Cauți Cazare?

Orașe vechi ale lumii – muzee în aer liber

orase muzee in aer liber

Orașe vechi ale lumii care au rezistat milenii oferă o privire asupra civilizațiilor antice care, brusc sau în timp, s-au prăbușit, lăsând deseori artefactele intacte și arhitectura complet păstrată. Aceste orașe sunt precum niște muzee vii care ne ajută să ne transpunem câte un pic în modul de viață al strămoșilor noștri și să înțelegem că nu suntem și nu vom fi singura civilizație care va moșteni pământul pentru totdeauna. Singurul mod prin care putem face asta este să ne aventurăm în căutarea acestor orașe vechi. Iată 5 dintre cele mai cunoscute orașe care au devenit muzee în aer liber.

  1. Pompeii, Italia

Pompeii era un oraș roman înfloritor, cu străzi largi de piatră, un forum presărat cu temple dedicate zeilor romani, locuințe fastuoase cu imense curți și chiar restaurante cu mâncăruri (marca oricărui oraș înfloritor) dar și bordeluri.

Într-o zi acest oraș în plină ascensiune a fost distrus, Muntele Vezuviu a erupt vărsând cenușă fierbinte și lavă în tot orașul, îngropându-l timp de secole – dar păstrându-l perfect în acest proces. Nu a fost descoperit decât în secolul al XVIII-lea, când un grup de exploratori au început să sape în zonă. Ceea ce au găsit a fost un oraș înghețat în timp care arăta exact ca acum 2.000 de ani.

Vizitatorii – aproximativ 2,5 milioane anual – pot călători pe străzile antice, pot intra în locuințe și chiar pot vizita forumul roman, băile și teatrul. Pompeii a devenit cel mai lung sit excavat în continuare din lume și a devenit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

  1. Sukhothai, Thailanda

Bangkok astăzi este actuala capitală a Thailandei, dar nu a fost întotdeauna așa. În secolul al XIII-lea, când Thailanda era încă Regatul Sukhothai, orașul antic Sukhothai se afla în centrul țării. În perioada sa de ascensiune, a fost un tribut opulent regatului, cu temple magnifice, palate, monumente și multe altele. A rivalizat cu alte orașe maiestuoase ale vremii, cum ar fi „Angkor Wat” din Cambodgia sau „Fiul meu” în Vietnam, iar designul său a avut un impact durabil asupra artei și culturii thailandeze moderne.

Odată cu trecerea anilor și regatele înconjurătoare s-au mutat și schimbat, măreția și faima lui Sukhothai a început să se diminueze. A scăzut în populație și bogăție și a fost în cele din urmă înghițit de regatul Ayutthaya, care a devenit Bangkok-ul modern. Vizitatorii astăzi pot cutreiera vastul complex de temple, ruine și structuri budiste a căror totalitate se întinde pe o suprafață impresionantă de aproape 70 de km.

  1. Tikal, Guatemala

Tikal este una dintre cele mai vechi capitale Maya cunoscute. Se ridică din jungla a ceea ce este acum nordul Guatemala. Până în secolul I d.Hr., a fost unul dintre cele mai importante orașe mayașe dintr-un imperiu extins care acoperea ceea ce este acum sudul Mexicului, Belizei, Guatemala și părți din Honduras și El Salvador.

Lucrurile au început să se înrăutățească pentru Tikal în jurul anului 900 d.Hr. din cauza secetei, a bolilor și a războaielor. La fel ca multe alte orașe mayașe, s-a retras în junglă, așteptând până la mijlocul anilor 1800, când europenii au dat peste el.

Vizitatorii moderni pot vizita acest site UNESCO pentru a profita de măreția și magnitudinea sa. Multe dintre temple, piramide, platforme și sculpturi sunt încă intacte, oferind o descriere extrem de exactă a vieții mayașilor în acest oraș vechi – muzeu în aer liber.

  1. Petra, Iordania

Având în vedere poziția sa strategică în apropiere de Ierusalim, Amman, Damasc și Marea Roșie, Petra a reprezentat locul perfect pentru tranzacționare atunci când a fost construită în secolul al IV-lea î.Hr.

Petra a căzut în ruină în jurul secolului al VIII-lea și a fost lăsată abandonată, cu excepția oamenilor triburilor beduini care au continuat să locuiască în ruine până în anii 1980, când situl a fost declarat Patrimoniu Mondial și guvernul iordanian le-a cerut să se mute. Mai mult decât atât acesta a fost supranumit Orașul Trandafirilor datorită pietrelor sale roz, el fiind acum una dintre cele Șapte Noi Minuni ale Lumii.

Vizitarea Petrei oferă o privire unică asupra istoriei antice. În timp ce vizitați Petra, vă veți minuna și de arhitectură, în special de sculpturile complicate din fața stâncii, mormintele antice, bisericile și descoperirile arheologice ale exploatării cuprului – toate acestea oferind o perspectivă fascinantă asupra istoriei orașului.

Astăzi, vechea capodoperă arhitecturală este o cheie pentru a ajuta la rezolvarea unora dintre numeroasele mistere ale regiunii: De exemplu, săpăturile au condus la descoperiri de suluri grecești care datează din epoca bizantină.

  1. Machu Picchu, Peru

Ascunse secole de-a rândul în pădurile montane din Peru, ruinele încă bine conservate din Machu Picchu sunt primele pe listele multor călători. Funcția acestor ruine este încă o dezbatere între arheologi. Opinia consensuală este că Machu Picchu a fost construit pentru marele inca Pachacuti. Este, de asemenea, considerat un loc de pelerinaj pe care incașii l-ar lua pentru a aduce cinste marelui lider incaș.

În timp ce admirați situl, vă veți minuna și de strălucirea incașilor și a culturii lor. La apogeul său, imperiul remarcabil s-a extins din Peru în Ecuador, Bolivia, Chile, Argentina și părți din Columbia. Impactul lor profund se găsește peste tot în Peru și în alte părți ale Americii de Sud.

Grupuri uriașe de turiști coboară pe ruine în fiecare iarnă și această popularitate îi amenință  existența. UNESCO are în vedere includerea lui Machu Picchu pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, iar Peru limitează acum numărul de vizitatori pe site în fiecare zi, în încercarea de a-l păstra.

În lume astăzi existe alte nenumărate orașe vechi care au rămas drept dovadă pentru civilizațiile care vor urma. Ele spun povești care nu pot fi întâlnite în nicio carte de istorie, film sau documentar însă trebuie să mergi să le vezi tu însuți ca să le poți înțelege cu-adevărat splendoarea.

Comentarii

Fii primul care comentează “Orașe vechi ale lumii – muzee în aer liber”

Proprietati favorite