Dubai – orașul născut din deșert?

Dubai orasul nascut din desert

Dubai este cel mai mare și mai populat oraș din Emiratele Arabe Unite (EAU) și este capitala Emiratului Dubai. Situat pe coasta de sud-est a Golfului Persic, Dubai este un oraș global și centrul de afaceri din Orientul Mijlociu. Este, de asemenea, un hub de transport global important pentru pasageri și mărfuri. Însă acesta nu a fost mereu așa, a fost nevoie de-un personaj important care a încercat să schimbe în bine orașul.

Dubai a fost fondat pe 9 iunie 1833. La origine, Dubai a fost un sat, vestigii despre care încă mai poți afla în Dubaiul Vechi. Înainte ca petrolul să fie descoperit în anii 1950, economia orașului era dependentă de pescuit și de o industrie a perlelor în scădere. Dar de când au început exporturile de petrol în 1962, societatea și economia țării s-au transformat. Drept urmare, orașul a trecut printr-o creștere extraordinară alimentată de prezența petrolului în solul său și este acum unul dintre cele mai moderne și mai strălucitoare orașe din lume.

Cum s-a întamplat totuși acest lucru?

Rashid al Maktoum este considerat pe scară largă drept forța motrice a expansiunii Dubaiului, provocând expansiunea masivă a Dubai-ului. El s-a angajat în dragarea Dubai Creek în 1963, deoarece pârâul era prea mic pentru ca navele moderne să intre pe-acolo, ceea ce a provocat efecte economice negative grave. El a împrumutat sume uriașe de bani pentru a scoate dragajul, ceea ce era foarte riscant, deoarece banii necesari pentru a-l finaliza erau mult mai mulți decât venitul anual al Dubai-ului. Dragarea a fost un succes, iar acest lucru a permis navelor de orice dimensiune să se oprească în port. Acest lucru a determinat declanșarea pieței și a re-exportului aurului și asigurarea faptului că Rashid a reușit să înceapă construirea infrastructurii vitale în parteneriat cu britanicii.

Mai mult decât atât, punctul major de cotitură din istoria și averile Dubaiului a fost descoperirea petrolului în 1966. De-acolo, Rashid a avut și mai multe fonduri de-a transforma Dubai-ul în ceea ce este el astăzi.

De asemenea, 1971 a fost un moment de cotitură pentru Dubai, când s-a alăturat celor șase orașe vecine pentru a forma Emiratele Arabe Unite. Această fuziune a celor șapte state emirate a prosperat odată cu creșterea veniturilor petroliere ale țării și în curând conducătorii Emiratelor Arabe Unite vor lucra împreună la un imens program de construcții, construind școli, drumuri și spitale.

Totodată, Emirates, este una dintre cele mai profitabile surse de venit din Dubai și, de-a lungul anilor, a promovat Dubaiul ca o destinație turistică plină de farmec. Din punct de vedere geografic, se dovedește că Dubaiul este un hub pentru conectarea zborurilor din întreaga lume. Emiratele zboară către 85 de țări, ceea ce înseamnă că această companie susține turismul din Dubai.

Turismul este o parte importantă a strategiei guvernului Dubaiului de a menține fluxul de numerar străin în emirat. Momeala Dubaiului pentru turiști se bazează în principal pe cumpărături, dar și pe posesia altor atracții antice și moderne. Dubaiul a fost numit „capitala comercială a Orientului Mijlociu”. Doar Dubai are mai mult de 70 de centre comerciale, inclusiv cel mai mare centru comercial din lume, Dubai Mall.

Lucruri de știut despre Dubai

– Dubai este condus de un șeic, care este atât șeful Emiratului Dubai, cât și vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite. Capitala federală a EAU nu este Dubai, ci Abu Dhabi, care se află într-un alt Emirat (Emiratul Abu Dhabi).

– Islamul este religia oficială în Dubai și în Emiratele Arabe Unite în general.

– Limba oficială a Dubaiului este araba și o găsiți în mai multe variante: Araba standard este limba documentelor oficiale și administrative și a ziarelor. Araba din golf este cel mai comun tip de arabă în schimburile colocviale, iar araba egipteană este al doilea dialect arab cel mai des întâlnit în Dubai. Cu toate acestea, există foarte mulți străini în Dubai, iar limba engleză este limba dominantă în Dubai.

Există atât de mulți străini în Dubai, încât se spune că aceștia alcătuiesc 85% din populația rezidentă locală! Oamenii vin în Dubai din Asia, în special din India, Bangladesh și Pakistan și există, de asemenea, un număr mare de europeni, în special din Marea Britanie. Dubaiul este atractiv pentru străini din multe puncte de vedere, inclusiv vremea, salariul ridicat pentru expatriați și faptul că aici nu se plătește impozitul pe venit!

Dubai are o insulă artificială în formă de palmier! Da, ați citit bine. Una dintre cele mai distinctive trăsături ale peisajului din Dubai, văzută din aer, este o insulă ciudată chiar lângă malurile principale ale Dubaiului, în formă de palmier. Această insulă este creată de om și se numește, în mod adecvat, „The Palm”, Palmierul și are o coloană vertebrală principală și mai multe zone curbate care formează frunzele. Aici găsiți multe hoteluri și stațiuni, inclusiv faimosul Atlantis Dubai, unul dintre cele mai recunoscute repere din Dubai și unul dintre cele mai scumpe apartamente din lume.

Dubai găzduiește primul hotel ultra luxos cu 7 stele din lume, Burj Al Arab. Burj Al Arab a fost construit în 1999 și are forma unei bărci suflate de vânt. Hotelul este imediat în larg și se află pe o insulă artificială, conectată la continent printr-un pod. Hotelul a fost numit „hotel de 7 stele” datorită luxului incredibil al interioarelor sale. Pentru a vă face o idee despre cât de unic este hotelul, este bine să știți că puteți alege între 17 tipuri de perne, puteți cumpăra flori de la 16 floriști diferiți, vă puteți plimba în interioarele acoperite cu peste 1.000 mp de 24- aur karat și veți merge sub cel mai mare tavan de cristal Swarowski din lume! Frumos, nu?

În concluzie, odată cu descoperirea petrolului, regretatul șeic Rashid bin Saeed Al Maktoum a început dezvoltarea Dubaiului. El a început să transforme orașul dintr-un mic grup de așezări lângă Dubai Creek într-un port modern, oraș și centru comercial. În doar o jumătate de secol, Dubaiul a explodat în creștere, construind minuni moderne precum Burj Al Arab și Burj Khalifa, care sunt acum foarte strâns asociate cu metropola.

Comentarii

Fii primul care comentează “Dubai – orașul născut din deșert?”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles
cazare booking

Alții au citit și...

locuri coasta liguria
Destinații litoral

Top 5 locuri de pe Coasta Liguria

Coasta Liguria, situată în nord-vestul Italiei, este o regiune care se întinde de-a lungul Mării Ligurice și este renumită pentru

Citeste »