Cauți Cazare?

Pizza – de la mâncarea celor săraci, la delicatesă culinară

Pizza de la mancarea celor saraci la delicatesa culinara

Pizza este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare, atât pentru diversitatea sortimentelor sale, cât și pentru ușurința preparării ei. Cu toate acestea, nu mulți oameni cunosc istoria acestui prepart despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Un studiu arată că, pentru români, pizza este pe locul trei în topul preparatelor de tip „fast food”. Însă, paradoxal istoriei lui, acest fel de mâncare este consumat în zilele noastre de către cetățenii cu venituri medii sau peste medie.

Locul de proveniență al pizzei este Napoli, unde aceasta a fost întâlintă pentru prima dată în rândul oamenilor cu o situație financiară precară, și se găsea sub forma unei pâini turtite, servită de obicei în combinație cu ierburile aromatice ce îi ofereau un gust mai plăcut, și purta denumirea de focaccia(sau „panis focacius” așa cum o numeau romanii atinic). Un fel asemănător de mâncare se găsea și în Grecia antică, sub denumirea de „plakous”, și era servit cu ierburi, ceapă sau usturoi. Așadar, focaccia așa cum o știm noi astăzi, acea „pâinică” rumenită în cuptorul cu lemne, provenită de la grecii antici, este cel dintâi fel de pizza.

Descoperirea Americii și importarea roșiilor datorită acestui fapt, a schimbat însă lucrurile pentru iubitorii acestui fel de mâncare.

În secolul XVI-lea, după ce această descoperire a avut loc, făcând astfel importul noilor alimente posibil, pizza așa cum o știm astăzi a luat naștere. La început, adăugarea roșiilor pe blatul de pâine era un obicei mai des întâlnit în zonele mai sărace, în special la Napoli, locul său de proveniență, motiv pentru care a fost mai dificl ca acest fel de mâncare să se răspândescă într-un timp scurt în viețile cotidiene ale italienilor. Însă odată cu trecerea timpului, diversitatea topping-urilor a început să crească, și odată cu ea au crescut și consumul și popularitatea pizzei.

Prima rețetă de pizza ce conținea mai „multe” ingrediente, a fost cea clasică: roșu, alb, verde

Acest sortiment, numit astăzi „Margherita”, este cel mai îndragit și mai popular în rândul italienilor din trecut, până în zilele noastre. Este cunoscut și ca „roșu, alb, verde” deoarece prepararea acestuia necesită numai trei ingrediente, anume: roși sau sos de roșii, mozzarela și busuioc, culorile acestora formând steagul oficial al Italiei.

Există și o „legendă” cu privire la acest fel de pizza, care spune că, acesta ar fi fost inventat de către italianul Raffaele Esposito, proprietarul tavernei „Pizzeria di Pietro e basta cosi”. La început rețeta era puțin diferită, conținând doar mozzarela și sos de roșii, însă cu ocazia vizitei regale de la 1889, chiar înainte ca aceasta să aibe loc, Esposito a modificat rețeta adăugând busuioc, pentru o diveristate mai mare de gusturi. La sosirea reginei Margherita di Savoia, varianta finală a acestui preparat era una ce conținea înseși culorile oficiale ale steagului italian. Aceasta a avut o reacție neașteptat de pozitivă cu privire la noua formă a rețetei și, bucuros de acest fapt, Raffaele a decis să denumească noua „invenție” chiar după Maiestatea Sa.

Deși este o legendă auzită destul de des care a ajutat semnificativ la popularizarea acestui fel de mâncare, atât în rândul italienilor, cât și în Statele Unite, o pizza făcută cu aceleași ingrediente era deja consumată de italieni cu 100 de ani înainte, prima atestare documentată datând din 1796-1810. Și pentru că feliile de brânză erau așezate sub forma unor petale, alegerea numelui „margherita” a venit în mod organic.

Topping-urile și felurile de pizza

În prezent, diversitatea acestui aliment a crescut, astfel astăzi avem 16 feluri de pizza, fără să luăm în considerare subcategoriile fiecărui fel; și o mulțime de toppin-uri, dintre care cele mai des folosite sunt: sosul- de roșii, pesto sau sicilian; brânza de mai multe feluri; ierburile și condimentele; carnea, legumele și ciupercile.

Felurile de pizza pe care le puteți întâlni, sunt:

 • Napoletana și cele două subcategorii: Marinara și Margherita
 • Din Lazio în care se încadrează și: Rustica; Taglio
 • Romana
 • Viennese
 • Cu șuncă și ciuperci
 • Proscuito
 • Proscuito e Funghi
 • Capricciosa
 • Quattro Stagioni
 • Quattro Formaggi
 • Frutti di Mare
 • Siciliana
 • Bianca
 • Hawaiiană
 • Calzone sau Ripieno
 • Și, de asemenea, multe feluri de pizza create îm Statele Unite ale Americii.

Pizza s-a răspândit dincolo de granițele locului de proveniență spre sfârșitul secolului al XIX- lea, dar a fost popularizată mai târziu datorită imigranților italieni din Statele Unite. Prima pizzerie din Statele unite s-ar fi deschis în Manhattan în anul 1905.

După al Al Doilea Război Mondial, în epoca turismului de masă, și alte poapre au descoperit acestă „pâine” delicioasă tipic italienescă.

Deși acest fel de mâncare datează de atât de mult timp, oamenii nu s-au plictist de el nici în prezent. Un sondaj recent arată că în America 93% dintre oameni comandă și mănâncă pizza cel puțin o dată pe lună. De asemenea, statisticile arată că, tot în America, sunt comercializate 3 miliarde de pizze pe an, acest lucru reprezentând o treime din consumul global al acestui preparat.

Un alt fenomen care a oferit o mână de ajutor companiilor producătoare de pizza, și poplarizării masive a acestei mâncări, a fost pandemia de COVID-19.

Cea mai mare companie de pizza din lume, conform vânzărilor, Domino`s a acaparat cea mai mare parte a pieței de consum din Statele Unite ale Americii la începutul acestei pandemii. Potrivit Blooberg Intelligence, anul trecut această companie a deținut 19% din totalul vânzărilor de pizza din Statele Unite, datorită puterii sale de livrare.

De asemenea, pademia de COVID-19 și perioada de lock down, au fost un prilej și pentru companiile mai mici producătoare de pizza, unele aflate chiar în pragul falimentului, să iasă la suprafață.

Comentarii

Fii primul care comentează “Pizza – de la mâncarea celor săraci, la delicatesă culinară”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles