Cauți Cazare?

Top 5 orașe bike-friendly din Europa

Top orase bike friendly din Europa

Dacă ești unul din turiștii iubitori ai mersului cu bicicleta, cu siguranță să faci slalom printre mașinile în mișcare și cele oprite la semafoare este ultimul lucru pe care ți-l dorești. Pentru că există o cerere din ce în ce mai mare pentru orașe prietenoase cu bicicliștii, din ce în ce mai multe orașe îmbunătățesc serviciile și infrastructura pe care le oferă, atât pentru rezidenții care fac naveta zilnic, cât și pentru turiștii care doresc să admire orașele plimbându-se cu bicicleta. Haideți să vedem care din orașele din topul indexului Copenhaga vi se va părea mai atractiv.

  1. Copenhaga, Danemarca – scor 90,2%

Vizitarea capitalei daneze te face să îți dorești cu adevărat să urci pe bicicletă. Copenhaga este un oraș atipic, cu siguranță „ciudat” pentru un turist român, de exemplu, datorită faptului că  numărul bicicletelor de pe stradă depășește cu mult numărul de mașini. Această priveliște în sine este uimitoare, chiar dacă pare atât de străină pentru noi –  un flux permanent de biciclete care se mișcă rapid și ordonat pe străzi. Rezultatul nu ar trebui să ne mire. Politica daneză pro-ciclism a început în anii 1970, ceea ce a permis stabilirea unei adevărate „culturi a ciclismului” în capitală. Mai mult decât atât, investițiile uriașe din ultimii zece ani, care depășesc 100 de milioane de euro, au contribuit și mai mult la menținerea acestui statut. Toți acești bani au fost investiți în facilități și infrastructură pentru biciclete, inclusiv poduri, străzi dedicate și semnalizare digitală. Acest lucru i-a încurajat foarte mult pe rezidenți să folosească bicicleta în locul mașinii. Copenhaga a devenit astfel una dintre cele mai verzi destinații din Europa, clasată astfel mai ales datorită acestor schimbări remarcabile. Într-un astfel de oraș, nu e de mirare că 60% dintre locuitori folosesc biciclete pentru a merge la școală sau la serviciu, inclusiv membrii Parlamentului.

  1. Amsterdam, Olanda – scor 89,3%

Amsterdam s-a aflat pentru mai mult timp în fruntea clasamentului orașelor bike-friendly. A fost de multe ori chiar și primul în top, într-o continuă „competiție” cu Copenhaga. Și Amsterdam, precum Copenhaga, se bucură de zeci de ani de o „cultură a ciclismului”, ceea ce face clasarea acestuia în fruntea clasamentului un lucru natural. De altfel, Amsterdam a fost întotdeauna printre cele mai prietenoase orașe de ciclism din Europa. Acest lucru a fost posibil datorită separării pistelor de biciclete de benzile destinate mașinilor, dar și datorită infrastructurii disponibile oriunde pentru biciclete, astfel încât oricine să poată lua în considerare opțiunea transportului cu bicicleta. Și aici, mai mult de 60% dintre locuitori își folosesc bicicletele pentru a circula în fiecare zi. Iar o statistică și mai impresionantă arată cum bicicleta este principalul mod de transport pentru 27% din populația olandeză. Deși este mai puțin activ în ceea ce privește investițiile în infrastructură, Amsterdam continuă totuși să își mențină statutul de top în rândul orașelor prietenoase cu bicicliștii, iar bicicleta continuă să fie cel mai natural mijloc de transport atât pentru locuitorii săi, cât și pentru turiști.

  1. Utrecht, Olanda – scor 88,4%

Utrecht este un alt oraș olandez etalon pentru bicicliști. Și aici s-a investit foarte mult în infrastructura destinată transportului cu bicicleta. Nu este totuși de mirare că avem în această listă două orașe olandze, având în vedere că Olanda este lider mondial în ce privește ciclismul.  Străzile lungi întregi destinate doar bicicletelor și facilitățile imense de parcare a lor facilitează utilizarea bicicletelor acolo. Sunt multe locuri din oraș străzile care erau odată destinate mașinilor au fost reproiectate pentru a da prioritate bicicletelor. Este clar că încurajarea mersului cu bicicleta este una din prioritățile moderne ale Utrecht. Este totuși impresionant și poate greu de crezut, dar, în prezent, 98% din gospodăriile din Utrecht dețin cel puțin o bicicletă. Iată un alt exemplu extraordinar de oraș cu o rețele mobilitate bazată pe biciclete – pe care orașul își propune să o dubleze până în 2030, ceea ce, atât pentru locuitori cât și pentru turiști, nu poate fi decât o veste excelentă.

  1. Anvers, Belgia – scor 73,2%

Anvers este cel mai prietenos oraș din Belgia pentru ciclism, având o rețea bine dezvoltată de piste de biciclete. Anversul va rămâne cu siguranță printre destinațiile de top pentru ciclism din Europa, având în vedere că are planuri mărețe pentru îmbunătățirea infrastructurii de biciclete. Recentul Plan pentru biciclete este foarte ambițios, concentrându-se pe îmbunătățirea și conectarea rețelei de ciclism, gestionarea inteligentă a traficului și reducerea limitelor de viteză la 30 km/h pe 95% din toate străzile. Anvers are de altfel șanse mari să atragă turiști suplimentari datorită reputației sale excelente în acest sens. În Anvers poți să descoperi orașul cu bicicleta, mergând pe ruta Easy-Going care trece pe lângă numeroase atracții ale orașului. Un avantaj important al turului este că se poate vedea multe în scurt timp, bucurându-vă de priveliști panoramice frumoase, spații verzi, artă și arhitectură.

  1. Strasbourg, Franța – scor 70,5%

Timp de mai mulți ani, Strasbourg a fost conducătorul necontestat dintre orașele franceze potrivite pentru ciclism și astăzi continuă să exceleze, orașul și locuitorii continuând să recupereze spațiul în detrimentul mașinilor. Există un număr mare de biciclete disponibile din numeroasele facilități de închiriere pe care le veți întâlni pe străzile din Strasbourg. Pe lângă asta, orașul are o nouă strategie ambițioasă pentru biciclete. Concentrându-și eforturile pe modernizarea rețelei existente, Strasbourg își menține o poziție confortabilă ca orașul francez cel mai prietenos cu bicicleta. Deși nu este chiar la fel ca orașele nordice, acest lucru observându-se și în diferențele scorului obținut, este totuși de apreciat că se fac eforturi în continuare pentru a crește confortul bicicliștilor.

Acestea sunt doar primele 5 din topul pe care îl puteți regăsi în indexul Copenhaga din 2019. Se poate remarca un avans puternic al orașelor din țările nordice, având în vedere cultura lor împământenită pentru utilizarea bicicletelor și trendul care se menține în continuare în favoarea lor. Apoi, Anvers, în Belgia, și Strasbourg, în Franța, reușesc să se apropie cu pași rapizi, devenind și ele atractive datorită acestui avantaj imens, care creează siguranță iubitorilor de plimbări cu bicicleta. Ca turist, cu siguranță vei lua în considerare și acest aspect atunci când alegi noua ta destinație de vacanță.

Comentarii

Fii primul care comentează “Top 5 orașe bike-friendly din Europa”

Proprietati favorite