Cauți Cazare?

Explorați Frumusețea și Istoria Portugheză cu Azulejo – Plăci Ceramice Decorative

azulejo portugalia

Azulejo este un cuvant portughez care se refera la placile ceramice decorative, o traditie de peste 500 de ani in Portugalia. Aceste plăci sunt adesea folosite pentru a decora fațadele bisericilor, palatelor si a altor cladirilor publice si private, adaugand farmec și istorie orașelor portugheze.

Istoria Azulejo

Tradiția portugheza de a folosi plăci ceramice pentru a decora a început în secolul al XV-lea, cand Portugalia era sub influenta maurilor, care aveau o tradiție bogată în arta ceramicii. Primele placi azulejo au fost create de catre moriscii din Sevilia si Granada, care s-au stabilit in Portugalia si au introdus aceasta traditie de arta ceramicii.

Initial, placi azulejo erau folosite ca si orice alta placa ceramica obișnuită pentru a acoperi pereții din interiorul cladirilor. Cu toate acestea, in secolul al XVI-lea, placi azulejo au început sa fie folosite pentru a decora fațadele clădirilor, în special în orașele portugheze cum ar fi Lisabona si Porto.

În perioada secolului al XVII-lea, placi azulejo au devenit din ce în ce mai populare, iar artiștii au început sa foloseasca culori mai vibrante și să creeze modele mai complexe. Aceste plăci au devenit un simbol al artei portugheze și un element definitoriu al arhitecturii portugheze.

Astazi, placi azulejo sunt înca foarte populare în Portugalia și sunt considerate o parte importantă a patrimoniului cultural și istoric al țării.

Arta si Designul Placilor Azulejo

Plăcile azulejo pot avea o mare varietate de modele și culori, de la modele simple si geometrice la scene elaborate și picturi care imita cele din arta clasica. Aceste plăci pot fi realizate din ceramica simpla sau smaltuita și pot fi acoperite cu un singur strat de glazura sau cu mai multe straturi pentru a crea un efect mai complex.

Multe din modelele de placi azulejo se inspiră din istoria și cultura portugheza. De exemplu, multe placi azulejo au modele cu nave portugheze, porti, castele si palate istorice, sau chiar personaje istorice importante. In plus, multe din modelele de placi azulejo includ si elemente decorative, cum ar fi flori, fructe si animale.

Exemple de orașe portugheze cu fațade decorate cu Azulejo

Există multe orașe portugheze care sunt cunoscute pentru fațadele lor decorative cu placi azulejo. Iată câteva exemple:

  1. Lisabona – capitala Portugaliei

Lisabona este unul dintre cele mai populare orașe portugheze cu fațade decorate cu placi azulejo. Multe dintre cladirile istorice din centrul vechi al orașului au fațade acoperite cu placi azulejo. Un exemplu notabil este mănăstirea Jeronimos, care are o fațada acoperita cu placi azulejo care reprezinta scene din istoria Portugaliei și din viața Sfântului Ieronim.

  1. Porto – cel de-al doilea oras ca marime din Portugalia

Porto este un alt oraș portughez renumit pentru fațadele sale decorate cu placi azulejo. Cladirile istorice din centrul orașului au fațade acoperite cu placi azulejo care reprezinta scene din istoria orasului, din viața Sfantului Francisc de Assisi și alte scene religioase.

  1. Sintra – orașul istoric aflat la vest de Lisabona

Sintra este un oraș istoric situat la vest de Lisabona si este cunoscut pentru castelele si palatele sale impresionante. Palatul National din Sintra are o fațada acoperita cu placi azulejo care reprezinta scene din istoria Portugaliei si din viata regelui Manuel I.

  1. Aveiro – orașul cunoscut și sub numele de „Veneția Portugaliei”

Aveiro este un oraș situat în partea de nord a Portugaliei, cunoscut și sub numele de „Veneția Portugaliei” datorită sistemului sau complex de canale. Fațadele multor clădirilor din centrul orașului sunt decorate cu placi azulejo care reprezinta scene cu nave, pescari si alte elemente marine.

  1. Coimbra – orașul vechi situat în centrul Portugaliei

Coimbra este un oraș situat în centrul Portugaliei, cunoscut pentru universitatea să veche și pentru centrul istoric bine conservat. Multe dintre clădirile din centrul orașului au fațade decorate cu placi azulejo care reprezinta scene din istoria orasului, din viața Sfantului Anton sau din alte teme religioase.

Plăcile azulejo sunt un element important al arhitecturii și culturii portugheze. Fațadele clădirilor decorate cu placi azulejo adăuga farmec si istorie oraselor portugheze si reprezinta o traditie de peste 500 de ani. Iata de ce, vizitarea orașelor portugheze cu fațade decorate cu placi azulejo este o experiență unică și memorabilă pentru orice turist pasionat de istorie si cultura.

Comentarii

Fii primul care comentează “Explorați Frumusețea și Istoria Portugheză cu Azulejo – Plăci Ceramice Decorative”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles