vietnam danang
Danang

Bilete de avion Vietnam

vietnam steag

Prezentare general─â

Vietnamul, o na╚Ťiune ├«nc─ârcat─â de istorie, frumuse╚Ťe natural─â ╚Öi o diversitate cultural─â fascinant─â, se ├«ntinde de-a lungul coastei de est a Peninsulei Indochina. Cu o coast─â ce se desf─â╚Öoar─â pe o lungime de peste 3.400 de kilometri, Vietnamul este o ╚Ťar─â de contrast, unde tradi╚Ťiile str─âvechi se ├«ntrep─âtrund cu modernitatea ├«ntr-un amestec eclectic ╚Öi captivant.

Geografic, Vietnamul se caracterizeaz─â printr-o diversitate remarcabil─â. La nord, mun╚Ťii Ho├áng Li├¬n Son ad─âpostesc cel mai ├«nalt v├órf al ╚Ť─ârii, Fansipan, deseori denumit „Acoperi╚Öul Indochinei”. Regiunile muntoase sunt ╚Öi locul de ba╚Ötin─â al multor minorit─â╚Ťi etnice, fiecare cu tradi╚Ťiile, limba ╚Öi costumele sale. Aceste comunit─â╚Ťi, precum HÔÇÖmong sau Dao, continu─â s─â practice stiluri de via╚Ť─â str─âvechi, bazate pe agricultura de subzisten╚Ť─â ╚Öi me╚Öte╚Öuguri tradi╚Ťionale.

Centrul Vietnamului, cunoscut ╚Öi sub denumirea de „╚Ťara de mijloc”, este dominat de un platou ├«nalt, care este casa unor p─âduri dense ╚Öi a multor specii endemice. De asemenea, aici se afl─â ╚Öi ora╚Öul istoric Huß║┐, care a fost capitala imperial─â a ╚Ť─ârii pentru aproape 150 de ani. Cu impresionanta sa cetate ╚Öi numeroasele temple, Huß║┐ este un punct de reper pentru istoria Vietnamului ╚Öi pentru arhitectura tradi╚Ťional─â.

Coasta central─â este pres─ârat─â cu lagune pitore╚Öti, plaje aurii ╚Öi ora╚Öe vechi, precum Hoi An, cunoscut pentru arhitectura sa bine conservat─â ╚Öi pentru atelierele de m─âtase. Este un loc ├«n care trecutul pare s─â se fi oprit ├«n timp, cu str─âdu╚Ťe ├«nguste, lanterne colorate ╚Öi case antice care ad─âpostesc azi cafenele ╚Öi restaurante cochete.

Spre sud, pe m─âsur─â ce clima devine mai tropical─â, Delta Mekongului se dezv─âluie ├«n toat─â splendoarea sa. Este o regiune labirintic─â de cursuri de ap─â, insule ╚Öi mla╚Ötini, unde via╚Ťa se desf─â╚Öoar─â la ritmul apelor. Pia╚Ťa plutitoare, plimb─ârile cu barca ╚Öi ora╚Öele tradi╚Ťionale, precum Can Tho sau My Tho, ofer─â o perspectiv─â asupra vie╚Ťii cotidiene din aceast─â regiune unic─â.

Ho Chi Minh City, anterior cunoscut sub numele de Saigon, este pulsul modern al Vietnamului. Cu zg├órie-nori ├«nal╚Ťi, mall-uri imense ╚Öi o via╚Ť─â de noapte vibrant─â, este ora╚Öul care nu doarme niciodat─â ├«n Vietnam. Cu toate acestea, pe l├óng─â fa╚Ťada sa modern─â, Saigon ├«╚Öi p─âstreaz─â numeroase comori istorice, precum Palatul Reunific─ârii sau Catedrala Notre Dame.

Dincolo de peisajele sale uimitoare ╚Öi ora╚Öele sale vibrante, cultura Vietnamului este, f─âr─â ├«ndoial─â, unul dintre cele mai mari active ale sale. Influences din perioadele chinez─â ╚Öi francez─â sunt ├«nc─â vizibile ├«n arhitectur─â, art─â ╚Öi buc─ât─ârie. M├óncarea vietnamez─â, ├«n special, este recunoscut─â ├«n ├«ntreaga lume pentru fine╚Ťea ╚Öi complexitatea sa. De la renumitul ÔÇ×phoÔÇŁ, o sup─â de t─âi╚Ťei de orez cu carne de vit─â sau pui, la ÔÇ×b├ính m├ČÔÇŁ, un sandwich cu influen╚Ťe franceze, gusturile ╚Öi aromele sunt mereu o aventur─â.

├Än esen╚Ť─â, Vietnamul este o ╚Ťar─â de contrast ╚Öi diversitate. ├Än fiecare regiune, c─âl─âtorul descoper─â noi fa╚Ťete, noi pove╚Öti ╚Öi noi aventuri. Este un loc care invit─â la explorare, la ├«mbr─â╚Ťi╚Öarea noului, dar ╚Öi la respectarea vechiului, ├«ntr-o armonie care define╚Öte esen╚Ťa sa.

Scurt istoric al Vietnamului

Vietnamul, a╚Öezat pe coasta de est a Peninsulei Indochina, are o istorie complex─â ╚Öi fascinant─â ce se ├«ntinde pe mii de ani, plin─â de eroism, rezisten╚Ť─â ╚Öi transform─âri culturale.

├Änceputurile Vietnamului se leag─â de antica civiliza╚Ťie ─É├┤ng SĂín, cunoscut─â mai ales pentru realizarea unor obiecte din bronz, ├«n special celebrele tobe ─É├┤ng SĂín. ├Än aceast─â perioad─â, popula╚Ťia era ├«mpr─â╚Ötiat─â ├«n sate mici, av├ónd ca activitate principal─â agricultura, ├«n special cultivarea orezului ├«n teras─â.

Din secolul III ├«.Hr. ╚Öi p├ón─â ├«n secolul II d.Hr., nordul actualului Vietnam a fost sub domina╚Ťia dinastiei chineze Han, marc├ónd ├«nceputul a aproape o mie de ani de ocupa╚Ťie chinez─â. Aceast─â perioad─â a avut un impact profund asupra culturii ╚Öi societ─â╚Ťii vietnameze, introduc├ónd confucianismul, sistemul administrativ ╚Öi scrierea chinez─â. Cu toate acestea, spiritul de independen╚Ť─â al vietnamezilor nu a disp─ârut. Revoltele ├«mpotriva st─âp├ónilor chinezi erau frecvente, cea mai faimoas─â fiind condus─â de surorile TrĂ░ng, care au reu╚Öit s─â elibereze temporar regiunea de sub domina╚Ťie ├«n secolul I d.Hr.

Independen╚Ťa fa╚Ť─â de China a fost ob╚Ťinut─â ├«n anul 938 d.Hr., sub conducerea lui Ng├┤ Quyß╗ün, care a ├«nvins flota chinez─â ├«n B─ât─âlia de la R├óul Bß║ích ─Éß║▒ng. Astfel, s-a n─âscut ─Éß║íi Viß╗çt, un regat independent ╚Öi prosper. Dinastii ca L├Ż, Trß║žn ╚Öi L├¬ au consolidat na╚Ťiunea, dezvolt├ónd o cultur─â distinct─â ╚Öi ap─âr├ónd ╚Ťara de numeroasele invazii ale mongolilor ╚Öi chinezilor.

Secolul XIX a adus o nou─â provocare pentru Vietnam: colonialismul european. Fran╚Ťa, ├«ncerc├ónd s─â-╚Öi extind─â influen╚Ťa ├«n Asia de Sud-Est, a invadat Vietnamul ╚Öi, dup─â mai multe conflicte, a reu╚Öit s─â stabileasc─â controlul asupra regiunii, ├«ncorpor├óndu-l ├«n Indochina Francez─â ├«n 1887. Aproximativ ╚Öase decenii de domina╚Ťie francez─â au avut un impact semnificativ asupra arhitecturii, culturii ╚Öi economiei Vietnamului.

Al Doilea R─âzboi Mondial a schimbat dinamica puterii ├«n regiune. Japonezii au ocupat Vietnamul, dar la sf├ór╚Öitul r─âzboiului, ├«n 1945, liderul na╚Ťionalist Ho Chi Minh a proclamat independen╚Ťa ╚Ť─ârii, marc├ónd ├«nceputul luptei pentru un Vietnam unit ╚Öi independent. Fran╚Ťa a ├«ncercat s─â-╚Öi recupereze colonia, dar dup─â o serie de b─ât─âlii cr├óncene, ├«n special B─ât─âlia de la Dien Bien Phu ├«n 1954, au fost nevoi╚Ťi s─â se retrag─â.

Urmeaz─â perioada R─âzboiului din Vietnam, un conflict dureros care a opus nordul comunist, sus╚Ťinut de Uniunea Sovietic─â ╚Öi China, sudului anti-comunist, sprijinit de Statele Unite. R─âzboiul s-a ├«ncheiat ├«n 1975, cu victoria nordului ╚Öi reunificarea ╚Ť─ârii sub numele de Republica Socialist─â Vietnam.

Dup─â r─âzboi, Vietnamul a trecut printr-o perioad─â dificil─â de reconstruc╚Ťie ╚Öi izolare interna╚Ťional─â, dar din anii ’80 ╚Öi ’90, ╚Ťara a ├«nceput s─â se deschid─â spre exterior ╚Öi s─â adopte reforme economice. Ast─âzi, Vietnamul este o ╚Ťar─â ├«n plin─â dezvoltare, cu o economie ├«n cre╚Ötere ╚Öi cu o cultur─â care reflect─â at├ót influen╚Ťele trecutului s─âu milenar, c├ót ╚Öi schimb─ârile moderne.

Curiozit─â╚Ťi despre Vietnam

Vietnam, o ╚Ťar─â cu o istorie bogat─â ╚Öi o cultur─â fascinant─â, ascunde ├«n fiecare col╚Ť al s─âu pove╚Öti ╚Öi tradi╚Ťii care st├órnesc curiozitatea vizitatorilor. De la rituale antice la obiceiuri moderne, aceast─â ╚Ťar─â asiatic─â este o combina╚Ťie perfect─â de vechi ╚Öi nou, oferindu-le turi╚Ötilor o experien╚Ť─â unic─â.

 1. Pia╚Ťa motorizat─â din Vietnam: Ora╚Öele vietnameze sunt, f─âr─â ├«ndoial─â, dominate de mopedele ╚Öi scuterele care br─âzdeaz─â str─âzile ├«ntr-un v├órtej continuu. Este fascinant s─â afli c─â exist─â mai multe mopeduri dec├ót familii ├«n Vietnam. Aceste mijloace de transport sunt folosite ├«n cele mai nea╚Öteptate moduri: de la transportul ├«ntregii familii, incluz├ónd ╚Öi animalele de companie, p├ón─â la livr─âri de marf─â, mopedul vietnamez devine o extensie a casei multor localnici.
 2. Ritualul cafelei cu ou: ├Än timp ce cafeaua este o b─âutur─â popular─â ├«n multe p─âr╚Ťi ale lumii, Vietnamul adaug─â o not─â original─â. B─âutur─â na╚Ťional─â, cafeaua cu ou este un amestec de cafea neagr─â, g─âlbenu╚Ö de ou ╚Öi zah─âr, cu o textur─â cremoas─â, fiind mai degrab─â un desert dec├ót o simpl─â cafea. Ini╚Ťial preparat─â ├«n Hanoi ├«n anii ’40, aceast─â cafea a c├ó╚Ötigat rapid popularitate ╚Öi este acum faimoas─â ├«n ├«ntreaga ╚Ťar─â.
 3. Podul cu m├óini uria╚Öe din ─É├á Nß║Áng: Pe l├óng─â peisajul natural uluitor, orasul ─É├á Nß║Áng aduce ├«n aten╚Ťia vizitatorilor ╚Öi un element architectural impresionant: un pod pietonal ce pare sus╚Ťinut de dou─â m├óini gigantice. „Golden Bridge” este un simbol al inova╚Ťiei ╚Öi creativit─â╚Ťii, devenind rapid o atrac╚Ťie turistic─â major─â ╚Öi un punct de referin╚Ť─â al regiunii.
 4. Tradi╚Ťia c─âs─âtoriilor postume: Vietnamul de╚Ťine o serie de tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri unice, iar unul dintre cele mai neobi╚Önuite este cel al c─âs─âtoriilor postume. Dac─â un t├ón─âr sau o t├ón─âr─â decedeaz─â ├«nainte de a se c─âs─âtori, familiile celor doi pot decide s─â organizeze o nunt─â simbolic─â postum─â, pentru a asigura lini╚Ötea ╚Öi fericirea spiritelor ├«n via╚Ťa de apoi.
 5. Legenda Lacului Hoan Kiem: Situat ├«n inima capitalei Hanoi, Lacul Hoan Kiem este ├«nconjurat de o frumoas─â legend─â care spune c─â un ├«mp─ârat a primit o sabie magic─â de la zei pentru a alunga invadatorii. Dup─â ce misiunea sa a fost ├«ndeplinit─â, o broasc─â ╚Ťestoas─â uria╚Ö─â a venit s─â recupereze sabia ╚Öi a tras-o ├«n ad├óncurile lacului.
 6. Pe╚Ötera SĂín ─Éo├▓ng, o lume subteran─â: Situat─â ├«n Parcul Na╚Ťional Phong Nha-Kß║╗ B├áng, Pe╚Ötera SĂín ─Éo├▓ng nu este doar cea mai mare pe╚Öter─â din lume, ci ╚Öi o adev─ârat─â minune natural─â. Cu s─âli gigantice, r├óuri subterane, jungl─â proprie ╚Öi chiar ╚Öi propriul s─âu climat, pe╚Ötera r─âm├óne un loc de explorare pentru aventurieri ╚Öi cercet─âtori.
 7. Cultura stilourilor ╚Öi caligrafiei: ├Äntr-o epoc─â digital─â, vietnamezii p─âstreaz─â cu sfin╚Ťenie arta scrisului manual. Caligrafia este mai mult dec├ót o simpl─â tehnic─â de scriere, este o form─â de medita╚Ťie ╚Öi o expresie a personalit─â╚Ťii scriitorului. ├Än special ├«n perioada Anului Nou Lunar, Tß║┐t, oamenii se ├«ndreapt─â c─âtre temple pentru a primi mesaje caligrafice scrise de mae╚Ötrii acestei arte, considerate a aduce noroc pentru ├«ntregul an.

Descoperirea curiozit─â╚Ťilor legate de Vietnam nu se opre╚Öte doar la aceste aspecte deosebite. Cu fiecare vizit─â ╚Öi interac╚Ťiune cu localnicii, orice c─âl─âtor va descoperi noi fa╚Ťete ale acestei ╚Ť─âri, care contribuie la crearea unei imagini complete ╚Öi autentice. Invita╚Ťia de a cunoa╚Öte Vietnamul este, ├«n esen╚Ť─â, o invita╚Ťie de a se ├«mbog─â╚Ťi spiritual ╚Öi cultural.

Principalele orașe din Vietnam

Vietnam este o ╚Ťar─â plin─â de diversitate, cu o cultur─â bogat─â ╚Öi o istorie ├«ndelungat─â. Aceast─â diversitate se reflect─â ╚Öi ├«n ora╚Öele sale, fiecare av├ónd un caracter unic ╚Öi oferind vizitatorilor experien╚Ťe memorabile. S─â explor─âm cinci dintre cele mai emblematice ora╚Öe ale Vietnamului.

 1. Hanoi: Capitala Vietnamului, Hanoi, este situat─â ├«n nordul ╚Ť─ârii ╚Öi este cunoscut─â pentru str─âzile sale aglomerate, arhitectura colonial─â ╚Öi sutele de temple ╚Öi pagode. Ora╚Öul este un amestec fascinant de vechi ╚Öi nou. Ora╚Öul vechi, sau „36 de str─âzi”, este un labirint de str─âzi ├«nguste, pline de magazine ╚Öi standuri care v├ónd de la m├ónc─âruri tradi╚Ťionale p├ón─â la suvenire. L├óng─â ora╚Öul vechi se afl─â lacul Hoan Kiem, o oaz─â de calm ├«n mijlocul agita╚Ťiei, unde localnicii se adun─â ├«n fiecare diminea╚Ť─â pentru exerci╚Ťii matinale.
 2. Ho Chi Minh (sau Saigon): Cel mai mare ora╚Ö al Vietnamului, Ho Chi Minh este un ora╚Ö vibrant, plin de energie. Aici, zg├órie-norii moderni se ridic─â al─âturi de cl─âdiri coloniale bine conservate. Ora╚Öul este, de asemenea, un centru important al culturii culinare vietnameze, cu numeroase restaurante ╚Öi v├ónz─âtori ambulan╚Ťi care ofer─â delicatese locale. Saigon este ╚Öi un loc ├«nc─ârcat de istorie, fiind un punct central ├«n timpul R─âzboiului din Vietnam. Muzeele ╚Öi siturile istorice precum Palatul Reunific─ârii sau T├║nelele Cu Chi atrag nenum─âra╚Ťi turi╚Öti.
 3. Hue: Situat pe malurile r├óului Perfume, Hue este fostul sediu al ├«mp─âra╚Ťilor vietnamezi ╚Öi este cunoscut pentru Citadela Imperial─â, un vast complex de palate, temple, ziduri ╚Öi por╚Ťi. Ora╚Öul a fost capitala Vietnamului pentru aproape 150 de ani ╚Öi multe dintre monumentele sale au fost ├«nscrise ca patrimoniu mondial UNESCO. Hue este, de asemenea, faimos pentru buc─ât─âria sa sofisticat─â, care reflect─â rafinamentul vie╚Ťii la curtea imperial─â.
 4. Da Nang: Aceasta este poarta c─âtre trei dintre cele mai vizitate locuri din Vietnam: ora╚Öul antic Hoi An, muntele de marmur─â ╚Öi My Son. De╚Öi Da Nang este cunoscut ├«n principal ca un ora╚Ö portuar ╚Öi un centru industrial, acesta s-a dezvoltat rapid ca un destin popular turistic, mai ales datorit─â plajelor sale frumoase precum My Khe. Un alt punct de atrac╚Ťie al ora╚Öului este Dragon Bridge, o capodoper─â de inginerie care ├«╚Öi schimb─â culoarea ╚Öi „scuip─â” foc ├«n weekend-uri.
 5. Hoi An: Acest ora╚Ö portuar vechi este probabil cel mai pitoresc ora╚Ö din Vietnam. Cu cl─âdiri istorice, ateliere de artizani ╚Öi lampioni colora╚Ťi care lumineaz─â str─âzile ├«n fiecare sear─â, Hoi An este un paradis pentru fotografi. Ora╚Öul este cunoscut ╚Öi pentru numeroasele sale croitorii care ofer─â servicii de confec╚Ťionare a hainelor la m─âsur─â ├«ntr-un timp foarte scurt.

Fiecare dintre aceste ora╚Öe aduce ├«n prim-plan o fa╚Ťet─â diferit─â a Vietnamului, de la agita╚Ťia urban─â la serenitatea istoric─â. Indiferent de alegerea vizitatorului, fiecare dintre aceste destina╚Ťii promite experien╚Ťe autentice ╚Öi memorabile.

Climatul din Vietnam

Situat─â ├«n Asia de Sud-Est, Vietnamul se ├«ntinde de-a lungul a peste 1.650 de kilometri de la nord la sud, av├ónd diverse tipuri de relief, de la mun╚Ťi ├«nal╚Ťi la zone de c├ómpie ╚Öi litoral. Datorit─â acestei diversit─â╚Ťi geografice ╚Öi a pozi╚Ťion─ârii sale longitudinale, Vietnamul are un climat foarte variat. ├Än╚Ťelegerea particularit─â╚Ťilor climatice este esen╚Ťial─â pentru cei care inten╚Ťioneaz─â s─â viziteze ╚Ťara.

 1. Clima ├«n Nordul Vietnamului: Zona nordic─â a Vietnamului, care include capitala Hanoi ╚Öi regiunile montane precum Sapa, are un climat cu patru anotimpuri distincte. Iarna (decembrie – februarie) poate fi surprinz─âtor de rece, mai ales ├«n zonele montane, unde temperaturile pot sc─âdea sub 10┬░C. ├Än aceast─â perioad─â, Hanoi poate fi destul de umed ╚Öi nepl─âcut. Prim─âvara (martie – aprilie) este probabil cel mai bun moment pentru a vizita nordul, cu temperaturi moderate ╚Öi flori ├«nflorite. Vara (mai – august) aduce temperaturi ridicate, frecvent peste 30┬░C, ╚Öi o mul╚Ťime de ploi. Toamna (septembrie – noiembrie) prezint─â un climat r─âcoros ╚Öi mai uscat.
 2. Clima ├«n Vietnamul Central: Zona central─â, care cuprinde ora╚Öe precum Hue, Da Nang ╚Öi Hoi An, are un climat tropical cu dou─â anotimpuri: ploios ╚Öi uscat. Monsoonul de var─â (octombrie – martie) poate aduce furtuni puternice ╚Öi inunda╚Ťii, ├«n special ├«n zonele de coast─â. Ora╚Öul Hoi An, ├«n special, este adesea afectat de inunda╚Ťii ├«n aceast─â perioad─â. Anotimpul uscat (aprilie – septembrie) este cald ╚Öi umed, cu temperaturi care pot ajunge p├ón─â la 35┬░C sau mai mult ├«n unele zile.
 3. Clima ├«n Sudul Vietnamului: Sudul Vietnamului, inclusiv Ho Chi Minh City (fostul Saigon) ╚Öi Delta Mekong, are un climat tropical tipic, cu dou─â sezoane clare: ploios ╚Öi uscat. Sezonul ploios (mai – noiembrie) este caracterizat de averse scurte, dar intense, ├«n general ├«n orele dup─â-amiezii. De╚Öi ploaia poate veni brusc ╚Öi cu intensitate, de obicei nu dureaz─â mult ╚Öi adesea las─â ├«n urma ei un cer limpede. Sezonul uscat (decembrie – aprilie) este mai cald ╚Öi, evident, mai uscat, cu temperaturi medii de 25┬░C-30┬░C.
 4. Zonele montane: Regiunile montane ale Vietnamului, cum ar fi Sapa, Dalat ╚Öi zonele ├«nalte din centrul ╚Ť─ârii, au un climat mai r─âcoros dec├ót restul ╚Ť─ârii. ├Än aceste zone, temperaturile pot fi mult mai sc─âzute, ├«n special ├«n nop╚Ťile de iarn─â. ├Än Sapa, spre exemplu, temperaturile pot sc─âdea p├ón─â la 0┬░C, iar ├«n zonele ├«nalte se poate chiar forma brum─â.

Datorit─â acestui climat variat, este posibil ca ├«ntr-o singur─â c─âl─âtorie s─â experimenta╚Ťi at├ót canicula specific─â zonelor tropicale, c├ót ╚Öi r─âcoarea specific─â zonelor montane. De asemenea, de╚Öi se poate c─âl─âtori ├«n Vietnam pe tot parcursul anului, este bine s─â ╚Ťine╚Ťi cont de specificul climatic al fiec─ârei regiuni ├«n parte pentru a v─â planifica c─âl─âtoria ├«n cel mai convenabil mod. Acest lucru este valabil mai ales dac─â ave╚Ťi ├«n plan activit─â╚Ťi ├«n aer liber sau dori╚Ťi s─â vizita╚Ťi anumite zone naturale ale ╚Ť─ârii.

Când este cel mai bine să vizitezi Vietnam?

Alegerea momentului potrivit pentru a vizita Vietnam depinde de mai mul╚Ťi factori, printre care climatul, evenimentele culturale ╚Öi preferin╚Ťele personale. Datorit─â faptului c─â ╚Ťara se ├«ntinde pe o distan╚Ť─â lung─â de la nord la sud, cu o varietate mare de peisaje ╚Öi tipuri de clim─â, fiecare regiune are propriile sale caracteristici. Iat─â ce trebuie s─â ╚Ötii pentru a-╚Ťi planifica vizita ├«n Vietnam ├«n func╚Ťie de regiune:

 1. Nordul Vietnamului: Nordul ╚Ť─ârii, care include ora╚Öe precum Hanoi, Sapa ╚Öi Ha Long Bay, are un climat temperat cu patru anotimpuri distincte. Dac─â dore╚Öti s─â explorezi ora╚Öul Hanoi ├«ntr-un climat mai r─âcoros ╚Öi uscat, perioada dintre noiembrie ╚Öi aprilie este ideal─â. ├Äns─â, dac─â ├«╚Ťi propui s─â vizitezi regiunea montan─â Sapa ╚Öi s─â te bucuri de peisajele sale impresionante, cel mai bun moment ar fi ├«n martie ╚Öi aprilie sau ├«n septembrie ╚Öi octombrie. Aceste perioade corespund sezonului de recoltare al orezului, c├ónd terasele cu orez sunt de un verde intens sau de un galben auriu, oferind peisaje spectaculoase.
 2. Vietnamul Central: Ora╚Öele din centrul Vietnamului, cum ar fi Hue, Da Nang ╚Öi Hoi An, sunt afectate de monsoonii de var─â, ceea ce ├«nseamn─â c─â pot ap─ârea furtuni puternice ╚Öi inunda╚Ťii ├«ntre luni de octombrie ╚Öi martie. Cu toate acestea, perioada dintre februarie ╚Öi august este, de obicei, uscat─â ╚Öi cald─â, ceea ce face ca vizitarea acestor ora╚Öe s─â fie o pl─âcere. De asemenea, aceasta este o perioad─â bun─â pentru a te bucura de plajele superbe ale regiunii, cum ar fi cele din Da Nang sau Phu Yen.
 3. Sudul Vietnamului: Sudul Vietnamului, inclusiv Ho Chi Minh City ╚Öi Delta Mekong, se bucur─â de un climat tropical cu dou─â sezoane bine definite: ploios ╚Öi uscat. Dac─â dore╚Öti s─â evi╚Ťi ploile abundente ╚Öi vremea foarte umed─â, cea mai bun─â perioad─â pentru a vizita sudul este ├«ntre luni de noiembrie ╚Öi aprilie. Aceasta este, de asemenea, o perioad─â bun─â pentru a explora Delta Mekong, una dintre cele mai impresionante ╚Öi fertile regiuni ale ╚Ť─ârii.
 4. Evenimente culturale: Dac─â dore╚Öti s─â te integrezi ├«n cultura local─â ╚Öi s─â participi la s─ârb─âtori tradi╚Ťionale, este bine s─â ╚Ötii c─â Vietnamul are c├óteva evenimente notabile pe parcursul anului. Una dintre cele mai mari s─ârb─âtori este Tß║┐t, sau Anul Nou Lunar, care are loc la sf├ór╚Öitul lunii ianuarie sau ├«nceputul lunii februarie. ├Än aceast─â perioad─â, majoritatea ora╚Öelor sunt pline de culoare, cu multe festivit─â╚Ťi ╚Öi tradi╚Ťii.
 5. Factori adi╚Ťionali: Costurile pot varia ╚Öi ele ├«n func╚Ťie de sezon. Perioadele de v├órf, cum ar fi Tß║┐t, pot aduce pre╚Ťuri mai mari la cazare ╚Öi transport, dar ╚Öi o experien╚Ť─â cultural─â inegalabil─â. Dac─â e╚Öti un c─âl─âtor bugetar, poate dore╚Öti s─â evi╚Ťi aceste perioade aglomerate.

├Än final, alegerea momentului pentru a vizita Vietnam depinde ├«n mare m─âsur─â de ceea ce dore╚Öti s─â experimentezi. Fie c─â e╚Öti pasionat de peisaje, cultura local─â sau pur ╚Öi simplu dore╚Öti o vacan╚Ť─â relaxant─â pe plaj─â, Vietnamul are ceva de oferit ├«n orice moment al anului.

Cum este via╚Ťa local─â ├«n Vietnam?

Vietnam, o na╚Ťiune ├«nfloritoare din Asia de Sud-Est, este o ╚Ťar─â cu o istorie bogat─â ╚Öi o cultur─â vibrant─â. Via╚Ťa local─â aici este o combina╚Ťie fascinant─â ├«ntre tradi╚Ťie ╚Öi modernitate, unde ora╚Öele agitate coexist─â cu satele lini╚Ötite ╚Öi peisajele pitore╚Öti.

 1. Familia ╚Öi Tradi╚Ťiile: Pentru vietnamezi, familia ocup─â un loc central ├«n via╚Ťa lor. Spre deosebire de multe culturi occidentale, este obi╚Önuit ca mai multe genera╚Ťii s─â locuiasc─â ├«mpreun─â sub acela╚Öi acoperi╚Ö. Respectul fa╚Ť─â de b─âtr├óni este un principiu fundamental al culturii vietnameze, iar tinerii sunt ├«nv─â╚Ťa╚Ťi de mici s─â-╚Öi onoreze ╚Öi s─â-╚Öi asculte p─ârin╚Ťii ╚Öi bunicii. Fiecare eveniment major din via╚Ťa unui individ, cum ar fi na╚Öterea, c─âs─âtoria sau moartea, este marcat printr-o serie de ritualuri ╚Öi tradi╚Ťii.
 2. Pia╚Ťa Local─â: Pia╚Ťa local─â este inima comunit─â╚Ťii ├«n multe ora╚Öe ╚Öi sate din Vietnam. De diminea╚Ťa p├ón─â seara t├órziu, pia╚Ťa este plin─â de oameni care v├ónd sau cump─âr─â fructe proaspete, legume, pe╚Öte, carne ╚Öi alte produse alimentare. Peste tot se aud strig─âte ale v├ónz─âtorilor, iar aerul este ├«nv─âluit de aromele condimentelor ╚Öi m├ónc─ârurilor g─âtite. Nu este doar un loc pentru tranzac╚Ťii, ci ╚Öi un spa╚Ťiu social unde localnicii ├«╚Öi petrec timpul, discut─â ╚Öi ├«mpart pove╚Öti.
 3. Transportul: Una dintre imaginile emblematice ale Vietnamului este aceea a str─âzilor aglomerate cu scutere ╚Öi motociclete. ├Än ora╚Öe mari precum Hanoi ╚Öi Ho Chi Minh City, motocicletele sunt modul principal de transport, iar pentru mul╚Ťi vietnamezi, acestea sunt mult mai accesibile dec├ót ma╚Öinile. Nu este neobi╚Önuit s─â vezi familii ├«ntregi de patru sau chiar cinci persoane c─âl─âtorind pe un singur scuter.
 4. M├óncarea Local─â: M├óncarea joac─â un rol esen╚Ťial ├«n cultura vietnamez─â. Oamenii de aici sunt m├óndri de diversitatea ╚Öi complexitatea buc─ât─âriei lor. Fiecare regiune are specialit─â╚Ťile sale unice. Pho, supa de t─âi╚Ťei cu vit─â sau pui, este probabil cel mai cunoscut fel de m├óncare, dar exist─â ╚Öi multe alte delicii, de la nem ran (chiftelu╚Ťe de porc ├«nvelite ├«n orez) p├ón─â la bahn mi (sandvi╚Ö vietnamez). Multe mese sunt acompaniate de nĂ░ß╗Ťc mß║»m, o sos de pe╚Öte fermentat care adaug─â un gust distinct m├ónc─ârurilor.
 5. Activit─â╚Ťi zilnice ╚Öi odihn─â: Vietnamezii sunt cunoscu╚Ťi pentru etica lor de munc─â ╚Öi pentru zilele lor lungi ╚Öi pline. Mul╚Ťi se trezesc devreme pentru a profita de orele mai r─âcoroase ale dimine╚Ťii ╚Öi lucreaz─â p├ón─â t├órziu ├«n noapte. Dup─â-amiaza, c├ónd soarele este la zenit ╚Öi c─âldura devine ap─âs─âtoare, este comun ca oamenii s─â fac─â o pauz─â ╚Öi s─â se odihneasc─â sau s─â doarm─â. Aceast─â siest─â de dup─â-amiaz─â este o tradi╚Ťie pe care o vei observa ├«n multe p─âr╚Ťi ale Asiei de Sud-Est.
 6. Religia ╚Öi spiritualitatea: Religia ╚Öi spiritualitatea au un loc important ├«n vie╚Ťile multor vietnamezi. ╚Üara este un amestec de tradi╚Ťii budiste, taoiste ╚Öi confucianiste. Multe familii au altare mici ├«n casele lor unde se roag─â ╚Öi aduc ofrande str─âmo╚Öilor lor. Templele ╚Öi pagodele sunt locuri comune ├«n ora╚Öe ╚Öi sate, ╚Öi sunt frecventate regulat de c─âtre localnici pentru rug─âciune ╚Öi medita╚Ťie.

Toate aceste aspecte contureaz─â tabloul vie╚Ťii locale din Vietnam, oferind un amestec armonios de tradi╚Ťie ╚Öi modernitate. Fie c─â e╚Öti ├«n mijlocul agita╚Ťiei unui ora╚Ö mare sau ├«n lini╚Ötea unei comunit─â╚Ťi rurale, via╚Ťa vietnamez─â te va surprinde cu autenticitatea ╚Öi complexitatea sa.

Arta și cultura în Vietnam

Vietnamul, cu o istorie care se ├«ntinde pe mii de ani ╚Öi o pozi╚Ťie geografic─â unic─â ├«n inima Asiei de Sud-Est, a dezvoltat o cultur─â ╚Öi o art─â distinctiv─â, influen╚Ťat─â at├ót de tradi╚Ťiile indigene, c├ót ╚Öi de culturile vecine.

 1. Muzica: Muzica vietnamez─â este un amestec fascinant de melodii tradi╚Ťionale ╚Öi influen╚Ťe externe. Instrumentele tradi╚Ťionale precum „─Ĺ├án bß║žu” (un instrument cu o singur─â coard─â) ╚Öi „─Ĺ├án nhß╗ő” (un vioar─â cu dou─â corzi) sunt folosite pentru a crea sunete distincte. Muzica „Cß║úi lĂ░Ăíng” este un gen popular de oper─â sud-vietnamez─â, ├«n timp ce „Nhß║íc d├ón tß╗Öc cß║úi bi├¬n” reprezint─â adaptarea muzicii tradi╚Ťionale la stiluri moderne. Pe l├óng─â acestea, Vietnamul a adoptat ╚Öi genuri interna╚Ťionale precum pop, rock ╚Öi hip-hop.
 2. Literatura: Literatura vietnamez─â este profund ├«nr─âd─âcinat─â ├«n istoria ╚Ť─ârii ╚Öi reflect─â evolu╚Ťia societ─â╚Ťii vietnameze de-a lungul secolelor. Operele clasice, precum „Truyß╗çn Kiß╗üu” de Nguyß╗ůn Du, sunt studiate ╚Öi recitate de genera╚Ťii ├«ntregi de vietnamezi. ├Än perioada modern─â, scriitori precum Phan Kh├┤i sau V┼ę Trß╗Źng Phß╗ąng au adus inova╚Ťie ╚Öi critic─â social─â ├«n literatur─â, oferind o perspectiv─â asupra schimb─ârilor sociale ╚Öi politice din Vietnam.
 3. Film ╚Öi Teatru: Industria cinematografic─â din Vietnam a ├«nceput s─â ├«nfloreasc─â ├«n anii 1920 ╚Öi 1930, cu influen╚Ťe predominante din cinema-ul francez, datorit─â coloniz─ârii. ├Än perioada postbelic─â, cinematografia a devenit un mijloc prin care guvernul a promovat patriotismul ╚Öi valorile socialiste. Filme precum „Bao giß╗Ł cho ─Ĺß║┐n th├íng MĂ░ß╗Łi” (C├ónd vine luna octombrie?) au c├ó╚Ötigat recunoa╚Ötere interna╚Ťional─â. ├Än ceea ce prive╚Öte teatrul, „M├║a rß╗Ĺi nĂ░ß╗Ťc” (teatrul de p─âpu╚Öi pe ap─â) este o form─â tradi╚Ťional─â unic─â ├«n Vietnam, unde p─âpu╚Öarii manipuleaz─â p─âpu╚Öile pe scena acoperit─â cu ap─â.
 4. Arte vizuale: Artele vizuale din Vietnam includ o gam─â variat─â de forme ╚Öi stiluri. Pictura tradi╚Ťional─â, cunoscut─â sub numele de „Tranh H├áng Trß╗Ĺng”, se concentreaz─â pe teme populare ╚Öi folclorice, folosind culori vii ╚Öi linii distincte. Sculptura ├«n Vietnam a fost ini╚Ťial concentrat─â pe reprezent─âri buddhiste, dar ulterior s-a diversificat, incluz├ónd diverse teme ╚Öi materiale. ├Än zilele noastre, arta contemporan─â din Vietnam ├«ncepe s─â c├ó╚Ötige recunoa╚Ötere interna╚Ťional─â, cu arti╚Öti care exploreaz─â noi medii ╚Öi abord─âri pentru a comenta ╚Öi reflecta realit─â╚Ťile societ─â╚Ťii moderne.

Pe l├óng─â aceste forme principale de art─â ╚Öi cultur─â, Vietnamul este, de asemenea, cunoscut pentru me╚Öte╚Öugurile sale tradi╚Ťionale, cum ar fi broderia, ╚Ťesutul sau produc╚Ťia de ceramic─â. Fiecare regiune a ╚Ť─ârii are propriul s─âu stil ╚Öi tehnic─â, cre├ónd astfel o diversitate incredibil─â de produse artizanale.

├Än esen╚Ť─â, arta ╚Öi cultura vietnamez─â sunt rezultatul a mii de ani de istorie, evolu╚Ťie ╚Öi schimb cultural. Ele sunt o reflectare a sufletului ╚Öi spiritului poporului vietnamez, care a reu╚Öit s─â ├«╚Öi p─âstreze identitatea ├«n ciuda numeroaselor invazii ╚Öi schimb─âri politice, ╚Öi care continu─â s─â se redefineasc─â ╚Öi s─â se reinventeze ├«n contextul globaliz─ârii.

Care este arhitectura local─â din Vietnam?

Vietnam, o ╚Ťar─â cu o istorie bogat─â ╚Öi o mo╚Ötenire cultural─â profund─â, prezint─â o arhitectur─â care reflect─â trecerea timpului ╚Öi influen╚Ťele culturale variate. De la structuri antice la construc╚Ťii moderne ╚Öi futuriste, peisajul arhitectural al Vietnamului este un amestec eclectic ╚Öi fascinant.

├Än timpurile antice, arhitectura vietnamez─â a fost profund influen╚Ťat─â de civiliza╚Ťia chinez─â. Aceasta se observ─â ├«n detaliile rafinate ale templelor ╚Öi pagodelor, precum ╚Öi ├«n designul caselor tradi╚Ťionale. Materialele predominante folosite ├«n aceste structuri sunt lemnul, bambusul ╚Öi c─âr─âmida, ceea ce confer─â construc╚Ťiilor o estetic─â natural─â ╚Öi organic─â. Un exemplu remarcabil al acestei influen╚Ťe este Complexul Monumentelor de la Huß║┐, care cuprinde o serie de palate, temple, ziduri ╚Öi por╚Ťi.

O caracteristic─â semnificativ─â a arhitecturii tradi╚Ťionale vietnameze este ÔÇ×nh├á s├ánÔÇŁ sau casa pe piloni. Aceste case sunt ridicate de la sol pe piloni de lemn sau bambus pentru a proteja locuin╚Ťa de inunda╚Ťii ╚Öi animalele s─âlbatice. Acoperi╚Öul este adesea realizat din frunze de palmier sau paie, ├«n timp ce pere╚Ťii sunt f─âcu╚Ťi din bambus ╚Ťesut sau lemn. Acest stil de construc╚Ťie este comun ├«n regiunile montane din nordul ╚Ť─ârii.

O alt─â caracteristic─â unic─â a arhitecturii vietnameze este prezen╚Ťa cur╚Ťilor interioare ├«n cadrul caselor ╚Öi templelor. Aceste spa╚Ťii deschise, adesea ├«mpodobite cu plante ╚Öi bazine cu pe╚Öti, servesc ca locuri de medita╚Ťie, de relaxare ╚Öi ca spa╚Ťii de interac╚Ťiune familial─â.

Odat─â cu colonizarea francez─â ├«n secolul al XIX-lea, arhitectura Vietnamului a ├«nceput s─â reflecte stilurile europene. ├Än ora╚Öe precum Hanoi sau Ho Chi Minh, putem observa cl─âdiri cu influen╚Ťe clare din arhitectura colonial─â francez─â: fa╚Ťade elegante, ferestre ├«nalte ╚Öi arcade, ╚Öi acoperi╚Öuri mansardate. Opera din Hanoi sau Catedrala Notre-Dame din Ho Chi Minh sunt exemple emblematic─â ale acestei perioade.

├Än era modern─â, dup─â r─âzboaiele care au marcat secolul al XX-lea, Vietnamul a ├«nceput s─â ├«mbr─â╚Ťi╚Öeze arhitectura contemporan─â. Cl─âdiri ├«nalte, zg├órie-nori din sticl─â ╚Öi o╚Ťel, au ├«nceput s─â se ├«nal╚Ťe ├«n marile ora╚Öe, al─âturi de structurile istorice. Un exemplu notabil este Bitexco Financial Tower din Ho Chi Minh, o structur─â impresionant─â care combin─â elemente tradi╚Ťionale vietnameze cu design futurist.

De asemenea, ├«n ultimii ani, mul╚Ťi arhitec╚Ťi au ├«nceput s─â ├«mbr─â╚Ťi╚Öeze concepte de dezvoltare durabil─â ╚Öi ecologie ├«n designul lor. Acest lucru se manifest─â prin utilizarea materialelor locale, integrarea vegeta╚Ťiei ├«n structura cl─âdirilor ╚Öi promovarea unui stil de via╚Ť─â mai verde. Un exemplu ├«n acest sens este ÔÇ×Casa Stacked PlantersÔÇŁ din Ho Chi Minh, unde fiecare etaj are gr─âdini luxuriante, cre├ónd astfel un microclimat r─âcoritor ├«n interiorul cl─âdirii.

De╚Öi transform─ârile rapide ale peisajului urban pot crea contrasturi puternice ├«ntre vechi ╚Öi nou, esen╚Ťa arhitecturii vietnameze r─âm├óne neschimbat─â. Fie c─â este vorba despre un sanctuar ascuns ├«n mijlocul ora╚Öului, o cas─â tradi╚Ťional─â pe piloni sau un zg├órie-nori modern, fiecare structur─â poveste╚Öte o parte din istoria ╚Öi cultura fascinant─â a Vietnamului.

Top 5 atrac╚Ťii turistice din Vietnam

Vietnam este o ╚Ťar─â cu peisaje de vis, o istorie complex─â ╚Öi o cultur─â fascinant─â. Fie c─â e╚Öti pasionat de natur─â, istorie sau gastronomie, Vietnamul are ceva de oferit oric─ârui tip de c─âl─âtor. Iat─â cinci dintre cele mai populare ╚Öi impresionante atrac╚Ťii turistice din aceast─â ╚Ťar─â asiatic─â.

 1. Ha Long Bay: Aceast─â zon─â pitoreasc─â este recunoscut─â pentru formele sale carstice impresionante ╚Öi apele sale smarald. Situat─â ├«n nordul Vietnamului, la doar c├óteva ore de mers cu ma╚Öina de la Hanoi, Ha Long Bay este adesea descris─â ca un paradis pe p─âm├ónt. Mii de insuli╚Ťe calcaroase se ├«nal╚Ť─â din apele albastre, unele dintre ele av├ónd pe╚Öteri misterioase sau plaje izolate. Mul╚Ťi turi╚Öti aleg s─â exploreze golful cu ajutorul unei croaziere tradi╚Ťionale pe un vas de lemn denumit ÔÇ×junkÔÇŁ. ├Än timpul acestei c─âl─âtorii, vizitatorii pot s─â se aventureze ├«n pe╚Öteri precum Sung Sot (Pe╚Ötera Surprizelor) sau s─â se relaxeze pe plaja Bai Chay.
 2. Ora╚Öul Vechi Hoi An: Hoi An este unul dintre cele mai bine conservate ora╚Öe istorice din Vietnam ╚Öi a fost inclus ├«n lista Patrimoniului Mondial UNESCO. P─âstreaz─â un amestec fascinant de culturi, de la chinezi ╚Öi japonezi la francezi. Ora╚Öul este faimos pentru lanternele sale colorate, care, la apus, transform─â str─âzile ├«ntr-un spectacol de lumin─â. Pe l├óng─â frumuse╚Ťea sa arhitectonic─â, Hoi An este cunoscut ╚Öi pentru m─âiestrii s─âi croitori, care pot crea haine personalizate ├«ntr-un timp foarte scurt. De asemenea, nu trebuie ratat─â o plimbare de-a lungul r├óului Thu Bon, unde se pot admira casele tradi╚Ťionale ╚Öi podul japonez, un simbol iconic al ora╚Öului.
 3. Imperiul Cham, My Son: Situat la aproximativ o or─â distan╚Ť─â de Hoi An, sanctuarul My Son a fost centrul spiritual al Imperiului Cham, o civiliza╚Ťie care a dominat centrul ╚Öi sudul Vietnamului timp de multe secole. Ruinele templului din My Son reprezint─â cel mai bun exemplu de arhitectur─â Cham care a supravie╚Ťuit ╚Öi sunt ├«n mod particular remarcabile pentru sculpturile ╚Öi detaliile lor complexe. De╚Öi unele dintre structuri au fost deteriorate ├«n timpul r─âzboaielor, acestea continu─â s─â fascineze vizitatorii prin m─âiestria ╚Öi istoria lor profund─â.
 4. Palatul Reunific─ârii, Ho Chi Minh City: Cunoscut anterior sub numele de Palatul Independen╚Ťei, aceast─â cl─âdire istoric─â din inima Ho Chi Minh City este legat─â str├óns de evenimentele finale ale R─âzboiului din Vietnam. ├Än 1975, tancurile Armatei Nord-Vietnameze au intrat ├«n incinta palatului, marc├ónd sf├ór╚Öitul conflictului ╚Öi reunificarea ╚Ť─ârii. Ast─âzi, vizitatorii pot explora numeroase camere ale palatului, inclusiv ad─âposturile subterane ╚Öi sala de comand─â, p─âstr├óndu-se ├«n mare parte neschimbate de la acea perioad─â istoric─â.
 5. Templele din Hue: Hue a fost capitala imperial─â a Vietnamului ╚Öi este cunoscut─â pentru complexul s─âu vast de palate, temple, ziduri ╚Öi por╚Ťi. Situat pe malurile r├óului Perfume, Hue reprezint─â un exemplu vibrant al opulen╚Ťei ╚Öi puterii dinastiei Nguyen. Printre cl─âdirile notabile se num─âr─â Cetatea Imperial─â, mausoleul lui Minh Mang ╚Öi pagoda Thien Mu. Vizitatorii pot face o c─âl─âtorie ├«napoi ├«n timp, explor├ónd aceste structuri impresionante ╚Öi descoperind istoria bogat─â a Vietnamului din perioada sa imperial─â.

Fiecare dintre aceste atrac╚Ťii ofer─â o privire detaliat─â asupra istoriei, culturii ╚Öi frumuse╚Ťii naturale a Vietnamului, f─âc├ónd din aceast─â ╚Ťar─â o destina╚Ťie indispensabil─â pentru orice pasionat de c─âl─âtorii.

Top 5 activit─â╚Ťi de f─âcut ├«n Vietnam

Vietnam este o ╚Ťar─â cu o mul╚Ťime de aventuri ╚Öi experien╚Ťe de oferit. Diversitatea sa geografic─â, istoria sa bogat─â ╚Öi cultura vibrant─â creeaz─â o plaj─â larg─â de activit─â╚Ťi care pot satisface gusturile fiec─ârui c─âl─âtor. ├Än continuare, v─â prezent─âm cinci activit─â╚Ťi de neratat dac─â ajunge╚Ťi ├«n aceast─â ╚Ťar─â impresionant─â.

 1. Naviga╚Ťia pe Delta Mekongului: Delta fluviului Mekong, adesea numit─â „Bazinul Orezului” al Vietnamului, este o regiune mla╚Ötinoas─â ╚Öi acvatic─â unde via╚Ťa se desf─â╚Öoar─â ├«ntr-un ritm lini╚Ötit, dictat de mi╚Öcarea apelor. Una dintre cele mai populare activit─â╚Ťi aici este c─âl─âtoria cu barca tradi╚Ťional─â, unde pute╚Ťi vedea peisajul verde ╚Öi fertil al deltei, cu planta╚Ťiile sale de orez ╚Öi pie╚Ťele plutitoare. Pie╚Ťele, cum ar fi cele din Cai Rang ╚Öi Phong Dien, sunt pline de ambarca╚Ťiuni ├«nc─ârcate cu fructe, legume ╚Öi alte produse, reprezent├ónd un spectacol vibrant de culori ╚Öi sunete. Explorarea canalelor mai mici ale deltei v─â ofer─â, de asemenea, o perspectiv─â intim─â asupra vie╚Ťii de zi cu zi a localnicilor.
 2. Trekking ├«n Sapa: Sapa este o regiune montan─â situat─â ├«n nordul Vietnamului, faimoas─â pentru terasele sale de orez sculptate pe versan╚Ťii mun╚Ťilor ╚Öi pentru minunatele sale peisaje. Aici, c─âl─âtorii pot face trekking prin sate tradi╚Ťionale, unde locuiesc diverse grupuri etnice, cum ar fi HÔÇÖmong ╚Öi Dzao Ro╚Öu. Drumurile de trekking variaz─â ca dificultate, dar ofer─â toate vederi panoramice spectaculoase asupra v─âilor ╚Öi mun╚Ťilor. Pe l├óng─â peisaj, o alt─â atrac╚Ťie major─â a regiunii este interac╚Ťiunea cu localnicii, care v─â pot oferi o perspectiv─â asupra tradi╚Ťiilor ╚Öi modului lor de via╚Ť─â.
 3. Cursuri de g─âtit vietnameze: Buc─ât─âria vietnamez─â este recunoscut─â ├«n ├«ntreaga lume pentru aromele sale distincte ╚Öi combina╚Ťiile ingenioase de ingrediente. ├Änscrierea la un curs de g─âtit este o modalitate excelent─â de a v─â familiariza cu ingredientele ╚Öi tehnicile specifice acestei buc─ât─ârii. Multe dintre aceste cursuri ├«ncep cu o vizit─â la pia╚Ťa local─â, unde pute╚Ťi alege ingredientele proaspete. Ulterior, sub ├«ndrumarea unui chef experimentat, ve╚Ťi ├«nv─â╚Ťa s─â prepara╚Ťi feluri de m├óncare tradi╚Ťionale, cum ar fi „pho” (sup─â de t─âi╚Ťei cu carne) sau „nem” (pachetele de prim─âvar─â).
 4. C─âl─ârie pe plajele din Phu Quoc: Insula Phu Quoc, situat─â ├«n Golful Thailandei, este cea mai mare insul─â a Vietnamului ╚Öi este renumit─â pentru plajele sale pitore╚Öti. Pe l├óng─â ├«not ╚Öi scufund─âri, o alt─â activitate popular─â aici este c─âl─âria pe plaj─â. Multe centre ofer─â excursii pe cai, permit├óndu-v─â s─â explora╚Ťi coasta lini╚Ötit─â ├«ntr-un ritm relaxant, ├«n timp ce admira╚Ťi apusurile spectaculoase.
 5. Explorarea Pe╚Öterilor din Phong Nha: Parcul Na╚Ťional Phong Nha-Ke Bang este cunoscut pentru sistemul s─âu vast de pe╚Öteri, inclusiv Son Doong, cea mai mare pe╚Öter─â din lume. Vizitarea acestui parc este o aventur─â ├«n sine, cu numeroase trasee de explorare disponibile. Pe l├óng─â Son Doong, alte pe╚Öteri impresionante sunt Paradise Cave ╚Öi Dark Cave. Aceste locuri subterane sunt adev─ârate minuni ale naturii, cu forma╚Ťiuni st├óncoase spectaculoase ╚Öi lacuri subterane.

Fie c─â sunte╚Ťi ├«n c─âutarea aventurii, relax─ârii sau imersiunii culturale, Vietnamul ofer─â o varietate de activit─â╚Ťi care v─â vor ├«mbog─â╚Ťi experien╚Ťa de c─âl─âtorie.

Meșteșuguri locale în Vietnam

Me╚Öte╚Öugurile tradi╚Ťionale au fost mult timp un element fundamental al culturii vietnameze, reprezent├ónd o mo╚Ötenire transmis─â din genera╚Ťie ├«n genera╚Ťie, adesea ├«n cadrul aceleia╚Öi familii. ├Än fiecare col╚Ť al Vietnamului, vizitatorii pot descoperi un spectacol captivant al m─âiestriei ╚Öi tradi╚Ťiei care se contope╚Öte cu via╚Ťa modern─â. Me╚Öte╚Öugurile din Vietnam sunt un reflex al bogatei sale tapestarii culturale ╚Öi geografice.

 1. Brodatul ╚Öi ╚Ües─âtoria: Unul dintre cele mai iconice me╚Öte╚Öuguri din Vietnam este ╚Ťes─âtoria. ├Än regiunea montan─â Sapa, femeile din grupurile etnice minoritare, cum ar fi H’mong ╚Öi Dzao, creeaz─â ╚Ťes─âturi minunate folosind tehnici tradi╚Ťionale, inclusiv broderia. Aceste ╚Ťes─âturi sunt adesea folosite pentru a crea costume na╚Ťionale, fiecare dintre aceste grupuri av├ónd modele ╚Öi culori specifice care le diferen╚Ťiaz─â. Broderia este o alt─â tehnic─â foarte r─âsp├óndit─â, ├«n special ├«n regiunile nordice ale Vietnamului. Se folosesc fibre naturale, cum ar fi bumbacul ╚Öi canepa, care sunt apoi colorate cu pigmen╚Ťi naturali ╚Öi brodate cu motive tradi╚Ťionale.
 2. Ceramica ╚Öi Ol─âritul: Vietnamul are o istorie lung─â ╚Öi bogat─â ├«n ceea ce prive╚Öte ceramica ╚Öi ol─âritul. Unul dintre cele mai renumite centre de ceramic─â este Bat Trang, situat l├óng─â Hanoi. Aici, me╚Öterii creeaz─â obiecte variate, de la vase tradi╚Ťionale, la ceramica modern─â. Procesul de produc╚Ťie este fascinant: de la modelarea argilei, la vopsirea manual─â a fiec─ârei piese, urmat─â de arderea ├«n cuptoare tradi╚Ťionale. Fiecare pies─â reflect─â at├ót tehnicile tradi╚Ťionale, c├ót ╚Öi tendin╚Ťele contemporane.
 3. Sculptura ├«n Lemn: Me╚Öte╚Öugul sculpturii ├«n lemn este prezent mai ales ├«n regiunea central─â a Vietnamului, ├«n ora╚Öe precum Hue ╚Öi Hoi An. Aici, atelierele familiale creeaz─â opere de art─â impresionante, fie pentru v├ónzare local─â, fie pentru export. Motivele variaz─â de la scene religioase, la animale ╚Öi scene din via╚Ťa de zi cu zi. Lemnul folosit vine adesea din p─âdurile tropicale ale Vietnamului ╚Öi este tratat cu aten╚Ťie pentru a rezista de-a lungul anilor.
 4. Confec╚Ťionarea L─âmpilor din H├órtie: ├Än ora╚Öul Hoi An, una dintre cele mai populare atrac╚Ťii sunt l─âmpile tradi╚Ťionale din h├órtie care ilumineaz─â str─âzile la apus. Aceste l─âmpi sunt confec╚Ťionate manual, folosind cadre din bambus ╚Öi h├órtie colorat─â. Se pot g─âsi ├«n diverse forme, de la sfere simple la forme complexe care reprezint─â animale sau flori. Vizitatorii pot chiar participa la ateliere unde pot ├«nv─â╚Ťa s─â creeze propriile lor l─âmpi.
 5. Construc╚Ťia Barcilor: Pe coastele Vietnamului ╚Öi de-a lungul fluviului Mekong, construc╚Ťia barcilor este un me╚Öte╚Öug ├«nfloritor. Barcile tradi╚Ťionale, cu fund plat ╚Öi cu proa ├«nalt─â, sunt construite manual, folosind metode transmise de-a lungul secolelor. Fiecare barc─â este adaptat─â nevoilor specifice ale regiunii ├«n care este construit─â ╚Öi poate fi folosit─â pentru pescuit, transport sau ca ambarca╚Ťiune pentru turi╚Öti.

├Än Vietnam, me╚Öte╚Öugurile nu sunt doar o form─â de art─â sau o modalitate de a-╚Öi c├ó╚Ötiga existen╚Ťa; ele sunt o conexiune cu r─âd─âcinile, cu istoria ╚Öi cu cultura unei na╚Ťiuni vibrante. Fiecare fir ╚Ťesut, fiecare detaliu brodat este o m─ârturie a pasiunii, dedic─ârii ╚Öi m─âiestriei artizanilor. Prin explorarea ╚Öi aprecierea acestor me╚Öte╚Öuguri, orice vizitator are ╚Öansa s─â se conecteze la sufletul autentic al Vietnamului ╚Öi s─â ├«n╚Ťeleag─â profunzimea ╚Öi bog─â╚Ťia tradi╚Ťiilor sale. ├Äntr-o lume ├«n continu─â schimbare ╚Öi modernizare, aceste practici me╚Öte╚Öug─âre╚Öti reprezint─â un pod c─âtre trecut ╚Öi o surs─â constant─â de inspira╚Ťie pentru viitor.

Vietnam, cu peisajele sale variate, ofer─â o gam─â impresionant─â de parcuri na╚Ťionale, fiecare cu propria sa frumuse╚Ťe ╚Öi particularitate. Acestea nu sunt doar destina╚Ťii ideale pentru iubitorii de natur─â, ci ╚Öi locuri unde se pot observa specii rare de faun─â ╚Öi flor─â, unele dintre ele fiind specifice doar acestei regiuni.

Parcul Na╚Ťional Phong Nha-Ke Bang este poate cel mai faimos dintre toate parcurile din Vietnam, datorit─â impresionantelor sale pe╚Öteri, printre care se num─âr─â ╚Öi Pe╚Ötera Son Doong – cea mai mare pe╚Öter─â din lume. Situat ├«n provincia Quang Binh, acest parc na╚Ťional acoper─â o suprafa╚Ť─â de peste 2000 km p─âtra╚Ťi. Geologia zonei este deosebit─â, cu peste 300 de pe╚Öteri ╚Öi grote de diferite dimensiuni. Pe╚Ötera Phong Nha, de exemplu, are un r├óu subteran ╚Öi camere impresionante care atrag turi╚Öti din ├«ntreaga lume.

Parcul Na╚Ťional Cuc Phuong, situat la aproximativ 120 km de Hanoi, este primul parc na╚Ťional din Vietnam ╚Öi unul dintre cele mai importante zone de conservare din ╚Ťar─â. ├Änfiin╚Ťat ├«n 1962, parcul ad─âposte╚Öte o gam─â larg─â de specii de flor─â ╚Öi faun─â, inclusiv unele pe cale de dispari╚Ťie. Zona este, de asemenea, recunoscut─â pentru biodiversitatea sa, cu peste 2000 de specii de plante, 97 de specii de mamifere ╚Öi 300 de specii de p─âs─âri.

Un alt parc care merit─â men╚Ťionat este Parcul Na╚Ťional Cat Tien, aflat la jum─âtatea distan╚Ťei dintre Ho Chi Minh City ╚Öi Nha Trang. Cu o suprafa╚Ť─â de aproximativ 720 km p─âtra╚Ťi, este una dintre cele mai importante zone de p─âdure tropical─â din Vietnam. Acest parc este casa multor specii amenin╚Ťate, precum rinocerii de Javan sau maimu╚Ťele langur. Datorit─â eforturilor constante de conservare, Cat Tien a devenit o destina╚Ťie predilect─â pentru ecoturism.

├Än regiunea muntoas─â din nordul ╚Ť─ârii, aproape de grani╚Ťa cu China, se g─âse╚Öte Parcul Na╚Ťional Ba Be. Lacul Ba Be, situat ├«n inima parcului, este cel mai mare lac natural de munte din Vietnam. O plimbare cu barca pe acest lac este o experien╚Ť─â relaxant─â ╚Öi ofer─â ocazia de a admira peisaje impresionante. P─âdurea dens─â care ├«nconjoar─â lacul ad─âposte╚Öte specii variate de faun─â, inclusiv tigri, leoparzi ╚Öi peste 200 de specii de p─âs─âri.

Ultimul, dar nu cel din urm─â, Parcul Na╚Ťional Nui Chua se afl─â ├«n provincia Ninh Thuan ╚Öi este recunoscut pentru frumuse╚Ťea sa s─âlbatic─â. Acesta se m├óndre╚Öte cu o diversitate impresionant─â de ecosisteme, de la p─âduri tropicale p├ón─â la plaje izolate. Recifele de corali sunt, de asemenea, o atrac╚Ťie major─â ├«n aceast─â zon─â, fiind locul ideal pentru snorkeling ╚Öi scufund─âri.

Aceste parcuri na╚Ťionale, ├«mpreun─â cu multe altele din Vietnam, reprezint─â nu doar atrac╚Ťii turistice, ci ╚Öi sanctuare pentru conservarea biodiversit─â╚Ťii ╚Öi patrimoniului natural al ╚Ť─ârii. Prin vizitarea lor, turi╚Ötii nu descoper─â doar frumuse╚Ťea natural─â a Vietnamului, dar contribuie ╚Öi la protejarea ╚Öi conservarea acestei mo╚Öteniri pre╚Ťioase pentru genera╚Ťiile viitoare.

Festivaluri locale ╚Öi s─ârb─âtori na╚Ťionale din Vietnam

Vietnam, o ╚Ťar─â cu o mo╚Ötenire cultural─â ╚Öi istoric─â bogat─â, g─âzduie╚Öte numeroase festivaluri ╚Öi s─ârb─âtori care ilustreaz─â diversitatea ╚Öi bog─â╚Ťia tradi╚Ťiilor sale. Aceste evenimente transform─â calendarul vietnamez ├«ntr-un caleidoscop de culori, sunete ╚Öi arome, oferind at├ót localnicilor, c├ót ╚Öi turi╚Ötilor ocazia s─â experimenteze esen╚Ťa real─â a Vietnamului.

 1. Tß║┐t Nguy├¬n ─É├ín sau Anul Nou Lunar este cea mai important─â ╚Öi grandioas─â s─ârb─âtoare din Vietnam. Desf─â╚Öurat─â la sf├ór╚Öitul lunii ianuarie sau la ├«nceputul lunii februarie, Tß║┐t marcheaz─â ├«nceputul prim─âverii ╚Öi este prilej de reunire a familiei. Casele sunt cur─â╚Ťate, decorate cu flori, ├«n special cu flori de piersic ╚Öi m─âr, iar oamenii se preg─âtesc s─â primeasc─â un an nou cu speran╚Ť─â ╚Öi prosperitate. Pe l├óng─â festivit─â╚Ťile tradi╚Ťionale, ├«n aceast─â perioad─â au loc parade, jocuri ╚Öi competi╚Ťii ├«n toat─â ╚Ťara.
 2. Festivalul B─ârcilor-Dragon este o s─ârb─âtoare care celebreaz─â abilit─â╚Ťile maritimilor vietnamezi. B─ârci lungi, decorate vibrant, se ├«ntrec ├«n competi╚Ťii spectaculoase pe r├óurile ╚Öi lacurile din Vietnam. Aceste regate sunt ├«nso╚Ťite de muzic─â, dans ╚Öi festivit─â╚Ťi care atrag mii de spectatori.
 3. Tß║┐t Trung Thu, sau Festivalul de la Mijlocul Toamnei, este un eveniment special dedicat copiilor. ├Än aceast─â s─ârb─âtoare, care are loc ├«n a opta lun─â a calendarului lunar chinezesc, copiii se joac─â cu lanterne colorate, particip─â la parade ╚Öi se delecteaz─â cu pr─âjituri lunare tradi╚Ťionale. Este o s─ârb─âtoare care simbolizeaz─â reunirea familiei ╚Öi recuno╚Ötin╚Ťa fa╚Ť─â de natur─â.
 4. Festivalul Limbii de P─âm├ónt este o tradi╚Ťie specific─â zonei nordice a Vietnamului, ├«n special ├«n Ky Son, Nghe An. Acest festival este dedicat zeilor p─âm├óntului ╚Öi cere╚Öilor ╚Öi are loc ├«n luna a treia a calendarului lunar. Ritualurile includ muzic─â, dansuri ╚Öi ofrande aduse zeilor.
 5. Festivalul Hue este un eveniment bi-anual care transformă orașul Hue într-un amfiteatru viu, plin de muzică, dans, teatru și arte vizuale. Este o celebrare a culturii și istoriei regatului Hue, fostă capitală imperială a Vietnamului.
 6. Festivalul Na╚Ťional al C├óntecului are loc ├«n provincia Quang Ninh ╚Öi celebreaz─â muzica tradi╚Ťional─â vietnamez─â. Participan╚Ťii sunt selecta╚Ťi prin diferite concursuri regionale ╚Öi vin s─â concureze ├«n acest eveniment major. Pe l├óng─â concurs, vizitatorii se pot bucura de spectacole de teatru, dans ╚Öi alte forme de art─â.
 7. Ziua Na╚Ťional─â a Vietnamului, s─ârb─âtorit─â pe 2 septembrie, marcheaz─â proclamarea independen╚Ťei Vietnamului fa╚Ť─â de Fran╚Ťa ├«n 1945 de c─âtre Ho Chi Minh. Este o zi de m├óndrie na╚Ťional─â ╚Öi este celebrat─â cu parade militare, focuri de artificii ╚Öi festivit─â╚Ťi ├«n toat─â ╚Ťara.

Pe l├óng─â aceste s─ârb─âtori ╚Öi festivaluri majore, Vietnamul g─âzduie╚Öte o serie de alte evenimente locale, legate de tradi╚Ťiile specifice fiec─ârei regiuni. Acestea pot varia de la celebr─âri ale recoltei, la comemor─âri ale sfin╚Ťilor ╚Öi eroilor locali sau la festivaluri care marcheaz─â anotimpurile.

Fiecare festival sau s─ârb─âtoare din Vietnam este o reprezentare a istoriei, tradi╚Ťiilor ╚Öi valorilor na╚Ťionale. Prin aceste evenimente, Vietnamul ├«╚Öi ├«mp─ârt─â╚Öe╚Öte cu lumea frumuse╚Ťea ╚Öi diversitatea sa cultural─â, invit├óndu-i pe to╚Ťi s─â ia parte la aceste celebr─âri. Indiferent de perioada vizitei ├«n Vietnam, exist─â ╚Öanse mari s─â asist─âm la una dintre aceste s─ârb─âtori, oferindu-ne astfel ocazia s─â ne apropiem mai mult de inima ╚Öi sufletul poporului vietnamez.

Ce m├ónc─âruri cu specific local po╚Ťi servi?

Vietnam, av├ónd o buc─ât─ârie plin─â de savoare ╚Öi diversitate, se poate l─âuda cu o gam─â impresionant─â de m├ónc─âruri tradi╚Ťionale. Fiecare regiune din aceast─â ╚Ťar─â are propriile sale specialit─â╚Ťi culinare, influen╚Ťate de ingredientele locale, clima ╚Öi istoria regiunii. S─â ne arunc─âm o privire asupra unor m├ónc─âruri cu specific local care au f─âcut faim─â buc─ât─âriei vietnameze.

 1. Phß╗č (Sup─â cu t─âi╚Ťei de orez): Una dintre cele mai cunoscute ╚Öi iubite m├ónc─âruri din Vietnam, Phß╗č este o sup─â ce con╚Ťine t─âi╚Ťei sub╚Ťiri de orez, carne de vit─â sau de pui ╚Öi o serie de ierburi aromatice. Baza acestei supe este bulionul, preparat prin fierberea ├«ndelungat─â a oaselor, care este apoi condimentat cu ingrediente precum anasonul stelat, scor╚Ťi╚Öoara ╚Öi cui╚Öoarele. Servit─â de obicei la micul dejun, Phß╗č este completat─â cu condimente precum lime, chili ╚Öi busuioc proasp─ât. Fiecare regiune are propria sa varia╚Ťie, de la Phß╗č Bß║»c (Nord) la Phß╗č Nam (Sud), fiecare av├ónd nuan╚Ťe diferite de arom─â ╚Öi consisten╚Ť─â.
 2. B├ính M├Č:┬áAcest sandwich vietnamez s-a r─âsp├óndit ├«n ├«ntreaga lume, dar originile sale r─âm├ón ferm ├«nr─âd─âcinate ├«n Vietnam. B├ính M├Č combin─â influen╚Ťele culinare franceze cu ingrediente locale. Bagheta crocant─â, mo╚Ötenire din era colonial─â francez─â, este umplut─â cu o varietate de ingrediente precum pate, carnea de porc pr─âjit─â, salamul vietnamez ╚Öi diverse legume murate ca morcovii ╚Öi ridichea. Condimentele ╚Öi sosurile, precum sosul de pe╚Öte ╚Öi maioneza cu arom─â de usturoi, adaug─â un gust suplimentar care transform─â B├ính M├Č ├«ntr-o experien╚Ť─â culinar─â unic─â.
 3. Gß╗Ći cuß╗Ĺn (Rulouri de prim─âvar─â proaspete): Aceste rulouri delicate ╚Öi translucide sunt realizate din foi de orez umede, ├«n care sunt ├«nf─â╚Öurate creve╚Ťi, carne de porc, orez vermicelli ╚Öi ierburi aromatice. Gß╗Ći cuß╗Ĺn sunt adesea servite cu un sos pe baz─â de arahide sau cu sosul tradi╚Ťional „nĂ░ß╗Ťc chß║ąm”, un amestec de sos de pe╚Öte, lime, usturoi, ap─â ╚Öi zah─âr. Aceste rulouri sunt ideale pentru zilele fierbin╚Ťi deoarece sunt r─âcoritoare ╚Öi u╚Öoare.
 4. CĂím tß║ąm (Orez cu coaste de porc): Originar din sudul Vietnamului, CĂím tß║ąm se traduce literalmente prin „orez spart” ╚Öi se refer─â la boabele de orez care se sparg ├«n timpul procesului de recoltare. Aceste boabe sunt fierte ╚Öi servite al─âturi de diferite preparate din carne, ├«n special coaste de porc la gr─âtar. M├óncarea este adesea ├«nso╚Ťit─â de legume murate, ou─â, c├órna╚Ťi ╚Öi creve╚Ťi. Pe l├óng─â acestea, CĂím tß║ąm este servit cu sos de pe╚Öte ╚Öi sup─â clar─â.
 5. B├║n chß║ú: B├║n chß║ú este o m├óncare tradi╚Ťional─â din Hanoi care const─â ├«n carne de porc (de obicei pancet─â ╚Öi chiftele) pr─âjit─â pe gr─âtar peste c─ârbune, servit─â al─âturi de t─âi╚Ťei de orez, ierburi proaspete ╚Öi o marinat─â special─â din sos de pe╚Öte, zah─âr ╚Öi o╚Ťet. B├║n chß║ú este adesea ├«nso╚Ťit de nem r├ín (chiftelu╚Ťe de porc pr─âjite), form├ónd o combina╚Ťie delicioas─â ╚Öi satisf─âc─âtoare.

Aceste mâncăruri reprezintă doar o mică parte din comoara culinară a Vietnamului. Fiecare regiune, oraș și chiar sat adaugă propria sa notă unică, transformând fiecare masă într-o aventură pentru papilele gustative. De la mâncărurile de stradă, până la preparatele sofisticate din restaurante, bucătăria vietnameză surprinde prin diversitatea și profunzimea sa de arome.

Ce b─âuturi cu specific local po╚Ťi servi?

Vietnam nu este doar renumit pentru buc─ât─âria sa delicioas─â, ci ╚Öi pentru o gam─â larg─â de b─âuturi tradi╚Ťionale, unele dintre ele av├ónd istorii fascinante ╚Öi moduri unice de preparare. De la ceaiuri aromate la cafele cu gust bogat ╚Öi p├ón─â la alcooluri locale, ofertele de b─âuturi din Vietnam sunt la fel de variate ╚Öi intrigante ca m├ónc─ârurile sale.

 1. C├á ph├¬ ─Ĺ├í (Cafea cu ghea╚Ť─â): Dac─â ajungi ├«n Vietnam, nu po╚Ťi s─â pleci f─âr─â s─â ├«ncerci faimoasa c├á ph├¬ ─Ĺ├í. Aceast─â cafea este un simbol na╚Ťional, fiind preg─âtit─â ├«ntr-un mod unic. Se folose╚Öte o cantitate mare de cafea robusta m─âcinat─â, care este infuzat─â lent printr-un filtru metalic direct ├«ntr-o can─â sau pahar. Acest lucru rezult─â ├«ntr-un concentrat de cafea puternic ╚Öi aromat. La final, se adaug─â lapte condensat ╚Öi ghea╚Ť─â, transform├ónd-o ├«ntr-o b─âutur─â r─âcoritoare ╚Öi dulce. C├á ph├¬ ─Ĺ├í este savurat─â de obicei diminea╚Ťa, dar este la fel de popular─â ╚Öi pe durata zilei, ├«n special ├«n zilele toride.
 2. C├á ph├¬ trß╗ęng (Cafea cu ou): O alt─â variant─â inedit─â de cafea este c├á ph├¬ trß╗ęng. Acest tip de cafea combin─â cafeaua tare cu un amestec de g─âlbenu╚Ö de ou b─âtut cu zah─âr. Rezultatul este o b─âutur─â cremoas─â ╚Öi bogat─â, asem─ân─âtoare unui desert. Originile c├á ph├¬ trß╗ęng se afl─â ├«n Hanoi, unde, potrivit pove╚Ötilor, un barman a decis s─â foloseasc─â ou ├«n loc de lapte, datorit─â lipsei de resurse ├«n timpul r─âzboiului.
 3. RĂ░ß╗úu cß║žn (B─âutur─â alcoolic─â din orez servit─â ├«ntr-un vas de bambus):┬á RĂ░ß╗úu cß║žn este o b─âutur─â tradi╚Ťional─â fermentat─â din orez, consumat─â ├«n special ├«n regiunile montane ale Vietnamului. Pentru a o bea, se folose╚Öte un vas lung de bambus cu o tij─â de bambus ca pai. RĂ░ß╗úu cß║žn este adesea consumat ├«n grup, ├«n timpul s─ârb─âtorilor sau evenimentelor comunitare. B─âutura are un gust asem─ân─âtor cu sake-ul, dar cu nuan╚Ťe distincte datorate metodelor tradi╚Ťionale de fermentare.
 4. Ch├Ę: De╚Öi denumirea „ch├Ę” se traduce adesea prin „ceai”, aceast─â b─âutur─â este mai apropiat─â de un desert lichid. Ch├Ę este o b─âutur─â dulce, adesea servit─â rece, ╚Öi poate con╚Ťine o varietate de ingrediente: fasole mungo, perle de tapioca, gelatin─â, fructe ╚Öi multe altele. Exist─â multe varia╚Ťii regionale ale ch├Ę, fiecare cu propriul s─âu mix de culori, texturi ╚Öi arome.
 5. Bia HĂíi: Bia HĂíi este o bere local─â, nepasteurizat─â, care se produce zilnic ╚Öi se consum─â rapid datorit─â lipsei de conservan╚Ťi. Cu un con╚Ťinut alcoolic sc─âzut, aceast─â bere este foarte r─âcoritoare ╚Öi este servit─â la „ghea╚Ť─â ├«n can─â” ├«n numeroase localuri de pe strad─â. A devenit un element cultural, reprezent├ónd locul unde localnicii se adun─â pentru a discuta, r├óde ╚Öi petrece timp ├«mpreun─â.

Aceste b─âuturi reflect─â complexitatea ╚Öi diversitatea culturii vietnameze, combin├ónd influen╚Ťe istorice, tehnicile tradi╚Ťionale de preparare ╚Öi ingredientele locale pentru a crea b─âuturi memorabile. Fie c─â te aventurezi ├«ntr-o cafenea aglomerat─â din Hanoi sau ├«ntr-un bar lini╚Ötit din Ho Chi Minh, b─âuturile din Vietnam te vor transporta ├«n inima tradi╚Ťiilor ╚Öi gusturilor acestei ╚Ť─âri uimitoare.

Ce trebuie s─â ╚Ötii despre Vietnam ├«nainte s─â mergi acolo ╚Öi ce pericole po╚Ťi ├«nt├ómpina

Vietnam, aceast─â ╚Ťar─â de o frumuse╚Ťe impresionant─â, ascunde ├«n spatele peisajelor sale pitore╚Öti o serie de informa╚Ťii ╚Öi recomand─âri pe care orice turist ar trebui s─â le cunoasc─â ├«nainte de a-i trece pragul. De la jungla urban─â, reprezentat─â de ora╚Öe vibrante precum Ho Chi Minh ╚Öi Hanoi, p├ón─â la satele tradi╚Ťionale ╚Öi terasele de orez din Sapa, Vietnamul este o destina╚Ťie care ├«mbin─â modernitatea cu tradi╚Ťia ├«ntr-un mod cu adev─ârat unic.

Pentru a ├«ncepe c─âl─âtoria ├«n aceast─â ╚Ťar─â, majoritatea vizitatorilor vor avea nevoie de o viz─â. Procesul de ob╚Ťinere a vizei poate varia, dar de multe ori turistii opteaz─â pentru viza la sosire, un sistem ce presupune ob╚Ťinerea unei scrisori de aprobare ├«nainte de a ateriza pe teritoriul vietnamez. Odat─â ajun╚Öi acolo, o alt─â preocupare ar fi moneda. Dongul vietnamez, sau VND, este moneda oficial─â, ╚Öi de╚Öi ├«n anumite zone se accept─â ╚Öi dolarul american, este recomandat s─â ai la ├«ndem├ón─â ╚Öi moned─â local─â.

├Än contextul s─ân─ât─â╚Ťii, de╚Öi nu exist─â vaccinuri obligatorii pentru a vizita Vietnamul, este bine s─â te protejezi ├«mpotriva unor boli precum hepatita A ╚Öi B sau febra tifoid─â. Un aspect esen╚Ťial este legat de ap─â; apa de la robinet nu este potrivit─â pentru consum, astfel c─â apa ├«mbuteliat─â este cea mai bun─â alegere. De asemenea, este recomandat s─â evi╚Ťi cuburile de ghea╚Ť─â ├«n b─âuturi, dac─â nu e╚Öti sigur de provenien╚Ťa apei din care au fost f─âcute.

Pe latura cultural─â ╚Öi de comportament, Vietnamul, ca ╚Ťar─â cu tradi╚Ťii ad├ónc ├«nr─âd─âcinate, presupune o serie de recomand─âri. ├Ämbr─âc─âmintea modest─â, mai ales ├«n locurile sacre sau ├«n zonele rurale, este privit─â cu respect de c─âtre localnici. Negocierea pre╚Ťurilor este o practic─â r─âsp├óndit─â, mai ales ├«n pie╚Ťe, dar aceasta trebuie abordat─â cu tact ╚Öi cu un z├ómbet prietenos.

Dar nu trebuie s─â uit─âm de poten╚Ťialele pericole sau inconveniente. Traficul din marile ora╚Öe, ├«n special din Hanoi sau Ho Chi Minh, este cunoscut pentru aglomera╚Ťie ╚Öi pentru haosul s─âu aparent. Motocicletele, ├«n num─âr cov├ór╚Öitor, circul─â rapid, iar pentru un european, trecerea str─âzii poate fi o adev─ârat─â aventur─â. ├Än plus, ├«n zonele aglomerate, ho╚Ťii de buzunare pot fi o amenin╚Ťare real─â. Astfel, este indicat s─â ├«╚Ťi protejezi bunurile personale ╚Öi s─â fii mereu vigilent. De asemenea, exist─â ╚Öi riscul de a fi victima unor escrocherii, ca de exemplu taximetrele trucate sau pre╚Ťuri umflate. Un sfat util ar fi s─â negociezi pre╚Ťul ├«nainte sau s─â te asiguri c─â taximetrul este pornit.

├Än pofida acestor mici pericole, Vietnamul r─âm├óne o destina╚Ťie de top, care ofer─â o experien╚Ť─â de neuitat pentru cei ce decid s─â-i exploreze frumuse╚Ťile ╚Öi secretele. Cu precau╚Ťie ╚Öi informare, c─âl─âtoria ├«n aceast─â ╚Ťar─â va deveni cu siguran╚Ť─â una dintre cele mai memorabile experien╚Ťe.

5 moduri de a vă plănui călătoria în Vietnam

Vietnam, cu peisajele sale pitore╚Öti, cultura bogat─â ╚Öi istoria fascinant─â, este o destina╚Ťie care atrage milioane de turi╚Öti anual. Dac─â v─â g├óndi╚Ťi s─â vizita╚Ťi aceast─â ╚Ťar─â uluitoare, planificarea corect─â este esen╚Ťial─â pentru a avea o experien╚Ť─â ne├«ntrerupt─â ╚Öi ├«mbog─â╚Ťitoare. Iat─â cinci moduri esen╚Ťiale de a v─â pl─ânui c─âl─âtoria ├«n Vietnam:

 1. Documenta╚Ťia necesar─â ╚Öi formalit─â╚Ťile de intrare: ├Änainte de orice, trebuie s─â verifica╚Ťi dac─â ave╚Ťi nevoie de o viz─â pentru a intra ├«n Vietnam. Majoritatea turi╚Ötilor au nevoie de una, dar procesul de ob╚Ťinere poate varia. Exist─â posibilitatea de a ob╚Ťine o viz─â la sosire, dar acest lucru necesit─â o scrisoare de aprobare ├«n prealabil. De asemenea, pa╚Öaportul trebuie s─â fie valabil cel pu╚Ťin ╚Öase luni de la data intr─ârii ├«n ╚Ťar─â. Este esen╚Ťial s─â ave╚Ťi toate documentele ├«n ordine ├«nainte de a ├«ncepe c─âl─âtoria.
 2. Rut─â ╚Öi itinerariu personalizat: Vietnamul este o ╚Ťar─â lung─â ╚Öi ├«ngust─â, ceea ce ├«nseamn─â c─â va trebui s─â decide╚Ťi dac─â dori╚Ťi s─â ├«ncepe╚Ťi c─âl─âtoria din nord (Hanoi) ╚Öi s─â merge╚Ťi spre sud (Ho Chi Minh) sau invers. Fiecare regiune are propriul s─âu farmec ╚Öi atrac╚Ťii. De exemplu, nordul este renumit pentru peisajele montane ╚Öi terasele de orez din Sapa, ├«n timp ce sudul atrage cu delta Mekong ╚Öi plajele tropicale. Este esen╚Ťial s─â v─â documenta╚Ťi despre fiecare regiune ╚Öi s─â crea╚Ťi un itinerariu care s─â se potriveasc─â intereselor ╚Öi perioadei de timp pe care o ave╚Ťi la dispozi╚Ťie.
 3. Transportul intern: Odat─â ce a╚Ťi ajuns ├«n Vietnam, va trebui s─â decide╚Ťi modul ├«n care dori╚Ťi s─â v─â deplasa╚Ťi. Av├ónd ├«n vedere dimensiunile ╚Ť─ârii, deplasarea cu avionul ├«ntre marile ora╚Öe este o op╚Ťiune rapid─â ╚Öi relativ ieftin─â. Cu toate acestea, pentru a experimenta frumuse╚Ťea real─â a Vietnamului, trenurile ╚Öi autobuzele ofer─â vederi panoramice ╚Öi o perspectiv─â mai autentic─â asupra vie╚Ťii locale. Pentru deplas─ârile ├«n ora╚Ö, ricsa sau motocicleta sunt mijloace de transport populare ╚Öi accesibile.
 4. Alegerea caz─ârii: Vietnamul ofer─â o gam─â variat─â de op╚Ťiuni de cazare pentru toate bugetele. De la hosteluri accesibile, pentru turi╚Ötii cu buget redus, p├ón─â la hoteluri de lux ╚Öi sta╚Ťiuni pe plaj─â, exist─â ceva pentru toat─â lumea. Este recomandat s─â rezerva╚Ťi cazarea cu cel pu╚Ťin c├óteva zile ├«nainte de sosire, mai ales ├«n perioadele aglomerate. Dac─â dori╚Ťi o experien╚Ť─â mai autentic─â, pute╚Ťi chiar opta pentru a sta cu o familie local─â sau ├«ntr-un „homestay”.
 5. S─ân─âtatea ╚Öi siguran╚Ťa: Ca ├«n orice c─âl─âtorie ├«n str─âin─âtate, s─ân─âtatea ╚Öi siguran╚Ťa sunt primordiale. De╚Öi Vietnamul este ├«n general o destina╚Ťie sigur─â, exist─â totu╚Öi riscuri. Este recomandat s─â v─â vaccina╚Ťi ├«mpotriva unor boli precum hepatita A ╚Öi B sau febra tifoid─â. Asigura╚Ťi-v─â c─â ave╚Ťi o asigurare de c─âl─âtorie care s─â acopere eventualele urgen╚Ťe medicale. ├Än ceea ce prive╚Öte siguran╚Ťa personal─â, fi╚Ťi con╚Ötien╚Ťi de ho╚Ťii de buzunare ├«n zonele aglomerate ╚Öi evita╚Ťi zonele izolate noaptea.

Fie c─â dori╚Ťi s─â explora╚Ťi ora╚Öele istorice, s─â v─â relaxa╚Ťi pe plajele exotice sau s─â v─â aventura╚Ťi prin jungl─â ╚Öi mun╚Ťi, Vietnamul are ceva de oferit pentru fiecare turist. Cu o planificare corespunz─âtoare, c─âl─âtoria dvs. ├«n aceast─â ╚Ťar─â fascinant─â va fi cu siguran╚Ť─â una memorabil─â.

De ce s─â alegi o vacan╚Ť─â in Vietnam?

Vietnam, o ╚Ťar─â ├«nc─ârcat─â de istorie ╚Öi cultur─â, cu peisaje care pot rivaliza cu orice alt loc de pe glob, a devenit ├«n ultimii ani una dintre cele mai c─âutate destina╚Ťii turistice. Alege s─â-╚Ťi petreci vacan╚Ťa ├«n Vietnam ╚Öi vei descoperi o ╚Ťar─â care combin─â tradi╚Ťionalul cu modernul ├«ntr-un amestec fascinant. Iat─â c├óteva motive pentru care Vietnamul este o alegere excelent─â pentru o vacan╚Ť─â de neuitat.

 1. Diversitatea peisajelor: De la terasele de orez ├«n verzi╚Öuri din nordul Sapa, p├ón─â la plajele idilice din Phu Quoc ╚Öi Nha Trang, Vietnamul ofer─â o varietate uimitoare de peisaje. Mun╚Ťii din nord sunt perfecti pentru drume╚Ťii ╚Öi explorare, ├«n timp ce dunele de nisip din Mui Ne te vor surprinde cu frumuse╚Ťea lor.
 2. Bog─â╚Ťia cultural─â ╚Öi istoric─â: Vietnamul are o istorie profund─â, marcat─â de diferite influen╚Ťe, de la chinezi, francezi p├ón─â la americani. Aceasta se reflect─â ├«n arhitectura ora╚Öelor sale, ├«n temple ╚Öi pagode, dar ╚Öi ├«n muzeele care p─âstreaz─â amintiri din vremuri imemoriale. Hanoi, capitala ╚Ť─ârii, este un exemplu viu al acestei amestec─âri culturale, unde str─âdu╚Ťele ├«nguste ╚Öi aglomerate coexist─â cu lini╚Ötitele lacuri ╚Öi temple antice.
 3. Gastronomia: Buc─ât─âria vietnamez─â este renumit─â ├«n ├«ntreaga lume pentru complexitatea ╚Öi diversitatea sa. De la celebrele pho (sup─â de t─âi╚Ťei) ╚Öi b├ính m├Č (sandvi╚Ö vietnamez), p├ón─â la m├ónc─âruri de strad─â precum nem r├ín (chiftelu╚Ťe pr─âjite) sau gß╗Ći cuß╗Ĺn (rulouri proaspete), papilele gustative ale oric─ârui turist vor fi r─âsf─â╚Ťate.
 4. Oamenii: Unul dintre cele mai mari atuuri ale Vietnamului sunt oamenii s─âi. Vietnamezii sunt renumi╚Ťi pentru ospitalitatea ╚Öi amabilitatea lor. ├Än ciuda barierelor lingvistice, ei vor face ├«ntotdeauna eforturi pentru a-╚Ťi face ╚Öederea c├ót mai pl─âcut─â. Fie c─â e vorba de un v├ónz─âtor de pe strad─â sau de un ghid turistic, amabilitatea ╚Öi z├ómbetul lor sunt contagioase.
 5. Valoarea pentru bani: Vietnamul este o destina╚Ťie extrem de accesibil─â din punct de vedere financiar. Cazarea, m├óncarea ╚Öi transportul sunt surprinz─âtor de ieftine comparativ cu alte destina╚Ťii turistice populare. Acest lucru ├«╚Ťi permite s─â te bucuri de o vacan╚Ť─â de lux la pre╚Ťuri modice, f─âr─â s─â faci compromisuri ├«n ceea ce prive╚Öte calitatea.
 6. Experien╚Ťe unice: De la navigarea pe Delta Mekong ╚Öi observarea vie╚Ťii de zi cu zi a localnicilor, la explorarea pe╚Öterilor impresionante din Parcul Na╚Ťional Phong Nha-Ke Bang sau participarea la cursuri de g─âtit local, Vietnamul ofer─â o multitudine de activit─â╚Ťi care nu pot fi experimentate ├«n alt─â parte.
 7. Bog─â╚Ťia biodiversit─â╚Ťii: Pentru iubitorii de natur─â, Vietnamul este un adev─ârat paradis. Cu numeroase parcuri na╚Ťionale ╚Öi rezerva╚Ťii naturale, ╚Ťara g─âzduie╚Öte o gam─â larg─â de specii, unele dintre ele fiind endemice. Jungla dens─â, r├óurile serpuitoare ╚Öi zonele umede sunt locul de cas─â pentru multe specii de animale ╚Öi p─âs─âri.

├Än ciuda moderniz─ârii rapide ╚Öi a urbaniz─ârii, Vietnamul a reu╚Öit s─â-╚Öi p─âstreze autenticitatea ╚Öi s─â ofere turi╚Ötilor o privire profund─â asupra culturii ╚Öi tradi╚Ťiilor sale. Fie c─â e╚Öti pasionat de istorie, gastronomie, natur─â sau pur ╚Öi simplu vrei s─â te relaxezi pe o plaj─â, Vietnamul are ceva de oferit pentru fiecare. A opta pentru o vacan╚Ť─â ├«n aceast─â ╚Ťar─â nu va fi doar o alegere, ci o experien╚Ť─â de neuitat.

Cau╚Ťi Cazare ├«n Vietnam?

Activit─â╚Ťi ├«n Vietnam