Frumusețea Transilvaniei reprezentată în satele sale

sate transilvanene

Viața la sat a fost desconsiderată odată cu venirea Epocii Moderne și odată cu emanciparea sistemului de învățământ superior, care presăra puținele universități de la începuturile sale doar în marile orașe. Cu toate acestea, se dovedește că roata este rotundă și în plin proces de întoarcere, pentru că dacă întrecut doar cei mai înstăriți locuiau la oraș, ei bine, în ziua de azi, doar cei mai înstăriți își permit o casă la țară. Cine-ar fi ghicit că după toți anii aceștia ne vom dori să ne întoarcem la liniștea și aerul curat al satelor?

Indiferent că oamenii își doresc o casă la țară pentru vacanțe sau pentru ieșirea la pensie, cert este că scopul tuturor este același: o casă liniștită într-o zonă frumoasă, cu aer curat și peisaje superbe, pe care să le privească la cafea sau, de ce nu, pe tot parcursul zilei. Deși România este plină până la saturație de astfel de peisaje frumoase și este extrem de greu să alegem o zonă preferată pentru o casă în mediu rural, acest articol va fi dedicat satelor cele mai frumoase ale Transilvaniei și cu siguranță vom scrie în viitorul foarte apropiat un articol dedicat și altor regiuni. Partea cu adevărat tristă legată de aceste meleaguri superbe ale Transilvaniei este că, pe cât este de frumoasă, pe atât de multe sate părăsite se întâlnesc în regiunea ei. Vestea bună este că toate aceste sate părăsite vă așteaptă cu sufletul la gură să vă construiți casa de vacanță ideală.

satele transilvanene

Cele mai frumoase sate din Transilvania

  1. Preluca Nouă

Cea mai spectaculară priveliște din acest sat este reprezentată de casele vechi, construite din pământ, cu acoperiș de paie. Vestea proastă? Acest sat are doar o singură pensiune, iar potențialul turistic este foarte mare, ceea ce face ca accesul în această pensiune să fie destul de greu și cu multe liste de așteptări. Vestea bună? Dacă reușiți să prindeți o cameră la pensiunea din satul Preluca Nouă, veți avea șansa să vă bucurați de unele din cele mai bune produse lactate, pentru că în această zonă brânza este confecționată încă după vechile tradiții. De asemenea, localnicii din cele peste 100 de case sunt extrem de sociabili și primitori.

  1. Rîmetea

Ceea ce aduce faimă acestui minunat sat din județul Alba este, fără îndoială stilul arhitectural. Casele sale albe, cu influențe atât nemțești, cât și secuiești, oferă locului un spirit aparte și oferă vizitatorilor o dorință de a se muta aici cât mai de curând. La 3 kilometri depărtare de sat se găsește o cetate sublimă, cunoscută sub numele de Cetatea Trascăului. Tot în Rîmetea se găsesc ruinele unei alte cetăți și, de asemenea, cea mai veche moară încă funcțională, ce dăinuiește de peste două secole. Dacă tot nu v-am convins, ce părere aveți dacă vă spunem că satul Rîmetea găzduiește celebrele morminte de familie ce au fost săpate în stâcă, morminte unice în România. Cu toate aceste atracții turistice, este de mirare că acest sat nu este încă supra populat.

  1. Breb

Ceea ce știe toată lumea este că satul Breb a devenit celebru la vizita prințului Charles al Marii Britanii, dar ceea ce nu știe toată lumea este că acest site merita, cu siguranță această celebritate și înainte vizitei prințului. Maramureșul este, deja, renumit pentru frumusețea sa, dar acest sat pare de-a dreptul smuls din Rai și lipit pe Pământ. Pe lângă faptul că acest sat este cunoscut în toată țara prin faptul că își păstrează cu sfințenie tradițiile, portul popular și arhitectura veche, acesta este unul din cele mai vechi sate ale României, fiind atestat documentar cu numele actual din 1715, însă fiind atestat încă din anul 1360 sub numele de Villa Olahalis, nume care, tradus în română, semnifică ”satul pârâului cu brebi”, ”breb” fiind altă denumire pentru castor. Dacă e să fim complet sinceri cu noi înșine, cine nu și-ar dori să fie mândrul deținător al unei case în satul pârâului cu castori?

  1. Drăguș

Satul Drăguș nu poate să lipsească din nicio listă care va fi vreodată alcătuită pe tema celor mai frumoase sate transilvănene. De fapt, acest sat este atât de bine cunoscut pentru frumusețea sa, încât este dotat cu o bază turistică, situată puțin mai la sud de el. Această bază turistică este absolut superbă, înfrumusețând și mai mult satul prin echipamentele sale pentru zăpadă artificială și pârtia sa cu instalații pentru schi. În ciuda faptului că acest sat este casa a două mari și frumoase biserici, Adormirea Maicii Domnului și biserica catolică Sfântul Gheorghe, nemții denumesc acest sat ”Satul Zmeilor”. De la această denumire a pornit și numele faimoasei pensiuni, Casa Zmeilor.

Desigur că aceste sate nu sunt decât un scurt sumar al frumuseților de care dispune Transilvania, însă dacă vreți să vedeți mai multe din aceste frumuseți, noi vă recomandăm să vă puneți o pereche de încălțări comode, să vă puneți cele necesare într-un rucsac și să luați o sticlă de apă cu voi și s-o luați la picior. Transilvania este, cu siguranță, una din bijuteriile coroanei României și merită să o vedeți măcar o dată.

Comentarii

Fii primul care comentează “Frumusețea Transilvaniei reprezentată în satele sale”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles
cazare booking

Alții au citit și...