Cauți Cazare?

Curcubeul din Insula Burano

Curcubeul din insula Burano

Burano este o insulă din Laguna venețiană de nord, la doar 40 de minute de Veneția cu barca. Burano este un vechi sat pescăresc, iar tradițiile pescărești din Burano datează din epoca romană. Insula este renumită pentru arta confecționării dantelelor și caselor sale multicolore strălucitoare.

Potrivit legendei, casele insulare au fost pictate în nuanțe vii pentru a-i ajuta pe pescari să își găsească drumul în ceață încă din secolul al VI-lea. În timp ce nuanțele neon de albastru, verde, portocaliu și lavandă pot părea aleatorii, ele au fost determinate de un sistem reglementat de secole.

Burano a fost fondată de romanii care au fugit din orașul Altino în timpul invaziilor barbarilor și l-au numit după una dintre porțile fostului oraș.

Primele case din Burano au fost construite pe palete, cu pereți din bastoane țesute și apoi tencuite cu noroi. Mai târziu aceste case crude au fost înlocuite cu case din cărămizi și locuitorii au început să le vopsească cu culori strălucitoare.

Originea culorilor este necunoscută, dar povestea spune că în urmă cu ani, când pescarii s-au întors din mare, nu și-au putut recunoaște casele prin ceață, așa că au început să le picteze cu culori diferite.

Se spune că culorile acestor case au fost alături de familii de secole. Pe parcursul unei perioade, s-a dezvoltat un sistem specific de colorare – dacă cineva dorește să-și vopsească casa, trebuie să trimită o cerere guvernului, care va răspunde notificând anumite culori permise pentru lotul respectiv.

Deși insula a fost stabilită în secolul al VI-lea, importanța sa a crescut abia în secolul al XVI-lea, când femeile de pe insulă au început să facă dantelă cu ace.

Dantela a fost exportată în curând în toată Europa, dar comerțul a început să scadă în secolul al XVIII-lea, iar industria nu a reînviat decât în 1872, când a fost deschisă o școală de lacărie. Lacul de pe insulă a crescut din nou, dar puțini fac acum dantela în maniera tradițională, deoarece consumă mult timp și, prin urmare, este scumpă.

Cum ajungeți la Burano?

Este ușor să ajungeți la Insula Burano din Veneția folosind Vaporetto – serviciul de autobuz pe apă al orașului. Singurul autobuz pe apă care circulă spre Burano de la Veneția este ruta Vaporetto 12. Pleacă de la Fondamente Nove (F.te Nove), care se află la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de Piața San Marco.

Durează aproximativ 40-45 de minute pentru ca autobuzele de apă să ajungă la Burano din Veneția, deci trebuie să țineți cont de faptul că vizitarea insulei va necesita cel puțin o oră și jumătate din timpul călătoriei pentru o călătorie dus-întors. Pentru majoritatea zilei traseul vaporetto 12 rulează la fiecare 20-30 de minute, dar seara călătoriile sunt mai puțin frecvente.

Călătoria cu vaporetto este cel mai ieftin mod de a ajunge la Burano. O călătorie într-un singur sens cu vaporetto costă 7,50 EUR, ceea ce înseamnă că o călătorie dus-întors de la Veneția la Burano costă 15 EUR. Puteți obține o valoare mai bună pentru bani cumpărând un abonament de o zi sau mai multe zile, care permite utilizarea nelimitată a autobuzelor acvatice ale orașului pentru un număr specificat de zile.

De asemenea, este posibil să închiriați un taxi privat pe apă către Burano, dar va costa la un cost. Un taxi pe apă de la Veneția la Burano ar trebui să coste 115 EUR într-un singur sens, ceea ce înseamnă că este mult mai ieftin să luați vaporetto în schimb.

Ce puteți face la Burano?

Sincer, nu există multe de făcut pe insulă, în afară de fotografierea caselor frumoase. Dar, în sine, merită trecerea cu feribotul pentru experiența unică și locul care este cu totul original.

Un punct focal pe insulă este „clopotnița înclinată” a Bisericii San Martino, situată în piața principală. Acest clopotniță se scufundă încet în pământul umed și îl puteți vedea din multe părți ale insulei.

Deoarece aceasta este o insulă formată din pescari, este firesc să mănânce tone de pește proaspăt! Asigurați-vă că încercați niște paste cu cerneală de calamar sau risotto cu fructe de mare italiene. Strada principală este plină de restaurante, precum celebrul Al Gatto Nero da Ruggero și Trattoria da Primo e Paolo.

Burano este o insulă mică, cu doar 2 sau 3 străzi principale. Cu toate acestea, există multe străzi laterale ascunse, cu case la fel de colorate, așa că este ușor să te pierzi explorând și să găsești un colț liniștit pentru tine

Unde puteți sta la Burano?

Există câteva opțiuni Airbnb pe Burano, dar există doar câteva hoteluri, cum ar fi Casa Burano, care oferă camere moderne și elegante, distribuite în trei case tradiționale, colorate. Este ușor să vizitați doar ziua și să vă întoarceți la Veneția mai târziu, dar a petrece noaptea pe Burano este o experiență magică.

Sfaturi

Cel mai bun moment pentru a vizita Burano depinde de ceea ce căutați. Dacă doriți să evitați mulțimile, dar nu doriți să vizitați în lunile mai reci de iarnă, atunci este mai bine să vizitați fie primăvara, fie toamna. Burano poate fi foarte ocupat în timpul verii, așa că vă recomandăm să evitați această perioadă a anului, dacă este posibil.

Burano este bine-cunoscut pentru tradiția sa de a face dantelă cu ace și există o serie de magazine care vând produse din dantelă pe insulă. Dacă vă întrebați ce altceva mai este de făcut în Burano, în afară de a vedea străzile colorate, consultați Muzeul Dantelei.

Dacă vrei să eviți mulțimile, ajungi acolo devreme! Merită să vă bucurați de acest loc frumos, cu doar o mână de alți turiști în jur.

Comentarii

Fii primul care comentează “Curcubeul din Insula Burano”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles