Cauți Cazare?

Galleria Vittorio Emanuele din Milano

Galleria Vittorio Emanuele din Milano

Galleria Vittorio Emanuele II” din Milano este o galerie comercială din secolul al XIX-lea numită după Victor Emanuel al II-lea al Italiei, unificatorul și regele Italiei. Inaugurarea ei de către rege a avut loc la 15 septembrie 1867.

Victor Emmanuel II (Italian: Vittorio Emanuele II; nume întreg: Vittorio Emanuele Maria Alberto Eugenio Ferdinando Tommaso di Savoia; 14 Martie 1820 – 9 ianuarie 1878) a fost regele Sardiniei din 1849 până în 17 Martie 1861, când și-a însușit titlul de Rege al Italiei și a devenit primul rege al Italiei unite din secolul VI, un titlu de care s-a bucurat până la moartea sa din 1878. Italienii îl numeau pe acesta „Padre della Patria”, tradus în româna „Părintele Patriei”.

Numele

Locuitorii Milanului au dorit să dedice această galerie comercială primului Rege al Italiei, în semn de recunoștință, deoarece acesta a desfășurat procesul de unire al nației din 1861.

Stilul arhitectural în sine este reprezentativ pentru acea perioadă istorică: un stil nou, definit ca fiind eclectic deoarece era un mix de elemente din culturi si perioade diferite. Însă stilul predominant al acestei clădiri este cel Renascentist, acesta fiind considerat perioada de glorie a Italiei în ceea ce privește eleganța, genialitatea și grandoarea.

Clădirea în sine

Când a fost Galeria construită?

Există niște date importante în istoria Galleriei. Prima piatră a fost pusă în 1865, în prezența unor personalități importante, în timpul unei vremi nu foarte favorabile, cu vânt puternic și zăpezi. Această scenă este prezentă într-un din picturile lui Domenico Induno, care acum este expusă în „Palazzo Morando”.

Inaugurarea clădirii a avut loc în 1867, chiar dacă Galleria nu fusese încă terminată. Ultima parte care a trebuit să fie completată a fost arcul monumental de la intrarea în Piazza Duomo, inaugurată în 1871.

Arhitectul care a realizat această clădire se numea Giuseppe Mengoni. Conform unei inscripții de pe o placă de la intrarea în Piazza Duomo, din păcate acesta nu a trăit să vadă rezultatul muncii sale, deoarece a murit căzând, în mod misterios, de pe o schelă.

Structura este formată din două arcade bolțite de sticlă care se intersectează într-un octogon care acoperă strada ce leagă Piazza del Duomo de Piazza della Scala. Strada este acoperită de un acoperiș arcuit de sticlă și fontă, un design popular pentru arcadele din secolul al XIX-lea, cum ar fi Burlington Arcade din Londra, care a fost prototipul pentru arcadele comerciale mai mari, începând cu Galeria Saint-Hubert din Bruxelles ( deschisă în 1847), Passazh din Sankt Petersburg (deschisă în 1848), Galleria Umberto I din Napoli (deschisă în 1890) și Budapest Galleria. Galeria Milaneză a fost mai mare decât predecesorii săi și a reprezentat un pas important în evoluția centrelor comerciale modern. De asemenea, aceasta a inspirat utilizarea termenului de galerie pentru multe alte galerii comerciale și mall-uri. Pe terenul octogonalei centrale se află patru mozaicuri care înfățișează stema celor trei capitale ale Regatului Italiei (Torino, Florența și Roma) plus cea a Milanoului. Tradiția spune că dacă o persoană se învârte de trei ori cu un călcâi pe testiculele taurului din stema de la Torino, acest lucru îi va aduce noroc. Această practică a provocat deteriorarea mozaicului: o gaură dezvoltată pe locul organelor genitale ale taurului.Galleria Vittorio Emanuele II, cel mai vechi centru comercial activ din Italia și, de asemenea, unul dintre cele mai importante repere din Milano. Aici veți găsi o selecție largă de magazine de lux, cafenele, restaurante și multe altele. Café Restorante Biffi se găsește în aripa de sud și poartă numele lui Paolo Biffi, un bucătar de patiserie al Monarhului în secolul al XIX-lea. Unul dintre primele magazine Prada este prezent în Galleria, care s-a deschis în 1913, când a început afacerea. În ciuda faptului că a fost renovat în anul 2000, magazinul încă mai conține majoritatea mobilierului său original. Există multe alte magazine de designer cum ar fi – Versace, Louis Vuitton, Gucci, Armani, Borsalino și Luisa Spagnoli, pentru a numi doar câteva! Veți vedea, de asemenea, arcade frumoase peste tot, pe care le puteți admira pe măsură ce treceți pe sub ele. Unii au mers atât de departe spunând că au fost atât de atrași de frumusețea clădirii în sine, încât au uitat de magazine.

În anul 2012, unui restaurant McDonald i s-a respins reînnoirea contractului de închiriere, după 20 de ani de deținere a spațiului. Restaurantul a susținut faptul că este singurul căruia nu i-a aprobat această cererea și a dat în judecată statul Milanez pentru 24 de milioane de euro despăgubire, susținând faptul că pierderea acestei locații va provoca o paguba de 6 milioane de euro pe an din vânzări. În timpul ultimelor ore în care li s-a permis să opereze în cadrul centrului comercial, restaurantul a dat mâncare și băutură gratuit pentru 5000 de clienți. Restaurantul McDonald a fost înlocuit cu al doilea magazin Prada al complexului. Acesta a renunțat la procesul cu Statul Milanez după apariția unor noi oportunități.

Așadar, putem observa faptul că, deși este unul dintre cele mai vechi centre comerciale, și unul dintre cele mai cunoscute repere din Milano, Galleria nu a putut evita aceste mici neînțelegeri. Cu toate acestea, procesul respectiv nu a afectat în niciun fel popularitatea sau succesul complexului comercial, mai ales că s-a rezolvat totul atunci când compania a renunțat la proces, construind oricum un restaurant pe o proprietate din apropiere. Astfel, atât iubitorii de produse luxoase, de arhitectură, artă, cât si cei iubitori de fast food, se pot bucura de superba „priveliște” oferită de Galleria Vittorio Emanuele.

Comentarii

Fii primul care comentează “Galleria Vittorio Emanuele din Milano”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles