Cauți Cazare?

Top 5 smartcities în lume și măsurile implementate

london smart city

În luna martie 2021, un studiu efectuat de Eden Strategy Institute a scos la iveală un top 50 al Orașelor Inteligente (sau Smart Cities), după ce a evaluat 230 de orașe din întreaga lume în funcție de 10 indicatori. Un oraș inteligent folosește tehnologia informației și comunicațiilor pentru a colecta și măsura informații cu privire la străzi, clădiri, transport și aer, urmând ca toate aceste informații să fie folosite de guvernanți ca să fundamenteze decizii bune și sustenabile, să abordeze provocările moderne și complexe de creștere rapidă a populației, congestionarea traficului și să asigure energie și resurse adecvate, pentru a face orașele mai sigure, mai locuibile și mai durabile.

Multe orașe au parte de inovații tehnologice uriașe. Toate acestea le fac din ce în ce mai atractive pentru turiști, cărora le stârnesc curiozitatea. Am extras pentru voi topul celor 5 dintre cele mai inteligente orașe din lume și câteva exemple de măsuri implementate care le fac smart, însă puteți găsi aici întreaga listă.

  1. Singapore

Această insulă tropicală însorită este mai cunoscută pentru dezvoltarea sa rapidă în mai puțin de o jumătate de secol. În anul 2014, Singapore a lansat inițiativa Smart Națion, al cărei scop este acela de a crea un oraș alimentat de inovație digitală și tehnologie care să răspundă nevoilor în continuă schimbare ale cetățenilor. Pentru că doar 12% din suprafața orașului-stat este reprezentată de infrastcurtura de transport, guvernanții au găsit soluții inovative pentru a asigura mobilitatea facil. Singapore are o acoperire a internetului accesibilă pentru peste 95% din populație, iar aceștia folosesc aplicații aproape pentru orice – de la plata taxelor, la accesarea unor informații publice, până la aplicații-robot care îi țin de vorbă pe cei în vârstă și singuri.

Folosindu-se tot de oportunitățile de comunicare pe care le oferă tehnologia informației, Singapore are un site turistic unde nu ezită să își expună cele mai atractive locații pentru turiști într-un mod accesibil, oferind în același timp informații variate și utile pentru turiști – restaurante, magazine, festivaluri, hoteluri etc.

  1. Seul

Amplasat pe malurile râului Han, în nord-vestul Coreei de Sud, Seul s-a dezvoltat remarcabil după sfârșitul războiului coreean din 1953. Acesta s-a ridicat practic din ruine, devenind un megalopolis mondial de înaltă tehnologie.  În centrul orașului inteligent Seul se află cetățenii, infrastructura inteligentă și serviciile inteligente. Seul are chiar și o sală de expoziții Smart care oferă informații despre toate transformările orașului, care l-au adus în stadiul de astăzi de a fi un Oraș Inteligent. Vizitatorii au ocazia să înțeleagă mai bine diferitele servicii și politici administrative care se bazează pe utilizarea datelor. Acest loc permite publicului să experimenteze și să vadă singuri transformarea orașului inteligent Seoul. Acesta are un program zilnic , iar un tur durează aproximativ 40-50 de minute.

  1. Londra

Londra și-a propus să devină orașul cel mai inteligent din lume și este deja un centru de clasă mondială pentru finanțe, industrii, cultură, artă și tehnologie. Deocamdată în anul 2021 a reușit să fie pe locul 3. Însă Londra are și un alt obiectiv foarte important – acela de a crea inițiative smart cu ajutorul cărora turiștii să aibă experiențe cât mai bune. De exemplu, se lucrează la o aplicație – the Visit London Official City Guide app – care să îi ghideze pe utilizatori în jurul locațiilor turistice de top ale orașului în cel mai eficient mod posibil, conectându-se la bazele de date de transport. Totodată, aplicația ar sugera piețe de top și mâncăruri ieftine, permițând în același timp vizitatorilor să creeze hărți și itinerarii personalizate chiar prin oraș. Impresionant –  și ceea ce arată ce înseamnă un oraș inteligent – este modul cum au ajuns decidenții din Londra să conștientizeze nevoia unei astfel de măsuri. Aceștia au folosit datele dintr-un sondaj efectuat asupra vizitatorilor din Londra, care arată că există o cerere uriașă de acces mai ușor la informațiile turistice relevante. Din acest motiv încearcă să investească în turism inteligent bazat pe date.

  1. Barcelona

Barcelona este un alt exemplu de oraș ai cărei decidenți și-au dat seama că singura modalitate de dezvoltare a fost să transforme economia și profilul social al orașului și să promoveze o nouă economie bazată pe industriile cunoașterii, turismul orașului modern și infrastructura de calitate pentru rezidenți, investitori și vizitatori. Ca rezultat, tehnologia a devenit un instrument esențial pentru a face Barcelona mai productivă și atractivă. Modul în care au ales să trateze situația turiștilor care vizitează cunoscuta catedrală Sagrada Familia, prin proiectul d-LAB a Mobile World Capital, este doar un exemplu pentru ceea ce înseamnă tehnologia informației în turism. Aceștia au realizat un studiu cu ajutorul unor senzori digitali pentru a putea identifica numărul turiștilor care vizitează catedrala, orele de vârf, timpul petrecut de aceștia în interior, pentru a înțelege mai bine cum să planifice fluxurile de vizitatori, dar și cum să facă o conexiune mai bună cu transportul în comun, atât pentru a oferi mai multe informații și confort turiștilor, lucru care în final aduce beneficii întregului oraș.

  1. Helsinki

Helsinki este cel mai important centru politic, educațional, financiar, cultural și de cercetare al Finlandei. Helsinki este și unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din Europa, oferind un amestec fascinant de istorie și înaltă tehnologie. A fost prima capitală care a primit distincția de Capitală Europeană a Turismului Smart în 2019, datorită reputației pe care și-a creat-o promovând turismul eco-friendly și organizând evenimente „verzi”.

Încă din 2009 Helsinki are o abordare deschisă a datelor publice, iar acest lucru i-a permit să inoveze. De exemplu, site-ul web MyHelsinki.fi, o platformă de servicii fără anunțuri, a avut un succes remarcabil în rândul turiștilor, datorită recomandărilor de la oamenii care cunosc cel mai bine orașul – localnicii. Totodată, modul în care Helsinki alege să facă turism este unul remarcabil, prietenos cu mediul. Saunele reprezintă o parte importantă a culturii finlandeze și a identității naționale, iar în acest sens există o gamă largă de saune ecologice și sustenabile, fabricate din lemn durabil și alimentate cu apă, încălzire solară și vânt.

Comentarii

Fii primul care comentează “Top 5 smartcities în lume și măsurile implementate”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles