Cauți Cazare?

Drumul mătăsii – legătura dintre est și vest

Drumul matasii legatura dintre est si vest

Marele Drum al Mătăsii a funcționat pentru prima dată ca o rută între China și capitala Imperiului Roman în secolul al II-lea î.Hr. Avea o lungime de aproximativ 7000 de kilometri. Cea mai valoroasă marfă importată din China fiind mătasea, ceea ce este o explicație evidentă de ce această întreagă cale comercială transcontinentală a fost numită Drumul Mătăsii. Acesta a fost o rețea de rute comerciale care leagă Estul și Vestul și a reprezentat un rol vital și esențial pentru interacțiunile economice, culturale, politice și religioase dintre aceste regiuni.

Stabilit când Dinastia Han din China a deschis oficial comerțul cu Occidentul în 130 î.Hr., rutele Drumului Mătăsii au rămas în uz până în 1453 d.Hr., când Imperiul Otoman a boicotat comerțul cu China și le-a închis. Deși au trecut aproape 600 de ani de când Drumul Mătăsii a fost folosit pentru comerțul internațional, rutele au avut un impact de durată asupra comerțului, culturii și istoriei care rezonează chiar și astăzi.

Unde a început și s-a încheiat Drumul Mătăsii?

Drumul Mătăsii ar fi putut deschide formal comerțul între Orientul Îndepărtat și Europa în timpul dinastiei Han, care a condus China din 206 î.Hr. în anul 220 d.Hr. Împăratul Han a trimis pe trimisul imperial Zhang Qian să ia contact cu nenumăratele culturi din Asia Centrală în 138 î.Hr., iar rapoartele sale din călătoriile sale transmiteau informații valoroase despre oamenii și ținuturile care se aflau în Occident. Dar transportul de mărfuri și servicii de-a lungul acestor rute datează și mai mult.

Rutele comerciale est-vest între Grecia și China au început să se deschidă în secolele I și II î.Hr. Imperiul Roman și Imperiul Kushan (care stăpâneau teritoriul în ceea ce este acum nordul Indiei) au beneficiat și de comerțul creat de ruta de-a lungul Drumului Mătăsii.

Interesant este că în greaca antică, cuvântul pentru China este „Seres”, care înseamnă literal „țara mătăsii”.

Cu toate acestea, în ciuda acestei legături evidente cu numele, termenul „Drumul Mătăsii” nu a fost inventat până în 1877, când geograful și istoricul german Ferdinand von Richthofen l-a folosit pentru prima dată pentru a descrie rutele comerciale. Istoricii preferă acum termenul „Căile Mătăsii”, care reflectă mai exact faptul că au existat mai multe căi de umblat.

Rutele Drumului Mătăsii au inclus o rețea mare de puncte comerciale, piețe și căi de transport situate strategic, concepute pentru a eficientiza transportul, schimbul, distribuția și depozitarea mărfurilor.

Ce bunuri importante au călătorit de-a lungul Drumului Mătăsii?

Chiar dacă numele „Drumul Mătăsii” derivă din popularitatea mătăsii chinezești în rândul comercianților din Imperiul Roman și din alte părți ale Europei, materialul nu a fost singurul export important din Est în Occident. Comerțul de-a lungul așa-numitei centuri economice a Drumului Mătăsii a inclus fructe și legume, animale, cereale, piele și piei, instrumente, obiecte religioase, lucrări de artă, pietre prețioase și metale. Mărfuri precum hârtia și praful de pușcă, ambele inventate de chinezi în timpul dinastiei Han, au avut efecte evidente și de durată asupra culturii și istoriei din Occident. De asemenea, au fost printre cele mai tranzacționate articole între Est și Vest.

Cu toate acestea, la începutul timpului, în epoca dinastiei Han, care a fost contemporană cu Imperiul Roman, Han a avut un monopol al comerțului cu mătase, iar țesătura translucidă și colorată din mătase a uimit ochii oamenilor din vastul Imperiu Roman. Cei bogați și puternici plăteau sume uriașe de aur pentru a-l obține.

De asemenea, porțelanul a fost o altă invenție apreciată în Occident. În timpul dinastiei Han, primele tipuri de porțelan viu colorat au fost fabricate și trimise spre vest și mai ales în epocile Tang și Yuan, bucățile fine de porțelan au fost produse în cantități masive și exportate către vest.

Ornamente de bronz și alte produse din acest metal, cum ar fi oglinzi de bronz ornate, lacuri, medicamente și parfumerie au fost, de asemenea, populare. Hârtia a fost inventată în timpul dinastiei Han și a fost apreciată și în Occident. Negustorii vindeau și ceai și orez.

Ce a călătorit de-a lungul Drumului Mătăsii în afară de mărfuri?

Deși mătasea, porțelanul și alte mărfuri au fost printer principalele articole comerciale exportate din China, au fost schimbate multe alte bunuri și idei, inclusiv religii, filozofii, științe și tehnologii sincretice. Deci, pe lângă comerțul economic, Drumul Mătăsii a fost o cale pentru comerțul cultural între civilizațiile de-a lungul rețelei sale. Bolile, mai ales ciuma, s-au răspândit de-a lungul Drumului Mătăsii.

Drumul Mătăsii se mai folosește și astăzi?

Viteza transportului maritim, posibilitatea de a transporta mai multe mărfuri, relativ ieftinitatea transportului au dus la declinul Drumului Mătăsii la sfârșitul secolului al XV-lea. Deși unele dintre rutele sale, în special cele din zonele de munte înalt, care leagă Tadjikistan, Afganistan, China, Pakistan și India, au existat până la începutul secolului al XX-lea.

Părți ale Drumului Mătăsii supraviețuiesc sub forma unei autostrăzi pavate care leagă Pakistanul și regiunea autonomă uigură Xinjiang din China. În secolul 21, Organizația Națiunilor Unite a planificat să sponsorizeze o autostradă și o cale ferată trans-asiatică. Drumul Mătăsii a inspirat, de asemenea, Inițiativa Centurii și Drumurilor din China, o strategie globală de dezvoltare a infrastructurii, scrisă de președintele și secretarul general Xi Jinping.

Așadar, China a tranzacționat cu Asia de Sud, Vest și Central, Europa și Africa de Nord prin Drumul Mătăsii, dorind să vândă sau să cumpere diferite bunuri specifice. Ceea ce nu se știa pe-atunci încă este faptul că acest drum al mătăsii a contribuit, de asemenea, la prima creștere a schimburilor culturale între China și Occident. Drumul Mătăsii a fost important deoarece a condus la generarea comerțului între o serie de regate și imperii diferite iar acest lucru a facilitat primul act spre globalizare în lume.

Comentarii

Fii primul care comentează “Drumul mătăsii – legătura dintre est și vest”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles