Veneția și ale ei canale și poduri

venetia si ale ei canale si poduri 1

Veneția este un oraș lângă mare, ai cărui locuitori au folosit întotdeauna gondolele și podurile pentru a se deplasa și canale unice de comunicare între arterele acestui oraș minunat. Orașul vechi al Veneției este format de fapt din multe insule mici, care sunt separate de canale mai mult sau mai puțin largi. Peste canale există multe poduri pietonale. În total, există aproximativ 435 de poduri în Veneția, 300 fiind din piatră, 60 din fier, iar restul de lemn. Dovezile primelor poduri de piatră datează din 1170. La început, nici ele nu aveau șine de mână. Cu toate acestea, datorită creșterii populației ̶ și, probabil, câteva căderi în apă – au fost adăugate balustrade în timpul secolului al XIX-lea.

Majoritatea podurilor sunt construite special pentru pietoni deoarece aproape toate tranzițiile sunt prevăzute cu trepte sau scări și, prin urmare, nu sunt potrivite pentru vehicule de toate tipurile. Singura excepție este lungul Ponte della Liberta (Podul Libertății). Este cel mai lung pod din Veneția, lung de aproape 4 km. Este, de asemenea, unul dintre noile poduri ale orașului lagună. Ponte della Liberta leagă orașul vechi de continent. Este un pod de autostradă și un pod de cale ferată (4 benzi și 4 șine). Noul tramvai traversează și el „Podul Libertății”.

Majoritatea acestor poduri au doar trepte și nu au rampe. Prin urmare, podurile Veneției nu sunt potrivite pentru persoanele cu dizabilități. Utilizatorii de scaune cu rotile nu le pot folosi. Mersul pe biciclete sau role de orice fel este chiar interzis în Veneția. Barca și mersul pe jos sunt singurul mijloc de transport din orașul vechi.

Cele mai cunoscute poduri în Veneția

  1. Canal Grande este un canal mare din Veneția. Aflat lângă Piața San Marco, este cea mai importantă și mai cunoscută atracție din Veneția. Calea navigabilă are aproape 4 kilometri lungime și aproximativ 50 de metri lățime. Canalul împarte principala insulă Veneția în două părți. Există doar patru poduri peste canalul acesta lung, dintre care două sunt aproape unul lângă altul lângă Gara Centrală Veneția. Cel mai faimos pod peste canal este Ponte di Rialto (Podul Rialto) din inima Veneției. Canalul larg de aici este utilizat de feriboturile cu călători, care sunt unul dintre mijlocuri de transport în comun din Veneția. Liniile 1 și 2 ale așa-numitelor Vaporetto (numele feriboturilor în italiană) circulă pe toată lungimea canalului.

Canalul Grande este cea mai importantă cale navigabilă a orașului lagună și, prin urmare, este foarte aglomerată. Pe cel mai faimos canal al orașului Veneția navighează vaporetti, navele de marfă și taxiurile de apă dar și celebrele gondole.

  1. Podul Accademiei (Ponte dell’Accademia) traversează Marele Canal spre capătul său inferior, sudic, legând cartierul San Marco de galeria Accademia din Dorsoduro. Oferă două dintre cele mai bune vederi din Veneția, privind de-a lungul Marelui Canal în fiecare direcție. Pe de o parte se află cupola Santa Maria della Salute, iar pe cealaltă este curba mai liniștită care duce în cele din urmă canalul spre Podul Rialto. Într-un oraș cu o arhitectură impunătoare din piatră, este surprinzător să dai peste un pod mare, simplu, din lemn (un altul leagă Veneția de insula rezidențială San Pietro in Castello). Materialul organic simplu este un contrapunct atrăgător pentru splendorile de marmură ale Marelui Canal.ț

 

  1. Podul Scalzi. Scalzi „înseamnă„ desculț ”și se referă la un ordin al călugărilor desculți care au avut sediul la Biserica Santa Maria de Nazareth din apropiere, uneori denumită și Chiesa degli Scalzi. Cu toate acestea, podul a fost construit când călugării nu mai erau în jur. Arhitectura Scalzi este destul de unică, luând forma unui arc subțire, întins de piatră albă, care a fost finalizat în 1934, făcându-l una dintre cele mai recente adăugiri de poduri din Veneția, deși o structură de fier a existat în vecinătate înainte de atunci. Este un pod grozav din care puteți urmări agitația traficului cu barca pe Grand Canal.

 

  1. Podul Suspinelor (Ponte dei Sospiri) – acest pod mic, dar pitoresc, realizat în stil baroc, leagă Palatul Dogilor – fosta sală de judecată, de o închisoare. Legenda spune că cei condamnați, escortați din camerele de interogare ale Palatului Dogilor, treceau peste acest pod înainte de a intra în clădirea sumbre a închisorii. Mai târziu, a apărut încă o legendă spunând că, dacă iubiții, în timp ce se vor plimba cu gondola, se vor săruta la apus sub pod, iar dragostea lor va dura pentru totdeauna.

 

  1. Podul Costituzione – Cel mai modern pod din Veneția a fost construit de arhitectul spaniol Santiago Calatrava. Este fabricat din oțel și sticlă călită care îi conferă un aspect foarte modern. Venetienii nu i-au dat tocmai o primire călduroasă, deoarece stilul său este atât de diferit de restul orașului, din piatră și lemn. De asemenea, podul a primit critici aprinse care provin din trei nemulțumiri principale: lipsa accesului scaunului cu rotile, lipsa necesității sale și stilul său modernist-minimalist fiind incompatibil cu arhitectura medievală decorativă a Veneției.

Vizitând Veneția, veți traversa o mulțime de poduri și multe canale înainte de a ajunge în inima orașului, piața San Marco și bazilica Saint Mark. Dacă doriți să vedeți toate podurile, le puteți ajunge fie pe jos, fie cu vaporetto (barca), fie cu o telegondolă. Cel mai ieftin, mai ușor și cel mai confortabil mod de a naviga pe Canalul Mare este cu barca: liniile 1 și 2. Diferența este în timp, deoarece linia numărul 1 se oprește la toate stațiile de barcă, ceea ce, ca urmare, călătoria este mai lungă, în timp ce linia numărul 2 este mai rapidă, dar de obicei mai aglomerată. Ambele linii pornesc de la Gara Santa Lucia, ultima stație fiind Piazza San Marco.

Comentarii

Fii primul care comentează “Veneția și ale ei canale și poduri”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles