Cauți Cazare?

Cele mai frumoase epave din lume

Cele mai frumoase epave din lume

Prima cea mai frumoasă epavă, „Epava plină cu comori”, stă scufundată la 6 mii de metri sub apa limpede și albastră din lacul Ontario din 1885.

A fost avariată în largul Insulei Cove, apoi adusă până la Big Tub Harbour din Golful Georgian al Lacului Huron (nu Lacul Ontario), unde s-a scufundat în Septembrie 1885. Rămășițele ei se află în Big Tub Harbour, în Parcul Național Marin Fathom Five, în Tobermory, Ontario. Se spune că această epavă este una dintre cele mai populare dintre câteva  din parc și este adesea vizitată de pasagerii cu barca de turism, scafandri și snorkelari.

În ciuda faptului că a fost scufundată cu mult timp în urmă, aceasta încă reprezintă o atracție majoră pentru turiști, datorită faptului că „strălucește” în apa limpede a lacului.Fundul oceanului lumii este „presărat” cu aproximativ 3 milioane de epave, conform Națiunilor Unite.

Dar una dintre cele mai captivante este într-un bazin de apă mult mai mic – fundul lacului Ontario.

Sclipind în apa albastră limpede, la 6 mii de metri sub suprafața lacului se află Sweepstakes, o barcă din secolul al XIX-lea.

Aceasta reprezintă un interes nu doar pentru turiștii aflați în vacanță, dar și pentru scafandrii locali, care sunt fascinați de ea, dorind să descopere cât mai multe detalii și să o observe îndeaproape.

Sweepstakes a fost o navă cu origini canadiene, construită în Burlington, Ontario, în 1867.

Deși aceasta se deteriorează mai mult cu fiecare an, este considerată una dintre cele mai bine conservate epave din secolul XIX-lea.

Carena acestei nave conține acum niște bare de metal, introduse de oamenii care au recondiționat-o, pentru a împiedica deteriorarea masivă a acestuia. Este „dotată”, de asemenea, și cu o plasă de metal care împiedică oamenii să pătrundă în interiorul acesteia.

Din categoria „epave ce merită văzute” fac parte și:

  1. RMS RHONE, construită în 1856 în Cornwall, Anglia și scufundată în 1867 în Insula Salt, cu un număr total de 123 de decese, a fost o epavă de transport. Rhone era o navă inovatoare, acesta având una dintre cele două elice făcute din bronz, în acea perioadă.
  2. SS Thistlegorm, a fost o navă înarmată a Marinei Comerciale britanice, construită în 1940 de Joseph Thompson împreună cu fiul său în Sunderland, Anglia. A fost scufundată de bombardierele germane pe 6 octombrie 1941 lângă Ras Muhammad în Marea Roșie. La începutul anilor cincizeci, Jacques Cousteau a descoperit-o folosind informații de la pescarii locali. A ridicat mai multe obiecte din epavă, inclusiv o motocicletă, seiful căpitanului și soneria navei. Ediția din februarie 1956 a revistei National Geographic arată o poză cu clopotul navei și scafandrii lui Cousteau în camera felinarului. Cousteau a documentat scufundările pe epavă într-o parte a cărții sale The Living Sea.
  3. SS Yongala: Această navă lungă de 110 de metri este una dintre cele mai mari epave și este vizitată de peste 10.000 de scafandri în fiecare an, datorită gamei vaste de vieți marine ce se află în jurul ei. Când această navă de pasageri a fost lovită de un ciclon pe 23 martie 1911, s-a scufundat, și toți cei 122 de pasageri au pierit în apele din largul coastei Cape Bowling Green, Australia.
  4. Rainbow Warrior: Această navă deținută de Greenpeace avea scopul de a conduce un protest împotriva testelor nucleare franceze în Polinezia Franceză. Cu toate acestea, pe 10 iulie 1985, agenții francezi au sabotat aceste planuri detonând două bombe și scufundând nava. Epava Rainbow Warrior a fost pusă pe picioare din nou, pe 21 august 1985, dar a fost prea avariată, și a sfârșit prin a se prăbuși în Golful Matauri din Insulele Cavalli, Noua Zeelandă în 1987.
  5. SS President Coolidge. Acest transatlantic de lux de 199 de metri s-a scufundat în 1941, când a lovit o mină din Pacificul de Sud, în largul coastei Vanuatu. Coolidge este cea mai mare, cea mai bine conservată și mai accesibilă epavă din al Doilea Război Mondial.
  6. Fujikawa Maru: Laguna Chuuk din Micronezia găzduiește multe epave, inclusiv acest cargou japonez care a fost scufundat în 1944 de o torpilă. Scafandrii vin să vadă cala plină de avioane de luptă Zero și alte artefacte, inclusiv sticle de sake fosilizate.
  7. USS Oriskany: Poreclit Mighty O, The O-boat și Toasted O, acesta a fost unul dintre cele 24 de portavioane din clasa Essex finalizate la scurt timp după al Doilea Război Mondial pentru Marina Statelor Unite. În mai 2006, a fost scufundat în mod deliberat în Golful Mexic, la 37 km de coasta Pensacola, Florida. Cu o lungime de 275 de metri, este cel mai mare recif artificial din lume.
  8. R. Doty: Această navă din lemn a dispărut lângă Milwaukee, Wisconsin, pe 25 octombrie 1898, în timpul unei furtuni violente pe lacul Michigan. A fost descoperită la 112 ani mai târziu, pe 25 iunie 2010.
  9. Skeleton Coast: O comoară de epave, această secțiune a coastei atlantice din Namibia este dotată cu rămășițele a mii de nave care au naufragiat din cauza fluxului puternic și a vântului chiar mai puternic.
  10. Whydah Galley: Această galeră lungă de 31 de metri a fost nava amiral a piratului Sam „Black Sam” Bellamy – s-a scufundat pe 26 aprilie 1717, în largul coastei Cape Cod, Massachusetts, în timpul unei furtuni. Epava a fost descoperită în 1985, împreună cu miile de artefacte de la bord.

Acestea au fost câteva dintre cele mai populare și mai frumoase epave din lume.

Comentarii

Fii primul care comentează “Cele mai frumoase epave din lume”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles