─â degust─âri de vin, muzic─â tradi╚Ťional─â ╚Öi dansuri populare. De asemenea, te po╚Ťi al─âtura unei excursii ghidate ├«n satele tradi╚Ťionale, unde vei putea ├«nt├ólni me╚Öteri locali ╚Öi vei ├«nv─â╚Ťa despre me╚Öte╚Öugurile tradi╚Ťionale, cum ar fi broderiile lefkaritika ╚Öi ol─âritul.
 5. Relaxare pe plaj─â: Cipru este renumit─â pentru plajele sale pitore╚Öti ╚Öi apele sale turcoaz, care te invit─â s─â te relaxezi ╚Öi s─â te bucuri de soare. Plaja Nissi din Ayia Napa este popular─â pentru nisipul s─âu fin ╚Öi apele sale lini╚Ötite, ideale pentru ├«not ╚Öi sporturi nautice. Coral Bay, ├«n apropiere de Paphos, ofer─â o atmosfer─â mai lini╚Ötit─â ╚Öi posibilit─â╚Ťi de snorkeling, ├«n timp ce plajele din Parcul Na╚Ťional Akamas, precum Lara Bay ╚Öi Blue Lagoon, sunt locuri ideale pentru a te bucura de natur─â ├«ntr-un cadru s─âlbatic ╚Öi nepoluat.

Acestea sunt doar c├óteva dintre activit─â╚Ťile pe care le po╚Ťi experimenta ├«n Cipru. Indiferent dac─â e╚Öti un aventurier ├«n c─âutarea de senza╚Ťii tari, un iubitor de cultur─â dornic s─â exploreze trecutul ╚Öi tradi╚Ťiile locale sau pur ╚Öi simplu dore╚Öti s─â te relaxezi pe plaj─â ╚Öi s─â te bucuri de soare, Cipru are o mul╚Ťime de op╚Ťiuni de a-╚Ťi face vacan╚Ťa memorabil─â. A╚Öadar, nu ezita s─â te aventurezi ╚Öi s─â descoperi frumuse╚Ťile ╚Öi activit─â╚Ťile unice pe care aceast─â insul─â ├«nsorit─â le are de oferit.

Economia din Cipru

Economia din Cipru este o economie de pia╚Ť─â cu o puternic─â orientare spre servicii. Aceasta a trecut printr-un proces de dezvoltare rapid─â ├«n ultimii ani, de la o economie bazat─â pe agricultur─â la una bazat─â pe turism, servicii financiare ╚Öi imobiliare.

Turismul este una dintre cele mai importante industrii din Cipru, contribuind semnificativ la PIB-ul ╚Ť─ârii. Insula prime╚Öte peste 3 milioane de turi╚Öti ├«n fiecare an, iar industria turismului este responsabil─â pentru aproximativ 20% din PIB.

Serviciile financiare ╚Öi bancare sunt, de asemenea, o component─â important─â a economiei din Cipru. Cipru este un centru financiar important, cu multe b─ânci interna╚Ťionale ╚Öi companii de asigur─âri care ├«╚Öi au sediul ├«n ╚Ťar─â.

Sectorul imobiliar din Cipru este, de asemenea, ├«n plin─â dezvoltare. ├Än ultimii ani, Cipru a atras un num─âr mare de investitori str─âini, datorit─â programului s─âu de cet─â╚Ťenie prin investi╚Ťie. Acest program permite str─âinilor s─â ob╚Ťin─â cet─â╚Ťenia cipriot─â ├«n schimbul unei investi╚Ťii semnificative ├«n propriet─â╚Ťi imobiliare sau alte afaceri ├«n ╚Ťar─â.

Agricultura a fost odat─â o industrie important─â ├«n Cipru, dar ├«n prezent contribuie doar cu o mic─â parte la economia ╚Ť─ârii. Principalele culturi cultivate ├«n Cipru sunt cartofii, strugurii ╚Öi citricele.

├Än general, economia din Cipru a trecut printr-un proces de modernizare ├«n ultimii ani ╚Öi este ├«n prezent una dintre cele mai dezvoltate din regiune. Cu toate acestea, economia din Cipru a suferit ╚Öi din cauza crizei financiare din 2012, iar ╚Ťara a primit un program de salvare de la Uniunea European─â ╚Öi Fondul Monetar Interna╚Ťional pentru a ajuta la restabilirea stabilit─â╚Ťii financiare.

Industria din Cipru

Industria din Cipru este una mai pu╚Ťin dezvoltat─â dec├ót alte sectoare ale economiei, precum turismul ╚Öi serviciile financiare. Totu╚Öi, exist─â c├óteva industrii importante care joac─â un rol important ├«n economia ╚Ť─ârii.

Industria alimentar─â este una dintre cele mai importante industrii din Cipru. Aceasta include produc╚Ťia de ulei de m─âsline, vin, fructe ╚Öi legume. Cipru este, de asemenea, cunoscut─â pentru produc╚Ťia de br├ónz─â, ├«n special pentru br├ónza local─â halloumi.

Industria construc╚Ťiilor este, de asemenea, o industrie important─â ├«n Cipru. ├Än ultimii ani, au fost construite multe propriet─â╚Ťi noi pe insul─â, datorit─â programului de cet─â╚Ťenie prin investi╚Ťie. Aceasta a dus la o cre╚Ötere a cererii pentru servicii de construc╚Ťii ╚Öi de construc╚Ťii.

Industria textil─â ╚Öi a ├«mbr─âc─âmintei este, de asemenea, o industrie important─â ├«n Cipru. De╚Öi produc╚Ťia a fost redus─â ├«n ultimii ani, aceasta continu─â s─â joace un rol important ├«n economia ╚Ť─ârii. Cipru produce o varietate de produse textile, inclusiv ├«mbr─âc─âminte, covoare ╚Öi ╚Ťes─âturi.

Industria produc╚Ťiei de energie este ├«n dezvoltare ├«n Cipru, cu construc╚Ťia unei centrale electrice noi pe baz─â de gaz natural, care urmeaz─â s─â fie finalizat─â ├«n 2022. De asemenea, Cipru are un poten╚Ťial semnificativ pentru produc╚Ťia de energie solar─â, datorit─â climei sale favorabile.

├Än general, industria din Cipru este ├«ntr-o continu─â dezvoltare, iar ╚Ťara ├«╚Öi ├«ndreapt─â aten╚Ťia c─âtre noi sectoare ╚Öi noi oportunit─â╚Ťi de afaceri pentru a-╚Öi diversifica economia ╚Öi a ad─âuga valoare ad─âugat─â.

Turismul din Cipru

Turismul este una dintre cele mai importante industrii din Cipru, contribuind semnificativ la economia insulei. Cipru este o destina╚Ťie popular─â pentru turi╚Ötii din ├«ntreaga lume, datorit─â climei mediteraneene, plajelor, monumentelor istorice ╚Öi culturii bogate.

Iat─â c├óteva dintre cele mai populare atrac╚Ťii turistice din Cipru:

 1. Plajele – Cipru are o varietate de plaje, de la cele mai lini╚Ötite ╚Öi ascunse, la cele mai aglomerate ╚Öi celebre. Cele mai populare plaje din Cipru includ Plaja Nissi, Plaja Fig Tree Bay ╚Öi Plaja Coral Bay.
 2. Monumente istorice – Cipru are o istorie ├«ndelungat─â ╚Öi bogat─â, iar insula are o varietate de monumente istorice, cum ar fi mozaicurile ╚Öi frescele bizantine, castrele ╚Öi templele antice ╚Öi fort─âre╚Ťele medievale.
 3. Satele tradi╚Ťionale – Cipru are o mul╚Ťime de sate pitore╚Öti ╚Öi tradi╚Ťionale, care p─âstreaz─â cultura ╚Öi tradi╚Ťiile locale. Unele dintre cele mai populare sate sunt Lefkara, Omodos ╚Öi Kalopanayiotis.
 4. Parcurile na╚Ťionale – Cipru are o varietate de parcuri na╚Ťionale, cum ar fi Parcul Na╚Ťional Troodos ╚Öi Parcul Na╚Ťional Cape Greco, care ofer─â peisaje naturale frumoase, cu mun╚Ťi, cascade, lacuri ╚Öi plaje.
 5. Festivaluri ╚Öi evenimente – Cipru g─âzduie╚Öte o varietate de festivaluri ╚Öi evenimente culturale pe tot parcursul anului, inclusiv Festivalul de Vin de la Limassol, Festivalul Interna╚Ťional de Film de la Cipru ╚Öi Festivalul de Art─â Medieval─â de la Famagusta.

├Än general, turismul din Cipru ofer─â o gam─â larg─â de activit─â╚Ťi ╚Öi experien╚Ťe, care s─â corespund─â intereselor ╚Öi preferin╚Ťelor turi╚Ötilor din ├«ntreaga lume. Insula este cunoscut─â pentru ospitalitatea sa, tradi╚Ťiile ╚Öi cultura sa bogat─â ╚Öi este o destina╚Ťie popular─â pentru turi╚Ötii care caut─â o experien╚Ť─â autentic─â ╚Öi relaxant─â ├«ntr-un mediu mediteraneean pitoresc.

Pe culmile Olimpului cipriot: Aventur─â ╚Öi descoperire ├«n inima Mun╚Ťilor Troodos

Muntele Olimp, situat ├«n inima insulei Cipru, este cel mai ├«nalt v├órf al Mun╚Ťilor Troodos, av├ónd o altitudine de 1.952 de metri deasupra nivelului m─ârii. Acest munte impresionant reprezint─â un simbol al Ciprului ╚Öi este o destina╚Ťie popular─â pentru turi╚Öti ╚Öi localnici deopotriv─â, datorit─â frumuse╚Ťii sale naturale ╚Öi a oportunit─â╚Ťilor de recreere pe care le ofer─â.

Peisajul din jurul Muntelui Olimp este dominat de p─âduri de pini ╚Öi cedri, care ofer─â ad─âpost pentru o gam─â larg─â de faun─â s─âlbatic─â, inclusiv specii endemice, cum ar fi muflonul cipriot. Flora ╚Öi fauna divers─â a muntelui fac din drume╚Ťiile prin aceast─â zon─â o experien╚Ť─â de neuitat pentru iubitorii de natur─â.

├Än timpul iernii, Muntele Olimp se transform─â ├«ntr-un paradis pentru sporturile de iarn─â, cu z─âpad─â abundent─â ╚Öi condi╚Ťii perfecte pentru schi ╚Öi snowboard. Sta╚Ťiunea de schi Troodos, situat─â ├«n apropiere, ofer─â p├órtii de diferite grade de dificultate ╚Öi facilit─â╚Ťi moderne pentru a satisface nevoile tuturor vizitatorilor. Pe l├óng─â sporturile de iarn─â, zona este ╚Öi un loc minunat pentru a experimenta frumuse╚Ťea muntelui acoperit de z─âpad─â ╚Öi a admira priveli╚Ötile panoramice.

├Än apropiere de Muntele Olimp, vei g─âsi ╚Öi numeroase m─ân─âstiri bizantine, unele dintre ele fiind ├«nscrise ├«n patrimoniul mondial UNESCO. Aceste m─ân─âstiri, cum ar fi M─ân─âstirea Kykkos ╚Öi M─ân─âstirea Stavrovouni, ad─âpostesc opere de art─â ╚Öi icoane pre╚Ťioase ╚Öi ofer─â o perspectiv─â asupra istoriei ╚Öi culturii religioase ale Ciprului.

Explorarea Muntelui Olimp ╚Öi a Mun╚Ťilor Troodos ├«n general este o activitate foarte recomandat─â pentru oricine viziteaz─â Cipru. Pe l├óng─â frumuse╚Ťea natural─â, mun╚Ťii ofer─â oportunit─â╚Ťi de a experimenta tradi╚Ťiile locale ╚Öi a ├«nv─â╚Ťa despre istoria ╚Öi cultura insulei. Fie c─â te intereseaz─â drume╚Ťiile, sporturile de iarn─â sau pur ╚Öi simplu te bucuri de priveli╚Öti spectaculoase, Muntele Olimp nu te va dezam─âgi.

Ce evenimente culturale se organizează în Cipru?

Cipru g─âzduie╚Öte o serie de evenimente culturale pe tot parcursul anului, care prezint─â cultura, tradi╚Ťiile ╚Öi istoria insulei. Iat─â c├óteva dintre cele mai populare evenimente culturale din Cipru:

 1. Festivalul de Vin de la Limassol:┬áFestivalul de Vin de la Limassol este un eveniment anual care se desf─â╚Öoar─â ├«n septembrie, ├«n ora╚Öul Limassol. Festivalul prezint─â vinurile locale din Cipru, precum ╚Öi m├ónc─ârurile tradi╚Ťionale ╚Öi muzica ╚Öi dansurile populare cipriote.
 2. Festivalul Interna╚Ťional de Film de la Cipru:┬áFestivalul Interna╚Ťional de Film de la Cipru este un eveniment anual care se desf─â╚Öoar─â ├«n noiembrie, ├«n capitala Nicosia. Festivalul prezint─â o varietate de filme independente ╚Öi interna╚Ťionale, cu tematici diverse ╚Öi este o oportunitate pentru cinefili de a explora cultura cinematografic─â din Cipru.
 3. Festivalul Medieval de la Famagusta: Festivalul Medieval de la Famagusta este un eveniment anual care se desf─â╚Öoar─â ├«n octombrie, ├«n ora╚Öul Famagusta. Festivalul reconstituie via╚Ťa ╚Öi cultura din perioada medieval─â, cu artizani, dansatori, muzicieni ╚Öi reprezenta╚Ťii de teatru.
 4. Festivalul de Art─â ╚Öi Cultur─â de la Larnaca:┬áFestivalul de Art─â ╚Öi Cultur─â de la Larnaca este un eveniment anual care se desf─â╚Öoar─â ├«n vara, ├«n ora╚Öul Larnaca. Festivalul prezint─â art─â contemporan─â, muzic─â ╚Öi dans, precum ╚Öi expozi╚Ťii de art─â ╚Öi evenimente culturale.
 5. Carnavalul de la Limassol: Carnavalul de la Limassol este un eveniment anual care se desfășoară în luna februarie, în orașul Limassol. Carnavalul este o sărbătoare populară care aduce laolaltă comunitatea locală și turiștii, cu parade, muzică, dansuri și costume colorate.

Acestea sunt doar c├óteva dintre cele mai populare evenimente culturale din Cipru. Insula are multe alte festivaluri ╚Öi evenimente culturale pe tot parcursul anului, care prezint─â diversitatea ╚Öi bog─â╚Ťia culturii cipriote.

Ce m├ónc─âruri cu specific local po╚Ťi servi?

Cipru are o varietate de m├ónc─âruri delicioase ╚Öi unice, care sunt reprezentative pentru cultura ╚Öi tradi╚Ťiile locale. Iat─â top 5 m├ónc─âruri cu specific local pe care le po╚Ťi servi ├«n Cipru:

 1. Souvla: Souvla este un fel de m├óncare tradi╚Ťional cipriot, care const─â ├«n carne de oaie sau de porc fraged─â, g─âtit─â lent la gr─âtar. Este servit─â cu cartofi pr─âji╚Ťi, salat─â ╚Öi p├óine cipriot─â.
 2. Tzatziki: Tzatziki este un dip tradi╚Ťional cipriot, f─âcut cu iaurt, castrave╚Ťi, usturoi ╚Öi m─ârar. Este adesea servit cu p├óine plat─â cipriot─â, sau ca garnitur─â pentru diverse feluri de m├óncare.
 3. Halloumi: Halloumi este un tip de br├ónz─â cipriot─â, f─âcut─â dintr-o combina╚Ťie de lapte de oaie ╚Öi de capr─â. Este de obicei servit─â fript─â sau la gr─âtar, cu salat─â sau garnitur─â de legume.
 4. Keftedes: Keftedes sunt chiftele cipriote, făcute din carne de vită sau de porc, amestecată cu ceapă, ierburi și mirodenii. Acestea sunt apoi prăjite și servite cu garnitură de legume sau cu sos de iaurt.
 5. Meze: Meze este o selec╚Ťie de feluri de m├óncare tradi╚Ťionale cipriote, care pot include diverse preparate, cum ar fi tzatziki, hummus, salat─â greceasc─â, p├óine cipriot─â, keftedes, fructe de mare ╚Öi alte feluri de m├óncare. Este adesea servit ca un fel de m├óncare pentru a fi ├«mp─âr╚Ťit ├«ntre prieteni ╚Öi familie.

Acestea sunt doar c├óteva dintre cele mai populare ╚Öi delicioase m├ónc─âruri cu specific local din Cipru. Insula are multe alte feluri de m├óncare tradi╚Ťionale ╚Öi unice, care sunt o parte important─â a culturii ╚Öi tradi╚Ťiilor cipriote.

Ce b─âuturi cu specific local po╚Ťi servi?

Cipru are o varietate de b─âuturi tradi╚Ťionale ╚Öi unice, care sunt reprezentative pentru cultura ╚Öi tradi╚Ťiile locale. Iat─â c├óteva dintre cele mai populare b─âuturi cu specific local pe care le po╚Ťi servi ├«n Cipru:

 1. Commandaria:┬áCommandaria este un vin dulce ╚Öi aromat, care este produs ├«n regiunea Troodos din Cipru. Este f─âcut din dou─â soiuri de struguri autohtoni, Xynisteri ╚Öi Mavro, ╚Öi este ├«mb─âtr├ónit timp de cel pu╚Ťin doi ani ├«n butoaie de lemn.
 2. Zivania: Zivania este o b─âutur─â alcoolic─â tradi╚Ťional─â cipriot─â, f─âcut─â din struguri distila╚Ťi. Are o arom─â puternic─â ╚Öi un con╚Ťinut ridicat de alcool, ╚Öi este adesea servit─â ca digestiv dup─â o mas─â.
 3. Brandy Sour: Brandy Sour este un cocktail tradi╚Ťional cipriot, f─âcut cu coniac, suc de l─âm├óie, sirop de zah─âr ╚Öi o felie de portocal─â. Este o b─âutur─â r─âcoritoare ╚Öi dulce, care este popular─â ├«n timpul verii.
 4. Frapp├ę: Frapp├ę este o b─âutur─â de cafea r─âcoritoare, care este popular─â ├«n Cipru ╚Öi ├«n alte ╚Ť─âri mediteraneene. Este f─âcut─â cu cafea instant, ap─â, lapte ╚Öi cuburi de ghea╚Ť─â, ╚Öi este adesea servit─â cu un pai de bambus.
 5. Lemonada Cipriot─â: Lemonada cipriot─â este o b─âutur─â r─âcoritoare ╚Öi dulce, f─âcut─â cu l─âm├óie proasp─ât stors─â, sirop de zah─âr ╚Öi ap─â mineral─â. Este o b─âutur─â popular─â ├«n timpul verii ╚Öi este adesea servit─â cu ghea╚Ť─â ╚Öi o felie de l─âm├óie.

Acestea sunt doar c├óteva dintre cele mai populare b─âuturi cu specific local din Cipru. Insula are multe alte b─âuturi tradi╚Ťionale ╚Öi unice, cum ar fi limoncello, ouzo ╚Öi tsipouro, care sunt o parte important─â a culturii ╚Öi tradi╚Ťiilor cipriote.

Meșteșuguri locale in Cipru

Cipru are o tradi╚Ťie bogat─â de me╚Öte╚Öuguri locale, care reflect─â istoria ├«ndelungat─â ╚Öi cultura insulei. Iat─â c├óteva dintre cele mai importante me╚Öte╚Öuguri locale din Cipru:

 1. Confec╚Ťionarea de ╚Ťes─âturi – Cipru are o tradi╚Ťie ├«ndelungat─â de producere a ╚Ťes─âturilor. ├Än trecut, femeile din satele rurale foloseau r─âzboaie de ╚Ťesut manuale pentru a produce diverse ╚Ťes─âturi, cum ar fi kilimuri, ╚Öervete ╚Öi covoare. Ast─âzi, aceste ╚Ťes─âturi sunt produse de obicei cu ajutorul r─âzboaielor de ╚Ťesut mecanice ╚Öi sunt v├óndute ├«n magazinele de suveniruri din ├«ntreaga insul─â.
 2. Pictura pe ceramic─â – Pictura pe ceramic─â este un alt me╚Öte╚Öug tradi╚Ťional din Cipru. Multe vase de ceramic─â sunt decorate cu modele tradi╚Ťionale ╚Öi culori vii, iar ast─âzi acestea sunt produse ├«n fabrici de ceramic─â moderne. Cipru este, de asemenea, cunoscut pentru produc╚Ťia sa de vase ╚Öi c─âr─âmizi pictate, care dateaz─â din epoca antichit─â╚Ťii.
 3. Confec╚Ťionarea de bijuterii – Bijuteriile tradi╚Ťionale cipriote sunt produse manual, utiliz├ónd metale pre╚Ťioase, cum ar fi argintul ╚Öi aurul, ╚Öi pietre pre╚Ťioase, cum ar fi safirele ╚Öi smaraldele. Multe din aceste bijuterii sunt decorate cu motive tradi╚Ťionale cipriote, cum ar fi simbolurile din epoca antichit─â╚Ťii sau motive florale.
 4. Sculptura ├«n lemn – Tradi╚Ťia sculpturii ├«n lemn este ├«nc─â vie ├«n Cipru. Me╚Öterii locali produc o varietate de obiecte din lemn, cum ar fi mese, scaune, icoane ╚Öi juc─ârii, utiliz├ónd tehnici tradi╚Ťionale ╚Öi materiale locale.

Aceste me╚Öte╚Öuguri locale sunt o parte important─â a tradi╚Ťiilor ╚Öi culturii din Cipru ╚Öi sunt o adev─ârat─â experien╚Ť─â autentic─â pentru turi╚Ötii care viziteaz─â insula.

De ce s─â alegi o vacan╚Ť─â in Cipru?

Cipru, o insul─â situat─â ├«n partea de est a M─ârii Mediterane, este o destina╚Ťie de vacan╚Ť─â cu adev─ârat captivant─â ╚Öi plin─â de surprize. Cu o combina╚Ťie irezistibil─â de istorie bogat─â, peisaje spectaculoase ╚Öi o cultur─â fascinant─â, Cipru ofer─â o multitudine de motive pentru a alege o vacan╚Ť─â aici. Iat─â c├óteva motive pentru care o c─âl─âtorie ├«n Cipru poate fi o experien╚Ť─â memorabil─â:

 1. Plajele de vis: Unul dintre principalele motive pentru care Cipru este o destina╚Ťie popular─â de vacan╚Ť─â este datorit─â plajelor sale idilice. Cu nisip fin ╚Öi ape turcoaz, plajele din Cipru sunt perfecte pentru a te relaxa la soare, a practica sporturi nautice ╚Öi a te bucura de o baie r─âcoritoare. Plaja Nissi din Ayia Napa, Coral Bay din apropiere de Paphos ╚Öi Fig Tree Bay din Protaras sunt doar c├óteva dintre cele mai populare plaje pe care trebuie s─â le vizitezi.
 2. Siturile istorice: Cipru are o istorie bogat─â ╚Öi divers─â, care se ├«ntinde pe mai multe milenii. Insula g─âzduie╚Öte numeroase situri arheologice ╚Öi monumente istorice, care ofer─â o fereastr─â c─âtre trecutul s─âu fascinant. De la situl arheologic Kourion ╚Öi sanctuarul zei╚Ťei Afrodita la Palaipafos, p├ón─â la M─ân─âstirea Kykkos ╚Öi cetatea medieval─â Kolossi, exist─â o mul╚Ťime de locuri de descoperit ╚Öi explorat.
 3. Cultura ╚Öi tradi╚Ťiile: Cipru este un loc ├«n care tradi╚Ťiile se ├«mpletesc cu modernitatea, oferind vizitatorilor o experien╚Ť─â cultural─â autentic─â ╚Öi vibrant─â. Participarea la festivaluri locale, vizitarea satelor tradi╚Ťionale ╚Öi descoperirea me╚Öte╚Öugurilor locale, cum ar fi ol─âritul ╚Öi broderiile, te va ajuta s─â te conectezi cu spiritul ╚Öi esen╚Ťa insulei. Buc─ât─âria cipriot─â, cu influen╚Ťe grece╚Öti, turce╚Öti ╚Öi orientale, este un alt aspect al culturii care nu trebuie ratat.
 4. Activit─â╚Ťi ╚Öi aventur─â: Cipru este o destina╚Ťie ideal─â pentru cei care caut─â aventur─â ╚Öi divertisment ├«n aer liber. Insula ofer─â o gam─â larg─â de activit─â╚Ťi, cum ar fi drume╚Ťii ├«n Mun╚Ťii Troodos ╚Öi Parcul Na╚Ťional Akamas, scufund─âri ╚Öi snorkeling ├«n apele cristaline ale M─ârii Mediterane, precum ╚Öi ciclism ╚Öi sporturi nautice. De asemenea, iarna, Muntele Olimp din Troodos se transform─â ├«ntr-un loc perfect pentru schi ╚Öi snowboard.
 5. Ospitalitatea cipriot─â: Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale unei vacan╚Ťe ├«n Cipru este ospitalitatea cipriot─â. Localnicii sunt cunoscu╚Ťi pentru c─âldura ╚Öi amabilitatea lor ╚Öi ├«╚Ťi vor face ╚Öederea pe insul─â de neuitat. Oamenii din Cipru sunt dispu╚Öi s─â ├«mp─ârt─â╚Öeasc─â cu turi╚Ötii secretele ╚Öi tradi╚Ťiile lor, oferindu-le astfel o perspectiv─â unic─â asupra vie╚Ťii ╚Öi culturii locale.
 6. Accesibilitatea: Cipru este o destina╚Ťie accesibil─â, av├ónd dou─â aeroporturi interna╚Ťionale (Larnaca ╚Öi Paphos), care faciliteaz─â transportul c─âtre ╚Öi dinspre insul─â. ├Än plus, infrastructura rutier─â ╚Öi sistemul de transport ├«n comun sunt bine dezvoltate, permi╚Ť├óndu-╚Ťi s─â explorezi insula ├«ntr-un mod comod ╚Öi eficient.
 7. Clima mediteranean─â: Cipru se bucur─â de un climat mediteranean, cu veri calde ╚Öi ├«nsorite ╚Öi ierni bl├ónde. Aceasta ├«nseamn─â c─â insula este o destina╚Ťie potrivit─â pentru vacan╚Ť─â ├«n orice anotimp. Vara este ideal─â pentru a te bucura de plaj─â ╚Öi sporturi nautice, ├«n timp ce prim─âvara ╚Öi toamna sunt perfecte pentru drume╚Ťii ╚Öi vizitarea siturilor istorice, iar iarna, po╚Ťi schia pe Muntele Olimp.
 8. Diversitatea peisajului: Pe l├óng─â plajele superbe, Cipru ofer─â ╚Öi o diversitate impresionant─â de peisaje, de la mun╚Ťi ├«nal╚Ťi ╚Öi p─âduri dese p├ón─â la zone s─âlbatice ╚Öi c├ómpii fertile. Aceast─â varietate de peisaje face ca insula s─â fie perfect─â pentru drume╚Ťii, ciclism, birdwatching ╚Öi fotografie, oferind totodat─â o mul╚Ťime de oportunit─â╚Ťi de a te bucura de frumuse╚Ťile naturale ale Ciprului.

Toate aceste motive fac din Cipru o destina╚Ťie de vacan╚Ť─â de top, care ofer─â o combina╚Ťie irezistibil─â de frumuse╚Ťi naturale, istorie ╚Öi cultur─â, aventur─â ╚Öi relaxare. Indiferent de preferin╚Ťele tale, o vacan╚Ť─â ├«n Cipru ├«╚Ťi va l─âsa amintiri de neuitat ╚Öi dorin╚Ťa de a reveni ├«n acest paradis mediteranean.

Cau╚Ťi Cazare ├«n Cipru?

Activit─â╚Ťi ├«n Cipru