Cauți Cazare?

Maastricht – orasul european al muzicii clasice?

Maastricht orasul european al muzicii clasice

De-a lungul secolelor, Europa a găzduit unii dintre cei mai mari compozitori și interpreți de muzică clasică din istorie – de la Beethoven și Liszt, până la Mozart și Strauss. În prezent, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți care se află încă în viață este Andre Rieu.

Andre Rieu și legătura sa cu Maastricht

În primul rând, cine este Andre Rieu? Andre Rieu este un violonist și dirijor olandez cunoscut cel mai bine pentru crearea orchestrei Johann Strauss, care interpretează cântece de vals. El și orchestra sa au transformat muzica clasică și valsul în concerte de turneu la nivel mondial, la fel de reușite precum unele dintre cele mai mari spectacde muzică pop și rock.

André Rieu s-a născut în Maastricht, Olanda, într-un mediu modest și profund muzical. Tatăl său a fost dirijor la Opera de la Leipzig și la Orchestra Simfonică Limburg din Olanda. Așa cum era de așteptat, tatăl său și-a implicat copiii puternic în pregătirea muzicală, astfel încât toți cei 6 copii ai săi au manifestat un anumit talent muzical sau interes pentru muzică într-un fel sau altul.

André Rieu însuși a dezvoltat o afinitate pentru vioară când a început să o studieze la vârsta de 5 ani. Ulterior a urmat Conservatorul Regal din Liege și Conservatorium Maastricht, unde și-a continuat pregătirea muzicală după liceu. Aici a crescut și interesul pentru ritmurile valsurilor vieneze uimitoare care i-au venit în față. Prin urmare, era firesc ca el să-și dedice ilustra carieră acestui stil muzical mai târziu.

Maastricht a fost și este un oraș conectat cu muzica clasică. Însă, odată cu lansarea lui Andre Rieu și a orchestrei sale, orașul a devenit și mai popular. Anual concertele transformă orașul dintr-un simplu loc într-un spațiu global, afectând în același timp peisajul urban și viața locală a orașului.

Rieu și orchestra sa Johan Strauss fac turnee în întreaga lume, dar în fiecare vară se întorc „acasă” pentru a susține o serie de spectacole pe Vrijthof. Deși considerat de elita națiunii ca un impresar comercial care produce „muzică clasică pentru cei cărora nu le place muzica clasică”, succesul său a făcut din Rieu întruchiparea potențialului cultural și a măreției din Maastricht. Concertele de muzică clasică care se țin aici în fiecare an, faptul că orașul găzduiește Conservatorium Maastricht pentru studenți care vor să studieze muzica, dar și MCICM (Centrul Maastricht pentru Inovarea Muzicii Clasice), fac din capitala Limburg, Maastricht un adevărat hub pentru muzica clasică. De aceea, cei mai mulți fac legătura cu acest oraș ca fiind capitala muzicii clasice.

Încă o dată, André Rieu a transformat piața Vrijthof din orașul său natal Maastricht într-o mare, romantică sală de concerte în aer liber, cu loc pentru aproximativ zece mii de oameni, pentru tradiționalele sale concerte de vară. Acest eveniment a devenit o tradiție consacrată în Maastricht. A-l vedea pe Rieu cântând în orașul său natal Maastricht este mult mai mult decât o experiență de neuitat și poate fi o festivitate cu adevărat captivantă.

O vizită la Maastricht pentru unul dintre concertele lui André Rieu este o ocazie foarte specială. Vă oferă o perspectivă unică asupra orașului. De asemenea, piața Vrijthof este minunată și este un loc perfect pentru spectacol. Există multe restaurante care înconjoară piața și alte locuri intereresante în aer liber. Ansamblul clădirilor din această piață (catedrala romanică, Notre Dame gotică, palatele renascentiste) este cu adevărat pitoresc.

Există o gamă largă de pachete disponibile, de unde puteți alege ce este mai potrivit pentru bugetul și nevoile dumneavoastră.

Există și alte locuri precum Maastricht?

Deși Maastricht poate fi considerat un oraș european al muzicii clasice, trebuie însă să subliniem faptul că Maastricht nu este singurul oraș de acest gen, deoarece sunt altele cu o și mai mare anvergură decât acesta. Printre care amintim:

  1. Viena

Se spune că Viena este pentru muzică ceea ce Atena este pentru sculptură și Florența pentru pictură, iar orașul se încadrează bine în drepturile sale de a pretinde că este capitala europeană a muzicii clasice. La urma urmei, mulți compozitori iconici precum Schubert, Brahms, Haydn, Beethoven și Mozart au studiat și au lucrat aici. De fapt, puteți vizita încă multe dintre fostele lor case aici.

Locul de unde s-a dezvoltat valsul, acest oraș trăiește și respiră muzică clasică. În fiecare an există peste 15.000 de evenimente de muzică clasică la Viena, multe dintre ele în locuri uimitoare. Puteți prinde un spectacol în aer liber în parcurile orașului sau vă puteți bucura de recitaluri regulate într-unul dintre locurile excelente ale orașului, cum ar fi Wiener Konzerthaus, Theater an der Wien, Wiener Musikverein, Staatsoper sau Volksoper.

  1. Salzburg

Salzburg este o locație cheie în istoria muzicii clasice a Europei și nu este surprinzător, dat fiind faptul că este locul de naștere al compozitorului renumit Mozart și, desigur, locul în care s-a filmat “Sunetul muzicii”, “The Sound of Music”!

Festivalul de renume mondial din Salzburg are loc anual de aproape un secol, cu opere, concerte și producții de teatru în oraș și în jurul orașului. Festivalul are loc în lunile iulie și august.

  1. Leipzig

Centrul muzical al Germaniei și casa lui Johann Sebastian Bach, Leipzig are o puternică tradiție a muzicii clasice. Gewandhaus de pe Augustusplatz este casa celebrei orchestre Gewandhaus, care se pretinde a fi cea mai veche orchestră din Germania, iar reputația sa de excelență a atras mult timp luminatorii muzicii clasice, precum Mendelssohn și Schumann.

Așadar, muzica clasică în Europa a fost și este un mijloc de-a aduce oamenii mai aproape, scena muzicii clasice fiind încă înfloritoare pe tot continentul – oferind iubitorilor de muzică tot felul de locuri uluitoare, spectacole captivante și exponate culturale, Maastricht fiind unul dintre aceste locuri!

Comentarii

Fii primul care comentează “Maastricht – orasul european al muzicii clasice?”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles