Cauți Cazare?

Portofino – cea mai renumită și frumoasă localitate din Liguria?

Portofino cea mai renumita si frumoasa localitate din Liguria

Liguria este o regiune de coastă în nord-vestul Italiei, a cărei capitală este Genova (727.000 locuitori). Liguria este un uriaș amfiteatru demarcat la nord de Alpii Ligurici și Apeninii Ligurici care coboară spre sud până la țărmul Mării Ligurice și delimitând Golful Genova. Întregul litoral liguric poate fi parcurs de la vest la est cu trenul sau pe autostrada modernă care ocolește așezările liniștite de pe țărm sau de pe dealuri.

Caracteristicile topografice ale regiunii influențează clima Liguriei care este o primăvară veșnică, însoțită de o briză marină răcoroasă. Lanțurile muntoase ale Alpilor și Apeninilor ridică o barieră în calea vânturilor reci dinspre nord, făcând clima Liguriei să fie cea mai blândă și plăcută din întreaga Italie. Iernile sunt blânde și ploioase iar verile calde dar nu excesive.

Vinurile Liguriei sunt printre cele mai bune din Italia și din lume. Cel mai cunoscut dintre acestea este Vernaccia, produs din struguri de pe dealurile însorite dintre Genova și La Spezia.

Portofino este un mic oraș (520 de locuitori) și o faimoasă stațiune în nord-vestul Italiei, pe țărmul Mediteranei, la poalele Apeninilor Ligurici. Portofino devine o destinație preferată pentru mediile aristocratice și intelectuale din Germania și Marea Britanie încă de la finele secolului XIX. La nord de oraș, pe vîrful unei coline ce domină golful Portofino, se află mănăstirea medievală San Girolamo (sec.XIII) cu una din cele mai romantice grădini din Europa. Peisajul de excepție, vegetația luxuriantă și arhitectura rafinată fac din Portofino una din cele mai elegante și fascinante locuri din bazinul Mediteranei.

Orășelul Portofino, uluitor de mic, este cea mai frumoasă și cea mai renumită localitate din Liguria. Două lumi parcă s-au intersectat aici: pe de o parte, acesta reprezintă un vechi sat pescăresc portuar, cu un golf mic, împânzit de șalupe uzate, iar pe de altă parte – o stațiune luxoasă, în care acostează celebrități de la Hollywood cu iahturi albe imaculate (tocmai pentru acest motiv, prețurile de aici sunt de 2 ori mai mari decât în orice alt orășel din Liguria).

Trenurile nu vin în orășel, stația apropiată este „S. Margherita Ligure – Portofino” din care se poate ajunge la Portofino în 15 minute cu autocarele (tichetul costă 2 euro) sau cu taxiul (35 euro), dacă v-ați oprit la Rapallo – de asemenea puteți lua un autocar, dar va trebui să faceți o transbordare la Santa Margherita Ligure. Stațiile de autobuz sunt numeroase: și la gară, și pe drumul de pe faleză, dar orarul nu se respectă aici nicăieri: din cauza drumurilor înguste și ambuteiajelor autocarele pot întârzia mult. De altfel, puteți face o plimbare și pe jos de la Santa Margherita Ligure și Rapallo și până la Portofino – pur și simplu, trebuie să vă deplasați pe faleză spre orășel, ceea ce constituie aproximativ 5 km și o oră și ceva de drum.

Ce puteți vizita cât timp sunteți în acest oraș splendid:

Piața Piazzetta

Principala și singura piață din Portofino, situată în preajma falezei. Piața are dimensiuni minuscule și circulația vehiculelor este interzisă aici. Totuși, Piazzetta este un punct excelent de observație a atracțiilor turistice locale și frumuseților urbane, dar și un loc perfect pentru degustarea deliciilor din pește locale.

Castelul Brown

Castelul Brown, Portofino, Italia este un castel-muzeu, o fortăreață străveche, situată pe litoralul din Portofino la vârful golfului. Amplasamentul castelului Brown a servit ca o poziție strategică pentru supravegherea localității și a împrejurimilor. În preajma cetății este înființat un parc splendid cu o mulțime de poteci. Intrarea în parc este deschisă până la orele 7 seara, iar în castel – până la 5-6 seara. În prezent castelul Brown este utilizat ca expoziție culturală, în plus, de pe acesta se deschide cea mai fascinantă panoramă spre orășel! Prețul unei vizite la castel: 5 euro.

Biserica Sf. Martin

Un edificiu de cult, construit în stil romanic (secolul al 12-lea). În perioada celui de-al doilea război mondial, Biserica Sf. Martin a fost puternic afectată, dar cu timpul a fost reconstruită. Sub arcurile templului se păstrează diverse opere de artă, în special, tablouri vechi ale maeștrilor de pictură din Liguria și icoane cu sfinți. De asemenea, pavilioanele bisericii Sf. Martin sunt împodobite cu statui unice din lemn, înfățișându-l pe Hristos.

Statuia „Hristos din Abis” în San Fruttuoso

Este cea mai misterioasă atracție turistică a Portofino și a împrejurimilor de aici. Nu oricine poate să o vadă, pentru că statuia se află în adâncul mării din golful San Fruttuoso, la o adâncime de 15 metri. Atunci când marea este calmă și golful este luminat de un soare fierbinte, prin grosimea apei azurii se poate vedea strălucirea razelor reflectate de Hristos din Abis, o statuie de bronz de 2,5 metri. Driver-ii au instalat aici monumentul subacvatic încă în anul 1954, dar contemplarea acestuia, și de pe fundul mării, și de pe uscat, le provoacă și acum turiștilor o fascinație plină de pietate.

Itinerarele pietonale de lângă Portofino

În sudul Portofino se află teritoriul Parcului Național cu maluri stâncoase și cu mici golfuri răzlețe. Tot parcul este acoperit cu poteci pietonale, rutele sunt marcate. Pe lângă itinerarele mai jos enumerate, o plimbare și drumul până la farul situat în preajma orășelului vă va da o plăcere enorma datorită panoramei.

Portofino – San Fruttuoso

Un itinerar extrem de popular, care duce din orășel spre abația San Fruttuoso. Abația este situată într-un golf încadrat de stânci, în preajma unei plaje cu pietriș. Clădirea San Fruttuoso stă pe arcuri joase, sub care trebuie să treci ca să ieși la mare. Nu departe de abație există un platou de observație. Vă puteți întoarce înapoi cu vaporul (9 euro) sau citiți descrierea potecii care urmează.

 San Fruttuoso – Camogli

Potecă în abația San Fruttuoso, Portofino, Italia

2 h 30 minute. 6.45 Km. 550 m. 464 m.

Statutul curent al itinerarului: Deschis.

Continuând itinerarul precedent, puteți porni pe jos chiar și până în Camogli! Iar dacă nu sunteți mare amator de itinerare pietonale, atunci vă puteți întoarce în Portofino sau puteți merge până la Camogli cu vaporul.

Portofino – Santa Margherita Ligure

Vedere spre orășel de pe poteca din abația San Fruttuoso, Portofino, Italia

1 h 20 minute. 5.4 Km.  40 m. 40 m.

Statutul curent al itinerarului: Deschis.

Drumul va ține circa o oră. În loc să așteptați autocarul după care să mergeți cu acesta 15 minute, iar vehiculul va fi încărcat până la refuz cu turiști, mai bine faceți o plimbare pe faleză pe jos. Priveliștile cele mai pitorești se deschid nu departe de Portofino.

Acestea ar fi câteva dintre numeroasele lucruri pe care le puteți face în acest oraș luxos.

Comentarii

Fii primul care comentează “Portofino – cea mai renumită și frumoasă localitate din Liguria?”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles