Cauți Cazare?

Schimburile de bunuri și rutele comerciale de pe apă

rutele comerciale de pe apa

Transportul pe apă a mărfurilor comerciale, de la produse alimentare la orice alt tip de produse, reprezintă cea mai mare formă de transport a mărfurilor la nivel global. Deși mările și oceanele lumii pun la dispoziția omenirii avantajul accesului, pe căile lor, între continente, făcând posibil comerțul internațional între state separate de ape, există și dezavantaje majore, iar astăzi am decis să discutăm și să vă prezentăm o serie de avantaje și dezavantaje ale comerțului maritim, ale rutelor comerciale de pe ape și ale schimburilor de bunuri internaționale realizate pe calea acvatică. Ordinea în care vom prezenta avantajele și dezavantajele este strict aleatorie și nu are ca scop prioritizarea lor, ci simpla prezentare a acestora, în scop informativ.

Avantajele rutelor comerciale de pe apele lumii

Un prim avantaj al acestor rute comerciale maritime, extrem de important în scopul nostru comun, ca umanitate, este poluarea redusă cu CO2. Este în interesul tuturor să păstrăm planeta cât mai curată pentru a avea un trai cât mai sănătos și îndelungat nu numai noi înșine, dar și generațiile care vin din urmă și orice alt membru al faunei și florei de pe Pământ.

Al doilea avantaj major al rutelor comerciale de pe ape este prețul considerabil redus al mărfii vrac de valoare mică, la fel ca și al produselor neperisabile. Acest avantaj se datorează faptului că un singur vapor are capacitatea să transporte cantități pe care un camion sau un trec nu le-ar putea transporta și unele surse susțin că un vapor poate transporta echivalentul a sute camioane sau a aproximativ 12 trenuri. Desigur, aceste numere variază în funcție de dimensiunile și greutățile mărfii transportate.

Al treilea avantaj pe lista noastră care favorizează utilizarea rutelor comerciale maritime este faptul că aceste căi fac posibil comerțul între țări care, în lipsa acestei forme de transport, nu ar putea realiza niciun schimb de bunuri sau comerț, pentru că nu sunt unite între ele decât de ape, iar transportul prin căile aeriene ar fi îngreunat și limitat, datorită unor dimensiuni largi sau greutăți mari ale mărfii.

Desigur că avantajele sunt mult mai multe la număr, cum ar fi evitarea traficului intens de pe rutele stradale sau feroviare, sau chiar evitarea accidentelor rutiere, care sunt mult mai numeroase decât accidentele maritime, însă situația comerțului maritim nu este atât de roz cum pare în această primă parte a articolului nostru, pentru că rutele maritime prezintă și mari dezavantaje.

Dezavantajele rutelor comerciale de pe apele lumii

Un prim dezavantaj al acestor rute comerciale este faptul că ele sunt foarte des afectate de condițiile meteo. Deși, per ansamblu, transportul maritim este mult mai sigur decât cel feroviar sau stradal, pentru că sunt evitate, așa cum am menționat mai sus, o serie de posibile accidente rutiere, condițiile meteo nefavorabile ar putea produce un accident de proporții catastrofice, atât pentru viețile personalului care lucrează pe vasul de comerț maritim, cât și pentru situația financiară a comerciantului care, în eventualitatea unui astfel de eveniment, va pierde toată marfa în apele supărate.

De asemenea, un alt dezavantaj major al rutelor comerciale de pe ape este faptul că viteza de deplasare a unui vapor comercial, încărcat cu tone de marfă, este considerabil mai mică decât a unui tren sau a unui camion. Cu toate acestea, viteza mică este compensată de avansarea constantă a vasului pe ape, dintre portul de plecare și cel de sosire, lucru care nu ar putea fi realizat într-un transport feroviar sau stradal.

Un ultim dezavantaj ce trebuie luat în considerare în alegerea metodei de transport a mărfurilor este faptul că trasee navigabile nu există peste tot, chiar dacă există curgere de apă, iar rutele comerciale maritime trebuie îmbinate mereu cu o altă formă de transport, terestră, de această dată.

În concluzie, chiar dacă transportul naval al mărfurilor comercializate internațional este, în mare parte, o soluție foarte bună, la final se va ajunge, totuși, și la necesitatea unei forme de transport terestre. Cu toate acestea, acesta nu este un lucru negativ, pentru că, altfel, în lipsa formelor de transport terestru al mărfurilor comercializate pe căile maritime, am fi obligați să comercializăm strict cu porturi. Dacă îmbinăm rutele de acces maritime cu rutele de acces terestre, putem afirma nu doar că se îmbunătățește calitatea transportului, dar și lista destinațiilor posibile pentru rutele comerciale de pe apă.

Putem afirma, așadar, că balanța este destul de echilibrată în ceea ce privește comerțul și schimbul de bunuri pe căile comerciale de pe ape, alegerea ideală a modului de transport fiind lăsată la alegerea fiecărui comerciant, în funcție de prioritățile sale, de marfa sa și de timpul de care dispune.

Comentarii

Fii primul care comentează “Schimburile de bunuri și rutele comerciale de pe apă”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles