Cauți Cazare?

Ce să vizitezi în Istanbul? Locuri de vizitat și obiective turistice în Istanbul

ce sa vizitezi in istanbul obiective turistice

Turcia este o țară cu multe locuri frumoase de vizitat, obiective turistice cu adevărat celebre, cu istorie și arhitectură, dar și gastronomie și tradiții. Află ce să vizitezi în Istanbul, fie că mergi în vacanță sau doar într-un scurt city break:

Ce să vizitezi în Istanbul?

Cel mai mare oraș din Europa, Istanbulul este plin de viață și se întinde pe malurile Bosforului și a fost mult timp considerat locul unde Estul se întâlnește cu Vestul. Acest oraș antic este situat în cea mai mare parte pe continentul asiatic, dar câteva procente din suprafața totală a orașului se află și în Europa, ceea ce îl face unic, deoarece este construit pe două continente.

Istanbulul este un oraș care îmbină culturile și istoria într-un oraș interesant care are multe de oferit călătorilor din întreaga lume. Fondat în timpul neoliticului, Istanbulul este astăzi un oraș modern care rămâne fidel moștenirii sale istorice prin monumentele sale bizantine și bazarurile antice.

Pe lângă atracțiile turistice remarcabile din Istanbul, cum ar fi Palatul Topkapi, Hagia Sofia și Moscheea Albastră, există și bazaruri aglomerate, cartiere vechi cu atmosferă înfloritoare și viață de noapte.

Locuri de vizitat ș obiective turistice în Istanbul

Hagia Sophia

Locuri de vizitat în Istanbul – Hagia Sophia

Hagia Sophia este cunoscută în turcă drept Ayasofya și în latină Sancta Sophia. A fost construită ca biserică creștină în secolul al VI-lea d.Hr. (532–537) sub conducerea împăratului bizantin Justinian I. În secolele următoare, a devenit din nou moschee, muzeu și din nou moschee.

În 1985, Hagia Sophia a fost desemnată o componentă a sitului Patrimoniului Mondial UNESCO numit Zonele istorice din Istanbul, care include celelalte clădiri și locații istorice majore ale orașului.

Hagia Sofia combină o bazilică longitudinală și o clădire centralizată într-o manieră complet originală, cu o cupolă principală uriașă de 32 de metri sprijinită pe pendentive și două semidomuri. Unul de fiecare parte a axei longitudinale. Deși bazilicile cu cupole ale lui Iustinian sunt modelele din care s-a dezvoltat arhitectura bizantină, Hagia Sophia a rămas unică, iar constructorii bizantini nu au făcut nicio încercare de a o copia.

Grand Bazaar din Istanbul

Obiective turistice în Istanbul – Grand Bazaar

Grand Bazaar din Istanbul se numără de asemenea printre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia și din Europa. Apărut în secolul al 15-lea, Bazarul s-a tot extins și a devenit tot mai turistic, iar astăzi aici se regăsesc aproximativ 15 milioane de vânători de chilipiruri. Este locul pe care trebuie să-l vizitezi măcar o dată și de care inevitabil de vei îndrăgosti. Ca sfat, dacă te simți copleșit de mulțime, ia o pauză de kebab și o ceașcă de cafea turcească. Vei prinde și mai mult drag de shopping-ul turcesc.

Moscheea Albastră

Ce să vizitezi în Istanbul – Moscheea Albastră Moscheea Albastră, construită la începutul secolului al XVII-lea, rămâne o casă de cult activă și astăzi. Acest lucru înseamnă că vizitatorii trebuie să își cronometreze cu atenție vizitele, deoarece moscheea este închisă vizitatorilor în timpul celor cinci ore zilnice de rugăciune pentru musulmani.

Toți vizitatorii trebuie să-și scoată pantofii, iar femeile trebuie să își acopere părul. Acesta este un preț mic de plătit pentru a vedea comorile sale neprețuite, care includ 20.000 de plăci ceramice în diverse modele de lalele și 200 de vitralii, toate cu design complicat. Moscheea, construită de sultanul Ahmet, își ia numele de la plăcile albastre de pe dom și de la nivelurile superioare ale interiorului.

Palatul Topkapi

Locuri de vizitat în Istanbul – Palatul Topkapi Palatul Topkapi este una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Istanbul, care combină istoria și peisajele uimitoare într-o experiență care nu trebuie ratată.

Timp de aproape patru secole, opulentul Palat Topkapi a servit drept reședință oficială a sultanilor care au condus Imperiul Otoman. Este unul dintre cele mai mari palate existente din lume. Sultanul Mehmed al II-lea a început lucrările la palat la scurt timp după cucerirea Constantinopolului în 1453 și a locuit aici până la moartea sa în 1481.

În 1924, palatul a devenit un muzeu care expune o vastă colecție de artă, porțelan, bijuterii, manuscrise și alte comori ale Imperiului Otoman. Artefacte importante includ pumnalul Topkapi încrustat cu bijuterii și diamantul Spoonmakers de 86 de carate. Palatul găzduiește, de asemenea, relicve islamice venerate, inclusiv sabia și mantia profetului Mahomed.

Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce – locuri de vizitat în Istanbul Palatul Dolmabahce a fost comparat cu Palatul Versailles. Construit în secolul al XIX-lea folosind 14 tone de foi de aur, cel mai plin de farmec palat al Turciei îmbină arhitectura tradițională otomană cu stilurile europene de neoclasic, baroc și rococo.

Adăpostul a șase sultani din 1856 până în 1924, găzduiește și cel mai mare candelabru de cristal de Boemia din lume, un cadou al reginei Victoria. Cadrul Palatului Dolmabahce este uimitor: a fost construit de-a lungul coastei Bosforului și trebuie să fie pe lista ta cu ce să vizitezi în Istanbul.

Moscheea Suleymaniye

Moscheea Suleymaniye – Istanbul Vizitatorii Moscheei Suleymaniye spun că frumusețea și liniștea acesteia le oferă un sentiment înălțător de spiritualitate. Situată pe al treilea deal al Istanbulului, moscheea a fost construită în 1550 de către sultanul Suleyman Magnificul. Moscheea, într-adevăr, este magnifică, îmbinând cele mai frumoase arhitecturi islamice și bizantine.

Moscheea a fost grav avariată de-a lungul anilor, inclusiv în timpul Primului Război Mondial, când a izbucnit un incendiu în timp ce grădinile erau folosite ca depozit de arme. A fost restaurată la mijlocul secolului al XX-lea. Moscheea este marcată de patru minarete, ceea ce indică faptul că a fost construită de un sultan. Când a fost construit, domul era cel mai înalt din Imperiul Otoman.

Piața Taksim

Locuri de vizitat în Istanbul – Piața Taksim Inima Istanbulului modern, marea și tumultoasa Piață Taksim se află chiar în centrul orașului, înconjurată de nenumărate magazine și restaurante, hoteluri și situri istorice. Nu doar o atracție turistică populară și un important centru de transport, găzduiește și o mulțime de evenimente publice, de la parade la proteste.

Pe lângă faptul că găzduiește unul dintre singurele spații verzi rămase din zonă, aceasta cuprinde și impresionantul Monument al Republicii, cu masiva, maiestuoasă și modernă Moschee Taksim care se ridică în spatele său. În plus față de nenumăratele sale unități, Taksim se învecinează cu Centrul Cultural Polivalent Ataturk, care găzduiește opere, piese de teatru și concerte, în timp ce o fermecătoare linie de tramvai de patrimoniu șerpuiește și ea drumul prin piață.

Bazilica Cisterna

Bazilica Cisterna Istanbul Bazilica Cisterna oferă locuitorilor din Istanbul apă încă din secolul al VI-lea, când a fost construită de către împăratul roman Justinian I. Turiștii pot vedea tehnologia folosită de vechii romani pentru a construi această minune arhitecturală care era foarte avansată pentru zilele sale.

Cisterna subterană, la doar câțiva pași de Moscheea Albastră, a fost construită pe locul unei bazilici care a fost construită în secolul al treilea. Cunoscută sub numele de Palatul Scufundat, rezervorul poate conține până la 2,8 milioane de metri cubi de apă. Cisterna este una dintre locațiile folosite în filmul James Bond filmat în 1963. (Sursă – touropia.com)

Fener & Balat

Fener & Balat Istanbul Cu multe clădiri vechi și frumoase, biserici și sinagogi magnifice, străzile pietruite și întortocheate din Fener și Balat reprezintă unul dintre frumoasele locuri de vizitat în Istanbul. Cele două cartiere istorice sunt din ce în ce mai populare printre turiști datorită străzilor lor pitorești și a atmosferei încântătoare.

În trecut, era locul populațiilor grecești și evreiești mari, districtele au acum o mulțime de situri istorice interesante, cum ar fi impresionantul Colegiul Ortodox Grec Phanar, Sinagoga Ahrida și Biserica Bulgară de Fier. Pe lângă faptul că vă bucurați de toată arhitectura minunată, vă puteți opri și la restaurantele și cafenelele locale excelente, cu nenumărate magazine de antichități și bazaruri.


Citiți articolul original pe libertatea.ro

Declinarea răspunderii! triply.ro este un publisher automat de stiri si articole din industria turismului din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (libertatea.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Comentarii

Fii primul care comentează “Ce să vizitezi în Istanbul? Locuri de vizitat și obiective turistice în Istanbul”

Proprietati favorite