Cauți Cazare?

Dubai – trecut și prezent

Dubai trecut si prezent

Știați că Dubai-ul nu a arătat tot timpul așa? Dubai este privit ca una dintre minunile urbane ale lumii moderne fiind un oraș futurist care răsare în mijlocul unui deșert. Dezvoltarea Dubai-ul așa cum îl știm noi astăzi este ceva ce cei din urmă nu puteau vedea decât într-un film științifico-fantastic acum 100 de ani. Pare aproape de neînțeles că un orășel dintr-o zonă climatică atât de dură ar putea deveni unul dintre cele mai importante centre economice și financiare din lume. Care sa fie motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru?

Scurt istoric

În 1833, Dubai a început ca o mică așezare cu aproximativ 800 de membri ai tribului Bani Yas, care au fost atrași de portul natural creat de pârâul care curge prin Dubai. Aceștia au transformat zona într-un mic centru pentru pescuit. Mai târziu, acestor oameni li s-au alăturat nomazi arabi din Orientul Mijlociu numiți beduini.

Golful Persic, unde se află Dubai acum, a fost o zonă importantă pentru Imperiul Britanic. Fiind o rută strategică care leagă Londra de Bombay, Royal Fleet avea nevoie să protejeze această zonă de pirați.

În secolul al XIX-lea, Compania Britanică a Indiilor de Est a semnat un acord cu șeicii locali, în special cu familia Al Maktoum, dinastia conducătoare a Abu Dhabi și Dubai, pentru a asigura pacea în zonă. Un lucru foarte interesant este acela că dinastia Al Maktoum stăpânește Dubai până în prezent.

În ciuda lipsei de interes din partea Imperiului, Dubai devenea încet din ce în ce mai semnificativ pentru regiune. În 1900, actualul conducător a anunțat că nu vor fi percepute taxe pentru comerț și, în curând, negustorii persani și indieni au început să se mute aici. Orașul era convenabil pentru tranzacționare și datorită Dubai Creek – un canal de apă sărată care permitea navelor comerciale să navigheze din Golf în oraș.

Cu toate acestea, Dubai-ul era mai degrabă un sat mare decât un oraș. Dezvoltarea sa urbană a început odată cu domnia șeicului Rashid. În 1959 a plecat în turnee prin Europa și a fost foarte inspirat de capitalele europene, în special de Londra. Plimbându-se prin oraș și călătorind cu metroul, a fost fascinat de designul urban, sistemul de transport și confortul general pe care Londra le-a oferit, așa că s-a gândit să implementeze asemenea sisteme și în Dubai. În 1961 a decis să adâncească artificial canalul de apă din Dubai, astfel încât să poată trece nave comerciale mai mari. Sub îndrumarea sa, orașul a fost reconstruit cu piatră și ciment. Având în minte visul unui oraș măreț, șeicul Rashid a început să construiască un aeroport international. Investitorii săi au crezut că este prea mult, iar aceste proiecte urbane sunt pur și simplu inutile și devenea o provocare din ce în ce mai mare finanțarea tuturor acestor proiecte ambițioase.

După moartea șeicului Rashid în 1981, munca sa a fost continuată de unul dintre fiii săi, Mohammed, în vârstă de 31 de ani. La fel ca tatăl său, acesta era obsedat de ideea de a transforma Dubaiul într-un oraș modern, internațional. Principala sa inspirație a fost Daniel Burnham, un arhitect și proiectant urban american, cunoscut pentru planificarea și proiectarea Chicago-ului modern la începutul secolului al XX-lea. Daniel Burnham era convins că un arhitect urban trebuie să planifice ceva măreț. Era de părere că dacă vrei să se vorbească despre orașul tău, proiectele mici și mediocre nu te vor duce nicăieri. Șeicul Mohammed a adoptat această abordare și a decis să facă din Dubai un oraș dintre cele mai mărețe.

În 2000, a fost construit Emirates Towers, care erau mai mari decât orice clădire din Europa la acea vreme. Dar acest lucru nu a fost suficient de mare pentru Dubai. Șeicul Mohammed a dorit să construiască cea mai înaltă clădire din lume. În 2010, au finalizat construcția Burj Khalifa, cel mai înalt zgârie-nori din lume.

Aeroportului Internațional Dubai a fost deschis în mod oficial în anul 1960. În 1980 a fost angajat pe Sir Maurice Flanagan de la British Airways pentru a construi Emirates – noile companii aeriene internaționale din Dubai.

În 2002, șeicul Mohammed a permis străinilor să dețină terenuri în Dubai, ceea ce a transformat rapid orașul într-una dintre cele mai mari piețe imobiliare.

Șeicul Mohammed avea în minte un alt proiect ambițios; a vrut să transforme Dubaiul într-un centru financiar mondial, concurând cu capitalele financiare majore precum New York și Londra. Curând a fost creat Dubai International Financial Center care este astăzi o zonă economică specială care acoperă 110 ha, cu legile și reglementările sale.

Când mergeți în Dubai nu ratați:

  • Burj Kalifa – Cea mai înaltă clădire din lume, ridicându-se ca o rachetă spațială enormă deasupra străzilor din Downtown Dubai.
  • Moscheea Sheikh Zayed, Abu Dhabi – Cel mai spectaculos punct de reper din Abu Dhabi, această moschee monumentală este una dintre cele mai mari din lume, cu curți imense, cupole și minarete care înglobează o sală de rugăciune minunat opulentă.
  • Safari în deșert
  • Mâncare arabă și narghilea
  • Muzeul Dubai – Oferă o introducere imbatabilă la istoria și cultura tradițională a orașului

Știați că:

– Înainte de descoperirea petrolului, comerțul cu perle era principala sursă de bogăție din Dubai?

– În 2001, Dubaiul a devenit casa celei mai mari insule artificiale din lume, Palm Jumeirah, care poate fi văzută din spațiu?

Istoria și cultura Dubai-ului sunt adânc înrădăcinate în tradițiile islamice care modelează stilul de viață al cetățenilor din Emiratele Arabe Unite. Este important să rețineți că, atunci când turiștii vizitează Dubai, aceștia trebuie să respecte cultura și să se comporte în consecință, întrucât grupurile minoritare din Emirate sunt foarte protectoare față de cultura și tradițiile lor islamice.

Comentarii

Fii primul care comentează “Dubai – trecut și prezent”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles