Explora╚Ťi Frumuse╚Ťea ╚Öi Istoria Portughez─â cu Azulejo – Pl─âci Ceramice Decorative

azulejo portugalia

Azulejo este un cuvant portughez care se refera la placile ceramice decorative, o traditie de peste 500 de ani in Portugalia. Aceste pl─âci sunt adesea folosite pentru a decora fa╚Ťadele bisericilor, palatelor si a altor cladirilor publice si private, adaugand farmec ╚Öi istorie ora╚Öelor portugheze.

Istoria Azulejo

Tradi╚Ťia portugheza de a folosi pl─âci ceramice pentru a decora a ├«nceput ├«n secolul al XV-lea, cand Portugalia era sub influenta maurilor, care aveau o tradi╚Ťie bogat─â ├«n arta ceramicii. Primele placi azulejo au fost create de catre moriscii din Sevilia si Granada, care s-au stabilit in Portugalia si au introdus aceasta traditie de arta ceramicii.

Initial, placi azulejo erau folosite ca si orice alta placa ceramica obi╚Önuit─â pentru a acoperi pere╚Ťii din interiorul cladirilor. Cu toate acestea, in secolul al XVI-lea, placi azulejo au ├«nceput sa fie folosite pentru a decora fa╚Ťadele cl─âdirilor, ├«n special ├«n ora╚Öele portugheze cum ar fi Lisabona si Porto.

În perioada secolului al XVII-lea, placi azulejo au devenit din ce în ce mai populare, iar artiștii au început sa foloseasca culori mai vibrante și să creeze modele mai complexe. Aceste plăci au devenit un simbol al artei portugheze și un element definitoriu al arhitecturii portugheze.

Astazi, placi azulejo sunt ├«nca foarte populare ├«n Portugalia ╚Öi sunt considerate o parte important─â a patrimoniului cultural ╚Öi istoric al ╚Ť─ârii.

Arta si Designul Placilor Azulejo

Plăcile azulejo pot avea o mare varietate de modele și culori, de la modele simple si geometrice la scene elaborate și picturi care imita cele din arta clasica. Aceste plăci pot fi realizate din ceramica simpla sau smaltuita și pot fi acoperite cu un singur strat de glazura sau cu mai multe straturi pentru a crea un efect mai complex.

Multe din modelele de placi azulejo se inspiră din istoria și cultura portugheza. De exemplu, multe placi azulejo au modele cu nave portugheze, porti, castele si palate istorice, sau chiar personaje istorice importante. In plus, multe din modelele de placi azulejo includ si elemente decorative, cum ar fi flori, fructe si animale.

Exemple de ora╚Öe portugheze cu fa╚Ťade decorate cu Azulejo

Exist─â multe ora╚Öe portugheze care sunt cunoscute pentru fa╚Ťadele lor decorative cu placi azulejo. Iat─â c├óteva exemple:

  1. Lisabona – capitala Portugaliei

Lisabona este unul dintre cele mai populare ora╚Öe portugheze cu fa╚Ťade decorate cu placi azulejo. Multe dintre cladirile istorice din centrul vechi al ora╚Öului au fa╚Ťade acoperite cu placi azulejo. Un exemplu notabil este m─ân─âstirea Jeronimos, care are o fa╚Ťada acoperita cu placi azulejo care reprezinta scene din istoria Portugaliei ╚Öi din via╚Ťa Sf├óntului Ieronim.

  1. Porto – cel de-al doilea oras ca marime din Portugalia

Porto este un alt ora╚Ö portughez renumit pentru fa╚Ťadele sale decorate cu placi azulejo. Cladirile istorice din centrul ora╚Öului au fa╚Ťade acoperite cu placi azulejo care reprezinta scene din istoria orasului, din via╚Ťa Sfantului Francisc de Assisi ╚Öi alte scene religioase.

  1. Sintra – ora╚Öul istoric aflat la vest de Lisabona

Sintra este un ora╚Ö istoric situat la vest de Lisabona si este cunoscut pentru castelele si palatele sale impresionante. Palatul National din Sintra are o fa╚Ťada acoperita cu placi azulejo care reprezinta scene din istoria Portugaliei si din viata regelui Manuel I.

  1. Aveiro – ora╚Öul cunoscut ╚Öi sub numele de „Vene╚Ťia Portugaliei”

Aveiro este un ora╚Ö situat ├«n partea de nord a Portugaliei, cunoscut ╚Öi sub numele de „Vene╚Ťia Portugaliei” datorit─â sistemului sau complex de canale. Fa╚Ťadele multor cl─âdirilor din centrul ora╚Öului sunt decorate cu placi azulejo care reprezinta scene cu nave, pescari si alte elemente marine.

  1. Coimbra – ora╚Öul vechi situat ├«n centrul Portugaliei

Coimbra este un ora╚Ö situat ├«n centrul Portugaliei, cunoscut pentru universitatea s─â veche ╚Öi pentru centrul istoric bine conservat. Multe dintre cl─âdirile din centrul ora╚Öului au fa╚Ťade decorate cu placi azulejo care reprezinta scene din istoria orasului, din via╚Ťa Sfantului Anton sau din alte teme religioase.

Pl─âcile azulejo sunt un element important al arhitecturii ╚Öi culturii portugheze. Fa╚Ťadele cl─âdirilor decorate cu placi azulejo ad─âuga farmec si istorie oraselor portugheze si reprezinta o traditie de peste 500 de ani. Iata de ce, vizitarea ora╚Öelor portugheze cu fa╚Ťade decorate cu placi azulejo este o experien╚Ť─â unic─â ╚Öi memorabil─â pentru orice turist pasionat de istorie si cultura.

Comentarii

Fii primul care comenteaz─â “Explora╚Ťi Frumuse╚Ťea ╚Öi Istoria Portughez─â cu Azulejo – Pl─âci Ceramice Decorative”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles
cazare booking

Al╚Ťii au citit ╚Öi...