Cauți Cazare?

În favelele din Brazilia

In favelele din Brazilia

Favelele au fost inițial așezări informale care, de-a lungul mai multor decenii, s-au transformat într-un anumit tip de așezare urbană defavorizată. Majoritatea locuitorilor sunt mai bine decât locuitorii mahalalelor din țările cel mai puțin dezvoltate, dar sunt săraci conform standardelor braziliene – și rămân marginalizați în mai multe moduri.

În orașul Rio, aproape 1,5 milioane de oameni – aproximativ 23-24% din populație – trăiesc în favele. Acest lucru este comparabil cu procentul care locuiește în locuințe la prețuri accesibile (publice, chirie controlată, cooperative, fonduri funciare comunitare și alte modele) în marile orașe din întreaga lume. Rio are mai mulți rezidenți favela decât orice alt oraș brazilian și, împreună cu acesta ar cuprinde al nouălea oraș ca mărime din țară, Rio de Janeiro.

Institutul brazilian de geografie și statistică (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE) definește o favela ca un grup de gospodării cu cel puțin 51 de unități, care ocupă – într-un mod dezordonat și dens – terenuri deținute de alții și care nu au acces la servicii publice esențiale. Rio de Janeiro are aproximativ 1.000 de astfel de mahalale. Aproximativ 100.000 de oameni locuiesc în Rocinha, cea mai mare.

Originile favelelor din Rio de Janeiro

Istoria favelelor din Rio de Janeiro începe în ultimii ani ai secolului al XIX-lea, în timp ce Brazilia a trecut de la un imperiu la o republică, fevela fiind construită de soldați strămutați și mai târziu ocupat de foști sclavi fără adăpost. Creșterea favelei a atins un vârf în anii 1970, când mulți oameni s-au mutat din mediul rural în orașe pentru a profita de creșterea economică a țării. Mulți, neavând unde să locuiască și bani puțini, s-au mutat în favele. Cuvântul „favela” provine de la numele unui copac din Bahia despre care se știe că irită pielea după ce a atins-o. Soldații care au construit inițial favelele au venit din Bahia și au numit prima favela după acest copac, creând, fără să știe, numele pe care oamenii îl vor folosi în anii următori.

O gamă largă de întreprinderi mici există în favele și servesc nevoilor comunității, dar favelele sunt, de asemenea, frecvent condamnate de infracțiuni și au fost mult timp dominate de bande imersate în traficul ilegal de droguri. Prezența poliției este sporadică, iar milițiile locale s-au dezvoltat ca răspuns la bande.

Latura întunecată a Braziliei

Comerțul cu cocaină a afectat Brazilia și, la rândul său, favelele sale, care tind să fie conduse de stăpânii drogurilor. Tragerile de arme regulate între traficanți și polițiști și alți criminali, precum și diverse activități ilegale, duc la rate de omor peste 40 la 100.000 de locuitori în orașul Rio și rate mult mai mari în unele favelas din Rio.

Vila Aliança este o favela care luptă în prezent cu violența, cu bande criminale care dețin arme mari și alte arme, cum ar fi grenade, unde membrii bandelor pot fi de vârsta adolescenței. Deocamdată nu există poliție acolo.

Nu toate favelele sunt periculoase

În Rio de Janeiro, există peste 1000 favele. Acestea variază de la comunități mai noi sau mai încercate, cu condiții asemănătoare mahalalelor și dorința de a se reloca, până la cartiere funcționale, vibrante, hotărâte să-și mențină calitățile și să se dezvolte în continuare în modurile sale extraordinare. Cea mai mare și una dintre cele mai sigure favele este Rocinha (care înseamnă în mod ironic „mică fermă”) situată în zona de sud a Rio și susține o populație de 70.000 de persoane. Rocinha este favela numărul unu pentru tururile turistice din ce în ce mai populare care îi duc pe turiști în jurul favelelor într-un jeep pentru a vedea viața într-o favela, cum trăiesc oamenii de-acolo și interacționând cu aceștia.

Infrastructura

95% din casele favela sunt construite din cărămidă, beton și oțel armat. 75% au pardoseli cu gresie. Locuitorii, de-a lungul decenilor au veniturile lor și muncă fizică în construcția și consolidarea caselor lor. Aceștia nu numai că au elementele de bază ale electricității, apei curente și instalațiilor sanitare interioare, dar au și un televizor cu ecran mare și, în peste 44% din cazuri, un computer. Viața este grea în favele, însă majoritatea locuitorilor nu vor să plece. 85% dintre locuitorii favelei le plac locul în care locuiesc, 80% sunt mândri de locul în care locuiesc și 70% ar continua să trăiască în comunitățile lor, chiar dacă veniturile lor s-ar dubla.

Turism

Există o nouă formă de turism în orașele globalizate ale mai multor așa-numite țări în curs de dezvoltare sau națiuni emergente. Vizitele în cele mai defavorizate părți ale orașului sunt caracteristici esențiale ale acestei forme de turism. Este compus în principal din excursii cu ghid, comercializate și operate de companii profesionale, prin aceste zone defavorizate. Această nouă formă de turism a fost adesea denumită turism de mahala, care poate fi văzută și în zonele din Africa de Sud și India. În Brazilia, această nouă piață în creștere a turismului a evoluat în câteva favele speciale, în special în Rio de Janeiro și São Paulo, cea mai mare și cea mai vizitată favela fiind Rocinha.

Există opinii contradictorii cu privire la faptul dacă turismul favela este sau nu o practică etică. Aceste tururi atrag conștientizarea nevoilor populației defavorizate care trăiesc în aceste favele, oferind în același timp turiștilor acces la o parte a Rio de Janeiro care adesea se ascunde în umbră. Tururile sunt privite ca o alternativă spectaculoasă la atracțiile obișnuite din Rio de Janeiro, precum Muntele Pâinii de Zahăr și Hristos Mântuitorul. Acestea oferă o scurtă descriere a comunităților din dealurile din Rio, care sunt mult mai mult decât habitatele adesea denaturate de către stăpânii drogurilor și criminali.

Comentarii

Fii primul care comentează “În favelele din Brazilia”

Proprietati favorite