Cauți Cazare?

10 lucruri pe care le poți face in București

bucuresti romania

Orașele ascunse tainic în Estul Europei sunt poate printre cele mai misterioase și atrăgătoare destinații din lume. Motivul care le face cu adevărat speciale este faptul că toate au fost ascunse privirii lumii pentru foarte mult timp. Istoria lor bogată și complicată se intersectează cu modernitatea rapid asimilată dând naștere unor paradoxuri fără seamăn.

Orașele foste comuniste ale Europei de Est sunt adevărate comori nedescoperite de către orice turist din „bula” vestică a lumii, indiferent că se află în Europa sau peste ocean. România se bucură de o istorie bogată și de o tradiție culturală extrem de fertilă, ambele alăturându-se unui spirit latin aflat la granița Orientului. O împletire de tradiții, culturi și religii cum rar se întâlnesc în lume au creat din această țară o mică Mecca a Europei. Dintre zonele sale poate că cea mai surprinzătoare prin gama de atracții oferite este chiar capitala țării, Bucureștiul.

Am creat mai jos o listă de recomandări cu cele mai interesante lucruri pe care le poți face în acest loc nedescoperit încă.

O vizită la Palatul Parlamentului

Una dintre cele mai mari clădiri din lume, din punctul de vedere al întinderii pe o suprafață este Palatul Parlamentului. În fapt acest „monument”, considerat cu adevărat monstruos de către majoritatea românilor este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagon și despre care se spune că poate fi văzută chiar din spațiu, datorită întinderii sale. De ce este văzută de locutorii orașului ca o monstruozitate? Pentru că în afara mărimii sale, restul elementelor sale arhitecturale și decorative sunt lipsite de gust sau stil. Aceasta, denumită inițial „Casa poporului” a fost construită de către soții Ceaușescu ca o încununare supremă a dictaturii conduse de ei. Decorațiunile din interior sunt exagerate și lipsite de importanță artistică, iar sacrificiile umane ce au stat la baza unei asemenea construcții au fost numeroase. Un tur al acestui palat în acre își desfășoară la ora actuală activitatea Parlamentul României va include toate aceste elemente istorice, dar și amănunte legate de construcție și poveștile din jurul acesteia. 

Bucură-te de parcurile din București

Deși într-o scădere mare, spațiile verzi există încă în București. De fapt acele embleme verzi ale capitalei României au rămas și se păstrează deja de zeci de ani. Parcul Herăstrău ce se întinde pe o suprafață de 185 de ha în jurul unui lac cu același nume reprezintă de foarte mult timp o emblemă a timpului liber din București. Cișmigiu, u  parc cochet din centrul capitalei s află în acest loc din perioada interbelică și este și el un simbol important pentru mulți bucureșteni. În perioada comunismului una dintre puținele distracții ale locuitorilor capitalei erau ieșirile în aer liber și micile amuzamente, precum micile bâlciuri sau concerte din parcuri și de aceea acestea u un rol atât de important în viața urbei.

În plus, față de parcurile ce oferă posibilitatea unor plimbări lungi și pline de verdeață, Bucureștiul aduce turiștilor o altă minunată desfătare în natură. Există în specia în centrul capitalei multe localuri create în mijlocul unor grădini ce permit vizitatorului nu numai să ia o gură de aer curat, dar să se și odihnească un pic alături de o limonadă proaspătă. 

Muzeul Satului sau întoarcerea la origini

Muzeul Satului sau Muzeul Dimitrie Gusti este unul dintre puținele asemenea muzee din lume. Întins pe o suprafață considerabilă această expune case tradiționale din diverse zone și perioade de dezvoltare ale României. Fiecare asemenea casă este aranjată conform timpului și locului căruia îi aparține reprezentând o comoară etnologică de neprețuit pentru specialiștii din domeniu. Muzeul Satului organizează periodic o gamă de evenimente ce expun spiritul întreprinzător și arta populară a românilor, dar și multe aspecte ascunse ale vieții de la sat. 

Bisericile metropolei

România este o țară eminamente ortodoxă, dar, alături de acest cult se află și alte religii cu lăcașele lor de cult specifice. De multe ori ascunse privirii trecătorului, bisericile românești se dovedesc a fi adevărate comori arhitectonice ce ascund minunate opere de artă în frescele interioare și arhitectura extrem de detaliată. Turle răsucite, picturi detaliate și diverse amănunte stilistice ascunse fac din bisericile acestui oraș adevărate bijuterii ale artei religioase.

Mai mult, alături de bisericile ortodoxe vei putea găsi monumente minunate în clădirile bisericilor luterane, catolice, protestante sau ale celor ce aparțin sinagogilor. 

Vizitează vestigiile comunismului

Dacă nu ai prins perioada comunismului în România sau dacă ești turist pur și simplu un tur al comunismului poate fi o variantă foarte interesantă de a îți petrece timpul. Turul îți arată cartierele tipic comuniste, dar și construcțiile realizate în epoca respectivă și totodată îți explică și îți povestește despre ceea ce a însemnat această epocă și ce anume a schimbat în istoria țării. 

Distrează-te în Centrul Vechi

Centrul Vechi este locul în care trebuie să mergi dacă vrei distracție cât mai multă, mai ales la ore târzii. Centrul Vechi este cu adevărat localizat exact în centrul vechi al Bucureștiului, dar care a fost revigorat ca zonă a distracției abia la începutul anilor 2000. Aici vei găsi restaurante, baruri, cluburi, tot ce ai nevoie pentru a petrece o noapte de neuitat. Dacă vrei să uiți de griji și să te distrezi în mijlocul Bucureștiului atunci acesta este locul unde trebuie să fii. 

Gustă din mâncărurile tradiționale

Ca în orice capitală europeană și în București poți gusta cele mai bune mâncăruri tradiționale sau cele mai proaste variante ale acestora. Aici poți găsi o varietate incredibil de mare de localuri de la fast-food până la farm-to-table. Înainte de a decide asupra localului în care vei lua prânzul sau vei cina petrece un pic de timp pentru a descoperi care sunt cele mai bune variante de localuri.

Mâncarea românească, dacă este bine gătită este extrem de gustoasă: sarmalele sau iahnia sau rața pe varză sau chiar o simplă salată de vinete, toate acestea pot fi adevărate desfătări culinare dacă sunt gustate în locurile potrivite. 

Arta nevăzută a orașului

Arta nevăzută nu este aceea prezentă în muzeele cunoscute ale orașului, ci în special cea contemporană ce se află în galerii private sau chiar în mijlocul străzilor. În ultimii ani arta contemporană a explodat în România găsind nenumărate căi de a fi transmise mai departe. Galeria Galateca este una dintre cel mai cunoscute și importante expoziții de artă contemporană și este și însoțită de un magazin de unde puteți cumpăra chiar lucrările art iștilor expuși.

Alături de lucrările de artă expuse în galerii veți descoperi o multitudine de creații de artă stradală peste tot în acest oraș. Vei fi surprins să descoperi pereți ai unor clădiri absolut obișnuite zugrăvite atât de frumos cu opere de artă atât de grăitoare că aproape ți-ai dori să le iei acasă. 

Vizitează muzee inedite

Ca multe alte orașe din lume și Bucureștiul se bucură de existența unor muzee inedite. Există două asemenea muzee care sunt absolut deosebite și sunt extrem de populare nu numai printre turiști, dar și printre rezidenți. Unul dintre ele este Muzeul kitsch-ului, iar ceea ce este deosebit la acesta este faptul că acesta expune „emblemele” kitschului din era comunistă, iar acest mic amănunt îl fac extrem de amuzant.

Muzeul Simțurilor – Museum of Senses este extrem de popular în rândul copiilor. Este un muzeu total neobișnuit care se joacă în fapt cu simțurile bazându-se pe magia iluziilor create de acestea. Este extrem de interesant și foarte distractiv pentru orice vârstă. În plus, Muzeul Simțurilor se află în interiorul unui mall, deci puteți chiar să adăugați o sesiune de cumpărături la vizita muzeului. 

Plimbă-te pe străzile frumoase ale Micului Paris

Sunt foarte puține orașe europene unde o plimbare pe jos pe micile străduțe acolo unde te duce pasul și voia nu rezultă în adevărate bucurii ale ochiului și sufletului. Bucureștiul este și el între acele locuri în care poți merge unde te poartă pasul și să ajungi în locuri minunate. Această capitală a fost denumită în perioada interbelică „Micul Paris”, iar unul dintre motivele primirii acestui nume este arhitectura inspirată de superba capitală a Franței. Chiar dacă dintre clădirile ce amintesc de această denumire au ai rămas puține, în parte datorită demolărilor comuniste, în parte datorate cutremurului din 1977 există încă destule cât să justifice încă numele.

CONCLUZIE

Bucureștiul are un farmec aparte, de cele mai multe ori ascuns privirilor trecătorilor. Pentru a descoperi partea sa interesantă și intrigantă trebuie să ai un pic de răbdare și trebuie să citești un pic. Vei fi surprins de comorile pe care le ascunde acest mic oraș.

Comentarii

Fii primul care comentează “10 lucruri pe care le poți face in București”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles