10 lucruri pe care le poți face in Cluj

cluj napoca romania 1

Clujul, pe numele său complet, Cluj-Napoca a fost dintotdeauna un punct foarte important pe harta Principatelor Române, apoi pe harta României. Capitală a Transilvaniei, centru studențesc, capitala tineretului, pionier în lansarea festivalurilor, promotor al tehnologiilor de ultimă oră și primul pe lista orașelor inteligente și paradis al pieței de muncă în domeniul IT, Clujul este tot timpul în topul orașelor cele mai minunate ale României, de multe ori considerat a fi chiar pe primul loc.

Clujul trebuie să fie pe lista orașelor de vizitat pentru oricine îți dorește să vadă locuri și lucruri interesante. Mai jos găsi o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci dacă te-ai hotărât să vizitezi Clujul. Rezervă măcar o săptămână pentru această aventură pentru că altfel vei regreta că nu ai reușit să verifici toate aceste minunate puncte de interes.

Grădina Botanică

Cu mâna pe inimă pot spune că Grădina Botanică din Cluj este una dintre cele mai frumoase din Europa. Întinsă pe o suprafață de 14 hectare aceasta și găzduiește peste 10.000 de specii de plante. Pe lângă frumusețea plantelor aceasta include o Gradină Japoneză, o Gradină Romană, dar și o seră specială unde sunt expuse într-un mediu controlat speciile tropicale. Puteți peterece o zi întreagă admirând multitudinea și frumusețea plantelor expuse, dar puteți face totodată o minunată plimbare pe aleile sălbatice ale grădinii.

Vizitează Biserica Sf. Mihail

Piața Unirii din Cluj este centrul istoric al Clujului ce n trebuie ratat. În mijlocul atenției în acest loc se află o impresionantă biserică gotică, Biserica Sfântul Mihail. Aceasta este cea de-a doua construcție ca mărime, în stil gotic, din România, prima fiind Biserica Neagră din Brașov. Are totuși cel mai înalt turn existent la o biserică gotică în România. Este totodată un monument de arhitectură și cultură, care de-al lungul timpului a fost locaș de cult pentru nu mai puțin de 5 culte succesiv. Azi este biserică de cult romano-catolic.

În fața acesteia se înalță statuia impunătoare a lui Matei Corvin, născut la Cluj-Napoca, devenit în 1464 rege al Ungariei și Croației.

Parcul Etnografic Romulus Vuia

Parcul Etnografic Romulus Vuia se află în apropierea gării din Cluj și reprezintă unul dintre marele puncte de atracție ale orașului pentru orice turist, mare sau mic. Departe de a fii un muzeu de etnografie acesta este creat pe modelul unui asemenea muzeu, cu case aduse din diverse zone ale Transilvaniei, doar că numărul acestora nu este la fel de mare ca în cazul muzeelor din București sau Sibiu. Acestea sunt organizate sub forma unei povești a vieții pe vremuri la sat. În jurul caselor originale sunt create ferme ce evocă această poveste cu meșteșuguri și roluri clare în societate, ba chiar există și animale precum măgari, cai, etc toate aducând aportul în a picta un  tablou al unei povești de la sat.

Muzeul de Artă din Palatul Banffy

Contele Banffy György, guvernator al Transilvaniei a comandat crearea acestui Palat în secolul al 18-lea pentru a-l transforma în reședința personală a familiei sale. O comoară a arhitecturii baroce acesta fost creat de către un arhitect german celebru la data construcției acestuia și decorat cu sculpturi realizate de Anton Schuchbauer.

Situat în aceeași Piață a Unirii unde se află și Biserica Sf. Mihail, acest palat a avut ulterior diverse destinații, de la cazinou, spațiu comercial, reședință de protocol, etc. Azi acesta adăpostește Muzeul de Artă din Cluj. În sine, o operă de artă deosebită ce poate fi admirată atât la exterior, cât și la interior, palatul oferă vizitatorului și prilejul de a admira minunate opere de artă, precum picturi, sculpturi, grafică sau artă decorativă. 

Opera Națională

O bijuterie arhitectonică creată de doi arhitecți austrieci la începutul secolului XX în stil neo-baroc, clădirea a fost considerată încă de la construcția sa cea mai elegantă construcție a Clujului. Cu o istorie interesantă, opera din Cluj merită vizitată chiar și doar dacă îți dorești să te bucuri de frumusețea sa.

Festivalurile Clujului

Până la acest punct este posibil să nu îți fi captat atenția, pentru că poate ești total neinteresat de artă, cultură sau arhitectură. Clujul este însă, nu de ieri de azi, ci deja de multă vreme o metropolă studențească ceea ce a făcut-o să devină o inimă a generaților tinere.

Clujul și-a câștigat o faimă aparte printre orașele Europei de Est, datorită înființării unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică de dans din sezonul estival: Untold. Desfășurat la începutul lunii august în fiecare an, acest festival atrage un număr incredibil de turiști români și străini ce își rezervă locurile la festival și în locurile de cazare încă din luna ianuarie, dacă nu chiar mai devreme. Pentru o perioadă de 5-7 zile Clujul devine cel mai fierbinte loc din Europa.

Electric Castle este un alt festival de muzică, de data aceasta electronică, ce are loc în Bonțida, la câțiva kilometrii de Cluj, pe domeniul Castelului Banffy. Acesta este organizat la mijlocul lunii iulie în fiecare an și este un eveniment deosebit în lumea festivalurilor, unul dintre motive fiind locația sa deosebită, denumită cândva Versailles-ul Clujului.

Cel mai important festival de film internațional din România are loc tot la Cluj. Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a fost creat acum 17 ani și are loc la începutul lunii iunie. De-a lungul timpului festivalul a avut invitați diverse personalități importante din lumea filmului, precum Michael York, Catherine Deneuve, Sophia Loren, Alain Delon, etc.

Hairgonomy este unul dintre cele mai inedite festivaluri de hairstyling din lume. Prezentările și concursurile din cadrul acestui festival sunt însoțite de cântăreți și DJ live și de expoziții de artă diversă.

Gustă preparatele locale

Bucătăria transilvană este bogată, gustoasă și in credibil de savuroasă. Clujul are propriul său preparat, Varza a la Cluj, un alt fel de privii sarmalele clasice. În plus, bucătăria locală s-a dezvoltat și s-a transformat extrem de mult în ultima vreme. Gastronomia clasică s-a împletit cu cea modernă și a dat naștere multor localuri ce merită vizitate și „degustate”. Alături de restaurante, cafenele și barurile clujene îți oferă o gamă foarte variată de cafele de specialitate sau cocktailuri inedite.

Explorează Salina Turda

Salina Turda se află lângă Turda, nu în Cluj-Napoca. Turda este situată la o distanță de 30 de km de Cluj, adică în medie 30 de minute cu mașina și o vizită aici este mai mult decât o necesitate dacă sunteți deja în Cluj. Salina Turda este extrem de veche, datând din anul 50 dH, în jurul său fiind construite primele așezări romane. Renovată și modernizată în multe rânduri, această salină este nu numai o minune geologic, dar și un izvor de distracții … sub pământ. Pe lângă frumusețea sa naturală, al doilea nivel de explorare al său este creat pentru a te distra indiferent de vârstă: are o roată mare, un parc de distracții cu biliard, minigolf, parc pentru copii și chiar un lac salin pe care te poți plimba cu barca. 

Dealul Cetățuia

Dealul Cetățuia nu este un moment sau eu știu ce loc al distracțiilor nemaivăzute, dar este un minunat punct de belvedere asupra întregului oraș. Pentru fotografii amatori sau profesioniști, dar și pentru cei îndrăgostiți de natură o plimbare spre vârful Cetățuii (alintat de localnici, Cetă) este un punct pe lista ta de vizitat pe care nu trebuie să îl ratezi. Fie că alegi să iei un picnic romantic pe seară fie că te așezi la cafeneaua de aici și savurezi o cafea, Cetățuia îți va oferi priveliști de neuitat.

Integrează-te în atmosfera locală

Cred că unul dintre cele mai importante puncte ale unei călătorii în afara orașului, locului în care trăiești este amestecarea ta, integrarea ta completă în atmosfera locului. Este singura modalitate de a avea o experiență completă și de a încerca cât de cât să înțelegi oamenii și obiceiurile locului.

Dacă ai o după-masă liberă sau în care pur și simplu ești obosit poți vizita Biblioteca centrală Municipală ce ascunde o mulțime de volume deosebite, dar și o mică surpriză: „Bârlogul lui Faust” este o cameră aflată în bibliotecă, unde Blaga a scris „Faust”, așa că poți să o vizitezi și pe aceasta.

Dacă se întâmplă să vizitezi Clujul vara poți să te alături localnicilor pe plaja improvizată pe malul Someșului, Plaja Grigorescu. Aici au loc totodată și multe manifestări interesante, precum Jazz in the Park, Zilele Clujului, etc.

Poți să zbori cu balonul deasupra Clujului, dar și să mergi cu barca pe râul Someș sau pe Lacul Chios. Dacă ești amator de povești cu fantome, atunci poți face o vizită nocturnă în Pădurea Hoia Baciu, despre care se spune că ar fi … bântuită.

CONCLUZIE

Cluj-Napoca este o metropolă ce reușește să îmbine noul cu vechiul, clasicul cu modernul, secole de istorie cu noi descoperiri, dar și o cultură extrem de diversă. Români, unguri, sași trăiesc alături de secole, iar această multiculturalitate este la baza nenumăratelor realizări ale acestui oraș.

Comentarii

Fii primul care comentează “10 lucruri pe care le poți face in Cluj”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles
cazare booking

Alții au citit și...