Cauți Cazare?

Insula Murano – locul în care sticla prinde viață

Murano Glass 4

Murano este constituită dintr-o serie de 7 insule mici individuale legate prin poduri în Laguna venețiană, undeva în nordul Italiei. Murano poate fi văzut în câteva ore deoarece este un loc relative mic, cu o suprafață de 459 hectare.

Această insula mica a fost fondată între secolele al V-lea și al VII-lea și a cunoscut dezvoltarea sa majoră după 1291, când cuptoarele de sticlă au fost mutate acolo de la Veneția. Murano a devenit centrul de producție a sticlei venețiene, exportat în cantități mari către toată Europa. A atins punctul culminant în secolul al XVI-lea, când avea peste 30.000 de locuitori. Fabricarea sticlei continuă și astăzi, dar la o scară considerabil redusă. O evidență a acestui aspect al istoriei lui Murano se găsește în Muzeul de Artă al Sticlei din Palatul Giustinian.

Fabricarea sticlei de pe insula Murano datează din secole în jurul anului 1291 când producătorii de sticlă de la Veneția au fost nevoiți să se mute la Murano. Ordinul a fost dat de guvernul venețian ca măsură de precauție pentru a evita un incendiu devastator asupra Veneției, deoarece majoritatea podurilor și caselor erau construite din lemn. De acolo, lunga poveste a lui Murano s-a născut ca unul dintre cele mai proeminente centre de fabricare a sticlei din lume. Astăzi, vizitatorii mai pot vedea artizani care fabrică sticlă artizanală într-o serie de turnătorii de pe Murano.

În timp ce insula Burano din apropiere este renumită pentru producția de dantelă, în Murano este vorba despre sticlă. Insula a fost epicentrul sticlei venețiene încă din Evul Mediu, iar vizitatorii de astăzi pot vedea în continuare cum meșterii locali suflă piesele lor de artă. Este fascinant de vizionat și, deși nu este ieftin, puteți cumpăra și niște sticlă de Murano autentică pe care să o luați acasă.

Ce puteți face la Murano?

În timp ce există alte site-uri de vizitat pe insula Murano, fără îndoială, majoritatea vizitatorilor vin aici pentru a vedea fabricarea sticlei și pentru a lua acasă niște sticlă de Murano autentică. De-a lungul secolelor, produsele proeminente din sticlă fabricate pe Murano au crescut și s-au schimbat odată cu oglinzile de la începuturi la bijuterii, corpuri de iluminat, candelabre, piese artistice și, desigur, mărgelele de sticlă de Murano care sunt de renume mondial.

Cea mai veche și mai cunoscută fabrică de sticlă de pe Murano este Pauly & C. — Compagnia Venezia Murano Glass Company, care a fost înființată în 1866. Sunt bine cunoscute pentru piesele lor decorative din sticlă și candelabre elaborate. În timp ce sunteți pe Murano, există o serie de locuri unde vă puteți opri pentru a urmări arta fabricării sticlei în curs de desfășurare. Mai multe turnătorii au camere de observare și ferestre, astfel încât vizitatorii să poată observa procesul.

  1. Pauly & C. – Compagnia Venezia Murano este una dintre cele mai vechi fabrici de sticlă din Murano: a fost înființată acum mai bine de o sută patruzeci de ani și este unul din locurile care merită vizitate când vă aflați la Murano.

 

  1. Muzeul sticlei Museo del Vetro – Dacă sunteți interesați de arta fabricării sticlei, Museo del Vetro este locul potrivit pentru a afla mai multe. Acest muzeu de istorie prezintă tehnicile de sticlă venețiene de-a lungul secolelor și prezintă varietăți de sticlă din epoca egipteană. Clădirea în sine a servit o serie de scopuri de-a lungul vieții sale: construită mai întâi ca palat patrician, a devenit casă pentru episcopii din Torcello în 1659, apoi două secole mai târziu a devenit primăria Murano. A devenit muzeu doar când Murano a fost anexat la Veneția în 1923.

 

  1. Basilica di Santa Maria e San Donato – Datând din secolul al VII-lea, Bazilica Sfânta Maria și Sfântul Donatus este duomo pentru Insula Murano. În interior, mozaicurile bizantine de calitate Ravenna, acoperă podeaua și cupola. Afară, clopotnița, ca majoritatea clopotnițelor, este separată de Biserică.

 

  1. Chiesa di San Pietro Martire – Biserica Romano-Catolică Sfântul Petru Mucenic a fost construită în 1506 și funcționează în continuare ca biserică parohială. Această clădire din cărămidă goală este populară printre turiști, deoarece găzduiește capela familiei Ballarin, remarcabilă pentru abilitățile lor de fabricare a sticlei, precum și excelente opere de artă renascentiste ale unor artiști precum Tintoretto și Bellini.

 

  1. Palazzo da Mula – este unul dintre ultimele exemple rămase de arhitectură gotică venețiană. Clădirea a fost odată o reședință de vară de lux a patricienilor venețieni, care își permiteau o fațadă ornamentată cu ferestre gotice mari. O grădină și o curte au făcut din Palazzo da Mula unul unic printre palatele venețiene datorită prețului ridicat al terenului din imperiul insulei.

 

Cum puteți ajunge acolo?

Cea mai ușoară, mai ieftină și mai distractivă modalitate de a călători în jurul Veneției este prin intermediul autobuzelor de apă vaporetti. Mai multe linii circulă între insula principală și Murano, deci cea mai bună opțiune depinde din ce parte a Veneției plecați.

Cel mai bun timp pentru a vizita Murano?

Toată perioada primăverii și luna septembrie sunt unele dintre cele mai bune momente de vizitat pentru vreme bună și mai puțină lume. Toamna poate fi frumoasă, dar ploile încep în octombrie, iar Murano este predispus la inundații. Sezonul înalt pentru turism este același ca la Veneția: în timpul verii și Carnevale (de obicei în februarie).

Așadar, în timp ce Burano este cunoscut pentru dantelă și clădirile sale viu colorate, Murano este o locație complet unică și fermecătoare. Deși această insulă este renumită pentru sticla sa, există o mulțime de lucruri de făcut aici care nu implică fabricarea sticlei. Desigur, trebuie să verificați câteva demonstrații de creare a obiectelor din sticlă, dacă aveți ocazia.

Comentarii

Fii primul care comentează “Insula Murano – locul în care sticla prinde viață”

Proprietati favorite