Cauți Cazare?

Deltele lumii – top 5 cele mai fascinante

Deltele lumii top 5 cele mai fascinante

Din punct de vedere geomorfologic, o deltă este o formă de relief rezultată din depunerea de aluviuni, respectiv mâl și nisip, la vărsarea unei ape curgătoare într-un lac, în mare sau în ocean, pe un teren cu pantă lină, în condițiile lipsei mareelor și a acțiunii curenților litorali. Termenul “delta” a fost inventat de Herodot (484-425 î.Hr.) după litera grecească delta. Mărimea și forma unei delte sunt controlate de echilibrul dintre procesele bazinului hidrografic care furnizează sedimentele și procesele primitoare ale bazinului care redistribuie, păstrează și exportă acel sediment. Deci, deltele se formează pe măsură ce râurile își golesc apa și sedimentele într-un alt corp de apă, cum ar fi un ocean, un lac sau un alt râu.

Mărimea, geometria și locația bazinului de primire joacă, de asemenea, un rol important în evoluția deltei. Deltele fluviale sunt importante în civilizația umană, deoarece sunt mari centre de producție agricolă și centre de populație. Ele pot fi folosite drept apărare și pot avea un impact asupra alimentării cu apă potabilă. De asemenea, sunt importante din punct de vedere ecologic, cu ansambluri de specii diferite în funcție de poziția peisajului lor.

  1. Delta Nilului

Delta Nilului este situată în nordul Egiptului, unde fluviul Nil ajunge la Marea Mediterană. Nilul este cel mai lung fluviu din lume. Are originea în apropierea ecuatorului și curge aproape 7000 km spre nord. Delta începe la aproximativ 20 km nord de Cairo și se întinde spre nord pentru aproximativ 150 km.

De mii de ani, fluviul a furnizat o sursă de irigații pentru a transforma zona uscată din jurul său în teren agricol luxuriant. Astăzi, fluviul continuă să servească ca sursă de irigații, precum și ca o importantă cale de transport și comerț.

Călătorii pot petrece trei sau mai multe zile explorând pasajele sale, făcând echipă cu cea mai mare concentrație de colonii de păsări din toată Europa. Labirintul de canale mărginit de stuf, salcii și stejari încurcați în liane, confer un teren de reproducere perfect pentru nenumărate specii de păsări, unele dintre ele din China și Africa. Milioane de pelicani albi egipteni sosesc aici în fiecare primăvară pentru a-și crește puii, în timp ce un număr egal de gâște arctice vin aici pentru a scăpa de iernile dure ale Europei de Nord.

  1. Delta Dunării

Fluviul Dunarea era cunoscut grecilor ca fluviul Ister, iar Herodot l-a numit „cel mai mare dintre râuri”. Napoleon a denumit-o „regele râurilor”. Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa; are o lungime de aproximativ 2.900 km și drenează o suprafață puțin mai mare de 779.500 km pătrați. Râul izvorăște din Munții Pădurii Negre din Germania și se varsă în Marea Neagră. Cea mai mare parte a Deltei Dunării se află în România (județul Tulcea), cu o mică parte în Ucraina (regiunea Odesa).

Clima Deltei Dunării este continentală, cu influențe puternice din vecinătatea Mării Negre și a mediului său amfibian predominant. Este cea mai uscată și însorită regiune a României. Delta Dunării se încadrează în ecosistemul de stepă panoniană din estul Europei, cu influențe mediteraneene. Fiind o regiune tânără în plin proces de consolidare, Delta Dunării reprezintă un loc foarte favorabil pentru dezvoltarea florei și faunei foarte diverse, unice în Europa, cu numeroase specii.

  1. Delta Ebro

Delta Ebro este regiunea de delta a fluviului Ebro din sud-vestul Cataloniei, provincia Tarragona, Spania. Se află pe Marea Mediterană și este punctul cel mai nordic, după unele denumiri, al Golfului Valencia. Este un peisaj cu o mare bogăție biologică care primește o diversitate de faună și floră de o valoare inestimabilă. Cu o suprafață de 320 kilometri pătrați, Parcul Natural al Deltei Ebro constituie cel mai extins habitat acvatic din ținuturile catalane (Spania) și reprezintă un loc de o importanță vitală în zonele umede din Marea Mediterană.

Unicitatea deltei Ebro este exprimată prin realitatea sa fizică, geografică, naturală și, de asemenea, prin tradițiile sale particulare, cultura, patrimoniul arhitectural și istoria.

  1. Delta fluviului Mississippi

Cel mai cunoscutl râu din America, Mississippi curge peste 2.300 de mile prin inima Americii, învecinând cu zece state din nordul Minnesota până în Louisiana, înainte de a se vărsa în Golful Mexic. Mississippi leagă orașe atât de variate precum New Orleans, Natchez, Vicksburg, Memphis, St. Louis și Minneapolis.

Delta râului Mississippi este a 7-a cea mai mare deltă de pe Pământ și este o regiune de coastă importantă pentru Statele Unite, conținând mai mult de 11 000 de metri pătrați de zone umede de coastă și 37% din mlaștina estuarică din SUA. Cel mai bun mod de a vizita aceste atracții midwest este o croazieră pe râu! De obicei, călătorii aleg să croiască în râul Mississippi superior sau inferior.

  1. Delta fluviului Yangtze

Delta Yangtze sau Delta râului Yangtze este ca un megalopolis în formă de triunghi care cuprinde în general zonele Wu din Shanghai, provincia Jiangsu de sud și provincia Zhejiang de nord. Zona se află în inima regiunii Jiangnan (literalmente, „la sud de râu”), unde râul Yangtze se scurge în Marea Chinei de Est. Având sol fertil, Delta Yangtze produce din abundență cereale, bumbac, cânepă și ceai. Astfel, zona deltei Yangtze incorporează peste douăzeci de orașe relativ dezvoltate din trei provincii incluzând unele dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din China din ultimii ani.

Așadar, deltele au avut și vor avea un rol important în dezvoltarea omenirii însă, gestionarea extensivă a râurilor amenință deltele. Modificările aduse de către oameni erodează deltele și le curăță de sedimente, în timp ce creșterea nivelului mării amenință să transforme deltele din întreaga lume. Salvarea acestor ecosisteme unice și diverse ar trebui să devină o prioritate în rândul cercetătorilor, inginerilor și oficialilor guvernamentali, pentru ca noi toți să ne bucurăm de beneficiile aduse de acestea.

Comentarii

Fii primul care comentează “Deltele lumii – top 5 cele mai fascinante”

Proprietati favorite