Roma, Atena, Istanbul și Petra

roma orasele antice ale lumii

Minunata lume Antică a reprezentat un moment critic în evoluția umană, presărată de războaie, de lupte, de cuceriri, de înfrângeri și, cu siguranță, fără existența acestei perioade în existența umanității, nici ziua de astăzi nu ar mai fi la fel. Principalele orașe antice care încă există în ziua de astăzi sunt, prin urmare, importante atracții turistice, atât pentru cei pasionați de istorie, care vor să vadă ei înșiși rămășițele trecutului, cât și pentru cei care vor să se bucure de soarele strălucitori și de plajele largi, sau pur și simplu de arhitectura extraordinară întâlnită în aceste zone. Noi ne bucurăm când turiștii află lucruri noi despre destinațiile lor de vacanță, așa că astăzi vom face un mic istoric ale acestor orașe antice care încă mai există și care merită vizitate.

Roma

Conform legendei atât de populare în lume, Roma a fost întemeiată de gemenii Romulus și Remus în anul 753 î.Hr., și există dovezi arheologice care vin în sprijinul acestei teorii, dovedind că Roma s-a dezvoltat pornind de la așezări pastorale în zona Dealului Palatin, ceea ce avea să adăpostească viitorului Forum Roman, și care au fost baza noului oraș în secolul VIII î.Hr.. Orașul acesta a devenit, pe parcurs, capitala Regatului Roman, a Republicii Romane și, în final, a Imperiului Roman. Roma a fost înconjurată de succes, de la cuceririle militare, la dominație economică, precum și de asimilarea selectivă a civilizațiilor aflate în vecinătatea sa, în mod notabil, etruscii și vechii greci. Cu toate acestea, în anul 64, în timpul domniei lui Nero, o mare parte a orașului a fost distrusă de un incendiu. Orașul a fost, însă, reconstruit în timpul conducerii Flaviilor, dar mai ales în timpul împăraților Traian, Adrian și Caracalla.

 

Dominația romană s-a extins asupra unei părți majoritare a Europei și malurilor Mării Mediterane, iar populația romană depășea un milion de locuitori. Timp de aproape o mie de ani, Roma a fost nu doar cel mai mare, dar și cel mai bogat și mai important oraș, din punct de vedere politic, din toată lumea occidentală, și s-a bucurat de acest statut până când a început declinul imperiului, ceea ce a dus la împărțirea sa în două. În cele din urmă Roma și-a pierdut statutul de capitală, în favoarea orașului Milano și, mai apoi, Ravenna, fiind depășită ca popularitate de către capitala Imperiului Roman de Răsărit, Constantinopol.

Atena

Atena a devenit principalul oraș al Greciei Antice încă din secolul al V-lea î.e.n., realizările sale culturale fiind baza civilizației occidentale, fiind depășită în statut, în cele din urmă, de cel mai mare rival al său, Sparta. Până la sfârșitul antichității târzii, orașul a decăzut complet, însă și-a revenit, mai apoi, în secolele al IX-lea–al X-lea e.n., fiind relativ prosper în timpul Cruciadelor, datorită comerțului întreținut cu orașele italiene. Steaua sa pare că a apus în 1453, când a fost cucerit de Imperiul Otoman și a intrat într-o neagră perioadă de declin.

În anul 1834, după războiul de independență al Greciei, Atena a fost ales capitală a noii Grecii independente, în mare parte din motive istorice și sentimentale, datorită faptului că în acea vreme, Atena era doar un orășel modest de la poalele Acropolei. Primul rege al Greciei, Otto al Bavariei, a cerut unei echipe de arhitecți să proiecteze un oraș modern demn de a fi capitală de țară, ceea ce avea să ridice complet nivelul Atenei.

27c Orasele antice ale lumii

Atena a fost, așadar, reconstruită, în stil neoclasic, stilul internațional al epocii respective, stil prin care au proiectat primele clădiri publice importante ale noii capitale. Ca un simbol al renașterii acestui oraș, în anul 1896, Atena este gazda primelor Jocuri Olimpice moderne. În anii 1920, creșterea populației Atenei este accentuată de venirea unui număr de refugiați greci, însă, cu toate acestea, abia după al Doilea Război Mondial, populația orașului a avut parte de un boom expansiv, Atena începând să se extindă în toate direcțiile. Această expansiune a devenit clară în anii 1980, când poluarea fabricilor și creșterea numărului de automobile, precum și lipsa spațiului suficient deveniseră principalele probleme ale orașului. În anii 1990, autoritățile au început să ia multe măsuri anti-poluare, care, împreună cu o îmbunătățire considerabilă a infrastructurii orașului, au ameliorat poluarea și au transformat Atena într-un oraș nu doar funcțional, dar și plăcut pentru locuitori și vizitatori.

Istanbul

Istanbul, numit după anul 330 d.Hr., Constantinopol, a fost capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin, a Imperiului Latin de Constantinopol, apoi din nou a Imperiul Bizantin refăcut și a Imperiului Otoman până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923. Istanbul este cel mai mare oraș al Turciei și unicul megalopolis din lume întins pe două continente. În vechile texte românești, orașul era recunoscut sub numele de Țarigrad, Stanbul, Stambul, Înalta Poartă sau Poarta. Denumirea de Istanbul a fost primită de fosta capitală la 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internațional numele vechi de Constantinopol.

Populat de peste 18,8 milioane de locuitori, Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru cultural, financiar și comercial al Turciei. Este capitala economică a Turciei, având partea europeană situată în regiunea istorică Tracia, iar cea asiatică în Anatolia. Alături de Atena și Roma, Constantinopol, cu numele său de astăzi, Istanbul, se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemenea Constantinopol-ului  Evului Mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei.

Petra

Petra este un fost oraș antic, localizat în Iordania. Fiind unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, în Petra s-a turnat și partea finală a filmului Indiana Jones și ultima cruciadă.

27b Orasele antice ale lumii

În antichitate, orașul se numea Rekem și este menționat în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.Hr., de către un popor semitic, fiind capitala lor până în 106 d.Hr., când a intrat în componența Imperiului Roman, fiind numit capitala provinciei Arabia Petrea.

Orașul a continuat să se extindă în următorul secol, intrând apoi în declin și fiind abandonat, ca să fie distrus, mai apoi, în 363, de un cutremur. Rămășițele sale au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultani ai Egiptului și nu numai. Primul european care le-a vizitat a fost exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în anul 1812.

Încă din anul 1985 Petra este inclusă în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial și este una din Cele 7 noi minuni ale lumii.

Așadar, data viitoare când doriți o vacanță care să vă trimită cu gândul în vechi istorii ale omenirii, vă va fi mult mai ușor să alegeți destinația ideală.

Comentarii

Fii primul care comentează “Roma, Atena, Istanbul și Petra”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles
cazare booking

Alții au citit și...

locuri costa brava
Destinații litoral

Top 5 locuri de pe Costa Brava

Costa Brava, unul dintre cele mai pitorești țărmuri ale Spaniei, este situată în nord-estul Cataloniei și se întinde de la

Citeste »