Cauți Cazare?

Obiective UNESCO din România

obiective unesco din romania

Anul 1972 a rămas adânc întipărit în istorie, la nivel mondial, datorită semnării Convenției privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural care a avut loc în acest an. Instituția UNESCO, numele fiind prescurtat de la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, și-a luat responsabilitatea de a proteja bunurile culturale și naturale din lume, prin semnarea Convenției mai sus menționată. Datorită bogăției nemărginite în resurse naturale ale României, era de așteptat ca țara noastră să nu fie dată uitării de către UNESCO, care a luat în patrimoniul său 9 obiective fizice și 7 imateriale. În cele ce urmează le vom enumera pe toate și vom vorbi despre fiecare în parte.

Obiective fizice românești din Patrimoniul UNESCO:

Bisericile pictate din nordul Moldovei

Stilul Moldovenesc al artei bisericești a luat naștere din vremea lui Ștefan cel Mare, care a construit foarte multe biserici în zona Sucevei, care era, pe vremea aceea, capitala Moldovei. Tradiția a fost continuată și de fiul acestuia, Petru Rareș, dar și de mulți alți voievozi, oameni ai bisericii sau boieri. Din anul 1993 au fost incluse pe această listă 8 biserici, și anume: Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava, Voroneț și Sucevița, biserici construite la sfârșitul secolului al XV-lea sau începutul secolului al XVI-lea.

Satele cu biserici fortificate din Transilvania

Bisericile fortificate au avut atât un rol religios, dar și un rol militar de-a lungul timpului, dar, mai mult decât atât, satele în care sunt localizate bisericile fortificate, sunt speciale prin modul specific de cultivare a terenului, prin modelul de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, care au fost păstrate și conservate încă din Evul Mediu. Bisericile fortificate sunt specifice satelor săsești și secuiești de odinioară, din Sud-Estul Transilvaniei. Cu exactitate, pe lista Patrimoniului UNESCO se află 6 biserici săsești și una secuiască. Cele 6 săsești sunt: Biertan, Valea Viilor, Saschiz, Câlnic, Prejmer și Viscri, iar cea secuiască este cunoscută sub numele de Dârjiu.

Cetățile dacice din Munții Orăștiei

Județul Hunedoara este recunoscut pentru ruinele cetăților antice, care datează în această zonă din secolele II și I î.Hr. și sunt fortărețe dacice, 6 la număr, care au fost construite cu scopul de a apăra zona împotriva invaziilor romane, formând un scut de apărare în jurul capitalei vremurilor, Sarmisegetuza. Cele 6 cetăți dacice sunt: Sarmisegetuza Regia, Luncani-Piatra Roșie, Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie și Căpâlnași Bănița.

Sighișoara-centrul istoric

Comunitatea săsească din timpul secolelor XVIII-XIX a ridicat orașul medieval Sighișoara, al cărui centru istoric se află astăzi în patrimoniul UNESCO, datorită faptului că construcțiile medievale încă se pot observa în această zonă. De asemenea, o bună parte a zidurilor care înconjurau orașul pe vremurile acelea încă se găsesc și pot fi vizitate.

Mânăstirea Hurezi

Mânăstirea Hurezi, cunoscută și sub numele de Horezu, a fost ctitorită de voievodul Constantin Brâncoveanu între anii 1690 și 1693 și, datorită faptului că familia sa i-a călcat pe urme voievodului, asemenea cazului lui Ștefan cel Mare din Moldova, a luat naștere stilul Brâncovenesc. Terenurile acestei mânăstiri sunt unul din locurile cele mai potrivite pentru a observa acest stil arhitectural, deoarece pe aceste terenuri se găsesc 5 biserici, un palat domnesc, un paraclis, o bibliotecă, coloane și fortificații.

Biserici din lemn din Maramureș

Dintr-un total de 85 de biserici din lemn din Maramureș, 8 sunt parte a patrimoniului UNESCO din anul 1999. Aceste biserici de sat sunt, în esență, un ansamblu se stiluri arhitecturale, datând din diferite perioade.

Delta Dunării

Delta Dunării se împarte între Dobrogea și o mică parte a Ucrainei și este a doua ca mărime, dar prima ca nivel de conservare dintre toate deltele europene, motiv pentru care se află în patrimoniul UNESCO

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului

Teritoriul Geoparcului Dinozaurilor ocupă toate cele peste 80 de sate din Țara Hațegului și cuprinde un număr foarte mare de parcuri paleontologice, botanice, geologice și de monumente istorice și culturale, ceea ce face ca această zonă a țării noastre să fie, din anul 2015, patrimoniu UNESCO.

Pădurile seculare de fag din Carpați

Centrul, Estul și Vestul Europei sunt zonele continentului acoperite de acest tip de păduri, care se întind și pe teritoriul României. Pădurile seculare reprezintă un ecosistem complex, care nu a fost alterat de om și care s-a păstrat în forma sa originală.

Obiective imateriale românești din Patrimoniul UNESCO:

Tehnici tradiționale de realizare a scoarței

Sătenii care încă mai realizează în mod tradițional țesăturile cunoscute sub numele de scoarță practică aceste tehnici.

Meșteșugul ceramicii de Horezu

În satul Olari, din județul Vâlcea încă iau naștere oale și ulcele prin meșteșugul ceramicii de Horezu. Deși la începutul secolului al XX-lea existau pe teritoriul României peste 200 de sate care practicau acest meșteșug, astăzi întâlnim mai puțin de 50.

Călușul

În anumite sate din Muntenia și Oltenia încă se mai practică acest ritual care se întinde pe parcursul a 9 zile, începând din Duminica Rusaliilor.

Tradiția Mărțișorului

Românii, bulgarii, macedonenii, grecii, sârbii și ungurii încă mai practică această tradiție de vestire a primăverii.

Colindatul în ceată bărbătească

Colindatul în ceată bărbătească începea, pe vremuri, de la sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 30 Noiembrie, și dura până la sărbătoarea Sfântului Ion, pe 7 Ianuarie.

Jocul fecioresc

Tradițional în Transilvania, jocul fecioresc este practicat de bărbații români, rromi și unguri. Primul semn de recunoaștere al acestui dans este bătaia cu palmele pe picioare, în ritmul muzicii.

Doina

Oltenia, Bucovina și Maramureș sunt celebre pentru cântul Doinei, dar acest cânt se întâlnește și în alte părți ale țării.

Sperăm ca, în urma acestui articol, când pășiți pe teritoriu patrimoniului UNESCO să simțiți ceva aparte, sau data viitoare când oferiți un mărțișor să vă amintiți că luați parte la o tradiție pe cale de dispariție, pe care UNESCO o protejează cu toate forțele sale.

Comentarii

Fii primul care comentează “Obiective UNESCO din România”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles