Cauți Cazare?

Destinații din lume în care se cultivă cafea

unde se cultiva cafea

Destinațiile exotice sunt deja de mare interes la nivel global printre toți iubitorii de temperaturi calde, de peisaje exotice și de mări cu ape limpezi. Bogățiile pământurilor, cultura atât de diferită și deschiderea localnicilor către vizitatorii lor sunt doar câteva din calitățile acestor destinații care atrag vizitatori din chiar și cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Însă atunci când toate aceste calități se îmbină cu terenurile nemărginite de cultură de cafea, turismul nu poate fi decât în floare, pentru că chiar și cel mai mic fan al cafelei va savura cu inima plină o cană din această minunată băutură pe o plajă cu nisip fin, la umbra unui palmier.

Top 3 destinații cultivatoare de cafea

Brazilia

Frumoasa țară a Braziliei se mândrește cu fiecare ocazie cu faptul că are  cea mai mare productie de cafea din lume, și noi considerăm că este pe bună dreptate și că își merită pe deplin locul de top. Datorită faptului că Brazilia oferă aproape toate sortimentele de cafea,  de la cafea cu lapte, la expresso clasic, de la cea mai scumpă care presupune proceduri speciale, dar direct proporționale cu nivelul calității pe care o oferă, până la cea mai ieftină, pentru cei care vor să rămână la un preț rezonabil spre redus. Știați că Brazilia, la nivel global, reușește să producă aproximativ o treime din producția de cafea din boabe verzi?

Există și o legendă care vorbește despre cum a apărut cafeaua în Brazilia. Se spune că prima plantă de cafea a fost plantată în 1727 de un colonist portughez, care s-a folosit de șiretlicurile farmecului său pentru a obține semințele de cafea de la soția guvernatorului francez. Noi nu știm sigur dacă această poveste este reală sau nu, dar știm sigur că ne bucurăm enorm că brazilienii au avut acces la boabele de cafea, pentru că știu cu siguranță cum să profite de ele. Dacă ajungeți să vizitați plantația de cafea din Sao Paolo, vă veți putea bucura de observarea întregului proces prin care trec boabele de cafea, de la plantarea semințelor, până la recoltare. Lucrătorii firmei Monte D Este vor fi flatați dacă vă veți manifesta interestul asupra poveștilor lor și vă vor relata istoria locurilor acelora. În zona metropolitană a Sao Paolo, în Santos, mai exact, puteți, de asemenea, vizita Muzeul Cafelei, ce vă va prezenta istoria cafelei din lume. Fără nu prea multe legături cu cafeaua, tot în Santos puteți vizita muzeul jucătorului de fotbal Pele, astfel încât, dacă vizitați în cuplu și soțul nu e mare iubitor de cafea, puteți face aceste două activități în paralel.

Indonezia

Chiar dacă Indonezia nu reprezintă o mare putere a cafelei în lume și nu se poate mândri cu producții în cantități de top, asta nu o împiedică să concureze pentru titlul de top 5 cele mai organice și aromate cafele, la nivel mondial. Cele mai multe plantații de cafea din Indonezia aparțin fermierilor, care produc cafea organică, cu rezultate dulci, echilibrate și aromate.

Istoria cafelei în Indonezia nu este la fel de bogată ca a altor țări, însă este la fel de interesantă. Primele contacte ale acestei țări cu planta de cafea au fost relativ recente, în jurul anului 1969, când Jakarta și guvernatorul său olandez de la vremea respectivă au avut prima tentativă a plantării boabelor de cafea pe teritoriul Indoneziei. În ziua de astăzi există o multitudine vastă de plantații tradiționale de cafea, deschise publicului. Spre exemplu, plantațiile din Bali le permit vizitatorilor să deguste produsele lor bio din cafea, oferind tururi în jurul plantațiilor și informații asupra istoriei lor. Nu mai puțin importante sunt, desigur și peisajele aproape ireale. Nu doar Bali, dar și alte insule indoneziene, cum ar fi Sumatra sau Java, dețin grădini extraordinare în care nu se respiră doar aer proaspăt, dar aer proaspăt cu aromă de cafea. În acest sens am descoperit că în sudul insulei Java există o plantație de cafea întinsă pe 1013 hectare, care, deși la început avea doar plante de cafea și de cacao, acum este o plantație presărată și cu piper, cuișoare, nucșoară și fructe ca banane, portocale și nucă de cocos, ceea ce oferă arome puternice cafelei care crește acolo.

Columbia

Exotismul Columbiei o face o țară extrem de vizitată în lume, nu doar datorită istoriei sale agitate din perioada lui Pablo Escobar, dar și prin faptul că este al treilea cel mai mare producător de cafea din lume, după Brazilia și Vietnam. Brazilia este casa a unui mare număr de plantații de cafea, cuprinzând o varietate enormă de sortimente. Printre cele mai căutate experiențe pe teritoriul său, de vizitatorii străini se numără Wakeup Tour si Hacienda Venecia, datorită faptului că acestea două dețin culturi de cafea cu tratiție. Wakeup Tour pune la dispoziția vizitatorilor cultura cafelei din interiorul său, dar dezvăluie și câteva din secretele succesului cafelei columbiane. Hacienda Venecia îi aduce pe vizitatori pe terenul unei ferme cu peste 100 de ani de tradiție. Farmecul său este dat de opțiunea de cazare în căsuțele tradiționale și de ocazia de a se afla în mijlocul celor mai productive sătucuri în materie de cafea, iar localnicii îi învață pe vizitatori din tainele lor. La fel ca și cafeaua din Indonezia, cafeaua columbiană are ușoare note aromatice de cacao și condimente, rămânând, totodată, dulce. Pentru cei mai mari fani ai cafelei, există în Columbia Parcul Național al Cafelei, un loc absolut superb, ce nu trebuie ratat. În interiorul acestui parc se întâlnesc furnizori de produse alimentare pe bază de cafea, dar și muzee destinate cafelei și plantații ce oferă tururi, istorii și legende ale locului.

Noi, după articolul acesta, vom merge să ne facem o cafea, însă pe voi vă sfătuim să cumpărați o vacanță și să testați voi înșivă cafelele cele mai bune ale lumii.

Comentarii

Fii primul care comentează “Destinații din lume în care se cultivă cafea”

Proprietati favorite