Cauți Cazare?

Obiceiuri de Paște românești

obiceiuri paste

Teritoriul românesc, datorită istoriei noastre, datorită domnitorilor pe care i-a avut fiecare zonă a frumoasei noastre țări, datorită faptului că a fost împărțit, unit, reîmpărțit și reunit, este alcătuit din multe frumoase zone, pe cât de unite prin vorbă și port, pe atât de diferite prin tradiții și datini. Diversitatea tradițiilor românești oferă țării noastre un special aparte, pe care rareori îl întâlnim în țări străine, iar misticismul și magia acestor datini fac din pământurile noastre un punct de atracție turistică mult mai important decât știm noi. În acest articol vom vorbi atât despre obiceiurile de Paște din țară, cât și despre credințele și superstițiile legate de sărbătorile Pascale.

Tradiții și obiceiuri de Paște

Tămâierea bucatelor. Tradiția tămâierii bucatelor se practică, în special, în Banat, dar nu numai, fiind întâlnită și în alte zone. Această tradiție se practică înainte de micul dejun al primei zile de Paște. După tămâierea bucatelor, fiecare participant la masa micului dejun primește o linguriță cu vin și pâine sfințită.

În zona Bucovinei există o tradiție extrem de interesantă, practicată de fetele care nu și-au cunoscut încă ursitul. În Noaptea de Înviere, aceste fete merg la clopotniță și spală limba clopotului cu apă neîncepută, cu care urmează să se spele pe față a doua zi, în prima zi de Paște, pentru ca pe parcursul anului ce vine să fie mereu frumoase. Dacă vă întrebați de ce se folosește apa cu care au spălat limba clopotului, răspunsul e simplu: pentru ca pețitorii să vină la fetele singure așa cum vine lumea la biserică când se bate clopotul.

În zona Moldovei tradiția de Paște este de prețuire și comemorare a persoanelor trecute în neființă. Persoanele care locuiesc la oraș fac o scurtă vizită la rudele de la țară și merg împreuna în cimitirul unde sunt înmormântați membrii familiei. Aprind lumânări, ciocnesc un pahar, dau de pomană străinilor și povestesc amintiri plăcute despre cei plecați.

Tot în zona Moldovei, o altă tradiție frumoasă de Paște este spălatul pe față în prima zi a aceste sărbători, cu apă sfințită, pusă într-un vas, în apă fiind puse în avans un bănuț de metal, o floare și un ou roșu. Această tradiție se crede că aduce frumusețe, sănătate, prosperitate și bogăție pe tot parcursul anului.

Superstiții și credințe despre Paști

Se spune că în noaptea de Înviere este bine să porți haine noi, pentru purificarea sufletului.

Se spune că cei care doresc să aibă un an prosper, nu trebuie, sub nicio formă, să doarmă în ziua de Paște. Cei care dorm în această zi, vor fi somnoroși tot anul, nu vor avea recolte bune și îi va prinde ploaia ori de câte ori vor vrea să lucreze pământul.

Lumânarea cu care s-a luat lumină de la Biserică în noaptea de Înviere, trebuie păstrată în casă și aprinsă în cazul în care cineva se îmbolnăvește, ori dacă se întâmplă vreo calamitate.

Se crede că în prima zi de Paște nu trebuie mâncate ouăle roșii cu sare, pentru că altfel, persoana în cauză va transpira tot anul.

Se crede că pasca, datorită crucii de pe ea, la fel ca și anafura, sunt produse de leac în caz de boală, motiv pentru care trebuie păstrate peste an, pentru a putea fi consumate oricând este nevoie.

O altă superstiție extrem de dragă pe teritoriul României, provine dintr-o tradiție veche. În trecut, oamenii aduceau cocoși la slujba de Înviere și se credea că acea persoană al cărei cocoș va cânta primul a doua zi va avea parte de belșug, sănătate și prosperitate pe tot anul următor.

Există o superstiție chiar și pentru ordinea în care se mănâncă bucatele în prima zi de Paște. Se crede că întâi trebuie să se mănânce un ou, pentru sănătate, apoi pește pentru a fi sprinten ca el și apoi carne de pasăre, pentru a fi ușor ca ele.

Una din superstițiile noastre preferate este ușor sumbră, dar, totodată, dătătoare de speranță celor care cred în viața de apoi. Se crede că pe lumea cealaltă te vei întâlni mai mult ca sigur cu cei cu care ai ciocnit ouă roșii în ziua de Paște.

De asemenea se crede că dacă cineva păstrează un ou roșu de la Paște timp de 40 de zile fără ca oul să se strice, persoana în cauză va avea noroc tot anul.

O altă superstiție dragă nouă este pentru copiii care se nasc în preajma sărbătorilor de Paște, care se spune că vor avea parte de noroc, dragoste și belșug toată viața lor, această perioadă din an fiind binecuvântată.

Poporul Român este mare iubitor de superstiții, tradiții și datini, iar noi la fel de mult. Ne face plăcere să fim români, să vorbim această limbă atât de frumoasă și să luăm parte la această cultură bogată și impresionantă. La Paștele ce vine, ciocnim un ou roșu virtual cu toți românii și vă urăm Sărbători Pascale cât mai fericite!

Comentarii

Fii primul care comentează “Obiceiuri de Paște românești”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles