Street Art în lume

street art

Arta, pentru faptul că trebuie simțită, oferă o libertate de exprimare aparte și ajută atât creatorul cât și privitorul să obțină o modalitate diferită de a privi lumea, de a se exprima, de a se bucura și de a învăța. Cei care înțeleg arta sunt cei care aleg să îmbrățișeze frumosul, libertatea, mintea deschisă și oportunitățile creative pe care le are fiecare persoană înăuntrul său. Cu toate acestea, există forme de artă mai puțin convenționale, noi fiind obișnuiți cu clasicele, adică cu pictură, muzică, dans și câte or mai fi, însă ce se întâmplă când arta e altfel?

Arta stradală este o formă non-convențională de artă, cu mult mai nouă decât orice alt tip de artă cu care suntem deja obișnuiți, ceea ce îi oferă o varietate mult mai mare de avantaje. Arta stradală este, așadar nouă, inovativă, menită să șocheze și să uluiască, dar puțini sunt cei care o percep ca fiind artă.

Pornind de la un simplu graffitti pe un perete al unei clădiri abandonate, arta stradală variază în stiluri și în complexitate, însă nu toate artele sunt la fel? Subiectul a fost mereu unul controversat și suntem de părere că va rămâne așa pentru încă mult timp de acum încolo, chiar dacă acest tip de artă este în plan de expansiune la o viteză uluitoare. Graffitti-ul este considerat de foarte multe persoane a fi vandalism, însă știați că există dovezi care atestă existența graffitti-ului încă din Antichitate?

Există o atracție enormă a acestor artiști către zonele cât mai private, cât mai oficiale, motiv pentru care arta stradală obișnuia să se întâlnească pe vremuri în special în stații de autobuz, de metrou sau de tramvai, pe pereții clădirilor oficiale sau pur și simplu pe garduri și pereți aparținând necunoscuților.

Vestea bună este că din ce în ce mai mulți oameni apreciază acest tip de artă și îi acordă creditul pe care îl merită, motiv pentru care țările orientate spre diversitate culturală încep să îmbrățișeze și să accepte arta stradală din ce în ce mai mult. Un exemplu perfect în acest sens este Mexic, care se bucură de unele din cele mai frumoase desene și picturi stradale din lume, majoritatea dedicate subiectului Zilei Morților, sau Dias de los Muertos, în spaniolă, o tradiție profund întipărită în inimile mexicanilor, zi în care aceștia își celebrează rudele și prietenii trecuți în neființă prin altare cu jertfe și flori și prin purtarea unor măști tipice, reprezentând cranii pictate cu flori viu colorate.

Nici Europa nu este mai prejos când vine vorba de artă stradală, fiind suficientă o simplă plimbare la pas prin Paris pentru a fi uluit de frumusețea picturilor rurale foarte des întâlnite pe pereții publici, sau chiar prin Roma, Budapesta, București sau Viena. Arta stradală este acasă la ea pe teritoriile europene, la urma urmei și alți mari artiști tot de aici au provenit.

Diferența majoră între alte tipuri de pictură și arta stradală, pe lângă materialele folosite, bineînțeles, este nivelul mult mai ridicat de libertate în pictura murală. Dacă de la un artist plastic ce pictează o pânză se așteaptă să fie respectate anumite reguli nescrise, morale, în lucrul său, artistul ce pictează pereții clădirilor are o libertate mult mai mare în a se exprima prin arta sa. De cele mai multe ori un pictor lucrează pentru comisioane, este plătit pentru picturile sale, însă, în general, artiștii stradali lucrează pentru propria eliberare, manifestându-și, astfel, prin picturile lor, personalitatea. Foarte rare sunt cazurile în care unui artist stradal i se cere să picteze un perete.

Deși toată ideea de artă stradală a pornit din dorința de manifestare a unui reproș sau a unui protest tăcut, fie îndreptat asupra politicii, asupra unor legi, asupra unor măsuri aplicate de țara în cauză, fie îndreptat asupra societății în general, cert este că arta stradală este la fel de valoroasă ca orice tip de artă și ar trebui să fie apreciată cel puțin la fel de mult. Noi ne bucurăm să observăm că generațiile care vin din urmă sunt mult mai deschise spre forme de artă și mult mai creative în ceea ce privește modalitățile de exprimare, căci, la urma urmei, ne bucurăm cu toții când vedem o pictură reușită pe un perete, lăsând la o parte admirația și uimirea care ne sunt provocate când luăm în considerare dimensiunile acestor opere de artă și înălțimile la care sunt create.

Comentarii

Fii primul care comentează “Street Art în lume”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles