Cele mai frumoase cinematografe din lume

studiouri de cinematografie din lume

De la multiplexuri strălucitoare la săli opulente, cele mai frumoase studiouri de cinematografie din lume sunt sanctuare pentru iubitorii de filme, acele locuri unde mergi să visezi și să te lași purtat în alte dimensiuni. Există o varietate infinită de cinematografe în întreaga lume, însă am încercat să facem un top cu cele mai pline de farmec, cu arhitectură atrăgătoare, cele pentru care cu siguranță te-ai urca în avion numai ca să le vezi. Cu gândul la un fotoliu de catifea roșie, un suport pentru picioare și un pahar fantezist, hai să facem împreună o excursie la cele mai frumoase cinematografe din lume.

  1. Pathé Tuschinski, Amsterdam

Acest oraș nu se oprește din a încânta turiștii și a le oferi cele mai bune opțiuni de distracție și relaxare. Cinematograf Pathé Tuschinski uimește prin amestecul elegant de stiluri art deco și art nouveau cu tente elegante moderniste. Acesta a fost fondat de către Abram Icek Tuschinski, un evreu emigrant din Polonia, care nu însă a reușit să se bucure de succesul minunatului cinematograf pe care l-a gândit. O plăcuță cu imaginea fondatorului împodobește peretele holului. În prezent, cinematograful este deținut de Pathé și a fost recent renovat într-un mod original, adăugându-i-se orga Wurlitzer-Strunk. Pe pereți se află picturi originale, restaurate astfel încât să rămână cât mai aproape de forma lor originală. În acest cinema veți găsi și un bar elegant – Bar Abraham – care aduce un omagiu fondatorului său și servește cocktail-uri inspirate din filme pentru orice iubitor de puțin rafinament. Acest cinema nu este doar o clădire, este un altar opulent încărcat de istorie.

  1. Cineteca Madrid

Cineteca Madrid este singurul cinematograf din Spania dedicat aproape exclusiv filmelor de non-ficțiune. Acesta se află în vechiul Madrid – Matadero – care în anii 1990 era un abator și piață de animale. Deschis în 2011, acest cinema a uimit întreaga lume cu spațiul său imens, iluminat de mii de coșuri strălucitoare. Este împărțit în trei ecrane numite după scenariști spanioli: Azcona, Platon și Borau. Acesta are o politică de programare care pune accent pe filmele indie și pe artă vizuală, precum și pe prezentarea filmelor realizate de producători locali.

  1. Le Grand Rex, Paris

În 1932 lua naștere cel mai mare cinematograf din Europa. Peste 3000 de invitați s-au adunat atunci să întâmpine această măiestuoasă construcție. După aproape 100 de ani de la acel moment, Le Grand Rex nu este doar un cinematograf și o sală de concerte, ci una dintre cele mai prețuite instituții culturale din capitala Franței. Clădirea este absolut magnifică și întrece orice așteptare cu opulența sa. Cu fațada sa îmensă în stilul Art Deco, clădirea pare desprinsă din altă lume. Are șapte ecrane, dintre care cel mai mare poate găzdui 2.400 de spectatori. În 1988, Grand Rex a fost modernizat și echipat cu cel mai mare ecran din Franța, „Le Grand Large”, care măsoară 25 de metri și atinge 12 metri înălțime.

  1. Puskin Art Cinema, Budapesta

Acest templu de modă veche, numit cândva Fórum Cinema, întruchipează un trecut care datează din 1926, când ecranul său unic putea strânge doar 623 de spectatori. Din 2013 a fost împărțit în cinci ecrane care poartă numele unor filme care acoperă viața lui Puskin: Metropolis, Amarcord, Mephisto, Annie Hall și drama maghiară Körhinta. Întreaga clădire arată ca o mașină a timpului care te transportă înapoi la epoca de aur a cinematografului. Stâlpii de marmură, scaunele din lemn și un tavan cu nuanțe aurii te poartă într-o lume cu totul diferită. Programele de filme includ în principal filme independente de arthouse și indie din întreaga lume, lansări de film și proiecții regulate pentru familie.

  1. The Civic, Auckland

Teatrul Civic este situat în centrul orașului Auckland. A fost construit într-un ritm alert pentru vremurile sale, în doar opt luni și deschis la finalul anului 1929. Acesta a fost proiectat într-un stil atmosferic fastuos și este unul dintre singurele șapte teatre atmosferice supraviețuitoare din lume, adică unul din acele spații care îți lasă impresia că ești de fapt afară. Interiorul său este renumit pentru tavanul său plin cu stele, un tavan plat pictat inteligent pentru a semăna cu o cupolă, cu mii de lumini ca stelele. „Cerul nopții” este o reprezentare a cerului emisferei sudice. Civic a rezistat testului timpului: acum pare un templu foarte literal, o mândrie pentru Auckland, ale cărui mii de stele iluminate dau o senzație aparte auditoriului. Până în anul 1988 a proiectat doar filme, însă din 1999 a fost extins pentru a găzdui piese de teatru, balet și operă. În fiecare an se organizează aici Festivalul Internațional de Film din Noua Zeelandă.

  1. Raj Mandir, Jaipur, India

Dacă auziți vreodată de un cinematograf „în formă de bezea” să știți că așa a fost descris în mod regulat acest extravagant cinematograf din anii 1970 din orașul Rajasthan din nordul Indiei. Cu siguranță sunt mii de motive pentru care orice turist ar vrea să își rupă puțin din timp ca să se oprească pe la celebrul Raj Mandir. Candelabrele imense, un tavan ondulat grozav, o scară largă și o sală enormă de ecranare fac din Raj Mandir un cinematograf cu ecran unic, cu peste 1.100 de locuri în auditoriul său imens. Acest cinematograf atrage mii de turiștii curioși să îi descopere frumusețea și să experimenteze un film Bollywood în timp ce vizitează acest minunat oraș istoric.

Știm că este foarte probabil să te fi obișnuit deja să stai pe canapeaua ta și să te uiți la Netflix și ar putea fi foarte dificil să părăsești confortul casei tale ca să vizitezi un cinematograf dintr-o altă țară. Dar iată că există și unele dintre cele mai bune cinematografe din lume unde te poți opri să-ți clătești ochii, să admiri minunățiile și inovațiile la care s-au gândit oamenii cu multe zeci de ani înainte, chiar în grandioasa epocă de aur a cinematografiei. Iar după o vizită scurtă într-un oraș la care visezi de mult să mergi, dacă mai adaugi pe listă și unul dintre aceste cinematografe spectaculoase, s-ar putea să merite să renunți la canapea.

Comentarii

Fii primul care comentează “Cele mai frumoase cinematografe din lume”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles
cazare booking

Alții au citit și...