Cauți Cazare?

Cele mai mari festivaluri de film din Europa

festival de film cannes

Atunci când vine vorba despre tipuri de artă, cinematografia este cu siguranță una din cele mai cunoscute și iubite de oamenii de peste tot în lume. Fie că ne dorim să vedem un film clasic, un film premiat, sau pur și simplu un film ușor înainte de a merge la somn, cert este că vizionarea filmelor este una din activitățile preferate la nivel global. Când vine vorba despre festivalurile de film, însă, regulile se schimbă. Am pregătit un top al celor mai mari 4 festivaluri de film din Europa, care s-ar putea să fie chiar mai aproape de noi decât am crede și sperăm să vă ajutăm să vă organizați următoarea vacanță în aceste perioade, pentru a vă putea bucura de frumusețea acestui tip de festival.

Festivalul Internațional de film de la Berlin

Festivalul Internațional de film de la Berlin, care are loc anual în Berlin, pe teritoriul Germaniei, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film nu doar la nivel european, dar și la nivel mondial. Cunoscut, de asemenea, și sub denumirea de Berlinala, acest festival internațional de film a avut prima sa ediție în anul 1951, datând, așadar, de aproape 70 de ani. Printre toate premiile acordate în cadrul său, cele mai importante sunt Ursul de Aur și Ursul de Argint, premii pentru care concurează an de an peste 20 de filme. Împărțite în mai multe secțiuni tematice, acest festival prezintă publicului său aproximativ 400 de filme la fiecare ediție a sa, pe parcursul a 10 zile, având loc între 7 și 17 februarie al fiecărui an.

România se mândrește cu două filme care au câștigat mari premii în cadrul acestui festival. Primul film, Poziția Copilului, a câștigat Ursul de Aur în 2013, iar filmul Aferim al regizorului Radu Jude a câștigat Ursul de Argint doi ani mai târziu, în 2015.

Festivalul Internațional de film de la Cannes

Sudul Franței este cunoscut la nivel mondial pentru faimosul oraș Cannes, unde an de an, în luna Mai, între data de 8 și data de 19, are loc Festivalul Internațional de film de la Cannes. Acest festival este chiar mai vechi decât cel de la Berlin, prima ediție având loc în Cannes în 1932. Dacă la începuturile festivalului, locațiile erau variate, schimbarea numelui festivalului în anul 1947, în Festivalul de film de Cannes, a dus la statornicirea din acel moment înainte atât a denumirii, cât și a locației sale. Cel mai important premiu care se oferă în cadrul festivalului este Palme d’Or, care, desigur, este adresat celui mai bun film.

Festivalul de film de la Veneția

Festivalul de film de la Veneția a fost fondat în 1932, sub numele inițial de Venezia Biennale. Datele exacte în care se ține acest festival variază de la an la an, însă constanta este faptul că mereu se ține de la sfârșitul lui August până la începutul lui Septembrie. Fiind de departe cel mai cunoscut festival de film, alături de cel de la Cannes, festivalul din Veneția dispune de o serie de evenimente individuale, cum ar fi Expoziția Internațională de Artă, Festivalul Internațional de Muzică Contemporană, Festivalul Internațional de Teatru, Festivalul Internațional de Arhitectură, Festivalul Internațional de Dans Contemporan și Festivalul Internațional al Copiilor. Pe cât este de variat acest festival, pe atât este de iubit de oameni din toată lumea care, în fiecare an, în această perioadă, lasă toate treburile casnice de-o parte și vin să se bucure de o mare porție de cultură.

Festivalul Internațional de film de la Rotterdam

Festivalul Internațional de film de la Rotterdam este printre cele mai noi festivaluri clasice de film din lume. Fondat în anul 1972, a avut ca scop principal oferirea unei șanse de lansare în lumea cinematografică a producătorilor de film independent și experimental. Inspirându-se de la imaginea marilor studiouri Metro Goldwyn Mayers Studios Inc. logo-ul acestui festival este reprezentat de un cap de tigru, iar festivalul are loc în fiecare an la sfârșitul lui Ianuarie, în diferite cinematografe din Rotterdam. Dacă aveți șansa să vizitați acest frumos oraș olandez la sfârșitul lui Ianuarie, când are loc festivalul, faceți tot posibilul să urmăriți evenimentele care au loc, căci veți fi plăcut impresionați de nivelul de cultură și de deschiderea față de cultură a acestui festival.

Fie că alegeți să vizitați Olanda, Franța, Germania sau Italia în perioada festivalurilor aferente, veți avea parte de experiențe de neuitat, căci cei ce participă la aceste festivaluri au la dispoziția lor o gamă largă de evenimente și activități care mai de care mai interesante, din care se pot învăța o groază de lucruri noi și, dacă ne întrebați pe noi, cea mai bună parte este că aceste festivaluri nu se suprapun, iar cei pasionați și cu adevărat ambițioși pot face un turneu european, din festival în festival.

Comentarii

Fii primul care comentează “Cele mai mari festivaluri de film din Europa”

Proprietati favorite