Cauți Cazare?

Cum s-au construit insulele artificiale din Dubai?

Cum s au construit insulele artificiale din Dubai
The Atlantis Hotel in Dubai. Editorial credit: Mike Fuchslocher / Shutterstock.com

Dubai este un oraș cunoscut în întreaga lume pentru că atunci când vine vorba de inovație și proiecte faraonice nu cunoaște limite. Ceea ce face acest emirat unic este faptul că se distinge prin locuri și construcții care nu ar fi putut vedea lumina zilei în niciun alt loc din lume.

Scurt istoric al dezvoltării emiratului Dubai

Dubai a început să se dezvolte foarte mult în anii 1960 după ce a început descoperirea petrolului, astfel că în doar un deceniu orașul avea deja toată infrastructura de care avea nevoie pentru a se dezvolta – drumuri, apă, un sistem de telecomunicații bun, un aeroport, poduri, rețele de electricitate. O altă perioadă importantă este cea a anilor 1970-1990, care au fost marcați de o creștere mare de noi rezidenți, care a dus la o creștere urbană impresionantă. Din 1990 și până astăzi, planurile șeicului care a preluat moștenirea de la tatăl său au modelat orașul așa cum îl cunoaștem astăzi.

Principalul motiv pentru construirea insulelor Palm a fost creșterea pieței turistice din Dubai, oferind o destinație turistică unică. Acest lucru a fost considerat deosebit de important pentru Emiratele Arabe Unite pentru a se putea acoperi împotriva scăderii anticipate pe termen lung a veniturilor provenite din petrol, pe măsură ce rezervoarele s-au epuizat. Fiecare dintre arhipelaguri fusese planificat să fie plin de hoteluri de talie mondială, servicii de lux, facilități, precum și mulți kilometri de plaje private pentru turiștii și rezidenții locali.

Construcția insulelor artificiale

Palm Jumeirah, Palm Deira (mai nou Insulele Deira), Palm Jebel Ali și The World reprezintă o adevărată capodoperă, pentru construcția cărora s-a depus mult efort în ultimii 20 de ani, pas cu pas. Pentru că Dubai beneficia de o coastă foarte scurtă, în 2001, șeicul Mohammed Bin Rashi Al Maktoum a decis să extindă litoralul și să creeze în apele Golfului Persic o stațiune de paradis, nemaiîntâlnită până atunci. Design-ul pe care și l-au propus, care să fie opus valurilor și furtunilor, utilizând doar nisip și pietre și nu structuri de beton și metal, părea o sarcină imposibilă. Tone de nisip au fost scoase din fundul Golfului Persic pentru construcția pe coastă a insulelor.

În toate cazurile a fost folosită o tehnologie foarte avansată – un proces de „recuperare” a nisipului, care implică dragarea nisipului de pe fundul Golfului Persic. Nisipul a fost apoi pulverizat și „vibro-compactat” în formele pe care le vedem astăzi folosind tehnologia GPS pentru precizie și apoi a fost înconjurat de milioane de tone de piatră pentru protecție. Spre deosebire de alte construcții la scară largă, fundațiile insulelor au fost făcute din milioane de tone de rocă provenite din Munții Hajar care se află în apropiere.

Fiecare insulă a fost planificată să aibă centre rezidențiale, de agrement și de divertisment, cu scopul final de a adăuga peste 500 de km de plaje în orașul Dubai, odată terminate. În construcția insulelor s-a folosit atât de multă stâncă și nisip încât s-a estimat că ar putea fi folosită pentru a construi un zid de 2 metri lățime care ar putea înconjura globul de trei ori!

Palm Islands: Palm Jumeirah și Palm Jebel Ali

Esența insulei Palm Jumeirah, prima insulă construită, constă în designul său – forma palmierului, care simbolizează moștenirea Dubaiului. 40.000 de angajați au lucrat zilnic la această construcție, creând o stațiune inedită din 94 de milioane de metri cubi de nisip și șapte milioane de tone de piatră. Au fost dragate 3.257.212.970.389 de metri cubi de nisip din Golful Persic și apoi adăugate într-un loc, adăugând peste 100 de km la linia de coastă a Dubaiului. Sateliții GPS au fost folosiți pentru a asigura precizia locului în care nisipul a fost pulverizat pentru a crea forma palmierului. Se spune că Palm Jumeirah poate fi văzută din spațiu, fiind cea mai mare insulă din lume creată de om. În anul 2011, atunci când a fost finalizată, a devenit locul a zeci de hoteluri de cinci stele pe malul mării, care au zeci de mii de vizitatori anual.

Lucrările la o a doua insulă, Palm Jebel Ali, au început în 2002. Criza financiară din 2008 a pus însă piedici proiectului. Această insulă a fost planificată să fie cu 50% mai mare decât Palm Jumeirah. Proiectul ar trebui să includă, printre altele, șase porturi de agrement, un pod plutitor și parcuri tematice. Se estimează că Jebel Ali va fi gata la sfârșitul anului 2021, însă termenul-limită a tot fost amânat.

Insulele Deira

O dezvoltare spectaculoasă pe malul apei, proiectul Insulele Deira include patru insule artificiale situate lângă cartierul Deira din Dubai. Insulele Deira reprezintă un nou oraș în largul coastei Deira. Acesta a inclus un grup de insule artificiale create din rămășițele dezvoltării Palm Deira, care a fost anulată în primele etape ale construcției. Construcția acestui proiect a început în 2018. Proiectul remarcabil acoperă o suprafață totală de 15,3 kilometri pătrați și adaugă încă 40 de kilometri, inclusiv 21 de kilometri de plajă, pe litoralul Dubaiului. Masterplanul include sute de dezvoltări turistice, de agrement și rezidențiale, inclusiv hoteluri, stațiuni, apartamente cu servicii, clădiri cu destinație mixtă și case pe malul apei. În anul 2020 s-a deschis aici primul hotel.

The World

Construcția The World a început în 2003 și constă din 300 de insule mici construite într-o hartă a lumii. The World este o altă victimă a crizei financiare din 2008, a cărei construcții s-a oprit de atunci. Imaginile NASA au sugerat că insulele se scufundă din nou în ocean, deși până în 2013 reușiseră să dezvolte insulele „Groenlanda” și „Liban”.

Povestea creșterii Dubaiului este una a hotărârii și a ambiției globale fără precedent. Chiar dacă unele construcții încă stagnează, puține locuri din lume se mișcă la fel de repede ca Dubai. Dubai și-a urmărit odată viziunea prin construcțiile imobiliare magnifice și grandioase, iar astăzi face pași și mai alerți către utilizarea tehnologiei pentru a conduce o nouă viziune revoluționară pentru un oraș inteligent. Nu ne rămâne decât să urmărim în continuare evoluția acestui oraș impresionant și să așteptăm noi și noi idei care să ne stârnească curiozitatea.

Comentarii

Fii primul care comentează “Cum s-au construit insulele artificiale din Dubai?”

Proprietati favorite