Cauți Cazare?

Cele mai interesante lucruri de făcut la Istanbul

lucruri de facut la istanbul

Istanbul, cu o populație a aproape 19 milioane de persoane, este un megalopolis, fiind cel mai important centru comercial, cultural și financiar al Turciei. Numele oficial de Istanbul a fost absorbit din anul 1928, orașul fiind membru al patrimoniului UNESCO din anul 1985, dar și una din cele trei Capitale Culturale Europene ale anului 2010. Originalitatea denumirii acestui oraș a născut o groază de ipoteze, însă există trei din ele care trezesc interesul oricui. Spre exemplu, una dintre ipoteze susține că numele provine din deformarea a trei cuvinte grecești, „Eis Tim Poli”, care în traducere în română înseamnă „eu merg către Oraș”. O altă ipoteză susține că numele ar provine din cuvintele turcești „Islam bol”, care în traducere înseamnă „acolo unde Islamul abundă”, iar a treia ipoteză susține că numele provine dintr-o alterare continuă a vechiului nume de Constantinopolis la Constantinopol, apoi la Istantinopol, mai apoi la Istantpol și, în cele din urmă, la Istanbul. Cert este că, indiferent de originea numelui, orașul acesta are un farmec ce va cuceri instant pe oricine îi calcă pământurile și va fura ochii și inima oricărui privitor. Noi am dedicat acest articol celor care doresc să viziteze frumoasa capitală turcă și vor să aibă parte de o invazie sufletească de cultură, credință și frumos.

Hagia Sophia

Construită de-a lungul a cinci ani, între 532 și 537, Hagia Sophia a servit inițial rol de biserică. Aproximativ 1000 de ani mai târziu, în 1453, a fost transformată în moschee și a rămas cu acest titlu următorii aproximativ 500 de ani, înainte de a fi transformată în muzeul pe care îl reprezintă și în ziua de astăzi. În vremurile noastre, Muzeul Hagia Sophia reprezintă una din cele mai populare atracții din Istanbul și pe bună dreptate, având în vedere istoria sa de aproape 1500 de ani. Arhitectura sa impresionantă atrage anual nenumărați turiști dornici să se înfrupte din cultura și tradițiile turcești, dar nu numai.

Grand Baazar

Marele Bazar din Istanbul a căpătat, în timp, o reputație nefavorabilă, de capcană turistică, ceea ce nu este necesar valabil, dovadă stând faptul că zi de zi își fac cumpărăturile aici localnicii. Cu toate acestea, nu ne îndoim de faptul că localnicii sunt, cu siguranță, mult mai buni la negociat decât vizitatorii, ceea ce poate face din Bazar un loc mai avantajos de cumpărat pentru negocianții aprigi. În ciuda acestui fapt, o plimbare prin Grand Baazar este întotdeauna un bun prilej pentru turiști de a experimenta viața tradițională turcă, de a înțelege cum are loc comerțul și de a vedea cu ochii lor unul din cele mai mari bazare ale lumii. Străduțele înguste dintre tarabele pline de mirodenii, alimente, haine, încălțări și accesorii fac din acest bazar un mic labirint care, pentru unii, ar putea fi ușor debusolant, însă, dacă nu vă pierdeți cu firea, nu vă puteți pierde nici în mulțimea de comercianți și clienți.

Turnul Galata

Deși există multe variante pentru a găsi un punct de belvedere asupra Istanbulului, Turnul Galata este întotdeauna preferatul turiștilor. Construit în 1348, Turnul Galata stă mândru așezat pe dealul situat fată în față cu Cornul de Aur. A fost utilizat o vreme pe post de închisoare, însă bogăția istorică a sa vine din relațiile pe care le-a avut cu istoria aviației. În anul 1638, a zburat peste Bosfor din Europa în Asia  Hezârfen Ahmed Çelebi, care a reușit astfel să întrețină primul zbor intercontinental din istorie. Hezârfen Ahmed Çelebi a folosit o pereche de aripi de alunecare care au fost lipite de corpul său și a sărit din acest turn, reușind să parcurgă tot drumul peste strâmtoarea Bosfor până la Piața Dogancilar care, deși ca distanță nu pare atât de mare, fiind doar de 2 kilometri, pentru un zbor cu aripi de alunecare, a fost o mare reușită. Cu toate acestea, dacă mergeți să vizitați Turnul Galata, nu vă recomandăm să îi urmați exemplul.

Moscheea Albastră

Moscheea Albastră este celebră pentru plăcile Iznik albastre, care îi dau și numele și este un loc de rugăciune activ, motiv pentru care, în ciuda programului său non stop, se închide de șase ori pe zi, pentru a facilita procesul de rugăciune al localnicilor. Dacă doriți să vizitați Moscheea Albastră, respectați programul, pentru a nu fi nevoiți să așteptați în fața ușii și îmbrăcați-vă decent, conservator, incluzând eșarfe pe cap pentru femei, pentru a nu insulta fără intenție religia și cultura țării. Această Moschee datează din secolul al XVII-lea și se crede că a fost construită pentru a rivaliza cu Hagia Sophia.

Croaziera pe Bosfor

Dacă vă doriți un peisaj unic, cu o vedere asupra orașului de pe ape, o croazieră pe Bosfor este ideală. Potrivită atât ca activitate în cuplu, cât și în familie, această croazieră oferă șansa unor fotografii demne de cărți poștale. Pentru pasionații de fotografie care vizitează Istanbulul, acesta este momentul perfect să vă exersați talentul. Atât țărmurile europene cât și cele asiatice pe care le puteți observa în timpul acestei croaziere sunt împânzite cu palate și conace datând din secolul trecut. Variante de croazieră există atât pentru belvederea asupra orașului, cât și pentru a ajunge la Marea Neagră și înapoi sau pentru a vedea al doilea pod suspendat. Istanbulul, în materie de croaziere, cel puțin, oferă turiștilor săi un pic din tot, pentru toate gusturile.

În urma acestui articol, ideea principală este că în orice colț al Istanbulului veți merge, veți rămâne plăcut surprinși de frumusețea unică a acestui mare oraș care nu contenește să evolueze și care pare să fie într-o continuă căutare de mai bine și mai frumos.

Comentarii

Fii primul care comentează “Cele mai interesante lucruri de făcut la Istanbul”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles