Top 5 munți de urcat în România

romania munti

Poate că sunteți un excursionist în căutarea unor noi vârfuri pe care să le cuceriți. Sau poate vreți doar să mergeți undeva, departe de tumultul orașului, pentru o gură de aer proaspăt. Poate căutați un loc unde să vă relaxați și să vă reconectați cu natura. S-ar putea să căutați entuziasm sau senzații tari.

Indiferent de motivația din spatele alegerii de a explora câteva zone montane din România, posibilitățile sunt multiple- ați putea alege să admirați priveliștile și farmecul munților fără a depune prea mult efort fizic sau, din contră, să vă testatți și depășiți propriile limite. În orice caz, munții României sunt o alternativă fantastică din oricare dintre aceste motive. Puteți găsi ceva care să vi se potrivească, indiferent de condiția fizică pe care o aveți.

Munții Retezat

Munții Retezat sunt cei mai buni pentru drumeții de nivel de dificultate ridicat, deoarece nu există telecabine disponibile. Singurul loc unde poți face un popas pentru a lua masa este Cabana Pietrele și, în afară de aceasta, nu există alte opțiuni pe vârful muntelui. Aceasta înseamnă că va trebui să vă duceți pregătiți. Cel mai bun moment pentru a urca este între mai și septembrie. Deși popasurile sunt deschise tot timpul anului, este dificil și nu este recomandat să urci în timpul iernii fără să cunoști bine munții.

Există două căi principale de acces: din Hațeg (Sub-cetate, Nucșoara, Cabana Cârnic) sau din barajul Gura Apelor. Traseele montane sunt foarte bine marcate (cu un simbol diferit pentru fiecare destinație), facilitând drumeților solitari să își găsească drumul. Cel mai popular loc de camping din Retezat este Lacul Bucura, dar puteți alege să faceți o oprire peste noapte și la Cabana Gențiana sau la Cabana Pietrele. Înainte de a merge, asigurați-vă că aveți ghete de drumeție adecvate și echipamente decente. Altfel, a ajunge pe munte ar putea fi o luptă mult prea grea pentru a vă mai putea bucura de experiență.

Munții Bucegi

Munții Bucegi sunt munți aflați la cea mai amre căutare din partea turiștilor în România. Acest lucru se datorează probabil faptului că sunt relativ aproape de București, prin urmare sunt ușor accesibili pentru turiști. Experiența cățărării în Munții Bucegi este foarte diferită față de ceilalți munți din România. Aici veți întâlni mai mulți turiști, veți interacționa cu mai mulți necunoscuți și veți schimba povești și sfaturi de drum.

Există telecabine disponibile și numeroase restaurante pe vârful muntelui. Puteți urca fie din Sinaia, Bușteni, fie din Predeal. Unul dintre cele mai faimoase locuri unde puteți merge este Crucea de pe Caraiman (Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman). Pentru a ajunge acolo, trebuie să ajungeți mai întâi la Bușteni. Cea mai ușoară urcare este să luați o telecabină de la Bușteni la Cabana Babele. De la colibă, mai aveți o excursie de o oră și jumătate pentru a ajunge la cruce. Calea este marcată și foarte ușor de găsit. Munții Bucegi sunt accesibili atât iarna, cât și vara. Deoarece există multe stațiuni de schi, acesta este locul perfect pentru pasionații acestui sport de iarnă. Cea mai faimoasă stațiune de schi din această zonă se află în Predeal.

Munții Parâng

Similar cu Munții Retezat și Munții Făgărași, Munții Parâng găzduiesc numeroase lacuri glaciare. De asemenea, găzduiesc al patrulea cel mai înalt vârf din România: Vârful Parângul Mare (2.519 m / 8.264,4 ft). Punctul de plecare al acestei călătorii este Petroșani. Trebuie să vă îndreptați către Cabana Groapa Seacă de unde începe calea marcată.

Drumețiile de aici până la vârful Parângul Mare durează în jur de 5 până la 6 ore, în funcție de nivelul de efort cu care sunteți obișnuiți. Coborârea este mai rapidă (în jur de 3 ore), dar totuși solicitantă. Veți trece pe lângă câteva lacuri pe drum, prin urmare apa potabilă nu va fi o problemă. Cu toate acestea, asigurați-vă că ați pregătit suficientă mâncare, deoarece odată ce părăsiți Cabana Groapa Seacă, nu veți mai avea de unde să cumpărați mâncare. Cel mai bun moment pentru a urca Vârful Parângul Mare este între iunie și septembrie.

Munții Apuseni

Acești munți sunt probabil cei mai puțin populari munți de vizitat din România. Nici măcar nu sunt atât de mulți localnici care aleg să facă drumeții în Munții Apuseni, ceea ce îi face să fie cu siguranță în afara drumului bătătorit. Cu toate acestea, Munții Apuseni oferă peisaje minunate și sunt renumiți pentru numeroasele lor peșteri, majoritatea fiind accesibile cu mașina. Situat în Munții Apuseni se află Parcul Național Apuseni. Puteți ajunge fie din Oradea ca punct de plecare principal, fie din Cluj-Napoca. Munții Apuseni au multe trasee diferite pentru drumeții, din care puteți alege, în funcție de nivelul de dificultate dorit.

Deoarece nu sunt la fel de înalți și abrupți ca alți munți din România, majoritatea rutelor sunt accesibile și în timpul iernii, dar cel mai bun moment pentru alpinism este între mai și octombrie. Asigurați-vă că vă achiziționați o hartă înainte de a merge acolo; deși traseele sunt destul de bine marcate, este posibil să nu întâlniți pe nimeni pe parcursul unei zile întregi. Campingul și intrarea în Parcul Național Apuseni sunt gratuite. În timp ce vă aflați în zonă, asigurați-vă că includeți peștera Scărișoara pe itinerariul dumneavoastră – acolo veți regăsi cel mai mare ghețar subteran din Europa, ceea ce cu siguranță reprezintă o atracție ineteresantă.

Munții Făgăraș

Munții Făgărașului sunt perfecți pentru grupuri mixte de excursioniști experimentați și începători. Există telecabine disponibile aici. În timpul verii, puteți chiar să urcați pe faimosul drum Transfăgărășan, care este un drum minunat care trece prin munți și oferă priveliști impresionante.

În Munții Făgăraș, puteți urca și pe cel mai înalt vârf al României: Vârful Moldoveanu aflat la o altitudine de 2.544 m (8.346,45 ft). Există multe colibe și case de oaspeți unde puteți înnopta pe munte, cele mai multe aproape de lacul Bâlea.

De asemenea,există facilități pentru servirea mesei, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la asigurarea hranei. Cel mai bun moment pentru a urca Munții Făgăraș este între iunie și septembrie. Drumul Transfăgărășan este întotdeauna închis între 1 noiembrie și 1 martie, uneori chiar mai mult, în funcție de condițiile meteorologice. Prin urmare, muntele nu este accesibil în timpul iernii.

Astfel, munții României sunt una din comorile cele mai de preț ale acestei țări, oferind drumeților peisaje și experiențe de neuitat!

Sursa foto: Silvian Coconeanu from Pixabay

Comentarii

Un comentariu despre “Top 5 munți de urcat în România

  1. Descoperă experiențe turistice uimitoare!
    silvian

    Super! Multumim.
    In poza regasim Muntii Maramuresului, pe Vraful Ignis.

    1 an în urmă Răspunde

Adauga un comentariu

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles