Cauți Cazare?

Ecoturismul în România – turism responsabil

Ecoturismul in Romania turism responsabil

Ce este ecoturismul, vă întrebați. Ecoturismul este o formă de turism care implică călătorii responsabile către ariile naturale, prin conservarea mediului înconjurător și îmbunătățirea bunăstării populației locale. În mare, ecoturismul reprezintă plimbările, excursiile, călătoriile care se fac în mod conștient și cu respect față de locurile și culturile care sunt vizitate. Eco-turismul poate iniția un impuls pentru întreaga economie locală, dacă bunurile și serviciile necesare turismului sunt furnizate de producătorii locali. Acesta include, de exemplu, fermierii (producția și aprovizionarea cu alimente), meșteșugarii (lucrări de construcții) și comercianții locali de artizanat (vânzarea produselor locale), precum și ghizii turistici, proprietarii de facilități de cazare și restaurante etc. Potrivit Societății Internaționale de Ecoturism (TIES), ecoturismul poate fi definit drept „călătorie responsabilă către zone naturale care conservă mediul înconjurător, susține bunăstarea populației locale și implică interpretare și educație”.

Ecoturismul la noi în țară. Cum este considerat de români?

Ecoturismul atrage din ce în ce mai mult interesul pentru turismul românesc, în care nu lipsesc patrimoniul natural și tradițiile interesante. Turismul rural este un susținător vital al tradițiilor noastre minunate la fiecare nivel – susținând cazare caracteristică mai degrabă decât hoteluri obișnuite, încurajând protecția speciilor și mediilor locale, plus susținerea meșteșugurilor românilor. Spre exemplu, exista unor fundații precum Adept din Saschiz care militează pentru protejarea zonelor rurale speciale din zona Târnava Mare și  pentru oferirea oamenilor locali un viitor sigur, promovând agricultura durabilă și comercializarea produselor alimentare de înaltă calitate, încurajând în același timp meșteșugurile și abilitățile antice, turismul rural și conservarea naturii.

Totodată, Delta Dunării în anii ’80 a suferit daune semnificative din cauza dezvoltărilor agricole și piscicole pe scară largă dezastruoase din punct de vedere economic și ecologic sponsorizate de regimul Ceaușescu, care au provocat degradarea și pierderea zonelor cu apă și au dus la salinizarea solului și la dispariția crapului sălbatic din regiune. Peste 15.000 de hectare de zone au fost acum restaurate, iar gestionarea acestei vaste regiuni a dezvoltat modalități de a echilibra utilizarea publică și conservarea dar și de a încuraja turismul durabil, oferind oportunități de diversificare a mijloacelor de trai din regiune. Așadar, există initiative în România cu privire la ecoturism.

Haideți să urmărim în continuare câteva locuri unde eco-turismul a avut succes în România:

  1. Piatra Craiului – Zărnești

Zărnești – Piatra Craiului este o zonă de ecoturism certificată de Autoritatea Națională pentru Turism în anul 2014. Aici, satele autentice, precum Măgura, Peștera sau Șirnea, reprezintă imaginea definitorie a destinației ecoturistice Zărnesti-Piatra Craiului. În această zonă turiștii vin pentru recreere dar și pentru sporturi montane (alpinism, ciclism, sărituri cu parașuta, echitație, ski, motocros). În Piatra Craiului sunt numeroase trasee montane cu diferite grade de dificultate.

Masivul Piatra Craiului atrage alpiniștii pe traseele sale alpine, spectaculoase, pe drumul de vis al cheilor și râurilor, peșterilor și văilor înguste, oferind peisaje sălbatice și naturale cu creasta sa albă strălucitoare.

Pe lângă aceste activități, ecoturismul mai este realizat și prin intermediul vizitării meșterilor locali care păstrează tradiția prelucrării lemnului, prelucrării lânii sau a laptelui sau prin participarea la activități agro-pastorale ce sunt momente unice pentru orice turist. Numai aici este singura zonă unde puteți participa la cea mai veche competiție de alergare montană din țară, Maratonul Piatra Craiului, sau unde puteți să vizitați Rezervația unică de urși bruni din lume.

  1. Ținutul Zimbrului

Această zonă este situată în partea de nord a județului Neamț, limitrof cu județul Suceava. Ținutul Zimbrului constituie o zonă de ecoturism datorită prezenței mănăstirilor și a unei zone naturale protejate, Parcul Natural Vânători Neamț, într-una dintre cele mai vizitate zone din țară. Comunitatea monahală de aici este cea mai mare din Europa (după aceea de la Muntele Athos). Ținutul Zimbrului face parte din Parcul Natural Vânători-Neamț, o zonă umplută cu trasee turistice în natură, mânăstiri și schituri de renume în România, precum: Mânăstirea Agapia, Văratec, Neamț etc. Totodată, în această zonă puteți merge într-un safari împreună cu un ranger pentru a vă aventura în lumea zimbrilor și habitatul lor natural. Safari-ul cu zimbri se poate face cu o mașină de teren sau pe jos, observând exemplare aflate în sălbăticie sau semilibertate. Cu siguranță, de-a lungul acestei experiențe veți întâlni și alte animale din fauna bogată a parcului natural.

Dispărut de pe meleagurile noastre acum aproximativ 200 de ani, zimbrul a fost reintrodus cu succes în ultimii ani în județele Neamț, Caraș Severin și Hunedoara. Zimbrii sunt niște animale care au dispărut de la noi din țară din cauza vânătorii excesive dar care, astăzi, prin intermediul unor oameni deosebiți întoarcerea lor în România a fost realizată. Un alt loc asemănător celui din Ținutul Zimbrului este Măgura Zimbrului, în munții Făgăraș. Aici, ecoturismul este în floare datorită noii veniri a zimbrilor. Localii își împletesc talentul cu tradiția pentru a oferi vizitatorilor suveniruri de neuitat iar turismul se realizează în mod conștient și responsabil pentru a nu influența negativ mediul zimbrilor. Puteți urmări aici o scurtă introducere a locului.

  1. Delta Dunării

Nu putem trece cu vederea Delta Dunării care este în sine o biosferă complexă, un tezaur natural și cultural. Oamenii aici au învățat să trăiască în armonie cu natura și să o privească drept un avantaj al vieții lor de zi cu zi, ecoturismul jucând un rol esențial atât pe plan economic cât și cultural. În prezent se află în derulare proiectul “Crișan + Caraorman + Mila 23 – Ecoturism pentru viitor”, una dintre cele mai îndrăznețe inițiative de dezvoltare durabilă, educație și infrastructură pentru ecoturism realizate în beneficiul comunităților din Deltă.

Pe lângă aceste trei locuri menționate, amintim și Țara Hațegului, Țara Dornelor, Colinele Transilvaniei, Mărginimea Sibiului, Băile Tușnad și împrejurimile, care fac din România un loc în care ecoturismul este privit drept un lucru important pentru dezvoltarea locurilor cu potențial turistic dar și pentru conservarea naturii și a vieții rurale a oamenilor.

Așadar, putem conclude că România se implică pentru protejarea naturii și ale locurilor sale cheie și  prețioase pentru a evita ca acestea să fie ieftinite prin comercializare sau deteriorare.

Comentarii

Fii primul care comentează “Ecoturismul în România – turism responsabil”

Proprietati favorite