Cauți Cazare?

Cele mai mari clădiri din lume

cele mai mari cladiri din lume

Geniile inginerești din timpurile noastre se manifestă din ce în ce mai puternic, prin diverse construcții, de la drumuri spectaculoase la poduri extraordinare, de la parcuri de distracții la piscine suspendate, sau nave aeriene și maritime, însă când vine vorba despre clădiri, pare că sunt în competiție cu ei înșiși, căci, de la an la an, apar în lume clădiri din ce în ce mai spectaculoase, nu doar în înălțime, dar și în design. Și pentru că, la urma urmei, peste sute de ani, nepoții nepoților noștri își vor aminti de momentele prezentului nostru prin privirea acestor construcții, ne-am hotărât să dedicăm articolul de astăzi unui top al celor mai mari 5 clădiri din lume.

Burj Khalifa

Pe locul 1 în topul nostru se află Burj Khalifa care, încă de la construcția sa, în anul 2010, a rămas cea mai înaltă clădire din lume. Dacă vă întrebați ce înălțime are, luați loc, căci numai pomenirea celor 829,8 metri ai săi ar putea să vă provoace amețeli. Este alcătuit din 211 etaje și 58 de lifturi. Cu suprafața sa de 309,473 de metri pătrați, Burj Khalifa a spart 17 recorduri mondiale, dintre acestea fiind amintite cel mai înalt club de noapte și cel mai înalt restaurant din lume. Curios este, însă, că atunci când vine vorba de cea mai înaltă piscină din lume, este abia pe locul al doilea.

Tokyo Skytree

Tokyo Skytree este cel mai înalt turn autosusținut, având o înălțime de 634 de metri. Construit în 2011, este cea mai înaltă construcție din Japonia și ziua inaugurării sale a atras multe zeci de mii de privitori care, din păcate, din condiția zilelor ploioase din acea perioadă, au avut nenorocul să nu vadă prea multe. Cu toate aceste, chiar și acum, la 10 ani de la construcția sa, Tokyo Skytree atrage în continuare un număr exorbitant de turiști care doresc să vadă capitala Japoniei de la înălțime. Cea mai bună perioadă de vizitat Tokyo Skytree, dar și Japonia, în general, este atunci când înfloresc cireșii, căci florile lor atât de iubite de cultura niponă, denumite sakura, oferă orașului un aer aparte.

Palatul Parlamentului

Nici România nu putea fi lăsată la o parte în acest top, căci Palatul Parlamentului, deși nu e nici pe departe cea mai înaltă clădire din lume, este, totuși, demn de acest top, prin faptul că măsoară 330,000 de metri pătrați. Construită în anul 1997, clădirea are peste 100 de camere și ocupă locul 2 în lume în ceea ce privește topul celor mai mari clădiri civile din lume cu funcție administrativă, imediat după Pentagonul din Statele Unite ale Americii.

Palatul Regal al Madridului

Construit în anul 1755, Palatul Regal al Madridului ocupă o suprafață de 135,000 de metri pătrați, fiind reședința oficială a familiei regale din Spania, fiind, însă, folosit doar pentru ceremoniile de stat. Regele Felipe al VI-lea și familia sa au ales, însă, să rămână locuitorii palatului mai modest de la periferia Madridului. Cu toate că familia regală a ales să nu locuiască în acest Palat, faima sa rămâne cunoscută la nivel mondial și turiști de pe toate continentele vin să îi admire măiestria, acesta fiind una dintre perlele capodoperelor spaniole. Noi ne întrebăm câți dintre noi ar refuza, oare, să locuiască aici, dacă ar avea această oportunitate?

Muzeul Louvre

Muzeul Louvre nu este cea mai mare clădire din lume, însă este cel mai mare muzeu din lume și acest lucru este extrem de important în reputația sa, căci vizitatori de pe toată Planeta călătoresc mii de kilometri ca să îl vadă. Construit în anul 1792, inițial sub numele de Musée Napoléon, acest muzeu ocupă o suprafață de 210,000 de metri pătrați, primind anual în incinta sa peste 9,7 milioane de vizitatori. Exponatele sale sunt atemporale în valoare, însă datează încă din preistorie și, dacă asta nu vă trezește pofta de a-l vizita în persoană, nimic nu o va face.

Noi apreciem munca tuturor oamenilor și arta, în toate formele ei, însă suntem de părere că cea mai mare formă de artă este construcția pentru că, spre deosebire de alte forme de artă, construcția implică munca a multor arhitecți, ingineri și muncitori constructori care, pe lângă cunoștințele lor în domeniu, trebuie să stăpânească și arta muncii grele, fizice, și arta muncii în echipă. Suntem recunoscători că societatea a evoluat până în acest punct care să ne permită să întocmim un top al celor mai mari clădiri din lume, cu exemple substanțiale și, dacă și voi simțiți la fel, vă recomandăm să le vizitați pe toate.

Comentarii

Fii primul care comentează “Cele mai mari clădiri din lume”

Proprietati favorite