Cauți Cazare?

15 locuri de vizitat la munte în România

locuri de vizitat la munte in Romania

Verdeața care se întinde pe kilometri, sunetul frumos al păsărilor care cântă și regăsirea naturii în frumusețea ei neatinsă – cine nu iubește o călătorie la munte? Timpul petrecut în munți te va încânta cu priveliști uluitoare, drumeții și aventuri de neuitat, care traversează păduri înalte, văi adânci, râuri, izvoare, cascade, faune sălbatice, lacuri și vârfuri muntoase uimitoare. Munții ar putea fi refugiul de care ai nevoie pentru a te deconecta de la tehnologie și a scăpa de agitația orașului, fiind totodată locul în care există diverse activități de făcut în aer liber.

Avem în țara noastră câteva destinații montane cu adevărat spectaculoase, care ascund locuri încântătoare, ce te așteaptă să le explorezi. România este țara cu ofertă aparent nesfârșită de frumuseți naturale, care trebuie să fie descoperite, drept urmare îți recomand să îți începi aventura montană pornind în unul dintre cele 15 locuri de vizitat la munte.

Poiana Brașov

Poiana Brașov se află la o altitudine de 1.030 de metri la baza Masivului Postăvarul. Este cea mai îndrăgită și veche stațiune din România pentru a practică sporturile de iarnă și în același timp un important centru turistic internațional. Pasionații se pot bucura de cele 12 părții de schi cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, practicarea săniușului pe pârtiile special amenajate, plimbări cu săniile trase de cai, patinaj, plimbări cu snowmobilul și multe altele.

Tot de aici poți porni și pe trasee montane precum Poiana Brașov – Vârful Cristianul Mare din Masivul Postăvarul sau Poiana Brașov – Pietrele lui Solomon. Locația exclusivistă este ideală și pentru sezonul cald, fiind chiar o destinație perfectă pentru luna de miere. Te poți caza în unul dintre hotelurile de lux sau pensiunile din zona bucurându-te de climă montană și aerul curat, de numeroase cluburi, restaurante, dar și trasee de drumeție ce oferă peisaje încântătoare.

Maramureș

O plimbare prin Maramureș, una dintre cele mai tradiționale regiuni ale ţării noastre, îți va oferi numeroase puncte de atracție turistică pe care ar fi păcât să le ratezi. Județul este situat în nordul țării, la granița cu Ucraina și îți va asigura o vacanță activă, cu experiențe unice, ce reușesc să păstreze obiceiurile locului.

Frumosul oraș găzduiește Mocănița, singurul tren cu locomotiva cu abur din Europa, care încă este în stare complet funcționala. Acesta își începe călătoria la ora 9 dimineața și te va purta prin plaiurile mureșene unde natura abia a fost atinsă de mâna omului, după care te va aduce înapoi la ora 15:00.

Un alt loc pe care îți recomand să îl vezi este Cimitirul Vesel din Săpânța, care se află la doar 18 kilometri spre vest de Sighetu Marmației, aproape de răul Tisa și este unul dintre cele mai vizitate obiective din zona, fiind cunoscut datorită abordării amuzante în ceea ce privește moartea. Crucile și textele inscripționate pe ele transmit mesaje vesele, turiștii putând admira un adevărat muzeu în aer liber.

Lacul Albastru din Baia Sprie este un loc declarat rezervație naturală despre care nu mulți au aflat. Acesta se situează într-o zonă sălbatică și neamenajată, la poalele munților Gutâi. Ne uimește prin culoarea ireală de turcuaz în care se oglindesc mai multe exemplare de pin, ceea ce oferă un farmec unic acestui loc.

Salina Turda

Turiștii care ajung în zona Clujului sau a Transilvaniei nu ar trebui să rateze o vizită la Salina Turda, această fiind cel mai spectaculos subteran creat de oameni într-un mediu natural și unul dintre cele mai frumoase obiective turistice de acest tip din lume. Amplasată chiar în mijlocul Transilvaniei, în zona Valea Sărată-Durgau din Turda, această mină aflată la o adâncime de aproximativ 120 de metri de suprafață, ar putea asigura necesarul de sare pentru toată planeta timp de 60 de ani.

Îmbinarea armonioasă dintre elementele de design minimaliste și futuristice și micro-climatul foarte sănătos fac din acest loc o destinație foarte apreciată de turiști, care se vor bucura de o atmosferă unică. Printre atracțiile puse la dispoziția vizitatorilor salinei se numără Galeria Franz Josef, mină Iosif (Sala Ecourilor), Sala Crivacului, mină Rudolf și mină Terezia.

De asemenea, aici te poți plimba cu barca pe apă de 120 de metri adâncime sau poți folosi singura roată panoramică din Europa ce se află în subteran. Activitățile balneare și de agrement mai includ și ștrand, SPA, bazin înot, roată, minigolf, bowling, biliard și tenis.

Sighișoara

Sighișoara, Bijuteria medievală a României este un oraș superb din inima Transilvaniei, localizat pe un deal numit Dealul Cetății. Peisajele minunate din cel mai colorat oraș al țării îți vor asigura un sejur relaxant, dar și distractiv, deoarece poți face o mulțime de activități aici. Străduțele pitoreșți și curate înconjurate de căsuțele multicolore te pot duce spre Turnul cu ceas, situat chiar la intrarea în cetate. Acesta avea rol de apărare în vremurile de demult, iar în interiorul zidurilor vei putea vizita și muzeul de istorie.

Nu uita să faci fotografii de la înălțime cu panorama Sighișoarei. Piața Cetății este zona centrală plină de turiștii care vin aici pentru a se bucura de străzile pline de farmec, restaurante și arhitectura aparte a construcțiilor. Scară Acoperită sau Scara Școlarilor este o altă atracție turistică de valoare, ridicată în 1642 cu scopul de facilita accesul elevilor în timpul iernilor geroase sau a ploilor, la şcoala situată lângă biserica din deal.

Dacă ți s-a făcut foame, nu ezita să pornești în căutarea restaurantului Casa Vlad Dracul, despre care se spune că ar fi locul în care s-a născut Vlad Tepeş. Acesta este o adevărată atracție turistică pentru fanii lui Dracula, la ultimul etaj al clădirii fiind amenajată o sala ce ne amintește de faimosul vampir.

Moieciu

Când te pregătești pentru o vacanță la munte, de pe listă nu trebuie să-ți lipsească această destinație. Moieciu este o comună din județul Brașov formată din satele Cheia, Drumul Carului, Măgura, Moieciu de Jos, Moieciu de Sus și Peștera. Stațiunea reprezintă pentru mulți o destinație ideală de petrecere a timpului liber, a unor experiențe unice, fiind un loc deosebit atât pentru distracție cât și pentru relaxare.

Zona este renumită pentru factorii naturali și aerul curat fără praf și alergeni. Pădurile de brad și fag de pe culmile munților și alte numeroase frumuseți din jur te așteaptă să le descoperi. Iubitorii sporturilor de iarnă se pot îndrepta către Moeciu de Sus pentru a ajunge ușor la pârtiile din Poiana Brașov sau la cele mai apropiate de la Bran, precum pârtia Zănoaga sau pârtia de la Cheile Grădiștei. În zona special amenajată de aici vei găsi și trasee de alergare montană, aparate de fitness, un circuit de inițiere în mountain-bike, pump-track și rampe de echilibru.

Cheile Bicazului

Sunt așezate în partea centrală a Munților Hășmaș între județele Neamț și Harghita. Este o zona deosebit de pitorească, un abis spectaculos ce se întinde pe 8 kilometri de natură sălbatică și care ne uimește prin spectacolul oferit de stâncile abrupte și înalte de 300 de metri care par că se ating și înghit drumul.

Cea mai bună metodă de a gusta din imensitatea și frumusețea Cheilor Bicazului este trecerea prin ele, unde vei avea parte de o priveliște uluitoare, parcă desprinsă din povești. În timp ce parcurgi traseul acestora vei vedea trei popasuri de unde poți face cumpărături de obiecte rustice de la meșterii olari.

În apropiere, la o distanță 20 de kilometri, poți face drumeții către vei Lacul Izvorul Muntelui, sau te poți îndrepta către Lacul Roșu care este un baraj natural situat la o distanță de 31 de kilometri de Chei și care se bucură de o amplasare pitorească, presărată cu numeroase obiective turistice care merită văzute.

Sinaia

Frumosul oraș pitoresc de munte este amplasat pe Valea Prahovei, la poalele munților Bucegi și este în fiecare an locul ales de mii de turișți că destinație. Este un oraș cu o arhitectură deosebită, iar atunci când te vei plimba pe străduțele lui vei descoperi vile construite în perioada regalității. Sinaia găzduiește peste 50 de de muzee, trasee montane, biserici și parcuri.

Poalele verzi ale munților Furnica, Zgarbura, Colții lui Barbes și Culmea Izvorului încadrează întreaga zonă într-o frumoasă scenă a naturii. Printre atracțiile cele mai populare din stațiune se numără Castelul Peleș și Castelul Pelișor, Cazinoul, Mănăstirea Sinaia, Parcul Ghica și traseul prin Drumul Regal și Poiana Stânii Regale din Sinaia. Această este o drumeție ușoară de 2 ore dus-întors, care te va conduce până în munți, într-o oază de liniște și frumusețe naturală. Potecă Regală este marcată cu însemne albastre, drumul este din pietriș, iar urcarea prin pădure va fi destul de lină. Acesta era traseul preferat al regilor și reginelor.

Canionul de sare Praid

Praid se află în județul Harghita și adăpostește comori naturale nemaiîntâlnite, cum ar fi acest tablou creat de natură cu ajutorul cristalelor de sare. Este vorba despre un munte de sare, care, cu ajutorul ploilor și pârâurilor a devenit un canion și totodată unul dintre cele mai spectaculoase și vizitate monumente din Transilvania.

Formele carstice ale acestuia sunt formate din stânci, care pe vreme ploioasă sunt gri, iar când vremea este însorită strălucesc în culoarea albă. Câmpurile de sare și rămășițele erodate ale rocilor sunt spectaculoase, iar crestele cu muchii ascuțite și prăpastiile adânci completează perfect cadrul.

Într-o plimbare de aproximativ 2 ore vei putea să admiri cum trecerea anilor și numeroasele ploi au săpat multitudinea de forme în zăcămintele de sare. De pe traseul marcat al canionului se poate observa și intrarea în vechea mină de sare.

Lacul Ursu Sovata

La mica distanță de Praid, pe Drumul Sării vei găsi Sovata. Stațiunea este situată într-un cadru natural înconjurat de dealuri înalte împădurite cu brazi și stejari. Un loc unde îți recomand să mergi odată ce ai ajuns aici este Lacul Ursu, o întindere de apă sărată înconjurată de verdeaţa care se află la poalele muntelui Gurghiului – este cel mai mare lac helioterm din lume, ce deține cea mai mare concentraţie salină de pe planetă.

Indiferent dacă soarele strălucește sau dacă vremea este posomorâtă, mii de turiști vin an de an la Sovata pentru a se bucura de cele mai bune condiții de relaxare și confort. Pe lângă asta, Lacul Ursu este renumit pentru beneficiile terapeutice ale apelor sărate și numeroasele activități de agrement și recreere. Denumirea să vine de la forma unei piei de urs întinse și este amplasat la o altitudine de 502 metri, are o suprafață ce depăşeşte 40.000 mp, iar cel mai adânc punct al lacului se află la 18.9 metri.

Lacul Ursu este heliotermic, ceea ce înseamnă că vara temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii de la soare, apa caldă fiind protejată de apă proaspătă ce se revarsă din izvoarele subterane, această acționand ca un strat izolator. Acest fenomen are proprietăți unice de a trata numeroase boli reumatice, endocrine, ginecologice, cardiovasculare sau ale sistemului nervos.

În ceea ce privește mijloacele de relaxare din această zonă, aici poți face plimbări cu mocănița, se pot vizita celelalte lacuri sărate și pădurile din apropiere, însoțit de aerul cu aromă de pini.

Parcul de aventuri din Gura Humorului

Dacă ajungi în Bucovina, nu ar fi rău să faci un popas la Gura Humorului, orașul ce se află în partea centrală a județului Suceava. Parcul este locul perfect pentru iubitorii de aventură, fie că este vorba de copii, tineri sau adulți. Activitățile sunt diverse și se adresează celor pasionați de experiențe senzaționale și sporturi extreme.

Megatiroliana de la Palma este una dintre cele mai mari din Europa și promite că îți va ridica adrenalină la cotele cele mai înalte. Vei experimenta o cursă incredibilă la o viteză ce atinge 100 km/ora pe un segment de 1.1 km. Un alt tip de aventură extremă poate fi o plimbare cu ATV-ul sau Buggy-ul prin mijlocul pădurii, pornind din parcul Ariniș cu destinația vârful Toaca, unde vei fi răsplătit cu o priveliște pitorească asupra văilor Moldovei.

Tot în parcul de aventuri mai poți alege să te distrezi pe cele 18 piste de minigolf, te poți îndrepta câte locurile unde se trage cu arcul, ori către piscină. Locul oferă multe puncte de distracție intensă și emoții în aer liber.

Băile Tușnad

Stațiunea balneoclimaterică Băile Tușnad, cunoscută și sub numele de Perla Ardealului se regăsește în centrul țării, în partea de sud a depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650. O vei găsi la poalele munților acoperiți cu brazii Harghita și Bodoc, într-un spectaculos defileu al Oltului. Bogăția factorilor terapeutici naturali cum ar fi climatul subalpin, aerul puternic ozonat, bogat în aerosoli şi ioni negativi, apele termale și numeroasele surse de apă minerală terapeutică fac ca staţiunea să dispună de o bază ideală de tratament pentru vindecarea diverselor afecțiuni cardiovasculare, digestive sau reumatice.

Datorită faptului că stațiunea Băile Tușnad a fost regândită din punct de vedere turistic și renovată complet, aceasta nu mai este în prezent o destinație aleasă doar de bunici pentru tratament și odihnă, ci mai un punct de pornire pentru explorarea zonei rurale din nordul stațiunii și a ariilor naturale protejate.

În apropierea celei mai mici stațiuni din România, la numai 25 de kilometri de Băile Tușnad vei găsi Lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din țară. Locul oferă numeroase terapii naturale, dar este favorabil și reconfortării psihice datorită împrejurimilor ce merită vizitate, printre care se numără satele secuiești care adăpostesc muzee și biserici fortificate și Belvederea de pe Piatra Șoimilor situată deasupra stațiunii.

Canionul Șapte Scări

Canionul Șapte Scări este situat la doar 15 kilometri distanță de Brașov și nu trebuie ratat, deoarece se află printre principalele obiective turistice pe care le oferă masivul Piatra Mare. Drumul pe care va trebui să îl parcurgi este forestier, puțin abrupt, iar peisajul de bun venit te va încânta cu frumusețea să. Pârâul 7 Scări din Munții Piatră Mare este cel care a dus la creerea acestui loc, iar numele vine de la cele 7 trepte ale canionului în care poți ajunge folosindu-te de scările montate.

Un lucru uimitor legat de Canionul 7 Scări este reprezentat de faptul că acesta datează încă din epoca mezozoică, atunci când pământul era locuit de dinozauri, dovadă stand rezultatele examinării de către cercetători a multor fosile găsite aici.

În zilele noastre este practic un defileu săpat în călcare jurasice cu o înălțime de 948 de metri, care se întind pe o lungime de 160 de metri. Parcurgerea Canionului se face pe scări și platforme montane. Nu se impune echipament special, însă este indicat ca vizitatorii să fie echipați cu încălțăminte de tip bocanci și haine impermeabile, deoarece poate există pericol de alunecare, căderi de pietre și arbori. Tot aici găsim una dintre cele mai lungi tiroliene din țară, cu 37 de tronsoane pentru adulți și copii.

Vulcanii Noroioși

Nu ți-ar plăcea să te apropii de un vulcan fără să-ți riști viața? Vestea bună este că o poți face cu adevărat. Vulcanii noroioși sunt printre cele mai cunoscute formațiuni de acest gen din România și reprezintă o rezervație naturală deosebită, cu un aspect ciudat și atrăgător în același timp.

Vulcanii fac parte dintr-o zonă protejată și pot fi găsiti pe două platouri separate dar apropiate, numite Micii Vulcani de Noroi (Paclele Mici) și Marii Vulcani de Noroi (Paclele Mari). Aceștia s-au format datorită activității tectonice intense din trecut,  care a dus la prăbușirea unor roci uriașe în interiorul cărora au fost prinse cantități mari de gaze naturale. Încercarea lor naturală de ieși la suprafață însoțite de cantități variabile de nămol și apă a condus la formarea acestui peisaj bizar.

Această zonă pitorească din județul Buzău are de oferit numeroase comori naturale pe care orice iubitor al călătoriilor prin țară ar trebui să le vadă.

Șuncuiuș Bihor

Șuncuiuș este o comună din județul Bihor ce adăpostește marea de la munte. Este vorba despre o plajă ce a luat naștere în inima munților Apuseni. Zona este ușor accesibilă și cu mașină, iar cei care nu au auzit încă de micuța plajă sălbatică de la Gradia vor avea o surpriză când vor ajunge aici. Acesta este un loc spectaculos și încă necunoscut de turiștii din România.

Lacul este înconjurat de munți împăduriți și stânci înalte. Nisipul fin, plajă amenajată cu șezlonguri și întreagă priveliște înconjurătoare au făcut ca acest loc să ducă vizitatorii cu gândul la Thailanda, datorită pereților de stanca asemănătoare cu exoticul Krabi.

Acest loc de poveste te ajută să te conectezi cu natura, bucurându-te de momente de relaxare supremă. Printre activitățile cu care te poți încânta în zona se numără drumețiile, via feratta (cățărarea pe stâncile abrupte), pescuit recreativ, rafting, escaladări și vizite la frumoasele peșteri cum ar fi Peștera din Vântului, această fiind și cea mai mare din România, Peștera Unguru Mare și Peștera Bătrânului.

Cazanele Dunării

Este momentul să mergem în Banat, spre destinația Cazanele Dunării, o zonă pitorească și de o frumusețe unică din Parcul Natural Porțile de Fier. Cazanele Dunării reprezintă o parte din defileul Dunării şi au o lungime de aproape 9 de kilometri. Parcurgerea fluviului, printre pereţii înalți de stanca ai munţilor, este cu adevărat un spectacol născut din natură.

Odată ajuns aici, vei fi surprins de imaginea Dunării care mângâie muntele. Această zona se individualizează prin îmbinarea naturii sălbatice cu zonele locuite de oameni frumoși care păstrează tradițiile și prin priveliștea armonioasă dintre munte și fluviu. Excursiile pe care le poți face cu barca asigura vizitarea celor mai importante obiective turistice, cum ar fi chipul sculptat al regelui Decebal, cea mai mare statuie din Europa (măsurând 50 de metri înălțime și 20 în lățime) și a două din lume, după Statuia Libertății.

Plimbarea cu barca te va conduce și la Golful Dubova, Peștera Ponicova, Grota Veterani, intrarea în Cazanele Mari și în Cazanele Mici și Golful Mraconia. La final, îți poți încheia călătoria parcurgând câteva trasee montane, pe Muntele Ciucarul Mare și Muntele Ciucarul Mic, care îți oferă prilejul de a admira Dunărea de la înălțime.

Chipul sculptat al regelui Decebal. Sursa: stiristul de serviciu Indiferent dacă ești pasionat de schi, activități sportive, drumeții sau îți place să călătorești doar pentru a te bucura de priveliști, vacanțele la munte îți oferă tot ce ai nevoie. Din fericire, România are o mare diversitate de vârfuri și lanțuri muntoase de o frumusețe maiestuoasă din care poți să alegi ceea ce ți se potrivește. În unele orașe vei putea alege excursii pline de adrenalină, în timp ce altele îți vor oferi o atmosferă confortabilă, binevenită pentru a te relaxa după o zi de distracție. Cu atât de multe opțiuni, tot ce rămâne de făcut este să alegi unul dintre 15 locuri de vizitat la munte și să te lași cuprins de aventurile ce te așteaptă acolo.


Citiți articolul original pe techcafe.ro

Declinarea răspunderii! triply.ro este un publisher automat de stiri si articole din industria turismului din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (techcafe.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Comentarii

Fii primul care comentează “15 locuri de vizitat la munte în România”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles