Cauți Cazare?

Cum să vizitezi 2 orașe din 2 țări diferite unite printr-un pod: Copenhaga și Malmo

Copenhaga si Malmo

Timpul e scurt și ai atâtea locuri de vizitat încât simți nevoia să combini uneori mai multe destinații turistice într-o singură vacanță. De aceea, am găsit unul din locurile ideale pentru tine astfel încât să reușești să țintești doi iepuri deodată. În același timp, poate ai auzit și tu că în țările nordice trăiesc cei mai fericiți oameni și poate ai avut curiozitatea sau ai în plan să le treci pe lista destinațiilor de vacanță. Dar ce te faci când ele sunt destul de departe și poate cel mai eficient ar fi să faci un singur drum în care să vizitezi două orașe sau chiar două țări? În cazul de față noi îți prezentăm podul Oresund, care leagă două orașe absolut superbe – Copenhaga și Malmo.

Podul Oresund – o minune inginerească

Există ceva care face podurile să fie una dintre cele mai iconice realizări inginerești. De fiecare dată când trecem peste un pod simțim capacitatea oamenilor de a găsi soluții pentru a se conecta, de a deschide noi orizonturi. De la Ponte Vecchio din Veneția la Golden Gate Bridge din San Francisco și Tower Bridge din Londra, podurile reprezintă promisiune și oportunitate.

Există toate motivele din lume pentru a admira frumosul pod care leagă acești vecini scandinavi, iar lungimea sa de 7.845 de metri este cu siguranță unul dintre ei. Pentru comparație, podul Golden Gate este de aproape trei ori mai scurt decât Oresund. Oresund este o minune inginerească uimitoare, atât dacă îl privești de la distanță, cât și de aproape când îl traversezi, fie pe șosea, fie pe calea ferată.

Ce este fascinant la construcția podului Oresund

Crearea unei traversări permanente a strâmtorii Oresund a fost un vis de mulți ani înainte ca proiectul pe care îl vedem astăzi să înceapă. În 1888 a existat o propunere de a instala un tunel feroviar pe o porțiune mai îngustă între Elsinore în Danemarca și Helsingborg în Suedia, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Nici planurile pentru un pod nu au fost duse la bun sfârșit la scurt timp după al doilea război mondial. Însă după ce guvernele danez și suedez au semnat un acord în 1991 pentru a construi o legătură permanentă peste Oresund, a apărut o problemă care avea nevoie de soluții inovative. La capătul danez, orice pod suficient de înalt pentru a permite traversarea navelor mari ar fi reprezentat o amenințare pentru avioanele care aterizau pe aeroportul din apropiere – Kastrup. Cu toate acestea, construirea podului prea jos ar fi blocat o rută maritimă aglomerată. În acest fel, s-a decis construirea unui tunel beton pe sub apă, cu o insulă artificială care să îl lege de pod.

Construcția sa a început abia în 1995. În timpul construcției, au mai întâmpinat și alte probleme. Au găsit 16 bombe neexplodate din cel de-al doilea război mondial, astfel încât a trebuit să construiască o secțiune de tunel împreună cu podul în sine și au înclinat accidental o parte din acel tunel. Cu toate acestea, au terminat cu trei luni înainte de termen.

Un simbol al unității

Podul Oresund a devenit un simbol al unității între națiuni, de când prințul moștenitor Frederik al Danemarcei și prințesa moștenitoare Victoria a Suediei au sărbătorit finalizarea în 1999, întâlnindu-se la jumătatea drumului dintre Suedia și Danemarca. Deschiderea sa oficială, la 1 iulie 2000, a fost găzduită de regele Carl Gustaf al Suediei și regina Margrethe II a Danemarcei. Această zi a devenit una specială pentru cele două țări și a onorat zeci de ani de vis și muncă grea. Echipa din spatele podului a fost recompensată astfel cu Premiul pentru structură remarcabilă în 2002.

Între Copenhaga și Malmo, Podul Oresund reunește cel mai lung pod rutier și feroviar din Europa. Structura sa se întinde pe 8 km peste strâmtoarea Oresund. În partea Suediei, există o insulă artificială la mijlocul strâmtorii Oresund, respectiv strâmtoarea Papperholm, loc din care podul continuă sub ape pe un traseu de 4 km – fiind cel mai lung tunel subacvatic din lume – și apoi iese la suprafață pe insula daneză Amager.

O pictogramă culturală și succesul infrastructurii

Încă de când a fost inaugurat și deschis publicului, podul a fost recunoscut atât ca icoană culturală, cât și ca element cheie al infrastructurii și un model în întreaga lume. Peste 230 de milioane de oameni au călătorit peste pod de când a fost deschis, 141 milioane dintre ei cu mașina și restul cu trenul.

Recunoașterea culturală a fost mult influențată și de apariția podului în „The Bridge”, drama criminală scandinavă, care începe cu un corp descoperit pe podul Oresund. De asemenea, podul a fost prezentat ca parte a simbolului Suediei pentru concursul Eurovision în 2013, care a avut loc la Malmo.

Traversare cu mașina sau cu trenul

Perfect pentru călătorii care doresc o conexiune rapidă între Suedia și Danemarca fără a zbura, Podul Oresund transportă zilnic peste 60.000 de călători, atât navetiști locali, cât și turiști. Pentru a admira calea navigabilă și coastele, puteți să mergeți atât cu mașina cât și cu trenul. Priveliștea care se poate vedea de pe pod este absolut uimitoare. Podul Oresund susține un drum cu patru benzi pe puntea superioară care transportă 6 milioane de vehicule pe an și două șine de tren pe puntea inferioară care transportă încă 8 milioane de oameni în fiecare an. Trecerea podului cu mașina durează aproximativ 10 minute, iar călătoria cu trenul între stațiile Malmo și Copenhaga durează aproximativ 35 de minute. Călătorii pot achiziționa abonamente de taxare de unică folosință sau multiple pentru pod.

Dincolo de faptul că ne ajută să vizităm două orașe dintr-o lovitură, Podul Oresund reprezintă multe lucruri. Această construcție grandioasă arată ce se poate întâmpla atunci când oamenii se unesc pentru a crea ceva minunat, atunci când se găsesc soluții inovative pentru a uni și nu pentru a dezbina. Ceea ce poate fi privit ca o simplă construcție arată de fapt importanța colaborării și ilustrează puterea de a construi poduri între țări, atât la propriu, cât și la figurat. Podul Oresund reprezintă un punct de reper minunat și merită traversat, fie cu trenul, fie cu mașina.

Comentarii

Fii primul care comentează “Cum să vizitezi 2 orașe din 2 țări diferite unite printr-un pod: Copenhaga și Malmo”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles