Cauți Cazare?

Unde să mergeți în Africa, pentru a degusta cele mai bune cafele

cafea

Coffee bean belt reprezintă zonele de pe planetă unde cafeaua este cultivată. Această ”curea” a cafelei este situată, geografic, între Tropicul Cancerului și Tropicul Capricornului și pentru a fi mai exacți, la 23,5 grade la Nord și Sud de Ecuator. Practic, toate țările aflate între aceste coordinate au temperaturile ideale cultivării cafelei, însă știați că există 70 de țări cuprinse în Coffee Bean Belt?

Necesitățile bunei creșteri a plantei de cafea

Planta de cafea, pentru o cât mai bună creștere și dezvoltare, are nevoie de un set foarte specific de condiții de trai, motiv pentru care, în urma studierii locurilor în care se dezvoltă cel mai bine, a fost creată Coffee Bean Belt.

Ploaie pe săturate, dar și anotimpuri uscate
Climatul cu zile însorite, dar cu temperaturi constante și răcoroase
Altitudini ușor mai ridicate, care să permită plantei să prospere
Sol fertil

Țările cu cele mai mari producții de cafea de pe continentul Africii

Atunci când ne gândim la toate reclamele la cafea pe care le vedem la televizor, rareori vedem vreuna pentru cafelele africane. Cu toate acestea, continentul Africii este extraordinar de bogat în natură și se poate mândri cu un număr destul de semnificativ de țări situate pe imaginara Curea a Boabelor de Cafea.

Uganda
Uganda este, la momentul actual, cel mai mare exportator de cafea din Africa Centrală. În 2016, Uganda avea o producție de 288,000 de tone metrice de cafea. UAU! În anul 2015 a depășit Mexicul, fiind al optulea cel mai mare exportator de cafea din lume. În această țară se cultivă, în mod special, două tipuri de cafea: Robusta, care este originar din zona pădurii Kibale, și Arabica, cele mai cunoscute și iubite boabe de cafea, cu originea în Etiopia.

Etiopia
Dacă sunteți fani înrăiți ai consumului de cafea, veți iubi această țară. Etiopia este patria mamă a cafelei și, totodată, cea care i-a dat numele, pentru că noi chiar ne întrebam de ce se numește cafeaua- cafea? Ei bine, această băutură energizantă provine din zona Kaffa din Etioptia, unde găsiți cafea crescând în voie, în sălbăticie, în afara culturilor organizate. Trebuie să fie un peisaj uimitor văzând cafea crescând în voie, în loc de fructele noastre de pădure cu care suntem obișnuiți, nu?

Kenya
Cafeaua exportată din Kenya are o multitudine de arome, care îi stabilesc nu doar clientela, ci și valoarea, această cafea fiind, de altfel, împărțită în funcție de gust, putând fi fructată, plină, cu aciditate medie spre mare, sau cu gust de vin. Cafeaua din Kenya este perfectă pentru băuturi pe bază de cafea, cum ar fi lichiorul de cafea, cocktail-urile de cafea și multe altele.

Camerun
Producția de cafea a acestei țări este împărțită în două, după cum urmează: 70% producție de boabe de cafea Robusta și 30% producție de boabe de cafea Arabica. Ambele părți ale producție au parte de o metodă de procesare atât udă, cât și uscată. Principala deosebire între boabele de cafea ce aparțin celor două culturi diferite este reprezentată, în afară de aromă, bineînțeles, de culoare lor. Așadar, boabele de Robusta au culoare maro închis, în timp ce boabele de Arabica au culoare verde luminos. Când vine vorba despre arome, Robusta are aromă ușor lemnoasă, motiv pentru care este des folosită in amestecuri de cafea sau pentru automatele de cafea. Arabica, datorită faptului că are un nivel de aciditate crescut, este folosita mai mult decofeinizată, astfel neexistând riscul de a-și pierde întreaga aciditate sau aromă.

Congo
În părțile de Nord, centru și Sud, Congo deține terenuri ce produc boabe de cafea Robusta, iar în zonele de Nord și Sud se produce și cafea Arabica.

Aceste detalii tehnice par neimportante, însă data viitoare când sunteți servit la un restaurant cu o cafea cu o aromă ușor lemnoasă, sau cu un cocktail de cafea, vă va veni mult mai ușor să înțelegeți de unde provine, sau ce tipuri de boabe au fost folosite. Dacă este importantă originea alimentelor din platou, de ce originea boabelor de cafea ar fi mai puțin importantă? La urma urmei, atât alimentele solide, cât și alimentele lichide ajung în organismul nostru și trebuie să avem grijă ca fiecare dintre ele să fie de cea mai înaltă calitate.

Comentarii

Fii primul care comentează “Unde să mergeți în Africa, pentru a degusta cele mai bune cafele”

Proprietati favorite