Cauți Cazare?

Atena – top 5 lucruri de făcut aici

Atena top 5 lucruri de facut aici 2

Atena, inima Greciei Antice

Atena este locul unde s-a născut democrația. Astăzi reprezintă unul dintre cele mai vechi orașe din lume, având o istorie de peste 3 400 de ani, istorie care poate fi simțită și astăzi prin intermediul templurilor și relicvelor arhitecturale care înțesează orașul. Se păstrează, de asemenea, monumente romane și bizantine, precum și un număr mai mic de monumente otomane, în timp ce nucleul istoric urban prezintă elemente de continuitate prin mileniile sale de istorie.

Atena este considerată, pe scară largă, ca fiind și locul de naștere al culturii occidentale, deoarece multe dintre ideile intelectuale și artistice ale civilizației clasice au apărut aici. În timpurile moderne, Atena este o mare metropolă cosmopolită și este centrul economic, financiar, industrial, maritim, politic și cultural din Grecia. Atena găzduiește două situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO: Acropola din Atena și Mănăstirea medievală Daphni.

Orașul a fost numit după Atena, Zeița Înțelepciunii și fiica lui Zeus, conform legendei. Ea a fost apărătoarea orașului, iar templul Partenonului de pe Acropole îi este dedicat.

O vizită la Atena nu este cu siguranță completă fără o vizită la Acropole și la Muzeul Acropole dar și vizitarea altor locuri care au stat la baza fundației civilizației ateniene. Așadar, dacă ești pasionat de istorie, sau vrei doar să evadezi din monden, iată 5 lucruri de făcut atunci când vei ajunge în Grecia, la Atena.

1. Acropole și Partenonul

Cum am menționat mai sus, Acropole este un loc care nu poate fi ratat atunci când vizitați Atena. Ce este aceasta? – Acropola din Atena și templele sale sunt reprezentări universale ale spiritului și culturii clasice și cuprind cel mai mare complex arhitectural și artistic din lume. Acest complex arhitectural din Grecia Antică este alcătuit din numeroase vestigii, dintre care și Partenonul – templu dedicat zeiței Atena, pe care oamenii din Atena o considerau patronul lor.

Acropola este cel mai popular loc de vizitat din Atena, așa că așteptați-vă la mulțimi mari de oameni, în special la prânz. Cel mai bun moment pentru a vizita Acropola este la ora de deschidere și în ultimele 2 ore înainte de închidere. Pentru cele mai bune fotografii și vederi, ajungeți cu puțin înainte de apusul soarelui.

Este deschis publicului în fiecare zi a anului, cu excepția sărbătorilor legale grecești. Biletul obișnuit costă 20 de euro și vă oferă acces la toate atracțiile site-ului pentru o zi. Facilitățile sunt de bază, cu doar câteva tarabe de băuturi răcoritoare și băi, precum și un magazin de suveniruri lângă intrarea Muzeului Acropole.

2. Muzeul Acropole

Muzeul Acropole este un muzeu dedicat obiectelor descoperite pe Acropole și versanții din jur. Pentru a avea o idee mai clară despre cum arătau templele, muzeul vine în ajutor. Pe lângă artefactele recuperate și expuse, există machete dar și videoclipuri în care sunt explicate anumite aspecte legate de Acropole. Exponatele cheie includ o reliefare a lui Athena Nike, mai multe statui sculptate din Erechtheion și o galerie cu diverse artefacte ale Partenonului.

Ceva unic: designul muzeului. Mulți vizitatori s-au bucurat de construcția atracției, în special de podelele de sticlă care oferă o privire asupra ruinelor situate sub clădire.

Aici cozile pot fi foarte lungi, deci este mai bine să vă cumpărați biletele online în avans cu 10 euro. Este deschis zilnic, cu puține excepții.

3. Agora antică din Atena și Templul lui Hefaist.

Agora antică din Atena este cel mai cunoscut exemplu de antică agora greacă. Ce este o agora vă întrebați. Agorele vechilor orașe-state grecești erau zone deschise pentru ca oamenii să se adune pentru orice, de la scopuri militare la cele politice sau comerciale. Aproape fiecare oraș antic și modern are un loc pentru o agora, iar Agora din Atena, aflată în inima orașului, este folosită de peste 5000 de ani ca adunare, comercială sau zonă rezidențială. Drept urmare, regiunea a trecut prin mai multe cicluri de construcție, devastare și reconstrucție.

Cu toate acestea, două locuri importante sunt de vizitat aici, printre care si templul lui Hefaist. Acesta este unul dintre cele mai bine conservate temple grecești. A fost construit pentru a onora zeul Hefaist, zeul patron al focului, al prelucrării metalelor și al meșteșugului.

Vechea agora costă 8 euro de persoană pentru vizită. Include intrarea în toate atracțiile din Agora Antică, inclusiv Stoa din Attalos și Templul lui Hefaist. Toalete și fântâni de apă sunt, de asemenea, disponibile.

4. Teatrul lui Dionisos și Odeonul lui Herodes Atticus

Radăcinile artei teatrale au pornit din sânul Atenei, în mijlocul teatrului lui Dionisos. Acesta este situat pe partea de sud a Acropolei din Atena. Aici au fost prezentate toate piesele de teatru clasice grecești existente. Teatrul era un loc pentru cinstirea lui zeului Dionis sau Dionisos iar piesele au fost interpretate ca parte a acestei sărbătoriri.

Tot în categoria de divertisment a Greciei Antice, un loc care mai este păstrat astăzi este și Odeonul lui Herodes Atticus. Deși unii vizitatori anteriori au spus că această atracție nu este la fel de impresionantă ca și altele găsite în complexul Acropole, mulți recomandă să participi la unul dintre spectacolele de vară ale locației. Obțineți un loc pentru un concert de seară pentru a experimenta Odeonul așa cum ar fi făcut atenienii acum 2.000 de ani.

5. Plaka

Acum că am vizitat părți istorice ale Greciei Antice, este timpul pentru o relaxare bine-meritată într-un loc numit Plaka, cel mai vechi cartier din Atena. Plaka este construit deasupra zonelor rezidențiale din orașul antic Atena fiind cunoscut și sub numele de „Cartierul Zeilor” datorită apropierii sale de Acropole și a numeroaselor sale situri arheologice.

Restaurante pentru orice ocazie abundă în Plaka, așa că, în funcție de ora din zi, buget și preferințe, vizitatorii au de unde alege. Cartierul este, de asemenea, bine cunoscut pentru tavernele tradiționale grecești, cum ar fi faimoasele Platanos, Diogenis, Elaia și Vakxos, care combină bucătăria locală cu împrejurimile atractive. Pentru o pauză de cafea Melinas, Miltons, Candelabru, Giasemi, sunt câteva dintre alegerile de top.

De la monumente antice și biserici medievale la muzee de clasă mondială și buticuri de lux, este greu să te plictisești în Atena. Unul dintre principalele motive pentru a vizita este de a cutreiera Acropola și Agora Antică, explorând ruinele lor uimitoare, inclusiv Parthenonul, Teatrul lui Dionisos și Templul lui Hefaist.

 

Comentarii

Fii primul care comentează “Atena – top 5 lucruri de făcut aici”

Proprietati favorite