Cauți Cazare?

Conceptul hygge al țărilor nordice

conceptul hygge

Conceptul hygge, specific țărilor nordice, nu are o traducere exactă în limba română, cel puțin nu printr-un singur cuvânt. De fapt, nici prin mai multe. Am putea, totuși, să în comparăm cu conceptul zen, pentru că ambele concepte au același scop: să luăm viața moment cu moment, să fim calmi și fericiți în fiece clipă și să investim în propria liniște și pace sufletească. Hygge este, practic, un stil de viață și, în ciuda faptului că nu îl putem traduce exact, vă putem ajuta să îl înțelegeți, decizia adoptării lui sau trecerii sale cu vedere rămânând, bineînțeles, a dumneavoastră.

Danezii adoptă conceptul hygge pe tot parcursul anului, însă momentul lor preferat în care să extindă la maxim limitele acestuia este Sărbătoarea Crăciunului. Datorită iernilor lor lungi și cu temperaturi extrem de scăzute, danezii văd în Crăciun o oază de speranță, de căldură sufletească și de hygge. Acesta este motivul pentru care pare că întreg poporul este teleghidat în această perioadă a iernii spre aceleași activități: împodobirea brazilor, decorarea caselor, fierberea vinului, facerea focului și îmbrățișarea tuturor. Noi suntem de părere că fiecare iubitor de Crăciun practică hygge involuntar și inconștient în această perioadă, pentru că sărbătoarea Crăciunului, în sine, împinge la iubire, căldură, frumos și relaxare.

În restul anului, conceptul de hygge, atât de iubit în nord, își face simțită prezența prin aprinderea de lumânări parfumate, plimbări prin parc în seri răcoroase de vară, dansatul într-o ploaie caldă, cititul lângă focul șemineului într-o zi rece și orice alt tip de activitate care aduce pace sufletească.

Există și o serie de simboluri specifice acestui concept. Spre exemplu, lumânările. Deși într-o zi fierbinte de vară nu ne vine în minte să aprindem o lumânare, pentru că, la urma urmei, lumânările sunt sursă de căldură, danezii recomandă aprinderea nu a unei lumânări, ci a cel puțin 5 lumânări. Acestea nu sunt doar sursă de căldură, ci și sursă de aromă, lumină și ambianță, așa că dacă vă doriți să experimentați senzații hygge, acesta este momentul să începeți să investiți în lumânări.

Cu toții știm că industria produselor de îngrijire corporală a avut un boom dramatic în ultimii ani, însă puțini dintre noi știu că produsele pentru baie sunt ideale pentru cei care admiră conceptul de hygge. O bombă pentru baie, săruri parfumate, uleiuri terapeutice, pot-pouri, petale de trandafir și orice vă vine în minte care să vă ofere relaxare în timpul ritualului de baie primește un mare DA din partea hygge. Din fericire, gama de produse de pe piață ne permite să avem tot ceea ce am enumerat mai sus, în orice culoare ne putem imagina și chiar și cu sclipici așa că, în intimitatea căzii dumneavoastră, unde nu vă judecă nimeni, puteți adăuga orice vă poftește sufletul dumneavoastră hygge.

Nici pijamalele nu au fost uitate pe lista de DA-uri ale hygge. Cu cât mai pufoase și mai drăgălașe, cu atât mai bine, pentru că, hygge sau nu, cu toții iubim să ne punem seara în pat după o baie fierbinte, în special dacă lenjeriile de pat au fost proaspăt spălate și miros a floricele. Iar în tot peisajul acesta, o pijama pufoasă care să ne mângâie pielea este lucrul care completează peisajul și ne oferă un somn liniștit, profund și odihnitor, pe tot parcursul nopții.

Păturile pufoase sunt un alt element de pe lista de DA-uri. Cu cât mai mari și mai pufoase, cu atât mai bine. De fapt, hygge zice DA la orice produs mare și pufos care te îmbie să te relaxezi. Însă păturile pufoase trebuie neapărat să vină la pachet cu o cană de ciocolată caldă cu bezele, cafea sau vin fiert și o carte bună.

Una din activitățile foarte promovate de hygge este petrecerea a cât mai mult timp deconectat de la aparate electrice. Așadar, pe lista de NU-uri ale hygge vom găsi celularul, laptopul, calculatorul și televizorul, la fel ca și tabletele, iPad-urile și orice alt device pe care îl avem prin casă. Aparatele electrice ne storc de energie și pentru o viață cât mai hygge este important să știm să conservăm această energie și să o consumăm treptat, cu activități benefice, pentru a duce o viață cât mai prosperă.

Credem că ideea de hygge este practicată fără știință de fiecare dintre noi, în anumite momente ale vieții noastre, însă nouă ne place ideea și suntem de părere că este în interesul tuturor să o dezvoltăm și să o ducem la nivelul de stil de viață, pentru că, la fel ca ideea de zen, și conceptul hygge este o artă pe care fiecare persoană o poate dezvolta în stilul propriu și, la urma urmei, în interesul propriu.

Comentarii

Fii primul care comentează “Conceptul hygge al țărilor nordice”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles