Cauți Cazare?

Cinque Terre – cele cinci pământuri de vis din Liguria

Cinque Terre cele cinci pamanturi de vis din Liguria

Cinque Terre (care înseamnă „Cinci Pământuri”) este o zonă de coastă din Liguria, în nord-vestul Italiei. Se află în vestul provinciei La Spezia și cuprinde cinci sate: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore. Linia de coastă, cele cinci sate și dealurile din jur fac parte din Parcul Național Cinque Terre, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Zona Cinque Terre este o destinație turistică populară. De-a lungul secolelor, oamenii au construit terase pe terenul denivelat, cu vedere la muntele de se vede peste Mare Linguriană. Potecile, trenurile și bărcile fac legătura dintre sate, dat fiind faptul că mașinilor le este greu să ajungă din cauza terenului muntos.

Cinque Terre a fost menționat pentru prima dată într-un document din secolul XII- lea. Monterosso și Vernazza au fost primele „sate” care au fost construite, celelalte dezvoltându-se mai târziu, odată cu teritoriul Republicii Genoa. În secolul XVI- lea, locuitorii au refăcut forturile deja existente și au construit noi turnuri de apărare pentru protejarea zonei de armata turcă. Cique Terre a suferit o criză economică din secolul XVII- lea până în secolul XIX- lea, recuperându-se când a fost construit un arsenal în La Spezia și au dobândit o calea ferată ce făcea legătura cu Genoa. Construirea căii ferate a dus la migrarea oamenilor din zonă și la declinul industriilor locale, până când creșterea turismului din 1970 a adus puțină prosperitate.

Principalele culturi din zonă sunt cele de struguri și cele de măsline. Unii pescari erau stabiliți în Monterosso, dar casele vesel colorate ale acestora au fost transformate în 1970 în atracții turistice.

În data de 25 Octombrie 2011 o ploaie torențială a provocat inundații și alunecări de pământ în Cinque Terre. Nouă oameni au fost uciși, iar satele au fost grav afectate, în special Vernazza și Monterosso al Mare. Nefericitul eveniment a fost „favorizat” și de criza culturilor tradiționale, care erau din ce în ce mai rare din cauza faptului că, cu 60 de ani în urmă începuse o decădere și o reducere întreținerii acestora.

Transportul și turismul

Accesul cu mașina în Cinque Terre este unul limitat. O stradă către Vernazza este foarte apropiată și se termină doar cu 1km înainte de intrarea în oraș. O alternativă ar fi condusul până în Bonassola, parcarea mașinii acolo, și luat trenul pentru două stații până în Monterosso.

Trenurile circulă de la La Spezia la toate cele cinci orașe din Cinque Terre, și de asemenea și în majoritatea locațiilor locale sau regionale. Căile ferate din Cinque Terre sunt situate pe linia Genoa- Pisa. Majoritatea trenurilor de cursă lungă nu se opresc în toate cele 5 orașe, acest lucru făcând necesară schimbarea de trenuri de la La Spezia cu cele regionale.

Un feribot regulat pentru pasageri circulă între Levanto și La Spezia, cu oprire în toate satele principale, cu excepția Corniglia, care nu are un punct de aterizare, deoarece nu este situat pe coastă. Bărcile fac legătura și cu Portul Vechi din Genoa, Lerici, și Porto Venere.

Multe trasee de mers pe jos parcurg parcul și sunt numite în conformitate cu sistemul de numerotare SVA, totuși este comun să auzi oameni care fac referire la aceste trasee folosind numerele lor anterioare, acest lucru inducând în eroare vizitatorii.

Cea mai populară alee, cunoscută sub numele „Sentiero Azzurro”, obișnuia să facă legătura între cele 5 orașe. Din cauza mediului instabil, alunecările frecvente de teren au dus la închiderea unor porțiuni din drum. O parte a Sentiero Azzurro, mai exact cea din Riomaggiore până în Manarola, numită Via dell`Amore, este închisă din toamna anului 2019 și se preconizează că va fi redeschisă tocmai în 2023. Totuși, deplasarea între aceste două sate este încă realizabilă, chiar dacă cel de al doilea drum este mai abrupt și mai lung decât cel închis.

Mâncare și vinuri

Datorită locației sale de lângă Mare Mediteraneeană, fructele de mare sunt într-un număr majoritar în bucătăriile locale. Anchovies de Monterosso este o specialitate locală desemnată cu statutul de Prepart Originar Protejat, oferit de Uniunea Europeană. Părțile muntoase ale Cinque Terre sunt puternic terasate și sunt folosite pentru a cultiva struguri și măsline. Această zonă și regiunea Liguria, în ansamblu, sunt cunoscute pentru sosul pesto, un sos făcut din frunze de busuioc, usturoi, sare, ulei de măsline, nuci de pin și brânză pecorino. Focaccia este un produs special de pâine coaptă local. Farinata, o gustare tipică găsită în brutării și pizzerii, este o clătită savuroasă și crocantă făcută dintr-o bază de făină de năut. Orașul Corniglia este deosebit de popular pentru un gelato făcut din miere locală (miele di Corniglia).

Strugurii din Cinque Terre sunt folosiți pentru a produce două vinuri locale. Cinque Terre și Sciachetrà sunt ambele produse din struguri Bosco, Albarola și Vermentino. Ambele vinuri sunt produse de Cooperativa Agricoltura di Cinque Terre, situată între Manarola și Volastra. Alți producători sunt Forlini-Capellini, Walter de Batté, Buranco, Arrigoni.

Pe lângă vinuri, alte băuturi locale populare sunt și: grappa, un coniac făcut din tescovină rămasă din vinificație și limoncino, un lichior dulce și cremos făcut din lămâi. Se servește rece după masă și adesea folosit la prepararea deserturilor.

Conservare Cinque Terre

În 1998, Ministerul italian al Mediului a înființat zona marină protejată Cinque Terre pentru a proteja mediul natural și pentru a promova dezvoltarea socio-economică compatibilă cu peisajul natural al zonei. Astăzi, milioane de vizitatori vin aici în fiecare an. În 1999, Parco Nazionale delle Cinque Terre a fost creat pentru a conserva echilibrul ecologic, a proteja peisajul și a proteja valorile antropologice ale locației. Organizația „World Monuments Fund” a obținut granturi de la American Express pentru a sprijini un studiu al conservării Cinque Terre. În urma studiului, a fost elaborat un plan de management al terenului.

Comentarii

Fii primul care comentează “Cinque Terre – cele cinci pământuri de vis din Liguria”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles