Cauți Cazare?

Istoria morilor de vânt din Olanda

morile de vant ale olandei

Olanda este recunoscută pentru morile sale de vânt nu de azi de ieri, ci de secole întregi. Acestea au cunoscut diverse întrebuințări de-a lungul timpului și până în prezent, dar și suișuri și coborâșuri, având în vedere lunga lor istorie și apariția unor noi tehnologii, mai competitive, care pentru o perioadă le-au dus în derizoriu. Morile de vânt sunt reprezentative pentru Olanda nu doar pentru frumusețea lor, ci și pentru modul unic în care au contribuit la începutul revoluției industriale în Olanda și la creșterea economică din perioadele de glorie.

Primele întrebuințări ale morilor de vânt și evoluția lor

Deși primele atestări ale morilor de vânt sunt din secolul XII în zona de nord a Terrei, în Olanda primele mori de vânt au apărut în secolul XIII, cu scopul de a produce făină. Primul document care face referire la morile de vânt este un document care oferea anumite privilegii burghezilor din orașul Haarlem în 1274.

Însă de-a lungul timpului acestea au fost upgradate astfel încât au căpătat diverse alte întrebuințări. Între secolele XIII și XIV a început adevărata evoluție a morilor de vânt din Olanda, prin revoluționarea modului de construcție și a modului lor de a funcționa. Structurile lor interioare au fost modificate semnificativ. Aceste modificări au avut un impact pozitiv și asupra construcțiilor de nave care au dus la o înflorire spectaculoasă a comerțului în zonă. Această perioadă înfloritoare și plină de schimbări a contribuit foarte mult la tot ceea ce reprezintă Olanda astăzi.

Ingeniozitatea olandezilor a influențat în mod pozitiv evoluția morilor de vânt în acele momente istorice, astfel încât morilor de vânt li s-au adăugat tot felul de utilități industriale, precum presarea uleiului, fabricarea vopselei sau tăierea trunchiurilor de copaci. Aceste evoluții au permis unor orașe precum Zaanstreek și Amsterdam să devină primele centre industriale din Olanda. Un nou avans spectaculos al morilor de vânt a avut loc între secolele XVII și XIX, Olanda ajungând să construiască până la 9000 de mori de vânt în secolul XIX.

Morile de vânt, monumente protejate, sărbătorite anual de olandezi

Evoluția morilor de vânt a cunoscut totuși și o perioadă de descreștere și dezinteres, urmată de noi perioade de revenire până în prezent. În perioada industrială și post-industrială, alte tehnologii mai atractive și mai confortabile pentru muncitori au luat locul morilor de vânt, astfel că multe dintre morile de vânt din Olanda au devenit abandonate. Atunci când au început să intre în competiție cu motoarele cu abur, și mai târziu motorina și electricitatea, morile de vânt au dispărut treptat din peisajul olandez. Însă începând cu secolul al XX-lea multe mori de vânt au fost restaurate și readuse la viață. După cel de-al doilea război mondial, evoluțiile economice și tehnice au adus marea majoritate a ultimelor mori de vânt din prezent. Din fericire, protecția morilor de vânt începe să se dezvolte pe deplin datorită unor grupuri de voluntari care au văzut importanța conservării a ceea ce odată a dus la o mare înflorire economică a Olandei. Datorită eforturilor unor voluntari, în zilele noastre morile de vânt sunt monumente protejate care încă funcționează în mod regulat.

Morile de vânt sunt acum renumite la nivel mondial și fac parte din identitatea culturală a peisajului olandez, în special în Olanda Veche. Olandezii le-au dedicat chiar și o zi în fiecare an în care le sărbătoresc. În fiecare an, la jumătatea lunii mai, Olanda sărbătorește Ziua Națională a Morii de Vânt. În această zi de sărbătoare morile de vânt din toată Olanda sunt decorate cu flori, figuri de îngeri sau steaguri olandeze, iar ușile acestora sunt deschise larg vizitatorilor.

Locuri care încarnează istoria morilor de vânt din Olanda

În prezent mai există aproximativ 1.050 mori de vânt în Olanda. Vizitarea unei mori poate fi întotdeauna distractivă și educativă și puteți descoperi cât de simpli și în același timp cât de încântători pot fi acești giganți care îmblânzesc vântul. Cele mai multe dintre morile de vânt actuale sunt operate de morari voluntari, însă și oaspeții pot încerca această experiență. Cea mai veche moară de vânt rămasă este moara turnului Zeddam și se găsește în provincia Gelderland. Există și alte câteva locuri care păstrează tradiția morilor de vânt și unde puteți vedea și experimenta povestea morilor de vânt din Olanda. Două astfel de locuri sunt Zaanse Schans și Kinderdijk.

Din 1997, Kinderdijk este sit protejat UNESCO. Acesta este un complex de mori de vânt unicat, care păstrează vie o bucată din istoria Olandei. Kinderdijk are și o semnificație istorică aparte, fiind locul unde a avut loc o inundație care a afectat foarte mult zona, iar acum morile de vânt sunt unul din factorii care contribuie la menținerea solurilor uscate. În Kinderdijk sunt mori de vânt cât vezi cu ochii, iar vizitatorii au ocazia să înțeleagă cum funcționează fiecare dintre ele și care este adevăratul lor mister.

Pe de altă parte, Zaanse Schans merită vizitat pentru priveliștile fascinante și pentru capacitatea de a prezenta complexitatea acestor capodopere de inginerie a energiei curate. Aici puteți vedea o colecție impresionantă de mori de vânt istorice. Între secolele XVIII și XIX au fost construite aici aproape 600 de mori de vânt. Acest orășel este practic un muzeu în aer liber, dedicat istoriei industriale a Olandei. Morile de vânt care se află astăzi în Zaanse Schans au fost restaurate și sunt complet funcționale, astfel că vizitatorii le pot admira în timp ce ele își fac treaba, scoțând la iveală tot felul de tehnici meșteșugărești pentru producerea diverselor produse. Pe lângă morile de vânt, puteți regăsi în Zaanse Schans alte 7 muzee care încarnează istoria industrială și a comerțului.

CONCLUZIE

Nu este de mirare că morile de vânt sunt atât de reprezentative pentru Olanda și reprezintă un punct de atracție pentru turiști din întreaga lume. Acestea au rezistat în timp pentru sute de ani, au făcut față unor schimbări neprevăzute, mai ales în ce privește progresul tehnologic și competiția adusă de el. Cu toate acestea, iată că ele sunt și astăzi prezente în Olanda, deși într-un număr semnificativ mai mic decât în trecut, oferind un crâmpei de istorie pentru toți cei care își doresc să înțeleagă cum au contribuit acești giganți blânzi la ceea ce este Olanda astăzi.

Comentarii

Fii primul care comentează “Istoria morilor de vânt din Olanda”

Proprietati favorite