Cauți Cazare?

Arhitectura caselor din Olanda

Mic regat pe malul marii Olanda

Olanda este cunoscută pentru câmpurile cu bulbi de lalele, morile de vânt, piețele de brânzeturi, încălțămintea din lemn, canalele din Amsterdam, capodoperele vechilor maeștri, pentru managementul inovator al apei și pentru deținerea milioanelor de biciclete. Ceea ce nu știu mulți este că Olanda este foarte bogată în arhitectură, cu o istorie a artei arhitecturale bine impregnate și răspândite în multe locuri ale mapamondului, acolo unde olandezii au pus piciorul și au colonizat teritorii.

Când călătoriți în Olanda, este foarte greu să nu remarcați frumoasele case, cu oglinzi uriașe, fără perdele, acoperișuri în diferite stiluri, și culorile exorbitante ale acestora. Toate acestea, împreună cu atmosfera nordică a locului formează o experiență care este unică în lume și care poate fi simțită doar pe teritoriul Țărilor de Jos.

Pentru majoritatea olandezilor, o casă în oraș este standardul. Aceste reședințe sunt construite într-un bloc continuu, astfel încât casele să împartă pereții exteriori. O pereche de case ar putea fi numite case de oraș. Blocurile mai lungi sunt case în rând. În Olanda, casele construite de la mijlocul secolului al XX-lea sunt de obicei realizate din beton. Casele coloniale originale olandeze erau de obicei făcute din cărămidă sau piatră (olandezii erau considerați de mulți ca fiind cei mai buni zidari din lume la acea vreme).

Majoritatea caselor olandeze au cârlig dar acesta nu este pentru decor. Cârligul este acolo pentru a permite locuitorilor să tragă obiecte mari și voluminoase în sus pentru a ajunge la fereastra etajului corespunzător. Majoritatea caselor din Amsterdam au scări înguste, abrupte, adesea înfășurate, care îngreunează aducerea obiectelor mari și voluminoase la etaj și de aceea cârligul este necesar.

Un alt tip de casă este casa de canal (în olandeză: grachtenpand) care este o casă (de obicei veche) care se află lângă un canal. Aceste case sunt adesea subțiri, înalte și adânci.

Casele tradiționale olandeze și apartamentele mai vechi din clădirile istorice (cum ar fi casele emblematice de lângă canale), împărtășesc caracteristici comune: camere înguste, scări abrupte, spații de locuit mici, fațade care se înclină înainte … Casele și clădirile mai vechi din Olanda sunt extrem de înguste.

Stilul colonial olandez

 Casele olandeze coloniale sunt un alt tip de arhitectură specifică. Cea mai definitorie caracteristică a unei case coloniale olandeze originale este un acoperiș de „gambrel”. Acoperișurile „gambrel” sunt simetrice și înclinate pe fiecare parte. Aceste acoperișuri au fost atât de frecvent utilizate în casele în stil olandez, încât numele popular pentru ele în secolul al XVIII-lea a devenit „acoperișuri olandeze”

Casele coloniale olandeze sunt largi, iar acoperișurile au streașini lungi care se extind peste laturile clădirilor. Aceste caracteristici fac clădirile să arate ca un hambar. Inițial, casa avea doar o cameră, deși acest lucru s-a schimbat pe măsură ce stilul a evoluat în timp. De obicei, ambele părți ale exteriorului aveau un pridvor. Materialele includeau piatră sau cărămidă pentru casă și uși și obloane din lemn. Acestea sunt întâlnite, de obicei, în zonele rurale ale Olandei sau în orașe mici.

Există multe stilul de acoperiș „gambrel”, printre care amintim:

Stilul clasic care este cel mai frecvent stil al acoperișului „gambrel”. Se întâlnește în majoritatea hambarelor și magaziilor; stilul cu patru pante poate maximiza spațiul de depozitare în aceste clădiri.

Stilul văii – poate avea pante de acoperiș multiple, dar, de obicei, sunt întâlnite doar opt pante. Fiecare parte a casei are două pante orientate spre față. Aceste tipuri de case sunt foarte spațioase.

Stilul mansardă – păstrează cele două pante de fiecare parte, dar are patru laturi în design.

Stilul lucarnă – are două laturi, dar fiecare parte are ferestre proeminente. Acoperișurile ferestrelor includ și pante în designul lor. De obicei, fiecare pantă a acoperișului are două ferestre.

Curiozități

Toate casele din Amsterdam sunt construite pe grămezi. Aceste grămezi sunt cumva la adâncime în solul umed. Dacă aceste case sunt construite fără un stâlp robust, acestea se pot scufunda rapid în pământul mlăștinos. Dar pe vremuri, grămezile erau din lemn. Solul era format din 11 metri de turbă moale și argilă înainte ca stâlpul de lemn să lovească primul strat solid de nisip.

În multe cazuri, calitatea lemnului nu a fost suficient de bună pentru a rezista secolelor iar constructorii nu au dat o garanție de trei sute de ani! Bătrânețea și calitatea grămezilor de lemn fac clădirile din Amsterdam să se scufunde inegal în pământ, făcând clădirile din Amsterdam să pară înclinate.

Un alt motiv pentru care casele din Amsterdam se înclină într-o parte este faptul că stâlpii de lemn încep să putrezească. În Amsterdam, nivelul apei este controlat. O agenție guvernamentală specială numită Waterschap verifică nivelul apei. Waterschap poate decide să scadă nivelul apei. Când se întâmplă acest lucru, stâlpii de lemn sunt expuși aerului. Când lemnul intră în contact cu oxigenul, acesta va începe să putrezească. Decăderea fundației din lemn este motivul pentru care casele din Amsterdam construite pe grămezi de lemn se pot sprijini pe o parte.

Caracteristicile generale ale arhitecturii Olandei, inerente ei de-a lungul istoriei, aparțin deschiderii și capacității sale de a absorbi experiența străină și de a-și dezvolta propriul stil. Fără îndoială, urbanizarea timpurie, densitatea mare a populației (din punct de vedere istoric una dintre cele mai mari din lume) și lupta constantă pentru teren (drenarea terenurilor, construcția de canale) au avut o influență enormă asupra dezvoltării arhitecturii pe teritoriul Olandei.

De asemenea, arhitectura a fost influențată de dezvoltarea istorică generală – războaie, dominație străină, reformă, creșteri economice și stagnări.

Așadar, dacă sunteți pasionat de arhitectură sau doar doriți să vă aventurați pe străzile orașelor din Olanda, cu siguranță veți întâlni case și clădiri cu o arhitectură care nu se poate găsi prin locurile noastre. Mai mult decât atât, puteți să închiriați un ghid (în Amsterdam) care să vă explice cu lux de amănunte modul în care acestea au fost construite.

Comentarii

Fii primul care comentează “Arhitectura caselor din Olanda”

Proprietati favorite